發新話題

[老機 . 老鏡 . 淺談] 新帖 P8 update on 12/5/2016

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 2-2-2013 03:53 發表 有對比自然有分別..仍然不及自然的好...希望將來有更好的效果.Pentax Q 個樣真的好Q 對比起NIKON J 係....J 是所有無反中最醜真係有D想嘔. .....想當年因為D個原因所以放棄了MINOLTA...

當然不及真的美妙油散。但以儍瓜級來說已經好正了!

我都係因為Pentax Q 個樣夠Q 才入手,當然可玩所有 D mount & C mount 小形電影鏡也是原因之一。

但最大原因都係因為佢出新款, 而舊款玩大割引, 執部平貨玩吧!

老實說, 單論外觀我覺得NEX 比NIKON 1 更丑 !!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 2-2-2013 04:25 發表 好耐無入來了...睇番原來東兄有部FED 5. 小弟在七八年前用好平的價錢從俄國入了一部後來在二手市場找到奧運版. 它是用  LTM mount 即M39.  之後都有找不同的鏡...Jupiter 3, Jupiter 12,  Jupiter 9, ...

我有FED 5 & FED 3, FED 3比較簡潔, 但沒有測光。而FED 5 是有測光和ISO換算。

因為是老番Leica設計所以全是用M39 mount, 有不少愛玩Leica老鏡的菲林攝友,

在未有錢玩真正Leica body前都會入部FED或其他老番Body頂往先。

Jupiter鏡我好似一支都無玩過, 反而有兩三支 Industar, 其中一支 50mm F3.5 俄仔餅子俾我改了做波波鏡 

更多相片:

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=20463&extra=page%3D1

你的福仔R機是否用 DKL mount 的?

引用:
原帖由 East 於 4-2-2013 22:46 發表   我有FED 5 & FED 3, FED 3比較簡潔, 但沒有測光。而FED 5 是有測光和ISO換算。 因為是老番Leica設計所以全是用M39 mount, 有不少愛玩Leica老鏡的菲林攝友, 在未有錢玩真正Leica body前都會入部FED或其他 ...
東兄我的Voigtlander R 是2000年產品. 由Cosina 制做. 是用LTM M39 mount. D部機有個常出現的問題是個Rangefinder 出現走位對焦不準.

梳利。。。誤導了..是NIKON V1 同 V2不是J系....是V係. 不文不類....

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 5-2-2013 04:21 發表 東兄我的Voigtlander R 是2000年產品. 由Cosina 制做. 是用LTM M39 mount. D部機有個常出現的問題是個Rangefinder 出現走位對焦不準.梳利。。。誤導了..是NIKON V1 同 V2不是J系....是V係. 不文不類.... 

原來係2000年產品, 我以為是古老機添。LTM M39 mount鏡我沒有接觸過,好大機會是獨家村Mount

NIKON V1 都好樣過 NEX, NEX是沒有 design 的 design !!

引用:
原帖由 East 於 5-2-2013 09:37 發表   原來係2000年產品, 我以為是古老機添。LTM M39 mount鏡我沒有接觸過,好大機會是獨家村Mount 。   NIKON V1 都好樣過 NEX, NEX是沒有 design 的 design !!  

LTM M39 是 LEICA 早期 Rangefinder及CANON Rangefinder  同一些大底用的鏡頭接環. 後來俄國Rangefinder 都有用. 你部fed 都係用LTM M39 Mount.
我認為 NEX 都好過V1 V2 單反唔似無反又唔似不文不類..... 你唔好再為V1 V2 來說話了....

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 6-2-2013 01:03 發表 LTM M39 是 LEICA 早期 Rangefinder及CANON Rangefinder  同一些大底用的鏡頭接環. 後來俄國Rangefinder 都有用. 你部fed 都係用LTM M39 Mount.我認為 NEX 都好過V1 V2 單反唔似無反又唔似不文不類..... 你唔好 ...

我一直有個疑問, L39 與 M39 mount 是否一樣?

因為有些鏡頭是寫L39/ M39 mount。

只是一個 mount 兩個名 。 

而 LTM M39 與 M39 mount 又是否一樣?

我買部 FED 時只是標了M39, 沒有LTM 字樣的。

我沒有玩 Leica 鏡所以不太清楚。

引用:
原帖由 East 於 6-2-2013 09:51 發表   我一直有個疑問, L39 與 M39 mount 是否一樣? 因為有些鏡頭是寫L39/ M39 mount。 只是一個 mount 兩個名 。    而 LTM M39 與 M39 mount 又是否一樣? 我買部 FED 時只是標了M39, 沒有LT ...

L39 = M39 LTM
LTM = M39 LTM
LSM (Leica Screw Mount) = LTM
M39 都有兩隻一隻是比Rangefinder 相機另一是比一些俄制早期單反機. 機械部分有唔同Rangefinder M39的多了一部分用來推動光學對焦的機械結構. 也有一些用在放大機上的.
還有一些早期  Asahiflex (Pentax 前身)是用M37 MOUNT 少有.

