發新話題

日劇 "龍虎群英"

引用:
原帖由 高立 於 9-9-2006 11:15 發表 日劇 "龍虎群英" 主演 : 丹波哲郎 , 千葉真一, 野際陽子 (千葉真一前妻) 故事同"猛龍"差唔多(不過佢]係特務) , 部份成員有正職 仲有D成人情節添 , 套劇日本做時係 69年倒 , 無線做時約 73-74年 ,有冇人記得 ...

我覺得GM正d.....龍虎群英的劇情比較單一,欠了點思考餘地。

gm則多了點反思:

舉例如一集中,一個女學生在巴士站阻止流岷打尖,結果給黑社會用刀拮死,

她爺爺認出女主角籐田美保子竟是禍首.......

她無意中濫用了警察身份,誤導了死者以為市民可以除便強出頭。

此集讓人反思警權及公民責任。

又例如,劇中有次由劇中角色爆出,70年代的一般日本人,仍然不承認沖繩人擁有平等的日本人身份,認為沖繩人是外來的三等公民,無論就業、居住均受歧視。

這反影了日本人的狹隘。

.....更反映了他們侵略及併吞琉球(沖繩)的事實。

Yes, agreed. I remembered one episode :
An old lady was killed on fire. Finally, the GM found out the one who killed the lady was her little grandchild (less than 8 years old) because she/he knocked over the gas heater by accident.
Regards,
Bruce

引用:
原帖由 Bruce 於 27-4-2009 21:13 發表 Yes, agreed. I remembered one episode :An old lady was killed on fire. Finally, the GM found out the one who killed the lady was her little grandchild (less than 8 years old) because she/he knocked ov ...

各位真好記性!我依家只記得龍虎群英是講國際刑警的。當年有套戲又叫龍虎群英,我仲要屋企人帶我去睇。開場後,淨係見到d鬼佬行來行去,仲問點解唔見d國際刑警,原來那是一套西片(好似係西部牛仔),結果唻洛場。

引用:
原帖由 Potato 於 2-5-2009 11:54 發表 各位真好記性!我依家只記得龍虎群英是講國際刑警的。當年有套戲又叫龍虎群英,我仲要屋企人帶我去睇。開場後,淨係見到d鬼佬行來行去,仲問點解唔見d國際刑警,原來那是一套西片(好似係西部牛仔),結果唻洛場。 ...

我都有類似經驗,n年前香港電影節,郵購買飛,點知電影節職員,將其中一套寫錯code,

到收到飛我知大劑,因為套戲好另類。不過搞手續退飛煩過乜。所以照去睇,費事浪費。

結果如下,

頭十二分鐘,戲裡一條老坑公響書房自言自語........四個觀眾離場,

之後十分鐘,戲裡一條老坑公響書房自言自語........六個觀眾離場,

之後五十分鐘,我訓著左,中間醒過兩次,戲裡一條老坑公響書房自言自語......唔知幾多個觀眾離場,

訓醒後三分鐘,戲裡一條老坑公響書房自言自語........我呢個觀眾離場,

套戲好似長110分鐘,相信戲裡條老坑公會響書房繼續自言自語........唔知幾多個觀眾訓到散場

引用:
原帖由 ddmmyy 於 2-5-2009 12:18 發表   我都有類似經驗,n年前香港電影節,郵購買飛,點知電影節職員,將其中一套寫錯code, 到收到飛我知大劑,因為套戲好另類。不過搞手續退飛煩過乜。所以照去睇,費事浪費。   結果如下, 頭十二分 ...

呢套"戲"你是否在香港大會堂高座睇呀 ! 

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 2-5-2009 23:31 發表 呢套"戲"你是否在香港大會堂高座睇呀 ! 

睇黎餅兄你都係當日其中一個苦主囉

呢套西部我記得鶾q視做過, 不過唔記得邊個台.

最有印象係三船敏郎同烏糟拉安德斯玩企一晚...........

Thanks~

睇翻個 op,依家先知原來有宮內洋做。

引用:
原帖由 Potato 於 22-7-2009 00:03 發表 Thanks~ 睇翻個 op,依家先知原來有宮內洋做。

最底果行個三位比較少出鏡, 而六位主角方面川口浩係最少出鏡既一位, 有時睇四五集都未必見到佢一次

揾到個黑白版本, 睇黎當時川口浩還未加入, 千葉真一又後生又靚仔......

http://www.metacafe.com/watch/801658/key_hunter/

引用:
原帖由 ddmmyy 於 6-3-2009 13:29 發表   我也這樣認為,不過龍虎群英的主題曲極正,殺死人!   同時,大家有無留意當時日劇,必定有一主要的角色十下十下呢,龍虎群英每集由不同探員擔正,除了野際陽子之外,另一個設定為記憶力驚人的十十 ...

我諗ddmmyy兄應該係講緊呢位靚女...........
http://news.goo.ne.jp/entertainment/talent/W93-0558.html

引用:
原帖由 SAS2007 於 1-9-2009 11:50 發表 我諗ddmmyy兄應該係講緊呢位靚女...........http://news.goo.ne.jp/entertainment/talent/W93-0558.html

太好了,SAS2007幫我再見到大川榮子嬸嬸!唔該曬!  

每次到佢擔正果集,都是動作最少的,過癮的是佢十鴾Q鵅A連佢碰到D賊都係十鴾Q鵅A

輕輕鬆鬆一個鐘,正!.........不過笑完就失憶,今時今日已經唔記得佢擔正果幾集講過乜囉

引用:
原帖由 電子分光人 於 2-5-2007 09:52 發表 三十年前嘅劇集,而家睇番 OP & ENDING 都覺得好正。D角色又型 ....首歌又好聽。唔知點解而家好似無哂呢類劇種。  

新一代創作人,或者無這些感覺掛。

其實將而家一D電視劇元素加入去這些舊片,都可以創做出另一種風味,不過人就是安份守記好。所以創作就無,只會一個模式,COPY。

我雖不生於這個時空,
郤可算是你的未來,
但又活在過去之中.

找到一個段片

キイハンター「KEY HUNTER」

我雖不生於這個時空,
郤可算是你的未來,
但又活在過去之中.

粵語主題曲

龍虎群英主題曲

(改編版キーハンター/非情のライセンス1976年)

-蔣上珠

現場演唱.

キイハンター 非情の掟 / STS and ザ・ひゃっきんホーンズ

aiselo較喜歡這個

Key Hunter キーハンター

我雖不生於這個時空,
郤可算是你的未來,
但又活在過去之中.

引用:
原帖由 aiselo 於 28-5-2010 22:40 發表 aiselo較喜歡這個   Key Hunter キーハンター    

呢隻主題曲真係越聽越正.

發新話題