發新話題

Paper-Cut

引用:
原帖由 DaDa 於 30-1-2011 10:15 發表 今天大掃除之前用舊毛巾摺了兩隻兔仔,誠心祝福各餅友  兔年吉祥!

嘩 ... 大團圓!

祝單身既蜜運成功,有家室既闔府安康!

DaDa 張賀咭好特別 ...

引用:
原帖由 DaDa 於 31-1-2011 21:00 發表 K哥哥,   您好!   我第一句原本想問您是否單身?  不過我一早已知道答案! ( 有少少失望 )   團圓當然要有 K哥在場才能成事!   想不到那麼快吧!   承您貴言, "蜜運成功" ...

唔駛失望 wor ... 呢度有咁多翩翩公子,硬有一位 arm 你既,加把勁,祝你在免年就 "蜜運成功"!

時間過得真快 ... 有一年多吧?

Ar ... 團圓重差位才子 ... 四位到齊後請埋位,k 去準備茶水、熱毛巾 ...

引用:
原帖由 DaDa 於 1-2-2011 16:08 發表 多謝 K哥鼓勵,  我已經很努力了!   Oldcake 的確有好多位翩翩公子,   若言不是, 我回來做乜?   多還多, 但弊在多數已婚或心有所屬呢!     時間過得真的很快&nb ...

咁 DaDa 會好唔得閒啦 ... oldcake.net 單身、尚在尋找中的俊男除你的幾位「雄顏知己」(借用四兄名句 ) 外,還真有不少呢 ...

乜半年至咩?咁 ... 一日不見如別三秋 lor ... 唔係既話就係 k 老人痴呆 lor ...

又會咁喬,舖舖都係三缺一 ... 氣質才子果邊有大風雪,網絡可能都被風雪斷埋 ... 唔係既話可能就係佢見伊人再現緊張到又玩伏 lay lay lor ...

係 lor ... 抹完塵既毛巾 k 會整返熱佢,俾遲到既「雄顏知己」抹面 ...

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 3-2-2011 09:54 發表 DaDa ,睇見妳一對兔仔,就想起「木蘭辭」最後四句,加上想像中 Da 姐也有花木蘭的風範,送上「木蘭辭」一首. 唧唧復唧唧,木蘭當戶織,不聞機杼聲,惟聞女嘆息。 問女何所思,問女何所憶,女亦無所思,女亦無所憶。 ...

$$兄,何生既兔年賀辭,係咪都出自你手筆架?

引用:
原帖由 DaDa 於 3-2-2011 01:05 發表 K哥, 現今流行 "超模" 或 "o靚模"了!  Oldcake 的單身俊男及才子們不會喜歡我這類型的 "香港中女社"!   至於您用 "你的幾位「雄顏知己」" 來形容他們?   即是全部比曬我?    ...

"x模"、"中女" 各有市場,DaDa 不宜長他人志氣,滅自己威風 ...  

「雄顏知己」唔係話我比就比架,都要睇番佢地自己意願 ... 呢幾位「雄顏知己」好擦得架,DaDa 餵得飽咁多把口嗎?齊人之福不易享 bor ...

係呢,在冇上 oldcake.net 的日子堙ADaDa 過得怎樣?

弊!   人終於到左啦,抺馬桶果條巾呢?等我去叮番熱佢先 ...

四兄大駕光臨,有失遠迎 ... 外面風大雪大,請用熱毛巾刷刷面先 ...

引用:
原帖由 999 於 4-2-2011 17:33 發表 拔罐?咁就唔該晒啦!背面就得ga lah!我唔想事業咁快就到顛峯同心口有塊Lego响度     天下文章都係抄一抄便成的!餘音繞樑的演奏卻要用心、技考及情感.表達    承如Da姐 ...

999 兄,兩個就夠晒數 ... 你要咁多黎做 mug ar?

引用:
原帖由 999 於 6-2-2011 15:18 發表 我唔想ga,我唔知要咁多ga !

雖然未見過,果個唔似係你真身 wor ...

一個個好似砵仔糕咁,但係都幾突兀 ...

括沙同拔罐有咩療效?效果怎樣?

引用:
原帖由 虎榮 於 8-2-2011 00:23 發表   括沙是排毒用, 主要是讓積在身體皮膚下的毒素經皮膚汗線排出, 一般用作傷風感冒及去骨火之用!   拔罐主要是去濕及去痰, 一般主治影響體液分泌的輕症!   如果傷風感冒是由濕重引起, 呢兩樣好 ...

