53 123
發新話題

澳之餅友-五月香港遊記

澳之餅友-五月香港遊記

五月份因家有私事,匆忙返港數天,留港期間,有機會跟兒時街坊餅友,超人兄弟、Potato兄見面一聚。

話說五月十九日早上十時半,首先在長沙灣港鐵會合超兄,離遠已見到一位身型健碩、穩如泰山之人,想必定是聲威震中外、光之國正義之士超人兄弟,和老公立即上前打招呼,三人寒喧一番後,就展開懷舊之旅第一站:我們童年的歡樂天地-長沙灣公園,不過除了小食亭、滾軸溜冰場和球場保留外,其它就面目全非、長沙灣新村已拆、做了golf driving range、公園又正在大翻新,沙塵滾滾,四圍滿是高樓大廈,跟住過天橋到達已重建元州村、雖然新屋村外形靚、設施齊全,但對我來講,整個環境跟以前完全不同,偉明書局、安安幼稚園又已消失,往事只能回味。

我們邊行邊講,過了東京街後,行到一個名字好勁,其實好細「宇宙」商場,再會合Potato 兄,他化身為幪面超人,講笑!原來他有點感冒未清,怕傳染大家,唯有帶著口罩上路,真的有公德心又細心,不愧係阿Sir,我們一行四人,沿住青山道,經過我的故居鴻裕大廈,二樓商場竟然叫做羅湖商業城???挖哂頭!幾時變成大陸化?幸好愛群餐廳仍在,更加重遇樓下藥房老闆,大家閒話家常,充滿人情味,之後經過德貞中學,到達超過四十年雪山茶餐廳,此時超人兄弟,提議飲杯野,我舉腳讚成,因為當日天氣好熱,濕度又高,差點中暑,我二話不說,即時衝入餐廳嘆冷氣,只見內裡裝修,完全冇變,簡直時光倒流,好有懷舊feel。

我們稍作休息,然後再上路去深水埗另一地標,嘉頓公司,大鐘樓仍保留,店內小買部,竟然有藍白格仔包裝生命麵包,好驚喜!我們繼續前進上路,遙望北九龍裁判司署,經過石硤尾美荷樓,到達白田街,由石硤尾七層工廠大廈,改裝成為賽馬會創意藝術中心,原本一心想去睇「住好D」街頭文化館,私人懷舊冰室收藏,可惜休館,唯有望門輕嘆。

最後直達公和豆品店,又是另一經典景點,從牆身、地磚、杯碗、涷櫃、到營運、仍然數十年如一日,難得食物依舊保持水準,豆花滑,豆漿濃,健康正氣,解暑透心涼,各人大談童年食豆花趣事,講起幾歲大時,個子小小,腳仔唔到地,成日好驚坐坐下會跌低,講到興高釆烈之際,超人兄弟手機又正嚮.......欲知後事如何,請看下回分解。

引用:
原帖由 百變小櫻 於 18-6-2012 18:19 發表 五月份因家有私事,匆忙返港數天,留港期間,有機會跟兒時街坊餅友,超人兄弟、Potato兄見面一聚。話說五月十九日早上十時半,首先在長沙灣港鐵會合超兄,離遠已見到一位身型健碩、穩如泰山之人,想必定是聲威震中外 ...

一編如實報導,由心而發...真摰的好文章,仿如再歷其中,真是令到小弟一看再看,回味 depp depp 無窮

期待以後的真實故事發展。

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

催谷o下先~有無相睇 ga~??!

引用:
身型健碩、穩如泰山之人,想必定是聲威震中外、光之國正義之士超人兄弟

真是英雄所見..這也是小弟第一次見光之國巨人之感覺.

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

近排忙到發顛,謝謝超人兄弟通風報信,得閱百變小櫻(前度abc姐)的大作,讓小弟重溫當日相聚的點滴。正!

話時話,乜原來可以改名的嗎?

引用:
原帖由 Potato 於 19-6-2012 22:12 發表 近排忙到發顛,謝謝超人兄弟通風報信,得閱百變小櫻(前度abc姐)的大作,讓小弟重溫當日相聚的點滴。正! 話時話,乜原來可以改名的嗎?

可以架,而且攺了名後,一切照舊!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 19-6-2012 15:41 發表 催谷o下先~有無相睇 ga~??!
有相睇ge!不過要比d時間,等我整理下,同下大結局,即將面世。

引用:
原帖由 toby 於 19-6-2012 22:58 發表 可以架,而且攺了名後,一切照舊!

傾開用開個名有感情 ga~...改左硬係覺奇奇怪怪咁...

