發新話題

老餅廚房 - 燒雞翼我自細鍾意食....

櫉房大些, 工具齊全會事半功倍. 實質表現可升一級.

海外地區的橱房必有多爐頭, 焗爐, 烤爐等. 煮飯造餐要用好多時間. 用多種烹調方法, 同時去炮製, 安排好的話. 開餐時同時間完成. 咁色香味又會加分. 我造餐時往往要在訂菜單時想好如何配套家中不同爐灶工具. 否則, 大師傅的出品, 亦會大打折扣.

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 10-3-2011 01:59 發表 做我太太真幸福....小弟仲係單身族成員.  好下次講吓我對食即食麵心得先. 好勁....乾 / 濕炒牛河....我每次炒河都一舊舊....louis兄可否比點貼士. 佳人  東兄都試過吓我的蟹肉三文 ...
唔食葱冇乜唔妥, 我睇佢都好聰明, 有東嫂, 東仔, 好多收藏同埋一個老友.

引用:
我每次炒河都一舊舊....louis兄可否比點貼士.
四哥有冇先將叠在一起的河粉先撕開呢? 多啲油水, 落足草菰老抽, 色水會混循啲.

引用:
無錯, 不過簡單廚具一樣可以做簡單好味的食物, 蔡瀾話過...簡單食材都可以做到美味. 其實焗是西方人最普通的煮食法.

當然, 簡單食材工具, 一樣可做出好菜餚. 但係以五餸一湯家常飯. 食材、 技巧、心思、編排和工具定要配合得宜. 蘇絲黄叫人煮餸要列清單及編時間先後, 當一家人齊人開飯. 便可順序起菜. 大快朶頤.

引用:
仲有切過 d 菜 d 邊無咁易黃..
原理係陶瓷刀唔會令食物表面氧化. 但係始終覺得鋼刀好用啲.

引用:
鋼刀好用 不過要好好保養成日要磨. 我買了枝牛肉佬用的鋼條磨, 一用刀 時磨兩吓 好 pro...
人哋話瓷刀可以"一世唔修". 但係我只係知道有啲鋼刀已用咗三十幾年, 仍然斬雞切菜 no problem. 反而瓷刀係呢十年八年才流行. 唔知可以用幾耐. 以我理解, 瓷刀只適用於文刀 --- 切,片、割等功能. 用於斬和辟的武刀都係要用鋼材較合適.

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 11-3-2011 22:50 發表 原來香港變成咁....又話 50 年不變..
無人話你知咩. 唔係乜都唔變. 佢哋話要變就要變謚.

引用:
原帖由 Athena 於 12-3-2011 19:11 發表 我都唔食蟹既,就算食都係出去食,屋企當然唔駛斬蟹啦!炒蝦拆蟹d事我唔做架!跌都跌過幾次,始終都係擲掟唔爛,踏唔扁,不過唔可以當櫈仔坐啫。我老公就最怕我拿住把陶瓷刀同佢講嘢,你話好唔好 ...
我會比較驚嗰把可以剪雞雞嘅較剪多啲囉.

引用:
原帖由 Athena 於 12-3-2011 22:38 發表 電磁爐唔駛省㷛,能量轉化率高,8成熱能去咗食物度,省電又快熟,更不會有油煙,廚房唔熱又乾淨,又夠Cyber look,煮完餐飯個人一樣靚靚。明火話就話好鑊氣,但係就污糟夾熱,頭髮一陣油煙味,又傷皮膚, ...
我比較喜歡用明火. 撇開能量數據, 明火可以睇到個火有幾大, 可以拋鑊.... 煑食係享受, 係最高享受. 之後洗嘅辛勞唔重要.

引用:
原帖由 Athena 於 13-3-2011 11:38 發表 我係數據派,信現兜兜計出來的數字,因為可以更好咁控制火力油溫同時間,加上真空煲就唔駛睇火,安全又省事嘞。洗嘅辛勞唔重要?因為洗果個唔係你呀嘛!
  娜姐咁睇得起小弟啊. 好似連洗嗰個都係我bor. 咁先可以先主個廚房嘛.

引用:
原帖由 超人兄弟 於 14-3-2011 22:46 發表 餐餐... no problem~只要妳賞面! o甘要學煮嘢la~...第時點煮俾另一半o也呢!?  
另一半煑俾你都未定啦.

借個地方同 JKT 說個 Hi, 真係太耐唔見. 多啲翻嚟嘛.

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 6-4-2013 04:10 發表 果然你好佬...講起同兩佬住真係有好多問題....我意思不是他們而是你周邊的人(朋友們).....一個問長一個問短..."四周的人時時問幾時搬出去? 乜你唔怕佢地有衝突?同兩佬住好不過有好多野你地小心D.....唔好傷感情...都 ...
四哥呢個係好問題. 值得深入探討.

發新話題