發新話題

彩虹化身俠 綜合介紹

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 26-2-2009 16:47 發表 其實睇以前既特攝片會比較有味道... 因為多集中講述改造人既悲哀... 至於現代??? 有條腰帶就可以變身... 乜都唔使改造又可以變身... 所以個個都好似少爺仔咁...   特技當年真係有限公司咋喎...

1954 年黑白哥斯拉 D 特技都好過佢, 特技唔好主要係因為 budget 問題, 當年日本電視台應該係唔想花太多製作費喺 D 兒童片集處。

I vaguely remember that  彩虹化身俠 's skills are learnt from "瑜伽" instead of 仙術 in the TVB translated program.

(obviously the understanding of 瑜伽 in Hong Kong during the 70s isn't exactly correct).

Can someone verify this from any archive of the episodes (Cantonese version) ?

引用:
原帖由 r00t999 於 14-3-2009 22:50 發表 I vaguely remember that  彩虹化身俠 's skills are learnt from "瑜伽" instead of 仙術 in the TVB translated program. (obviously the understanding of 瑜伽 in Hong Kong during the 70s isn't exactly ...
我估, "瑜伽" 只係指做瑜珈來睡眠, 因為佢盤膝而坐故有此譯! 其他的應瑜珈無關. [ 本帖最後由 kkeeleung 於 18-3-2009 17:17 編輯 ]

引用:
原帖由 LouisLee 於 26-2-2009 22:15 發表   1954 年黑白哥斯拉 D 特技都好過佢, 特技唔好主要係因為 budget 問題, 當年日本電視台應該係唔想花太多製作費喺 D 兒童片集處。

非也...你完全誤會我既意思...
當年既特技...就算你好有錢都好...
的確係有限公司...
唔通當年1954年已經有電腦CG特技???
可以拍到今日一齣龍珠???
我要比較既係當年同今日既不同...
特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

引用:
原帖由 Potato 於 26-2-2009 22:01 發表 現代蒙面超人其實幾切合依家0靚仔的心態,不用改造,就是不用付出,無需承受改造人悲慘的命運,卻又力量無窮,攞晒著數。 講落,依家好似連D大人都係咁~~

人人都係咁架啦...
向唔使比錢就可以食霸王餐...
係咁架喇...
特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 kkeeleung 於 14-3-2009 23:34 發表 我估, "瑜伽" 只係指做瑜珈來睡眠, 因為佢盤膝而坐故有此譯! 其他的應瑜珈無關.

kk, I there may be some misunderstanding.

What I mean is that during program (in 1970s), if I remember correctly, there were no mentioning of 仙術 at all within the program. The program "said"/translated that all 彩虹化身俠's super-power comes from 瑜伽. If someone still have some archives of the program, please verify.

(I believe this was due to the lack of understanding of the translators during that time).

very detailed info with thanks!

好正,好全面,好精彩,好野

無線電視 1975年 彩虹化身俠劇集的內容:

Thank you for the sharing of all of the information and great photo captures of Rainbow Man.

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 26-2-2009 16:47 發表 其實睇以前既特攝片會比較有味道...特技當年真係有限公司咋喎...

雖然這樣,但港產電視台都做唔到,所以.....

我雖不生於這個時空,
郤可算是你的未來,
但又活在過去之中.

引用:
原帖由 aiselo 於 1-1-2010 02:12 發表   雖然這樣,但港產電視台都做唔到,所以.....

仲好記得...

香港電視台只係停留向wewonwon...wewonwon既年代咋...

特攝之家重開了!!!

好耐好耐無睇過, thx 樓主

呢部彩虹化身俠, 我都有印象, 記得佢可以有唔同嘅化身, 太陽果個化身記得最清楚因為有d 似南亞裔人士.

引用:
原帖由 smallpig 於 14-8-2011 15:25 發表 呢部彩虹化身俠, 我都有印象, 記得佢可以有唔同嘅化身, 太陽果個化身記得最清楚因為有d 似南亞裔人士.

彩虹化身南亞人士幾乎已成定論,特技差又慳家,也是定論。

但一劇七賣,掠完湯水,再掠湯渣,彩虹俠該是鼻祖。

鹹超到迪加開始發揚光大,賺少幾十年喔

叉開話題,小豬進入老餅舖,會不會擔心變成豬仔餅?

歡迎新餅餅

引用:
原帖由 ddmmyy 於 15-8-2011 12:53 發表 彩虹化身南亞人士幾乎已成定論,特技差又慳家,也是定論。但一劇七賣,掠完湯水,再掠湯渣,彩虹俠該是鼻祖。   鹹超到迪加開始發揚光大,賺少幾十年喔   叉開話題,小豬進入老餅舖,會不會擔心 ...

師兄您好,

乜原來大家都覺得變身太陽真係似南亞人士.

係喎, 我成為鷋皛瘛|員咪變鷜犍J餅囉.  都好, 豬仔餅幾香幾好食嫁.

劇中出現過一架地底戰車,當年只偶然看過一個鏡頭,但到現在還記得!就是這集開始的一幕。原來是壞人的。

http://channel.pandora.tv/channel/video.ptv?ch_userid=93754973&skey=%E3%83%AC%E3%82%A4%E3%83%B3%E3%83%9C%E3%83%BC%E3%83%9E%E3%83%B3+28&prgid=40245598

引用:
原帖由 超人兄弟 於 22-2-2009 10:22 發表 細個成曰都念佢o的咒語...念到熟哂!! o吾知有冇cake 友記得全部?!!

天與地之靈, 日與月之精, 山與河之氣, 人與物之情, 太極萬物五行相生相尅, 宇宙乾坤萬物相負相乘, 上天下地賜我無窮力量.......彩虹第X變!!

諗完咁長嘅咒語...終於可以變身嘞!

發新話題