在這裡好想談談...一些傷感的相機歷史.  小弟對MINOLTA 十分之有感情...可能是我第一部單鏡相機 XG-9
在日本相機界中他不是最多專業人士使用不過他的科技是走在其他之前. 因為他不須顧慮專業用家保守及執著的想法可以自由發揮出自我的商業作風, 這也是他失敗的地方因為專業口碑是普通用家的指引. 只要他們說什麼鏡頭銳利, 什麼鏡頭色準, 什麼機身手感好便有成千的信眾跟從. 這樣便成了商業的主要原因....下回入主題minolta 的歷史, 因為要開工..

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 7-2-2013 01:24 發表 L39 = M39 LTM LTM = M39 LTM LSM (Leica Screw Mount) = LTMM39 都有兩隻一隻是比Rangefinder 相機另一是比一些俄制早期單反機. 機械部分有唔同Rangefinder M39的多了一部分用來推動光學對焦的機械結構. 也有一些 ...

你指的兩種M39 mount 的分別, 只是一個有機械結構, 另一個沒有?

但螺絲牙是一樣的吧?

KODAK ANASTIGMAT 50mm F1.6

除了改鏡外, 我一向都是用M43玩電影鏡, 可是因M43是2X, 所以部分電影鏡的潛力無法完全發揮。
之前考慮了好耐, 想入部APS-C無反, 例如 EOS-M, FUJI X & NEX。

最後都是平平地入了部NEX 5N 玩下先, 所有相都是用全開光圈拍。

第一次試玩, 帶了KODAK ANASTIGMAT 50mm F1.6落公園試下。
此鏡本身有Macro功能, 所以可以近攝拍花。
雖然是大光圈50mm 電影鏡, 但用於APS-C無反上都不會有明顯成像圈。
近攝時差不多連暗角都無, 而且有旋轉散景。
當然, 50mm 電影鏡落APS-C上, 在無限遠時少不免會有點暗角。
但是我覺得是可以接受範圍。

初試效果幾滿意。

唔講咁多去相吧!

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

9) 

10)

11)

~ * ~ [NEX 與 電影鏡 Part II] ~ * ~ 5N + KERN 75mm F1.9

之前 PART I 第一次用NEX試KODAK ANASTIGMAT 50mm F1.6 覺得好好玩。

今次拿了支KERN 75mm F1.9 來試。
這支瑞士75mm[薑]電影鏡落APS-C上, 同落M43完全不同。
前後景差明顯時會有旋轉散景, 近攝時完全不會有暗角, 但在無限遠時有微微暗角。
但是我覺得是可以接受範圍。

唔講咁多去相吧!

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

9)

10)

11)

12)

13)

14)

15)

16)

17)

18)

[Q仔與電影鏡]

之前入了部 Pentax Q, 本來主要想用來影C-mount 超wide鏡 及 D-mount 電影鏡

今次初試 Pentax Q + Bell & Howell Angeniueux 15mm F1.3的交果

唔講咁多去相吧!

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

9)

10)

11)

12)

13)

14)

15)
]

~ * ~ [Q仔與電影鏡 Part 2] ~ * ~ Kern-Paillard 13mm F1.9

之前入了部 Pentax Q, 本來主要想用來影C-mount 超wide鏡 及 D-mount 電影鏡

Part 1 試了Bell & Howell Angeniueux 15mm F1.3

今次試用 Pentax Q + Kern-Paillard 13mm F1.9

唔講咁多去相吧!

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

9)

10)

11)

12)

13)

14)

15)

16)

17)

18)

19)

20)

21)

22)

23)

24)

25)

纖毫畢現,勁!

引用:
原帖由 Kendama 於 7-7-2013 22:08 發表 纖毫畢現,勁!

謝謝! 
手動對焦拍郁來郁去的雀都因係有少少難度

引用:
原帖由 East 於 7-7-2013 13:30 發表 之前入了部 Pentax Q, 本來主要想用來影C-mount 超wide鏡 及 D-mount 電影鏡Part 1 試了Bell & Howell Angeniueux 15mm F1.3今次試用 Pentax Q + Kern-Paillard 13mm F1.9唔講咁多去相吧!1)http://i253.photobucket. ...

前清後濛散景正斗, 有冇測試埋對焦速度後清前濛 ~ XDD

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 8-7-2013 03:06 發表 前清後濛散景正斗, 有冇測試埋對焦速度後清前濛 ~ XDD

手動對焦喎.....洗唔洗玩到咁高技巧呀!

~ * ~ [初試XENON+ 中一] ~ * ~ SCHNEIDER-KREUZNACH f1.9 50mm XENON

之前入了枝SCHNEIDER-KREUZNACH f1.9 50mm XENON, 今次是第一次玩。
Body 用上 NEX 5N 再加上中一減距增光環。

玩NEX機身黑白 filter 玩上癮, 所以又拍了好多張高反差黑白相。

唔講咁多去相吧!

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

9)

10)

11)

12)

13)

LOMO OKC-150-1 150mm F2.8 大電影鏡

剛剛星期六帶了兩枝鏡上山玩, 因為帶著影友上山試拍生態, 所以自己唔係拍了好多張。
其中一支是LOMO OKC-150-1 150mm F2.8 大電影鏡, 改落調焦筒放於NEX 5N。

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

謝謝欣賞小弟作品。

Great photo!

發新話題