93 12345
發新話題

老餅廚房 - 燒雞翼我自細鍾意食....

老餅廚房 - 燒雞翼我自細鍾意食....

各位餅友做了咁多年人都食咗唔小好食唔好食的東西, 正所謂熟讀唐詩三百首不會吟時也會偷.

所以小弟開個帖同大家分享煮食心得. 歡迎各餅友加入......... 不過有乜事小弟絕不負責及同老餅網無關.

第一砲 (3月6日成品)

家人評價: (還有一度的有進步空間 )

燒焗牛排肉. Roast prime rib (四至六人份)

材料:

牛排肉 四磅

baby 薯仔(紅薯仔比較好) 西芹 紅蘿蔔 洋蔥 及 蔥 (隨意多小)

粗海鹽 及 黑胡椒 (各三至四西湯匙) 千萬不要用 table salt.

平價紅酒 一杯.

做法:

用透明膠袋把牛排肉放入然後倒入姓酒封口後放在室溫三至四小時.

薯仔連皮用刷刷靜...薯仔連皮用水煮熟不要煮爛, 牙針可容易插入便可. 對半切開

把西芹, 洋蔥, 紅蘿蔔及薯仔(肉向下皮向上, 好等肉汁入薯肉),  任意放在焗爐用tray (用錫紙封上容易清洗) 加上適量油.

用一乾碗把粗鹽及黑胡椒混合把牛排肉從膠袋拿出來把混合粗鹽及黑胡椒平均掃上整牛排肉上再把蔥插入牛肉內可用刀切小口後插入. 再把

把焗爐加熱至500度C 後降回450度C 後把牛肉同配菜一起的TRAY放入焗爐, 焗15分鐘用高火把牛肉燒香外層, 把TRAY拿出來用錫紙放在牛肉上防止燒乾肉汁, 再放入焗爐把溫度降至 325度C 焗 45分鐘. 把錫紙拿走後把溫度再提升至 375度 C 再焗45分鐘便可. 如果喜歡比較煮可關火後把肉留在焗爐內多一點時間用自身熱力把肉煮焗熟多一點(熱力學原理 ) 你還可在後兩次時間上各加小許.

提示: 配菜入了大量肉汁, 好有味同薯仔香趣肉軟

下期預告.....

意大利香菇雞.

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 celia 於 8-3-2011 09:20 發表 嘩好似幾好味~應該會好香~家人比4個good即係都好掂喎~四哥以後可以o係oldcake度主持今晚食乜餸但...咁複雜...不過總括,四哥煮野咁叻,邊個娶著您真係幸福講錯......係嫁

......複雜 .....越簡單越好.....咁你一定是一個好女子 唔似 wor...

引用:
原帖由 celia 於 8-3-2011 09:40 發表 哈哈......係呀...可能真係唔似.....好女仔要點做架?講真屋企冇焗爐......又要焗咁耐,肚餓點算

女好子...只要做回一個有自我的自己之便可...不做作, 不驕傲, 欣賞別人好處, 有愛心, 欣賞別人對自己的愛. 唔好"訂"電腦落街拿去回收站或送比有需要的人.  唔好亂拋香巾等一定有一個人會接.  肚餓你可以拋條香巾比一個識煮野的人. 唔好食散餐對身體無乜益. 我太遠你無咁好手力拋咁遠.

引用:
原帖由 Athena 於 8-3-2011 10:50 發表 死啦,小師奶家中廚房設備簡陋,得個微波爐同一個電磁爐,搞唔掂喎,不如四哥整好一份用速遞送過來俾我試吓味呀?

你好....CYBER 你個乜野廚房. 有無刀

引用:
原帖由 超人兄弟 於 8-3-2011 10:43 發表 家人梗要俾o下面la~...打個 discount 可能得一至兩個good ...哦~...今日天氣幾好....

乜光定之國民個口可以食野咩 ...你都係睇唔諗住有得食. 吃不到的葡萄是酸的我明.我明.....

引用:
原帖由 BforBOY 於 8-3-2011 11:00 發表 This 燒焗牛排肉 smells GREAT !! Are you a CHEF ?

謝, 我只是一個住在北美的小男人....

引用:
原帖由 Athena 於 8-3-2011 16:49 發表 四哥, 廚房梗有刀啦,老公送的無堅不吹日本製陶瓷刀大小一組only....另加真空煲, 微電腦水煲, 電蒸爐, 電飯煲各一個, 全部係當年的婚禮物,得個鑊係自己買的 你睇都知道我個朵係"無飯師奶"啦,廚房係玩cyber扮&# ...

你就好...有老公送陶瓷刀.....我都唔知幾想要陶瓷刀. d 面買到好貴貴貴. 真空煲無不過正想買上星期去睇過有大陸同台灣做兩種.

想買一個衡溫水煮器同真空 bea 機. 可以玩低熱烹調. 好好玩.

