41 123
發新話題

飛機等人-------男子見母最後一面

飛機等人-------男子見母最後一面

飛機等人 男子見母最後一面..........
編譯中心綜合9日電
March 10, 2013 06:00 AM 
班機準時起飛,已成為航空公司的共同要求,但聯合航空公司的空勤與地勤人員,
為幫助一名乘客順利轉機,趕回家見母親最後一面,毅然違反公司規定,讓下一程
飛機延遲起飛。聯航得知這件罕有的「飛機等人」故事,不但未處罰員工,還引以為傲。

住在舊金山的朱瑞克(Kerry Drake)1月24日上午接到住在德州路波克(Lubbock)的母親病危通知,

立刻向聯合航空公司訂位。他必須在休士頓轉機,趕搭當天飛往路波克的最後一班飛機,偏偏從舊

金山起飛的班機誤點。

有線電視新聞網(CNN)報導說,轉機時間只有40分鐘,一旦錯過銜接班機,朱瑞克將無法及時趕到

醫院見母親最後一面。他在機上難過得痛哭流淚,空服員拿紙巾給他拭淚,表示將盡一切所能給予

協助,然後把他轉機的資料通報機長。

到了休士頓機場,他跳下轉運列車衝向登機門時,聽到登機門人員招呼說:「朱瑞克先生,我們一

直在等你。」原來機長已預先通知休士頓機場,說明朱瑞克的特殊情況。飛往路波克的班機決定延

後起飛,等他登機。

緊張焦急的朱瑞克直到在第二架班機上坐定,才體會有多少人費心協助他趕路,使他感動得不知如

何是好。在休士頓地勤人員特別照顧下,連他的行李都準時送到。

他及時趕到醫院見到母親,並在醫院度過一晚。他說:「她一度張開眼睛,我覺得她認出了我。

清晨4時左右,她突然神智恢復。我們不知道那是迴光返照。」他的母親在當天上午過世。

航空公司消費者維權網站的艾略特說:「這種情況幾乎不可能發生。航空公司是根據

員工維持準時的能力做考核,它們也對班機準時起飛的紀錄彼此競爭。」

「無論如何,這些員工作出了正確決定。」

Read more:世界新聞網-北美華文新聞、華商資訊 - 飛機等人 男子見母最後一面

我都有睇呢段新聞, 真系好感人! 

引用:
原帖由 虎榮 於 13-3-2013 23:53 發表 我都有睇呢段新聞, 真系好感人! 
希望事件可令UA上下反思下咩叫服務! UA(北美)服務舖舖大鑊,鑊鑊金,地勤人員(機組人員不怎樣)的態度比大陸下三濫的服務員更差! 九宵驁魂二小時後折返,前後驚嚇四小時,二百幾人終返回地面,再要呆等酒店安排兩個多小時,乘客鼓燥,前面阿伯話自己有心臓病然後暈低,UA人員竟拒絕送院,原因是公司不想負責入院費用 ... 親身故事一蘿蘿,諗起就把紀火...

引用:
原帖由 Kendama 於 14-3-2013 22:30 發表 希望事件可令UA上下反思下咩叫服務! UA(北美)服務舖舖大鑊,鑊鑊金,人員的態度比大陸下三濫的服務員更差! 九宵驁魂二小時後折返,前後驚嚇四小時,二百幾人終返回地面,再要呆等酒店安排兩個多小時,乘客鼓燥, ...

老美d服務差真系好出名, 所以有比較之下, 香港d航空公司服務質素真系唔差! 我有d外國朋友都好鐘意國泰!當然, 佢地在外國訂票平過香港訂票好多又系事實! (國泰專烚自己友)  

雖然d人成日強調飛機意外率比巴士還低, 但系d人就成日忙記左, 飛機失事死亡率基本是百份百lor!   Uncle K 你成日坐機多過坐巴士, 查實你有冇驚驚地?

引用:
原帖由 虎榮 於 15-3-2013 01:25 發表   老美d服務差真系好出名, 所以有比較之下, 香港d航空公司服務質素真系唔差! 我有d外國朋友都好鐘意國泰!當然, 佢地在外國訂票平過香港訂票好多又系事實! (國泰專烚自己友)      雖然 ...
希望冇餅友係CX員工,有怪莫怪,CX空服大多是冇頭雞 --- 除登機、送餐、賣嘢,全程可以潛水!偶有出現時,總是聳低頭雞咁腳快步走過,慌死 d 客會煩到佢 lor。美歐客鐘意CX因空服同佢地自己國內比,個個都"年輕貌美" lor,佢地認為。偶會坐機, 查實會驚驚地 ...

引用:
原帖由 Kendama 於 16-3-2013 00:27 發表 希望冇餅友係CX員工,有怪莫怪,CX空服大多是冇頭雞 --- 除登機、送餐、賣嘢,全程可以潛水!偶有出現時,總是聳低頭雞咁腳快步走過,慌死 d 客會煩到佢 lor。美歐客鐘意CX因空服同佢地自己國內比,個個都"年 ...

Wacaca! 我有親戚系國泰空姐, 等我向佢反映吓先!

