27 12
發新話題

70年代早期的日本經典卡通"足球健將"

70年代早期的日本經典卡通"足球健將"

唔係小志強同戴志偉,而係蝑鴗@騎早期作品: 赤わ血ソЯ駍 無釆鵅A主角名記唔起,但記得...潛水艇射球、太陽射球、麻鷹射球、、、 臨尾仲有比利同尤西比奧添!有冇印象啊! 最近我好彩用非常正價鬗擖誘J哂成套。雖不懂日文,照睇!

Re:足球健將

主角應名叫阿真, 頗有天份, 但太自負不聽教, 常與其老師(亦是足球教練, 号稱龍门之虎)作對。

嘩!正!多謝提點!thanks a lot, Mario Brother

引用:
原帖由 spectreman 於 9-9-2006 13:33 發表 唔係小志強同戴志偉,而係蝑鴗@騎早期作品: 赤わ血ソЯ駍 無釆鵅A主角名記唔起,但記得...潛水艇射球、太陽射球、麻鷹射球、、、 臨尾仲有比利同尤西比奧添!有冇印象啊! 最近我好彩用非常正價 ...
應該係呢套掛 ! http://www.youtube.com/watch?v=240r-aX6Bes

Bingo!!

請問是否還有招叫'火箭球'架?

引用:
原帖由 wwl36 於 16-10-2006 00:14 發表 請問是否還有招叫'火箭球'架?
亞真最初有潛水艇射球,但好水皮;而佢有個对手係用太陽射球

我有少少印象,不過,套卡通好似叫「足球將」。 記憶中的資料: - 男主角爸爸開料理店,有一次從爸爸的打雞蛋手法中,悟出一門絕招 - 足球小將是小學生﹝開場﹞,足球將一開場就是中學生 - 眾多對手/隊友中,有一對孖仔,善於在球場玩「移形換影」,令龍門不能分辨球在誰人腳下 - 又有一個對手/隊友,喜歡扮青蛙,絕招是令射球突然停在龍門口半空,再突然加速下降,令守門員失位 係唔係呢套??? 高立閣下:youtube 的片段似乎被刪去,欣賞不到 .......

引用:
原帖由 細拉 於 16-10-2006 13:30 發表 我有少少印象,不過,套卡通好似叫「足球健將」。 記憶中的資料: - 男主角爸爸開料理店,有一次從爸爸的打雞蛋手法中,悟出一門絕招 - 足球小將是小學生﹝開場﹞,足球健將一開場就是中學生 - 眾多 ...
咪就係E套囉!但好多謝你話番我知齣卡通原來叫"足球健將",YOU ARE THE CHAMIPION 打掑滫k係將個波射落龍門顶橫楣,然後讓個波從楣下溜入。正

會唔會係呢一齣? http://www.youtube.com/watch?v=1bdiDm7ZVlE 有 D 模糊 ..... 我記得 ending 曲多過開場曲。

引用:
原帖由 關間聞 於 17-10-2006 00:40 發表 會唔會係呢一齣? http://www.youtube.com/watch?v=1bdiDm7ZVlE 有 D 模糊 ..... 我記得 ending 曲多過開場曲。
Exactly, my friend! You got it!!

請問幾時播的?

71/72 咁上下啦!Weekday 鴾U午 between 4 to 5pm 咁上下囉。

>>請問是否還有招叫'火箭球'架? 係!叫'火箭射球'左膝頂球一下再射! 另有一招係轉個身再射。 不過我記得好似叫足球"小"將。

引用:
原帖由 CKCK 於 28-10-2006 16:31 發表 >>請問是否還有招叫'火箭球'架? 係!叫'火箭射球'左膝頂球一下再射! 另有一招係轉個身再射。 不過我記得好似叫足球"小"將。
叫足球小將都唔奇。個名已經唔重要。最重要係有 fans 記得e套卡通。

我都睇過, 早前有Brother係斯巴達個sub-forum post K100既內文, 都有講! 快D去睇! http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=109&extra=page%3D1 [ 本帖最後由 杜劍龍 於 1-12-2006 12:00 編輯 ]

其中有一集係講 阿真遇到球王比利 個細佬,佢有招好利害 的"殺人射球", 即腳"掙"射球

有集講到主角隻腳受咗傷,醫生要替佢植入金條,康復後被稱為「金腳」! 殺人射球好厲害!擋果個實跛!(細個果陣差D以為係真 )

好想睇番呀!

印象中真係好睇過戴志偉果套,有無邊位仁兄知道邊度有dvd或vcd賣呀?或者post兩段上youtube頂下癮都好丫。我上得黎遲,所有片段都remove晒啦....嗚

引用:
原帖由 mbcheung 於 21-10-2007 02:59 發表 印象中真係好睇過戴志偉果套,有無邊位仁兄知道邊度有dvd或vcd賣呀?或者post兩段上youtube頂下癮都好丫。我上得黎遲,所有片段都remove晒啦....嗚

其實網上是有阿拉伯語版的DVD賣的。(當然是錄電視版。)不過不便宜又不是日文,不化算。(Search "force five DVD" 應該會找到的。賣主主要出售Force Five 版機械人DVD。)

27 12
發新話題