40 12
發新話題

Megazone 23

引用:
原帖由 白鳥 於 3-6-2011 16:20 發表 肢離破碎

但係都唔可以怪無線, 因為真係出唔到街/會有人投訴.

當年香港上過三次戲院, 三次我都有去買飛睇, 三次都有d唔同. 原裝日本DVD我都有. 所以香港電視台會唔會播其實對我影響不大. 不過好奇電視台會播姐. 而播左我又冇為意.

引用:
原帖由 Wildman 於 5-8-2011 09:34 發表 我剛剛係大X書局買咗3DVD Box set,只係$99元,仲未睇唔知係咪足本。

等Wildman兄你的消息, 如果和日版(電影上映版本)一樣, 小弟會去買返一套, 另外想問問Wildman兄你在那間大X書局買的, 這套碟有沒有廣東話配音, 如果有和當年香港戲院的是否一樣.

引用:
原帖由 Wildman 於 6-8-2011 10:56 發表 我係九龍灣megabox買嘅,有粵語及日語原聲,但我無入戲院睇過,所以唔知係咪當年的版本及配音。等我睇完再研究吓

thank you Wildman兄, 等你呀, Wildman兄, 快D睇啦, 如果足本我會即刻飛撲去買.

引用:
原帖由 Wildman 於 9-8-2011 10:20 發表 睇完 part 1 ,全片共 81 分鐘與網上流傳的日文版或英文版一樣片長,裸露鏡頭仍在無删剪,剪接亦流暢相信是足本,但配音是否當年戲院的版本,小弟則無法比對,因我在網上亦找不到粵語版比較。

thanks Wildman兄.

引用:
原帖由 矢作省吾 於 9-8-2011 14:21 發表   若果套野係當年戲院版既話好可能會用「老虎仔」稱呼小弟!

不愧是矢作省吾兄, 仲記得當年俾人開左個花名叫"老虎仔"

引用:
原帖由 Wildman 於 10-8-2011 12:51 發表 但係呢套DVD無人同佢改花名喎,一係叫矢作,唔係就叫省吾。

咁一定係翻配, 另外Wildman兄有冇看過日本原裝無限地帶23part I & II 的彩色漫畫(原OVA cap圖加返對白).

Wildman兄其實part II 的裸露鏡頭都有多少之分, 日本原裝彩色漫畫就是no cut版, 裸露鏡頭一個都冇cut, 另外有一個日本OVA版, 裸露鏡頭就少了一些, no cut 版日本好似叫海外版. 想當年香港攪過的動畫電影節(希望冇記錯名), 連續攪左三年, 三年都有上過, 三年我都有睇, 第一年裸露剪到畫面全白, 第二年就正常OVA版, 第三年就完全no cut .

引用:
原帖由 Wildman 於 11-8-2011 11:38 發表 以當年的電檢尺度,此類鏡頭被删剪真是無可厚非,估不到是竟然可以續年放寬,最後可以播放完全版。若芙你真係megazone 23 超級fans ,年年都去捧場咁我隻part 2 係OVA版,定係no cut 版呢?佢啲裸露鏡頭 ...

以香港尺度, ova版都係三級, 所以有刪剪就預到了, 不過當時沒想過每年都有驚喜, 年年入場因為當時屋企只有pal線路錄影機, LD都好似未出或很貴, 所以入場睇係唯一途徑, 年年睇係因為年年都搞package, 一睇睇幾套有着數, 當然自己喜愛megazone23也是原因之一.

oh no, 遲了去megabox大眾, 沒有DVD版, 只有VCD版了, 估不到Megazone23到今日依然咁受歡迎.

謝謝,有冇得係hmv買現貨?

新作一千萬集資一陣間己經99%, 只差四萬二千日圓便成事, 資料也公報得越來越多, 不過個新作暫叫"фヮМみ⑦23Ⅺ(仮)"

無限地帶11......雖然發生於無限地帶11號太空船....,但突然叫無限地帶11好似中間還有好多集咁......

https://camp-fire.jp/projects/view/25892

已經夠數起動

故事講無限地帶11有9層, 其中第9層叫香港.

我都覺得megazone23 part 1 and part 2 既時祭若芙係畫得最靚.

引用:
原帖由 East 於 11-9-2017 14:22 發表 其實 part 1, part 2 的人設都是大改了, 因為Part 1 是(平野俊弘+美樹本晴彦) , 而Part 2 卻換了(梅津泰臣+美樹本晴彦)...Part 3 連美樹本晴彦都換埋..., 變成 (荒牧伸志+八谷賢一)時祭若芙 ...
因為part1&part2時祭若芙既人設都係美樹本晴彥,所以先沒有走晒樣.

引用:
原帖由 East 於 21-9-2017 16:05 發表 Yes...如果連 EVE 都走埋樣, Fans可能不接受...

所以part3之後我都唔多buy.....

今日看到facebook有日本人留言,說part1 ending 歌「淋ウゑサ眠ホスゆ」, 原唱是УンヨХщロ, 其實是之後的坪倉唯子, 聽落真的好似,唔怪之得第一次聽坪倉唯子已經有D似曾相識的感覺

引用:
原帖由 Anison 於 21-1-2018 13:10 發表 雖然未有正式證實,但日本網民早已認定係坪倉唯子唱

但有趣的是, 不多見坪倉唯子出來承認是她唱.

今日上網搜尋一看, 有其他傳媒講, 今次眾籌只是製作PV, 再用呢個PV吸引其他人出錢完成作品, 咁如果個PV唔吸引.............涷過水.........

有新消息, 看來有希望

https://animeanime.jp/article/2019/03/24/44373.html

40 12
發新話題