發新話題

火焰超人 Fireman

火焰超人 Fireman

火焰超人 Fireman (史上最Cheap 的 Opening)
終於知都此片(火焰超人)為何沒在香港TV播, 原來比超人殘忍和暴力很多. 看看片段便知......

http://youtu.be/e3dhnpGVDnM  

Fireman 

我也是從公仔書中識火焰超人, 個從來不知他是這麼殘忍和暴力. 如果香港播 D 阿媽一定打電話投訢

我小時侯有段短時間, 以為"中國超人"="火焰超人 " 因我沒有在戲院看過"中國超人", 我本來是叫阿爸同我去睇中國超人......可是........ 阿爸竟然買錯戲飛, 結果入了戲院睇睇下才知, 是....泰...國...超...人... 因為兩套片都是同時期在香港做. 套"泰國超人"真的很"成功". 我竟然到現在還記得D劇情. 可能因為太難鼎, 所以印象很深 如果唔係看在幾個日本超人的份上. 我一早就離場

當見到外星人(羅茲威爾)很紅時, 我也有這感覺

回復 #10 杜劍龍 的帖子

泰國超人 .........就是這樣衰超人速成了"圓谷"失去ULTRAMAN的國際版權!! 就是為了這泰國超人的國際發行而引發的........ 只怪當年"圓谷"資金困難, 才找泰國佬合作

人都死了, 一切真相都無法證實!! 到底圓谷二仔有無向泰國佬借錢, 有無寫那張紙仔. 根本死無對正!! 但圓谷和泰國佬原本是朋友, 而且有合作拍攝, 這應該是真的. 根據消息人任透露, 有很多超人片集裡的怪獸和外星人名. 其實是泰文譯過來的, 即是日本只有音但是沒有特別意思, 而這發音在泰文中是有意思的. (信不信由你) 致於日泰版權之戰, 唯有等法院來決定. 就算泰國佬不能再拍新超人, 舊有的9件作品的使用權, 及日本國外的版權已判了給泰國佬. 這已經是事實, 也不能改變!!

引用:
原帖由 Kal-El 於 3-5-2008 11:19 發表   由泰國佬收埋收埋d米, 遲遲唔肯發貨, 籍機提高米價嘅行為黎睇, 佢地偽造合約的可能性極高

這個不是沒可能!!

但為什麼市面還有很多大陸版的吉田, 老七等玩具沒回收呢??

應該要全面回收, 否則應搵海關處理

New links......

引用:
原帖由 Kal-El 於 6-5-2008 17:24 發表   睇佢OP既開頭, 同埋變身嘅時候, 都好有ULTRAMAN既FEEL, 打鬥既時候, 都真係幾狼下, 唔怪之得人人都話佢暴力啦...

我個人覺得有點過份暴力, 跟本不應給小朋友看. 比一般超人打怪獸狼好多.

引用:
原帖由 alan1999leo 於 10-6-2008 14:25 發表 狼係邊呀 ,同普通超人打怪獸差唔多咋喎(整斷怪獸隻角果下就真係有D暴力,切口係鮮紅既 ),其餘都無咩特別佢個OP有D似七號個OP,背景跟住變色。

真可惜, 你沒有機會看到更暴力的場面, 之前我在第一頁post的 YouTube link 中, 那一集比你看的打斷角那集, 最少暴力多三倍!!

引用:
原帖由 alan1999leo 於 11-6-2008 01:11 發表 請問可否形容一下?THX!! .wysiwyg { font-family: Tahoma, Verdana; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 12px; line-height: normal; border-top-color: #dddddd; border ...

形容一下 ......有d難度!

因為太多動作, 而且條片是在2006睇的, 細節已經記不起.

只記得 火焰超人 在尾段反敗為勝後, 出手好重好狼!!

隻怪獸已經半死, 他還像打沙包般地打.

還有幕是用矛狂插怪獸, 更把怪獸分屍......再用火燒!!

他的打法明顯是刻意使用不必要的暴力.

不像一般超人般用適量暴力殺滅怪獸就算.

就算七星俠有用七星刀把怪獸分屍, 但過程是很干淨的很利落.

但火焰超人 是有點像變態殺手般, 以發洩的方式來打怪獸來殺怪獸......

睇落隻怪獸真是很可憐

引用:
原帖由 alan1999leo 於 11-6-2008 12:55 發表 吓,咁毒!?有冇血標出黎呀? 呢套火炎超人好似係圓谷出嫁喎,音樂仲要係冬木透,圓谷粲都有份參與製作。大約O係邊年出架?? 請問你果條NEW LINK既OP係咪同你一開始POST出尼果個係咪一樣嫁??

NEW LINK OP 咪一樣?!

好似係一樣. 起碼係一樣"雞"!!!!

可能係史上最差 OP

圓谷1973年 全30話

詳細資料:

http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83%95%E3%82%A1%E3%82%A4%E3%83%A4%E3%83%BC%E3%83%9E%E3%83%B3

有DVD賣

http://www.amazon.co.jp/%E3%83%95%E3%82%A1%E3%82%A4%E3%83%A4%E3%83%BC%E3%83%9E%E3%83%B3-VOL-1-%E7%89%B9%E6%92%AE-%E6%98%A0%E5%83%8F/dp/B0001E3CHI

引用:
原帖由 alan1999leo 於 11-6-2008 14:32 發表 .wysiwyg { font-family: Tahoma, Verdana; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 12px; line-height: normal; border-top-color: #dddddd; border-left-color: #dddddd; b ...

估唔到你會識欣賞個OP!!

我就真係比零分佢,
淨係影著D樹葉比風吹吹下, 咁都收貨?!
我都唔知佢點解咁拍法, 不如影著D火燒燒下咪仲好!!
話晒都叫"火焰超人", 用火做背景是最合適.
樹葉就真係好古怪! 仲要由頭到尾都是這樣.
小弟真係唔識欣賞了.....

引用:
原帖由 alan1999leo 於 11-6-2008 18:26 發表 .wysiwyg { font-family: Tahoma, Verdana; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 12px; line-height: normal; border-top-color: #dddddd; border-left-color: #dddddd; b ...

激動.....沒有激動 !!

只是說說我對此OP的感覺!!

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 12-6-2008 04:10 發表   what is  OP ?    

OP = Opening

ED = Ending

Youtube 上 always 是用 OP & ED的

所以, 我老婆禁止我個仔睇超人片, 因他看完之後變得很喜歡打打殺殺, 郁手郁腳!!

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 30-6-2008 09:43 發表 咁我覺得都好正常既... 小朋友會模仿嘛... 令我諗起當年兩個小朋友... 扮V3一死一重傷...唉...

其實飛落街的例子比較極端, 我相信這樣的小朋友就算唔睇幪超也好大機會會玩到飛落街.

正正像好那兩姊弟, 可以咁夠膽玩38樓爬落街.....

好彩他們沒有說是學蜘蛛俠所以這樣做, 否則又話要禁止電視唔淮播

引用:
原帖由 LouisLee 於 30-6-2008 23:11 發表   呢 D 係家教問題, 日本又唔見有細路扮 V3 跳樓???   就算冇超人片, 佢地都會晌第二處衰一鑊!!!

同意!!

發新話題