引用:
原帖由 celia 於 9-3-2011 08:50 發表 其他果幾點都ok唔難做既,但唔好"訂"電腦落街呢樣就好難做到囉 咁男好子又係點架?等我參詳下先 

你有高空擲物狂...你住旺角....  點解要"訂"電腦落街.....你受了乜野童年陰影....睇到人拎死白鴿

好男子同好女子一樣不過要有男人剛強氣唔好娘娘腔

引用:
原帖由 kkeeleung 於 8-3-2011 19:29 發表 櫉房大些, 工具齊全會事半功倍. 實質表現可升一級. 海外地區的橱房必有多爐頭, 焗爐, 烤爐等. 煮飯造餐要用好多時間. 用多種烹調方法, 同時去炮製, 安排好的話. 開餐時同時間完成. 咁色香味又會加分. ...

無錯, 不過簡單廚具一樣可以做簡單好味的食物, 蔡瀾話過...簡單食材都可以做到美味. 其實焗是西方人最普通的煮食法.

引用:
原帖由 celia 於 9-3-2011 09:14 發表 整牛扒我鐘意成塊撻落鑊度煎左佢算娜姐整返兩件愛心牛扒老公實鐘意啦

煎牛扒唔係成塊煎....仲可以點煎.  吊起來煎.... 好似煎皮咁煎...

引用:
原帖由 Athena 於 9-3-2011 23:28 發表 真係好利架!一般肉唔在講,切急凍到掟得死人既圓形粗身火腿腸用少少力都可以一嘢過,粉葛,蘿蔔應聲開邊,切蕃茄唔唧汁重可片到紙咁薄,總之你用過佢就唔想用返普通金屬刀。

仲有切過 d 菜 d 邊無咁易黃..

引用:
原帖由 adamying 於 9-3-2011 10:26 發表 四兄好手藝喎, 小弟最多識煮即食麵, 煎午餐肉,雞蛋, 做你太太真幸福.

做我太太真幸福....小弟仲係單身族成員.  好下次講吓我對食即食麵心得先.

引用:
原帖由 LouisLee 於 9-3-2011 12:54 發表 我只係識菜心炒牛肉、蕃茄 / 洋葱 / 白飯魚炒蛋、乾 / 濕炒牛河。

好勁....乾 / 濕炒牛河....我每次炒河都一舊舊....louis兄可否比點貼士.

引用:
原帖由 Kendama 於 9-3-2011 13:51 發表 睇起黎你位佳人有食神 wor ...   加牛应该都好得 ... 讲乜都假,试食过就知有几粒星 ... ^^  

佳人  東兄都試過吓我的蟹肉三文治..不過佢要走蔥 咁大過人都唔食蔥...... 你問佢值幾多粒星.

引用:
原帖由 超人兄弟 於 9-3-2011 20:39 發表 你講真ga~??見你個 look 成個住家男o甘wor~。

唔好比佢外表厄到你...  其實佢係超級花花公子.

引用:
原帖由 超人兄弟 於 10-3-2011 07:07 發表 ....唔.....可能adam兄身邊有幾件....

幾件....  牛扒定豬扒

引用:
原帖由 超人兄弟 於 10-3-2011 22:32 發表 佢...應該幾有品味....係羊扒!

你咁講法...佢食咗羊扒後先一身 "蘇"   仲成日係身邊 咩啊....咩啊....咩啊....

引用:
原帖由 kkeeleung 於 11-3-2011 00:40 發表 唔食葱冇乜唔妥, 我睇佢都好聰明, 有東嫂, 東仔, 好多收藏同埋一個老友.   四哥有冇先將叠在一起的河粉先撕開呢? 多啲油水, 落足草菰老抽, 色水會混循啲.   當然, 簡單 ...

"唔食葱冇乜唔妥 "- 無唔妥...不過要我令外整開一分無蔥...東仔同東嫂都無問題...只有佢. 為了老友算 la佢.

有呀將河粉先整散...不過可能唔夠油同個爐唔夠熱. 因我北美大多家用爐是用電無明火. 

SO  GOOD 我地d面中文台都有播同香港差一段時間. 我無上網睇.

鋼刀好用 不過要好好保養成日要磨. 我買了枝牛肉佬用的鋼條磨, 一用刀 時磨兩吓 好 pro...

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 11-3-2011 18:25 發表 豬扒 = 醜女

睇吓你點煎. 煎得好都好好味. 醜唔醜見仁見智

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 11-3-2011 18:27 發表 我覺得磨刀聲好吵耳.......聾咁滯

鏟刀磨鉸剪.....  童年陰影...

引用:
原帖由 kkeeleung 於 11-3-2011 19:38 發表 人哋話瓷刀可以"一世唔修". 但係我只係知道有啲鋼刀已用咗三十幾年, 仍然斬雞切菜 no problem. 反而瓷刀係呢十年八年才流行. 唔知可以用幾耐. 以我理解, 瓷刀只適用於文刀 --- 切,片、割等功能. ...

當年在日本餐館做 (洗大餅) 撻咗一把佢地唔用的刀...都磨到唔見了一節. 不知幾好用. 不知幾鋒利. 切蕃茄一刀....

kkeeleung 你好 pro wor...."文刀"

講起刀....真係好傷感. 我地中國人的煉刀/劍技術原本一流水準....但現在東移到太陽國.