我上次坐澳航回港, d空姐都好年輕貌美, 不過去果程d就.......而且個個死老逗咁款, 全程黑口黑面, 無mug笑容!

我每次能夠平安落機都會好似放下心頭大石咁架!

引用:
原帖由 虎榮 於 16-3-2013 01:03 發表 Wacaca! 我有親戚系國泰空姐, 等我向佢反映吓先!我上次坐澳航回港, d空姐都好年輕貌美, 不過去果程d就.......而且個個死老逗咁款, 全程黑口黑面, 無mug笑容! 我每次能夠平安落機都會好似放下心頭大石咁架!
有預感會踩S,中左 tim!有機會請代了解下點解好多空服要頭聳聳急急腳出入。遇過幾位好有feel的阿婆級空服,其中一位在日航遇上。一上機就注意到倉位的空服是個銀髮閃閃的祖母級,暗付這把年紀還要做空服真不易!從送報紙、講解主菜、送餐、送茶、收餐,空服非常細心有禮,兼且每次互動都雙腳立直90度彎腰。高手過招,k 那敢怠慢,每次都馬上烏低身接招、嘴里還不住的 "Hai ...hai... 多摸 ... 多摸阿lee桔多...",下機時還向這位長得矮小的巨人立正彎腰躹躬,感謝她的悉心照顧。"專業精神、敬業樂業" 對現今的姐仔泥講,可能只是個抽象的概念。每次 touch down,心裹都會說"感謝神"。

[quote]原帖由 Kendama 於 16-3-2013 11:06 發表 有預感會踩S,中左 tim!有機會請代了解下點解好多空服要頭聳聳急急腳出入。遇過幾位好有feel的阿婆級空服,其中一位在日航遇上。一上機就注意到倉位的空服是個銀髮閃閃的祖母級,暗付這把年紀還要做空服真不易!從 ... 每次 touch down,心裹都會說"感謝神"。[/quote]

第一個問題, 我諗我應該知答案! 等我求証吓再覆你!

你遇到神婆級空姐就好啦 , 我通常遇到d婆級空姐, 都系惡魔級別架!

最後你做果樣嘢, 基本上同我一樣!

這件事我覺得兩睇啦!

在當事人及旁觀者來看來是感人的.

但如果班機上也有別人趕著要見親人最後一面,卻因為當事人延誤而錯失了,這不是懲罰了準時的孝子?

如果班機是延遲飛,但準時到,才是真正成人之美.值得鼓掌!  可惜報導沒有交待.

UA的空中婆婆也領教過,戴住副老花眼鏡,手震震咁推住部餐車,腳浮浮咁随氣流左搖右擺,真係情不自禁咁扶佢一把!

我們受儒學薰陶,對她有長輩feel,對方卻有優越感,視我為次等艙民(雖然我坐經濟艙)....唉!

澳航是否指Qantas?覺得佢地對英語糸白人的臉口總是親切D.

國泰我覺得較有原則及安全感,但餐點就最差....80/90年代餐點獎!沙士後就比個bun你算數!(台港線)...

可能台港線飛航時間有限,如送收餐的時間廷誤根本連賣免稅品時間都冇.但短線商務的第一選擇.

華航你可以話佢親切D,有老人、小孩同行感覺上安心D.空少(也有空老餅)空姐有一定高度.有D"空少"受過搏擊擒拿訓練,勿在飛機搞事.

長榮以前成功降落空姐都會鼓掌.....

亞洲線日糸航空很週到.

泰航空服員很"仁慈"

星航服務很有水準.

當然每家航空公司服務人員到有好的、也有爛的,看你際遇......相逢自是有緣!

引用:
原帖由 999 於 20-3-2013 12:54 發表 這件事我覺得兩睇啦! 在當事人及旁觀者來看來是感人的. 但如果班機上也有別人趕著要見親人最後一面,卻因為當事人延誤而錯失了,這不是懲罰了準時的孝子? 如果班機是延遲飛,但準時到,才是真正成人之美.值得鼓掌!&nb ...

澳航是否指Qantas?覺得佢地對英語糸白人的臉口總是親切D. yes, 呢點絶對同意, 我上次到澳洲果程d婆給空姐見到黃種人都拎轉面, 黑口黑面, 連byebye, welcome aboard呢d行野都費事講!  回程就唔同晒, 清一色俊男美女, 多數亞裔或歐亞混血兒, 親切好多!    

除左申腳位闊d之外, 我見到Qantas D 商務位同經濟艙無mug分別, 加上我的確系無錢!  所以我一定唔會幫襯佢地個商務艙!

在我心目中國泰d服務算系咁, 點都好過英航及經常overbook的法航! 星航very good! 油長開的E記都唔錯!

華航及長榮我無膽試!

引用:
原帖由 虎榮 於 20-3-2013 00:23 發表 [quote]原帖由 Kendama 於 16-3-2013 11:06 發表 有預感會踩S,中左 tim!有機會請代了解下點解好多空服要頭聳聳急急腳出入。遇過幾位好有feel的阿婆級空服,其中一位在日航遇上。一上機就注意到倉位的空服是個銀髮 ...

