發新話題

好懷念過去屋村的日子

引用:
原帖由 超人兄弟 於 29-10-2011 13:47 發表 哦~...其實係o甘o既~... 我家住長沙灣新村,我婆婆住石硤尾七層,我姨媽住牛頭角上村。 我經常去婆婆&姨媽處小住的...所以這三個地方也頗熟識!
有個同學仔住係石硤尾七層大驉A成班小朋友好鍾意上天台玩:十字界豆腐、麻鷹捉雞仔,記得有個女仔叫嘉嘉,大近視,戴住副好多個圈 ge 鏡,佢一路走,一路要禁實副就黎跌ge鏡,我地好驚佢會碌低。

引用:
原帖由 超人兄弟 於 29-10-2011 13:50 發表 o下~...妳同 potato Sir 左青龍、右白虎傍住 Toby 王上...o甘我做咩~??我唔做東西廠 ga~ ...  !
東西廠咁陰險,點能夠同超人兄正義之士相題並論,直頭要劃清界,咁啦! 難得你一身好本領,身懷絕技,一於做展護衛,保護王上,好威 ga! 如果想低調、唔想咁揚 ge,大內密探又是否ok呢?

引用:
原帖由 abc 於 29-10-2011 13:31 發表 有個同學仔住係石硤尾七層大驉A成班小朋友好鍾意上天台玩:十字界豆腐、麻鷹捉雞仔,記得有個女仔叫嘉嘉,大近視,戴住副好多個圈 ge 眼鏡,佢一路走,一路要禁實副就黎跌ge眼鏡,我地好驚佢會碌低。
哈~~~有趣的回憶~! 我就成日上天台搬 D 石磚擲番落地...搞到住最頂層的哥哥上天台閙我呢D百厭星....

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 abc 於 29-10-2011 14:16 發表 東西廠咁陰險鼣央A點能夠同超人兄正義之士相題並論,直頭要劃清界芋A咁啦! 難得你一身好本領,身懷絕技,一於做展護衛,保護王上,好威 ga! 如果想低調、唔想咁揚 ge,大內密探又畯琠O?

剪護衛o甘英...我邊有資格,都係大內密探 G4 o岩我多 DD~!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 29-10-2011 21:30 發表 哈~~~有趣的回憶~! 我就成日上天台搬 D 石磚擲番落地...搞到住最頂層的哥哥上天台閙我呢D百厭星....

成日上天台搬 D 石磚擲番落地-----> 掉d磚 落街 ???

我果層好多街童 , 有幾次係樓梯口空位玩火 : 燒電芯+油漆+煲臘 , 牆後面就係人地屋企單位
火燒到好大 , 有次警察同消房到齊

我人生第一次bbq就係屋村單位裹面:
亞哥本來約左朋友s去bbq, 點知落大雨攪唔成 , 就攞左d物資返屋企 , 我地係屋企堶捫N炭

屋村嘅日子有好有唔好 , 我又唔係十分懷念...

隣居close師奶又多 , 間唔中就過下黎 , Frankie仔小小年紀就要每
刻準備so so同忍受聲浪 。 偸偸地買左d超人貼紙想偷運入境要過
幾個海關

讀屋村小學 , 同學家境都差唔多 , 都係住附近 , 上上落落見面唔
使five mins.....
上一代人但求有個瓦遮頭 , 我地年青人就想好好睇睇到左中學時代
有時我想招呼朋友到屋企坐下都好似唔多好意思

引用:
原帖由 frankie 於 29-10-2011 21:52 發表 成日上天台搬 D 石磚擲番落地-----> 掉d磚 落街 ???
No...no...no...拎起石磚擲番落天台塊地呀~...令到天台下一層有噪音。

引用:
原帖由 frankie 於 30-10-2011 00:13 發表 屋村嘅日子有好有唔好 , 我又唔係十分懷念...隣居close師奶又多 , 間唔中就過下黎 , Frankie仔小小年紀就要每刻準備so so同忍受聲浪 。 偸偸地買左d超人貼紙想偷運入境要過幾個海關讀屋村小 ...
我個同學,住石硤尾七層大廈,佢話係走廊煮乜野R、講說話大聲d都比人聽到,真係冇乜私隱,又多咸濕佬「裝」人沖涼、唔少風化案。Frankie兄,你買超人貼紙,關隔離師奶咩事?點解要偷運入境?

引用:
原帖由 abc 於 30-10-2011 14:39 發表 我個同學,住石硤尾七層大廈,佢話係走廊煮乜野Å、講說話大聲d都比人聽到,真係冇乜私隱,又多咸濕佬「裝」人沖涼、唔少風化案。Frankie兄,你買超人貼紙,關隔離師奶咩事?點解要偷運入境?

果時唔俾出街 , 買野玩更加係罪惡...只可以襯幫屋企買野順便偷偷地買
d師奶一開口成條冷行都聽倒 , 有乜辦法唔俾屋企人發覺

我果時係住16層 , 有室內厠所 , 俾早期石硤尾好好多lor..
個個都想訓上格床 , 因為有私人空間 , 又有天窗可以偷窺冷行情况....
只係.....七月十四就驚d... 屋村鬼故特別多....

引用:
原帖由 超人兄弟 於 30-10-2011 01:35 發表 No...no...no...拎起石磚擲番落天台塊地呀~...令到天台下一層有噪音。
初初睇 23# 帖,以為你拎起石磚擲落街,比你嚇死   原來擲番落天台塊地,咁都冇咁驚,話時話,係邊處搵到咁多石磚?又擲落塊地,玩d乜野遊戲呢?