三四月正是北美皇帝蟹(Alaska king crab)的季節. 成年中最平 $9.99 /磅是在三四月. 前天家人生日所以有得食.  我們叫的是一隻蟹有三食蒜茸蒸手腳, 油泡蟹身 (好正) 顧住食唔記得影相. , 及蟹汁撈伊麵 (好咸) .

我好有興趣買一隻自己煮.  清蒸, 點牛油或特濃橄欖油 還有要問娜姐借把剪去剪

大約有十二磅, 我相信有厄磅.... 算啦...

蟹蟹....唔好意思...你真係好好食 你安息把.

引用:
原帖由 celia 於 15-3-2011 09:25 發表 o夷?乜唔係意大利香巾雞?比隻巨蟹搶閘左?

等緊你條香巾..... 咁耐都唔 "定"...人地等到頸都長仲有D痛 TIM....

引用:
原帖由 Machbaron 於 16-3-2011 00:02 發表 3食、正牙∼ 恨死我・・・・有2次春天去Vancouver探父母都遇正$10∼13 /磅的機会、而家想起都流口水・・・・・系秋田、青森同北海道常 ...

好野又一溫哥華友. 

日本d蟹肉正好多.....溫哥華都係人有佢有. 不過都好好食. 開心. 

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 15-3-2011 14:57 發表 一次都死 la!打邊爐叫埋 d 雞子、乜子.........真攞命返大 6 仲弊食埋 d 奇珍異獸
引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 16-3-2011 01:25 發表 我見個女侍應,咪咪咀,似笑非笑咁...........睇住碟雞子.........擺低!

容乜易 孔流血.... ....佢睇你邊個孔標血先

引用:
原帖由 超人兄弟 於 15-3-2011 23:32 發表 我 至 憎 食 呢 D o野~!!

乜你唔想功力大增...武俠小說係咁講. 飲 d 千年蛇血, 食 d 萬年火龍心....  男人唔補好易.....

引用:
原帖由 celia 於 16-3-2011 08:34 發表 o下四哥咁遠點"定"到..... 就算Fing甩埋雙手都"定"唔到去您度....仲有D痛?點解會痛??

唉唷...celia 手仔痛陰公 lou...等老爺我睇吓...你隻好滑 wor...你叫阿娟定阿銀 jac....

都好得閒練吓甩手操探人唔先兩手空...  都有隻手飛出來比人....

你咁想睇意大利香巾雞...好快下午工作無咁忙一定上.

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 17-3-2011 23:22 發表 佢以為 hk 人唔識我都未見過人食海鷗係呀.......e 十少咗 lor!
引用:
原帖由 超人兄弟 於 17-3-2011 23:28 發表 相信大6都有人食海鷗ga~!

真人真事.....發生在北美大6.. 都係大6

我姪女(真姪女唔係世姪女) 佢阿公有次在後園見到隻海鷗死死吓...好心煮咗來超渡佢. 我姪女同我講 d 湯好甜....

睇睇吓我d 個老餅廚房有好多野要煮.....海鷗, 錦鯉, 胎盤, BB, 處女 X....我真係唔識煮 DD 野...WOR.. 可唔可以簡單d ....

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 22-3-2011 03:00 發表 真人真事.....發生在北美大6.. 都係大 ... Brother Four: 整個 " 上天下地深海什錦終極+陽+全+補大火煱 " 啦 !  對你–定有益

補到噴血到時醫返浪費藥費......  咁補......

引用:
原帖由 超人兄弟 於 22-3-2011 08:02 發表 阿老o野...呀唔係...阿老爺...你老眼昏花la~...o個隻手仔係你自己隻腳o黎ga~! 呢個story我聽你講過~真係聽一次...個心震一次...棚牙E一次呀! 簡單d就...worhol 炒蛋加蔥花好無?!

老爺...我無老眼昏花...我個肚腩頂住....點摸到自己隻腳 jac...  你唔好厄我..

你驚訝....我地 d 加燦係咁 wor.... 都唔識 "腸"鹽

引用:
原帖由 超人兄弟 於 22-3-2011 08:18 發表 阿老hea... 睇錯 lor...原來你自己肚腩o黎...因為你肚腩 dum o左地呀。

我肚腩有毛....

吹咗咁來水...又有新野出爐.

今期菜譜: 芝士意大利腸焗意粉(因為雪櫃有蝦所以加入去)

第二砲 (3月27日成品)

家人評價: (還有一度的有進步空間 )

芝士意大利腸焗意粉: (四至六人份)

材料:

意粉, ...... 忘記帶個分量表返工....今晚或明天先...唔好意思各位.

做法:

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 29-3-2011 02:32 發表 點蝦的顏色咁透明色, 應該係紅色的 ?

你見到 d 蝦????你有透視眼? 全部都比芝士 cover 晒 wor...最多見到小小蝦尾  拾兄你好勁有透視眼

如果你真係有透視眼.....咁我 d 蝦比紅酒熟過.

93 12345
發新話題