發新話題

佐ぼ木功 (イイわゆイれ)

佐ぼ木功 (イイわゆイれ)

誕生日  1942年(昭和17年)5月16日

血液型  A型
身 長  175cm

http://www5c.biglobe.ne.jp/~isao/

代表曲 :

• 太空奇艦 -『宇宙戦艦чсЬ』『真赤スЗロみи』
  • 三一萬能俠 -『ヴЧУみ①п!』
  • 電光再造人 -『ギギろり! ワцЁцみ⑦』(『新造人間ワцЁцみ⑦』
  • 天地雙龍 -『宇宙咫HワъみФユ⑦』
  • 巨靈神 -『シト! ヲя⑦ФユЕみ』(『UFO①п ヲя⑦ФユЕみ』)
  • 宇宙飛龍 -『大空魔岆些~ワ⑦ヲ』
  • 太空保衛者 -『エわクЧ Ф⑦ヮみЭA』(『惑星①п Ф⑦ヮみЭA』)
  • 大武士 -『立サ! 闘将ФユхЗ』)
  • 太空西遊記 - 『ЗУみЖ⑦ヮみソ歌』(『SF西遊記ЗУみЖ⑦ヮみ』)
  • 銀河姘D999
  • 宇宙大帝 - 『ゎモタホ! 宇宙ソ戦士』(『宇宙大帝ヶЧЭЁヲс』)
  • 五勇士 - 『進バ!ヶя⑦Жцみ』(堀江美都子シ。『秘密戦隊ヶя⑦Жцみ』)

佢重係飛鷹俠g2號阿joe的配音員。太太就是在配飛鷹俠2輯時認識的,配潘廸博士的女演員。(老人痴呆左,佢個名唔記得添... )

係上田美雪,佢重曾經替"超力電磁俠"的南原千鶴,

"V型電磁俠"的岡惠美, "大武士"的愛莉嘉等名角色配過音,

無須多講,一個正字!!!!

你地好勁, 知道咁多配音員資料架.

我都好喜歡佐佐木功, 佢唱嘅 電光再造人/ 巨靈神 / 大武士 等都係我至愛, 佢係日本都會參與水木一郎嘅superrobot演出. 佢今次未有一同來港獻唱, 我都覺得有少少失望.

引用:
原帖由 adamying 於 29-3-2007 02:02 發表 我都好喜歡佐佐木功, 佢唱 電光再造人/ 巨靈神 / 大武士 等都係我至愛, 佢係日本都會參與水木一郎鮢uperrobot演出. 佢今次未有一同來港獻唱, 我都覺得有少少失望.

原來佐佐木功 今年已65歲 , 唔可以來港獻唱都無辦法了.

好多想去個演講會, 但又無得去的大有人在啦... 佢地咪仲失望.

子門真人最早獨佔了非常多英雄卡通特撮歌曲的主唱席位。當初宇宙戰艦的主題曲本來都想找子門﹐後來考慮到佐佐木特有的漂亮低音更能配合松本零士作品較成熟路線悲壯史詩感覺﹐於是造就了動畫歌壇跟佐佐木個人的一個經典傑作。之後999﹐太空保衛者(隊)﹐太空西遊記幾套松本零士擔任原作之電視卡通的主題曲都由佐佐木繼續大放異彩。
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

鋼之魂中後佐佐木功以嘉賓身份登場, 唱我至愛999....

全場觀眾high爆, 我係屋企睇dvd都high埋一份!

引用:
原帖由 杜劍龍 於 16-12-2008 13:20 發表 鋼之魂中後佐佐木功以嘉賓身份登場, 唱我至愛999....   全場觀眾high爆, 我係屋企睇dvd都high埋一份!

佐佐木到左65高齡仍然好氣,重要個樣都睇得,唔係好似G1的森功至咁變左地中海阿伯,己經好好啦。

引用:
原帖由 Athena 於 16-12-2008 23:50 發表 佐佐木到左65高齡仍然好氣,重要個樣都睇得,唔係好似G1的森功至咁變左地中海阿伯,己經好好啦。

佐佐木的確歌藝沒有退步,雄渾有勁. 臉仍俊俏, 我老婆看NHK的動畫歌大全集都話"哇, 這阿伯很靚仔". 不過關於地中海.....其實大王很早年已經脫髮, 這十幾廿年都係用假髮. 唔好剩係話森功至啦.

這照片是82年的ANIMAGE裡頒年度動畫獎項時候的, 那時大王已經用假髮了. 沒關係, 美觀就好, 最重要歌藝非凡, 台型夠. 像香港的秋官, 一樣受各界歡迎.

http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 Tyler2 於 17-12-2008 01:09 發表 佐佐木的確歌藝沒有退步,雄渾有勁. 臉仍俊俏, 我老婆看NHK的動畫歌大全集都話"哇, 這阿伯很靚仔". 不過關於地中海.....其實大王很早年已經脫髮, 這十幾廿年都係用假髮. 唔好剩係話森功至啦.這照片是82年的ANIMA ...

人到老年,點都會變樣啦。當年我迷森功至架,所以感概大d囉。

今天找到一幅佐佐木超後生的, 哇, 真係靚仔到唔講得笑!

引用:
原帖由 Tyler2 於 23-12-2008 07:49 PM 發表 今天找到一幅佐佐木超後生的, 哇, 真係靚仔到唔講得笑!

好似櫻木花渡

引用:
原帖由 杜劍龍 於 16-12-2008 13:20 發表 鋼之魂中後佐佐木功以嘉賓身份登場, 唱我至愛999....   全場觀眾high爆, 我係屋企睇dvd都high埋一份!

請問是那一輯dvd,可以告知我嗎? 我都想買。謝謝你。

引用:
原帖由 japkortai 於 24-12-2008 14:34 發表 請問是那一輯dvd,可以告知我嗎? 我都想買。謝謝你。

大王第一次回歸舞台是99年SRS春之陣。轉眼又10年了﹗

呢段片應該是來自 SRS 99

睇返大家講,記得片尾字幕,常常有佢個名.

引用:
原帖由 singingsoul 於 23-12-2008 19:49 發表 今天找到一幅佐佐木超後生的, 哇, 真係靚仔到唔講得笑!

唔怪得佢當年做飛鷹俠g2阿joe居然紅過第一男主角g1阿ken....

好型仔....

引用:
原帖由 singingsoul 於 17-12-2008 01:09 發表 佐佐木的確歌藝沒有退步,雄渾有勁. 臉仍俊俏, 我老婆看NHK的動畫歌大全集都話"哇, 這阿伯很靚仔". 不過關於地中海.....其實大王很早年已經脫髮, 這十幾廿年都係用假髮. 唔好剩係話森功至啦.這照片是82年的ANIMA ...

佢一九七七年已開開始脫髮!

近年每次睇BS永遠音樂,總覺得佢有一份皇者氣慨!

引用:
原帖由 actionkamen 於 28-1-2009 00:25 發表 佢一九七七年已開開始脫髮!近年每次睇BS永遠音樂,總覺得佢有一份皇者氣慨!

Wah, 1977 Sasaki!  真係唔應得佢呀!

(我覺得 1977 Sasaki 上半面同下半面(嘻嘻, 即係成個樣 ) D"貓王" Elvis Presley! )

片段好貴, thank you for sharing, actionkamen 

謝謝mythz兄設計這個咁靚的新簽名檔給我, thank you!

發新話題