好想知道真實原因 ...
順便問埋是否因為縮皮:

1. 客艙維修倒退 - 一次12小時及一次16小時長途機 seat back TV 開唔到,連 flight info 都冇得睇,悶到甩肺;三次短途機椅背制壞左,椅背自動滑向後面,坐得唔舒服又影响後面乘客 (起飛同降落果陣,個空姐叫我用手拉住個椅背 )

2. 好多航班同東方及澳門航空聯營,票價一樣但 service level 降格,揾乘客笨實

引用:
原帖由 Kendama 於 21-3-2013 00:10 發表 好想知道真實原因 ...順便問埋是否因為縮皮:1. 客艙維修倒退 - 一次12小時及一次16小時長途機 seat back TV 開唔到,連 flight info 都冇得睇,悶到甩肺;三次短途機椅背制壞左,椅背自動滑向後面,坐得唔舒服又影 ...

你估d原因, 雖不中亦不遠已!唔駛問啦卦! 至於急急腳的問題, 遲吓覆你!   

引用:
原帖由 虎榮 於 21-3-2013 00:16 發表   你估d原因, 雖不中亦不遠已!唔駛問啦卦! 至於急急腳的問題, 遲吓覆你!   

大胆假設,小心求證嘛 ...
急急脚的原因,估計雖不中亦不遠已,還是讓人家給個說法較穩妥一點 ...

引用:
原帖由 Kendama 於 14-3-2013 22:30 發表 希望事件可令UA上下反思下咩叫服務! UA(北美)服務舖舖大鑊,鑊鑊金,地勤人員(機組人員不怎樣)的態度比大陸下三濫的服務員更差! 九宵驁魂二小時後折返,前後驚嚇四小時,二百幾人終返回地面,再要呆等酒店安排兩 ...

吓!喺呢個宇宙中 UA 服務員嘅態度竟然比"強國"下三濫的服務員更差,厲害~厲害

引用:
原帖由 METALELVIS 於 21-3-2013 00:26 發表   吓!喺呢個宇宙中 UA 服務員嘅態度竟然比"強國"下三濫的服務員更差,厲害~厲害  

沒有最差,只有更差,相對老美的海關和警察,UA service centre 的 service staff 只會咀巴兇人,還未至於郁手郁脚;港人真係要惜福 ...

引用:
原帖由 Kendama 於 22-3-2013 00:38 發表 沒有最差,只有更差,相對老美的海關和警察,UA service centre 的 service staff 只會咀巴兇人,還未至於郁手郁脚;港人真係要惜福 ...

一山還有一山高 今次"偉大強國"輸咗點數

引用:
原帖由 METALELVIS 於 22-3-2013 00:43 發表     一山還有一山高 今次"偉大強國"輸咗點數

德國差佬仲勁 -- stop and search 玩野,佢會 monk 槍辣你一野再講 ...

引用:
原帖由 Kendama 於 22-3-2013 00:57 發表 德國差佬仲勁 -- stop and search 玩野,佢會 monk 槍辣你一野再講 ...

其實 Kendama兄 你係咪講緊 荷里活 電影啲情節

引用:
原帖由 METALELVIS 於 22-3-2013 01:03 發表    其實 Kendama兄 你係咪講緊 荷里活 電影啲情節

我有個friend某次要去美國開學術會議, 佢好人好姐(佢的確系一位美女 ), 竟然有特區護照唔用, 用英國(海外公民)護照, 結果俾d也文也武o既美國紐約海關以為佢用假護照, 扣留左成日, 幾乎要在獄中過夜, 佢同行朋友同個海關上司理論, 覺得個上司似乎知道搞錯左, 但因為面子同種族問題唔肯認衰, 重堅持要我個friend認罪, 然後打算將佢遣返香港, 佢同行朋友覺得唔對路, 打左電話俾個當地黑人女朋友, 佢即刻飛的前來救駕, 佢一入到去即刻拍抬鬥到班當值海關飛起, 話佢地無常識, 丟晒美國假, 個海關凶返轉頭, 話如果件事唔解決(即簽認罪書), 個傻瓜奇女子(佢當時竟然已經瞓左! )咪駛旨意走人, 點知佢地個黑人女友重堅, 話如果我個被扣留靚女friend十分鐘內行唔出個門口,  班海關明早就會做報紙頭條, 標題重會系紐約海關拉錯人, 燒錯鋪, 種族岐視, 諸如此類! 跟住作勢打電話去報館, 結果班海關餚底放人!

貓王兄做mug昨晚在地鐵站行得咁急?系咪趕住會佳人!

引用:
原帖由 虎榮 於 23-3-2013 01:44 發表   我有個friend某次要去美國開學術會議, 佢好人好姐(佢的確系一位美女 ), 竟然有特區護照唔用, 用英國(海外公民)護照, 結果俾d也文也武o既美國紐約海關以為佢用假護照, 扣留左成日, 幾乎要在獄中過夜, 佢同 ...

遇到 d 無禮關員,真係想連底褲都除埋,睇吓佢點反應 ...

41 123
發新話題