發新話題

粵語長片-伴我成長.

黃飛鴻背後的男人-梁寬

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 10-1-2014 10:50 發表 黃飛鴻背後的男人-梁寬 http://youtu.be/IOpPUBcXqiI
先入為主,最愛嘅梁寬,莫兆聰都係學佢.

梁寬綽號『鐵釘寬』打鐵鋪工作,
黃飛鴻首徒,
生性風流感染頑疾死時22歲,
以致未有再傳弟子。
在電影黃飛鴻傳第四集原本來安排《梁寬歸天》,
但後來導演見梁寬一角搭黃飛鴻一師一徒有火花才繼續拍落去。

粵語長片 五虎斷魂槍 
粤語片後來重拍成「南龍北鳯」,電視改編成「再向虎山行亅.

《斷魂槍》是中國現代文學作家老舍在1934年寫成的短篇小說,全篇約五千多字,老舍說《斷魂槍》原來是他預備要寫的一篇長篇小說的一堆材料中的一部份,但最後他放棄了寫該部著作,而僅用那一小部份寫成一篇短篇小說[1]。但即便如此,短短的一篇《斷魂槍》卻也是老舍筆下的經典作品之一。
《斷魂槍》的故事講述了沙子龍是一間鏢局頭頭,會使他的獨門武功五虎斷魂槍,但在西方科技傳入的情況下,對比於槍械,他的武功全無用武之地,而他的鏢局也改為客棧了,槍也不能再使,只有在夜間時,才會拿出來練習,但他當年的威名還是被當地的人廣泛流傳。後來他的大夥計王三勝自認是沙子龍的到徒弟而仗著他的名氣到處賣藝,結果被一位姓孫的老人挑戰,結果戰敗了,回來煽動沙子龍出山,而那老者就希望沙子龍可以和他比武,並把斷魂槍傳授給他,但沙子龍決心不再傳斷魂槍,並決定與斷魂槍共進棺材,老者百般勸告沙子龍還是無動衷,無奈下各人也只好離沙子龍而去,自此沙子龍的威名就不被流傳,大家也開始輕視他。
最後,沙子龍每晚還是在練斷魂槍,他摸著槍頭在笑說:「不傳,不傳。」

粵語長片, 血淚洗殘脂
尖沙咀火車站,呢架古老火車見過未?

引用:
原帖由 011072 於 11-1-2014 14:11 發表 梁寬綽號『鐵釘寬』打鐵鋪工作,黃飛鴻首徒,生性風流感染頑疾死時22歲,以致未有再傳弟子。在電影黃飛鴻傳第四集原本來安排《梁寬歸天》,但後來導演見梁寬一角搭黃飛鴻一師一徒有火花才繼續拍落去。http://www.you ...
粵語長片 黃飛鴻傳 梁寬歸天

粵語長片  看牛仔岀城
新界風光,尖沙咀火車站,九廣鐵路,荔園/啓德遊樂場?香港仔畫舫,好多嘢睇呀!

粵語長片 紅粉冤情

粵語長片 紅鸞星動

粵語長片 飛賊金絲貓
「勁」鬪綿羊仔 ! 

粵語長片 七喜臨門 
梁醒波一人演二角.

粵語長片 入伙大吉

昨晚剛看完抗戰電影 "海",

一直想看返"雙鳳旗", 但咁多年都無重播過, 想錄都唔得, 相信套片已經遺失!

好想問而家啲粵語長片去咗邊?
有大部份電視已經冇播。

引用:
原帖由 011072 於 3-3-2014 01:10 發表 好想問而家啲粵語長片去咗邊?有大部份電視已經冇播。
無記在深宵3:00-4:00有播. 亞記就不清楚喇. .無記在清晨 5;00-6:00 左右, 仲有民間傳奇, 留意吓, 不妨錄低嚟睇.

引用:
原帖由 011072 於 3-3-2014 01:10 發表 好想問而家啲粵語長片去咗邊?有大部份電視已經冇播。
睇電視節目表就知 law.

引用:

好多已經捐左俾電影資料館, 有d就母片損壞系咁先, 重有好多因為版權屬投資者(包括當時的演員)後人所有, 當事人死後因版權分散而無法再版或重見天日!

根本電影資料館收埋咁多香港舊電影,喺絕對可以安排响港台數碼31播一啲商營電視台好少播或者喺坊間買唔到嘅影片,我哋細個時喺電視睇到嘅粵語片有好多都已經冇响電視再播,但佢哋就一味耍官腔,話因版權及技術問題難以做到,最離譜佢哋話啲藏品喺菲林copy,唔可以响數碼電視播放,總之就多多理由,人哋圖書館咁多藏書夠有版權,唔喺一樣俾人借,咁唔驚人哋拎去大量復印呀。

不過話說回來,究竟依家香港人,講緊喺睇粵語長片長大嘅一代,仲有幾多人會希望再重溫佢哋細個時嘅電視回憶,咪只有我哋呢啲老餅中嘅老餅會盡量有得錄就錄,買得到就買,依家啲人成日講集體回憶,要保留呢樣保留嗰樣,但一講到粵語長片,相信大部分人都唔會談論,因為唔想俾人話自己老土,同時代脫節,佢哋只喺一窩蜂咁去追捧時下流行嘅日韓劇,其中可能有啲人根本唔多鍾意睇,但唔睇嘅話又俾人話out,可能佢哋响屋企閒來無事,或者會有興趣重溫吓啲粵語片都唔出奇,總之喺人面前要扮in,千祈唔好俾人知佢哋老土,呢個喺我認為香港一般人嘅心態。

粵語長片 刁蠻公主
認得間教堂嗎 ?

粵語長片 少女心

發新話題