發新話題

大茶園

大茶園

毛舜筠、吳啟華主演,發生在茶園的故事。

引用:
原帖由 abc 於 8-5-2011 18:46 發表  毛舜筠、吳啟華主演,發生在茶園的故事。
岳華
白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

有岳華嗎? 最記得戴志偉唔做反派,和茶園太子女發生一段情。

引用:
原帖由 abc 於 8-5-2011 19:39 發表 有岳華嗎? 最記得戴志偉唔做反派,和茶園太子女發生一段情。
好似仲有潘芳芳
白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 abc 於 8-5-2011 18:46 發表  毛舜筠、吳啟華主演,發生在茶園的故事。
林綺其被外國兵姦污成孕生了吳啓華. 但, 因為要避免閒言瘋語而認佢做細佬. 反而, 吳啓華要叫外婆蘇杏旋做阿媽.

引用:
原帖由 kkeeleung 於 9-5-2011 17:46 發表 林綺其被外國兵姦污成孕生了吳啓華. 但, 因為要避免閒言瘋語而認佢做細佬. 反而, 吳啓華要叫外婆蘇杏旋做阿媽.
林的兒子是混血兒(關朝聰)成棄嬰,關長大後,拉人力車,偶遇外公羽老爺 (鮑方),但此終未能相認。

劇情大約:毛舜`(沙中玉)是羽家童養媳,服侍少爺吳啟華(羽 亦行),二人細個時常鬥氣,長大後互相愛慕,奸人顧老闆(江毅)因同羽家結怨.................中間有D唔記得,最後是毛和江同歸於盡,悲劇大結局 望有brother or sister 補充。

引用:
原帖由 abc 於 10-5-2011 18:24 發表 林的兒子是混血兒(關朝聰)成棄嬰,關長大後,拉人力車,偶遇外公羽老爺 (鮑方),但此終未能相認。

中間講到(關朝聰)要捉D壯丁去賣豬仔!!(毛舜均)唔小心俾(關朝聰)捉左入麻包袋!!

但(毛舜均)話自己瘦猛猛唔値錢!!幫手捉另一D人替代自己!!就唔覺意捉左(呉啓華)做替死鬼!!

後來去到碼頭又千方百計救返(呉啓華)出嚟!!

而後段講(江毅)因為去世多年妻子同(毛舜均)樣子相似!!一見驚為天人!!

可惜(毛舜均)只一心一意鍾情(呉啓華)而因愛成恨!!口中雖説幫她尋夫!!

其實暗中派人捉走(呉啓華)並鎖在自己家中地下室毒打!!

並向(毛舜均)講大話(呉啓華)已死令她改嫁給(江毅)!!

可惜後來終於給(毛舜均)發現地下室中的(呉啓華)未死!!

(江毅)老羞成怒要挾(毛舜均)成為其髮妻否則對(呉啓華)下毒手!!

引用:
原帖由 BforBOY 於 11-5-2011 00:56 發表    中間講到(關朝聰)要捉D壯丁去賣豬仔!!(毛舜均)唔小心俾(關朝聰)捉左入麻包袋!! 但(毛舜均)話自己瘦猛猛唔値錢!!幫手捉另一D人替代自己!!就唔覺意捉左(呉啓華)做替死鬼!! 後來去到碼頭 ...
哦!唔怪得之有幕戲,江毅對毛舜均色迷迷,但毛又憎恨又厭惡咁,好無奈委身比佢,原來為了救吳啟華。 而家明白lar,多謝B兄!

但最尾鶪j茶園,同羽家各人下落又點呢?

引用:
原帖由 abc 於 11-5-2011 20:07 發表 哦!唔怪得之有幕戲,江毅對毛舜均色迷迷,但毛又憎恨又厭惡咁,好無奈委身比佢,原來為了救吳啟華。 而家明白lar,多謝B兄! 但最尾鶪j茶園,同羽家各人下落又點呢?

我點解咁有印象呢? 因為上個月左右剛剛睇完土豆既大茶園!!

abc兄你都去睇睇啦!! OK架!!

引用:
原帖由 BforBOY 於 11-5-2011 20:56 發表   我點解咁有印象呢? 因為上個月左右剛剛睇完土豆既大茶園!! abc兄你都去睇睇啦!! OK架!!
原來黫搳A多謝B兄提醒! 我都去土豆重溫一下。

發新話題