引用:
原帖由 frankie 於 31-10-2011 15:20 發表 果時唔俾出街 , 買野玩更加係罪惡...只可以襯幫屋企買野順便偷偷地買d師奶一開口成條冷行都聽倒 , 有乜辦法唔俾屋企人發覺我果時係住16層 , 有室內厠所 , 俾早期石硤尾好好多lor.. 個個都想訓上格床 , 因為有私 ...
你居住環境,比我同學好好多,每次我去同學屋企玩,唔飲水,就係怕去公共廁所,唯有做忍者小靈精。

你住麉峓齯j家都有天,又有look架床,若同時間望出去,米你望我,我望你?Frankie兄,以講d屋村鬼古聽下?

屋村大最開心就係中秋節,我住愛民村的,每逢中秋都會在走廊的欄杆上點滿蠟燭,跟第二層樓鬥。

記有一年我地班小朋友重逐家逐戶籌錢買了一箱蠟燭點,成層樓都好熱鬧。(左鄰右里的太太,叔叔都好熟落,都好樂意捐錢俾我地班細路買蠟燭)         carkei嫂字

引用:
原帖由 abc 於 31-10-2011 14:11 發表 你居住環境,比我同學好好多,每次我去同學屋企玩,唔敢飲水,就係怕去公共廁所,唯有做忍者小靈精。你住鮋屋村大家都有天窗,又有look架床,若同時間望出去,米你望我,我望你?Frankie兄,可唔可以講d屋村鬼古聽下?

我同學屋企爭一個人 , 所以分唔倒中房 , 四個人塞入間細房
食飯只可以坐d半尺高凳仔 , 無位放高凳woo....

屋村都唔係度度都咁close, 有d層數, 唔單只黑麻麻無乜燈, 家家戶戶生埋門
每晚豆靚Frankie仔倒垃圾經過都有d驚 , 果陣時d細路真係冇依家d矜貴
鬼故我又無呀 ,住藍田, 15座有條龍

有話係風水 , 又話同水鬼打交 , 藍田冇"9"座 , 話個位邪起唔倒 .
其實好多都係自己嚇自己 , 不過就令無乜娛樂嘅生活增加d刺激

真係想聽嘅,,, 有人半夜聽到冷行有聲 , 咁咪由個氣窗"裝"出去lor...咁就見倒個女人
出現係佢眼前望住佢.... 個氣窗高度貼近天花板 , 你明佢見倒乜啦

引用:
原帖由 frankie 於 31-10-2011 23:40 發表 我同學屋企爭一個人 , 所以分唔倒中房 , 四個人塞入間細房食飯只可以坐d半尺高凳仔 , 無位放高凳woo....屋村都唔係度度都咁close, 有d層數, 唔單只黑麻麻無乜燈, 家家戶戶生埋門每晚豆靚Frankie仔倒垃圾經過都有d驚 ...
真係好恐佈知唔當事人點反應?大嗌搵人救命?定係第一時間,搵張被遮住自己,又流汗又驚咁一直到天光?

引用:
原帖由 abc 於 1-11-2011 16:33 發表 真係好恐佈知唔知當事人點反應?大嗌搵人救命?定係第一時間,搵張被遮住自己,又流汗又驚咁一直等到天光?

咁我又唔知啦....俾我第一時間緊係生窗啦,
但其實呢....屋外有水候 , 摛上去係唔難嘅 , 咁都未算

果陣d細路仔真係好勁 :  雙手拍住一邊牆 , 雙腳拍住另一面 , 睇住佢地就咁一下一下爮上天花板 !
睇到Frankie仔眼都突埋 ,  落黎又點呢 ? 成層樓高架 又咁一下一下爮返落黎 ?... No !

引用:
原帖由 abc 於 31-10-2011 13:35 發表 初初睇 23# 帖,以為你拎起石磚擲落街,比你嚇死   原來擲番落天台塊地,咁都冇咁驚,話時話,係邊處搵到 ~!咁多石磚?又擲落塊地,玩d乜野遊戲呢?
hee...以前七層天台地是有鋪石地磚的...有D爛o左咪拎起擲番落地玩o下lor,細路仔乜都玩一餐 gala~!

我的童年歲月 ' 長 沙 灣 新  ' !

引用:
原帖由 超人兄弟 於 28-12-2011 01:33 發表 我的童年歲月 ' 長 沙 灣 新 邨 ' !     
嘩!嘩!嘩!相中人是超人兄和家姐嗎?你好細個,三、四歲?讀幼稚園?見你擺野入口,是否影相時扭計,要食朱古力至肯坐定定?好為食
好有記念值,保存得好好,謝謝分享

引用:
原帖由 abc 於 28-12-2011 06:37 發表 嘩!嘩!嘩!相中人是超人兄和家姐嗎?你好細個,三、四歲?讀幼稚園?見你擺野入口,是否影相時扭計,要食朱古力至肯坐定定?好為食相片好有記念價值,保存得好好,謝謝分享

哈~哈~哈~....心口有盞正義之燈當然是我小時候得得意意的超人兄弟啦~ (隔離是我親愛的家姐)!

是的~在讀幼稚園。 我邊有o甘為食 wor~...不過又有可能係呀~...嘻~嘻

是呀~...我很喜愛這兩幅相,如果大幅 D 重好!

發新話題