45 123
發新話題

日本1958 月光幪面俠

日本1958 月光幪面俠

【日本名稱】月光假面   【其他名稱】Gekko Kamen, Moon Mask Rider 【日本播放年期】1958年2月-1959年7月   【總集數】5集   【本港名稱】月光幪面俠 【本港播放年期】未曾播放 【本港播放電台】未曾播放   【主題曲】不適用   【主唱】不適用   【歌詞】不適用   【相關網址】1.Japan Hero         2.月光仮面     【備註】請各會員開新話題或回覆你們所知的資料、回憶及感想

月光幪面俠

月光幪面俠是80年代無線電視播出動畫版,黃鍵強配音。

對呀,我都在網上看很多關於"月光幪面俠"的動畫資,但我未看過,以不知道香港也曾播過....

引用:
原帖由 toby 於 1-9-2006 22:01 發表 對呀,我都在網上看很多關於"月光幪面俠"的動畫資,但我未看過,以不知道香港也曾播過....
好像下午5﹕30播出

50年代個套我未睇過,但我記得八十年代無線應該有播過,不過好似係卡通片∼∼

月光幪面俠

主角好型。

50年代個套特撮版, 大約於TVB 77-78年放影, 好似係星期日正午12:00放影. 同一時段曾放影既仲有快傑獅子丸, 彩虹化身俠.

引用:
原帖由 大雄 於 4-9-2006 01:23 發表 50年代個套我未睇過,但我記得八十年代無線應該有播過,不過好似係卡通片∼∼
我記得卡通片大概79-82年間無線有播過, 好似係5:00-6:00倒播.主角好似有飛鏢做武器. 首主題曲係日文既. 都好想聽番.

我淨係記得佢雲◇囍洏J,包個阿差頭巾戴副黑超,不倫不類。

spectreman 兄, 記唔記幾時播?

我鬗擖際跼a鵅Anot in HK

月光天使

麗的電視在60年代尾曾經播放一套真人電影叫月光天使, 主角是探長叫祝十郎, 包頭帶黑眼鏡兼幪面, 手持雙槍坐綿羊仔, 最特別是麗的電視的配音有好重及奇怪的口音, 印象極深。同期有套叫遊星王子都頗有趣!

睇黎我錯, Ultraman 看arm 喎!

繨悜n鈕cooter咁笨

點解月光天使騎綿羊仔?

話晒五十年代最潮就躌espa, Gregory Peck同Audrey Harpin贐oman Holiday都坐綿羊仔咋!日本人當時身材唔高, 大馬力鴽中W去好似小朋友咁。

I see.但係我睇番50年中D舊照片,亞羅國維追殷巧兒都係用幪面超人用麰荌此q單車個喎?

BBB360 & toby, 是動畫版,無線下午5﹕30播出的

TIP 兄, 呢套真人版先係Origianl, 動畫版係remake. 情形同電腦奇俠類似. 不過唔好講你, 我都搞錯左, 好在呢個thread有幾個大哥壓陣!

動畫版最後果集記唔記得佢都有光線技~~ "圓月神光~~"

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 13-10-2006 11:20 發表 動畫版最後果集記唔記得佢都有光線技~~ "圓月神光~~"
我記得

45 123
發新話題