引用:
原帖由 百變小櫻 於 20-6-2012 23:44 發表 有相睇ge!不過要比d時間,等我整理下,連同下集大結局,即將面世。

等緊~等緊~唔急~唔急~。

o下~~~咁快大結局??! (重有...好似漏左中央飯店... )

引用:
原帖由 超人兄弟 於 21-6-2012 00:06 發表 傾開用開個名有感情 ga~...改左硬係覺奇奇怪怪咁... 等緊~等緊~唔急~唔急~。 o下~~~咁快大結局??! (重有...好似漏左中央飯店... )

其實我都想改名好耐.... 由foureyesfatboy  改 foureyesfatman .... 成四張八仲細咩比人笑到面黃
超人兄弟你唔好改名....真係唔好改...你一出櫃...叫超人姊妹真係奇奇怪怪咁

引用:
原帖由 Potato 於 20-6-2012 00:12 發表 近排忙到發顛,謝謝超人兄弟通風報信,得閱百變小櫻(前度abc姐)的大作,讓小弟重溫當日相聚的點滴。正! 話時話,乜原來可以改名的嗎?
係Potato Sir有識之士面前,大作談不上,只是隨意寫點感想,請勿見笑。不過雖然係老餅,但就唔係老作,最多係「杰」作,hea...hea

引用:
原帖由 百變小櫻 於 21-6-2012 00:13 發表 係Potato Sir有識之士面前,大作談不上,只是隨意寫點感想,請勿見笑。不過雖然係老餅,但就唔係老作,最多係「杰」作,hea...hea

百變小櫻...你有幾耐沒有回港行?

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 21-6-2012 00:12 發表 其實我都想改名好耐.... 由foureyesfatboy  改 foureyesfatman .... 成四張八仲細咩比人笑到面黃超人兄弟你唔好改名....真係唔好改...你一出櫃...叫超人姊妹真係奇奇怪怪咁

你不如叫四腩肥男o丫~...貼哂!

以上純粹趕吓笑賣吓藥o者~...四眼肥爺 la~又 cute 又型!

引用:
原帖由 百變小櫻 於 18-6-2012 18:19 發表 五月份因家有私事,匆忙返港數天,留港期間,有機會跟兒時街坊餅友,超人兄弟、Potato兄見面一聚。話說五月十九日早上十時半,首先在長沙灣港鐵會合超兄,離遠已見到一位身型健碩、穩如泰山之人,想必定是聲威震中外 ...

景物、人面全非,感慨无限 ...

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 21-6-2012 02:18 發表 百變小櫻...你有幾耐沒有回港行?
四兄...我2003年移民後, 大約兩年會回鄉探親,對上一次係2010年返港。

引用:
原帖由 toby 於 20-6-2012 00:58 發表 可以架,而且攺了名後,一切照舊!
感謝皇上,在一次微服出巡,視察民情期間,得知小民,正為改名換姓一事煩惱之際,即時二話不說,幫我從新命名,所有資料照舊保留,讓小女子得以另一綽號,繼續行走江湖。謝主隆恩!!!

引用:
原帖由 toby 於 19-6-2012 22:58 發表 可以架,而且攺了名後,一切照舊!
我都想改用新名號. 我會另用密函求皇上批示.

四哥大可改用 foureyes"fit"boy or foureyes"fit"man.

超人兄弟, 自然係叫: 招人(入會or入局)兄弟啦!

引用:
原帖由 kkeeleung 於 21-6-2012 12:31 發表 我都想改用新名號. 我會另用密函求皇上批示. 四哥大可改用 foureyes"fit"boy or foureyes"fit"man. 超人兄弟, 自然係叫: 招人(入會or入局)兄弟啦!

無o黎氣勢~...唔惦~!

佢......就梗係想 fit la~!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 21-6-2012 13:41 發表 無o黎氣勢~...唔惦~! 佢......就梗係想 fit la~!
"招人"越多, 咪越好氣勢囉.

引用:
原帖由 kkeeleung 於 22-6-2012 19:01 發表 "招人"越多, 咪越好氣勢囉.
D+都招唔少 la~!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 21-6-2012 00:06 發表 傾開用開個名有感情 ga~...改左硬係覺奇奇怪怪咁... 等緊~等緊~唔急~唔急~。 o下~~~咁快大結局??! (重有...好似漏左中央飯店... )

原來可以改名,等我考慮下先……不過改鬫W,會唔會好生外,又或者好似超人兄弟d老人家改唔到口呢?

53 123
發新話題