35 12
發新話題

[老機 . 老鏡 . 淺談] 新帖 P8 update on 12/5/2016

引用:
原帖由 East 於 3-12-2012 22:56 發表 唔想花錢入部Leica 菲林機身又想用菲林玩Leica M39 鏡, 其實好簡單! 只要入部俄仔仿Leica 機身便OK了, 老實說影出來是完全無分別, 但價錢卻是一個天一個地呢。   今次先介紹一部有埋測光係統的FED 5C rangef ...

好耐無入來了...睇番原來東兄有部FED 5. 小弟在七八年前用好平的價錢從俄國入了一部後來在二手市場找到奧運版.
它是用  LTM mount 即M39.  之後都有找不同的鏡...Jupiter 3, Jupiter 12,  Jupiter 9, 3X Industar 55mm f/2.8....
支 Jupiter 12 35MM原來用唔到入我部 Voigtlander R...

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 East 於 4-2-2013 22:46 發表   我有FED 5 & FED 3, FED 3比較簡潔, 但沒有測光。而FED 5 是有測光和ISO換算。 因為是老番Leica設計所以全是用M39 mount, 有不少愛玩Leica老鏡的菲林攝友, 在未有錢玩真正Leica body前都會入部FED或其他 ...
東兄我的Voigtlander R 是2000年產品. 由Cosina 制做. 是用LTM M39 mount. D部機有個常出現的問題是個Rangefinder 出現走位對焦不準.

梳利。。。誤導了..是NIKON V1 同 V2不是J系....是V係. 不文不類....

引用:
原帖由 East 於 5-2-2013 09:37 發表   原來係2000年產品, 我以為是古老機添。LTM M39 mount鏡我沒有接觸過,好大機會是獨家村Mount 。   NIKON V1 都好樣過 NEX, NEX是沒有 design 的 design !!  

LTM M39 是 LEICA 早期 Rangefinder及CANON Rangefinder  同一些大底用的鏡頭接環. 後來俄國Rangefinder 都有用. 你部fed 都係用LTM M39 Mount.
我認為 NEX 都好過V1 V2 單反唔似無反又唔似不文不類..... 你唔好再為V1 V2 來說話了....

引用:
原帖由 East 於 6-2-2013 09:51 發表   我一直有個疑問, L39 與 M39 mount 是否一樣? 因為有些鏡頭是寫L39/ M39 mount。 只是一個 mount 兩個名 。    而 LTM M39 與 M39 mount 又是否一樣? 我買部 FED 時只是標了M39, 沒有LT ...

L39 = M39 LTM
LTM = M39 LTM
LSM (Leica Screw Mount) = LTM
M39 都有兩隻一隻是比Rangefinder 相機另一是比一些俄制早期單反機. 機械部分有唔同Rangefinder M39的多了一部分用來推動光學對焦的機械結構. 也有一些用在放大機上的.
還有一些早期  Asahiflex (Pentax 前身)是用M37 MOUNT 少有.

在這裡好想談談...一些傷感的相機歷史.  小弟對MINOLTA 十分之有感情...可能是我第一部單鏡相機 XG-9
在日本相機界中他不是最多專業人士使用不過他的科技是走在其他之前. 因為他不須顧慮專業用家保守及執著的想法可以自由發揮出自我的商業作風, 這也是他失敗的地方因為專業口碑是普通用家的指引. 只要他們說什麼鏡頭銳利, 什麼鏡頭色準, 什麼機身手感好便有成千的信眾跟從. 這樣便成了商業的主要原因....下回入主題minolta 的歷史, 因為要開工..

引用:
原帖由 East 於 3-4-2014 16:05 發表 玩老鏡的餅友們, 有無聽過輻射鏡頭呢?幾十年前, 多間光學公司和鏡頭廠都有採用過含有稀土1930年代美國伊士曼柯達公司發明了新的稀土元素光學玻璃,主要成分是鑭、釷的氧化物。稀土元素光學玻璃有很高的折射率,為光學 ...

小弟都有被幅射影響.到...
SMC Takumar 50mm f/1.4 (Asahi Optical Co.)
SMC Takumar 55mm f/1.8 (Asahi Optical Co.)
Yashinon-ML 50mm f/1.7 (Yashica)

引用:
原帖由 East 於 22-4-2014 14:55 發表 玩到無嘢好玩.....示波器相機的大底鏡都玩埋...示波器相機把中間的鏡頭拆出來用 (上面本身有光圈及快門, 但要加調焦筒才可落無反機種用。)效果都好正

這種鏡是拍攝儀器用的近焦鏡. 寶麗來都有好多類似產品出過.

引用:
原帖由 East 於 23-4-2014 00:28 發表 你有無發現皮膚開始變了綠色?! 

係變黃咗...變綠是伽瑪射線

引用:
原帖由 East 於 23-4-2014 00:45 發表 HULK 變綠咗是伽瑪射線做成...我最近變紅咗同黑咗是紫外線做成。咁你變黃咗, 係乜射線做成的...??

變黃.....強國射線

引用:
原帖由 East 於 23-4-2014 00:56 發表 加國都被強國照射了!?

無一幸免 乜野都係made in China.

引用:
原帖由 East 於 23-4-2014 01:44 發表 這個正慢慢改變...強國已經不再是世界工廠...因為政府的政策問題, 人工在近年過份提升...而且因城市急速發展, 很少人願意留在工廠工作。很多公司已經投向其它東南國家設廠了。

仍然....你都知幅射D味..可以一百幾十年

引用:
原帖由 East 於 24-4-2014 00:43 發表 加多張示波器鏡的試鏡相 

用示波器鏡頭....顯示一個波...真係示波

引用:
原帖由 East 於 29-4-2014 10:19 發表 示波器鏡唔示下波點得架!

合理...合理...合理...
不如加多D不同的波波...

引用:
原帖由 East 於 30-4-2014 11:15 發表 例如呢? 

例如..二號風波

引用:
原帖由 East 於 12-5-2016 16:52 發表 NEX 5N + 35KP 140mm F1.8 Movie Projection Lens + Lens Turbo改造前...本身是大電影放映鏡頭, 是沒有光圈及調焦的, 現在已經找師傅加了調焦筒及光圈環, 可直上單反...我今次沒有用神力環去縮短最近對焦, 反而 ...
改鏡...師傳幾錢? 睇落幾多功夫....

35 12
發新話題