了解 ... 了解 ... 謝謝虎兄詳細講解 ...

引用:
原帖由 999 於 11-2-2011 01:04 發表 拔罐時好驚D玻璃罐跌落嚟,括痧暢快得多!感冒•唔夠瞓好有效!

有機會都要去試試,睇下點暢快法 ...

引用:
多謝 K哥安慰!   自己知自己事啦,  我死纏爛打人地都扮唔識我?

喊都喊唔番架啦,集中火力打識你個 d lor ...

引用:
享齊人之福?  一個都難搵啦!    我只有努力賺錢搵 Money,     其餘的還返曬比您, 您大可以叮返熱給別人慢慢嘆!

係 lor, 努力賺錢搵 Money 咪好 lor ... 其餘的咁大個人,識自己照顧自己,都唔駛點為佢地操心 ...

引用:
雖然無上 oldcake.net 但每天都會到 money哥的網誌看看他的生活點滴及見聞!   ( 不過兩個月沒有更新了! )

搵日叫佢出黎 update 下會唔會有效率 d 呢 ...

引用:
至於用遊客的身份登入 oldcake.net 只能分享您們的喜悅而不能參與當然是很不開心啦!

喜悅源於參與,兒家咪開心 lor ...

引用:
K哥 K哥, 抺過馬桶果條毛巾我還未洗,   您有冇洗完先去叮熱呀?

邊趕得切呀 ... 人始終無到,條巾連 d 記憶都掉埋入馬桶沖走左 ...

引用:
原帖由 DaDa 於 12-2-2011 16:28 發表 我預祝各位餅友: 情人節快樂!            

DaDa 作品非常專業,又喻意深長 ... 超讚!

引用:
原帖由 999 於 13-2-2011 18:14 發表 唔係次次都咁舒坦ga,遇啱個黄綠師傅求其刮兩下就話收工,有一次刮左唔夠五分鐘就溢收工,但硬係覺得到喉唔到肺,一睇,嘩!乜咁大整蠱,响個背脊練寫大字!(韭) 好彩唔係畫隻龜啫!

睇黎睇去都仲係睇到個 ..............

:

:

:

:

:

:

:

:

:

龜 字 ...

引用:
喊及眼淚已經是女人的最大武器,     仲邊度有火力呀?

有 ... 都未出 "鬧" 同 "上吊" ...

引用:
依家啲樓價咁貴,   幾努力搵 Money 都買唔到一間孤婆屋過下半世! 

咁入定紙申請政府 d 姑婆屋 lor ...

引用:
您果幾個 "順盤" 除了有才華外還入得廚房及出得廳堂, 當然識得自己照顧自己啦,

果幾個係 "順盤" ... 不過唔係我架   ,你要靠自己努力呀 ...

DaDa 可否解構下你的作品是怎樣拍出來的?    

引用:
原帖由 DaDa 於 23-2-2011 16:11 發表   這幅銀紙花為了突出一千圓的金色及做成反光效果; 右邊主燈用了一個大號柔光箱及向下45度角做主光源, ( 因為大號柔光箱內有兩層白布做濾光效果, 出來的光線會很柔和. ) 左邊用了細號柔光箱作補光. ...

好鬼深奥呀 ...!!! **

连 view cam 都未见过,S&T / R&F 更加唔知系乜 ... @@

只觉得构图舒服,有前有後有景深 ... 背後竟有如此多功夫!

静物摄影 "架生" 多又要搅好多野,少点兴趣及耐性都难以从中找到乐趣 ... !!!

庆幸数码机背没那麽快就普及 --- 不用承受後果,指头会滥按快门、脑袋也懒得去记 what works and what doesn't ...

谢谢 Dada 的分享 ~

引用:
原帖由 DaDa 於 6-3-2011 16:30 發表   View Camera 即是我們讀 Physics 時學的 Pinhole camera,  把 Lens Plane 及 Film Holder 之間的箱子換成了 Bellows. K哥哥, 您同我中學都係讀 Science,   當您想起 "Scheimpflug princi ...

Pinhole 同 bellows 機都在學校玩過 (不過都唔知 VCam 有 S&T 同 R&F 玩) ... 

咁你幅咁正既 bellows 機又係用咩機影 ...?

(估唔到家下仲有人玩 VCam ... 仲要係母既 ... )

引用:
原帖由 DaDa 於 20-3-2011 14:21 發表 K哥, 我幅 View Camera 是用 DSLR 影的! 依家後生仔多數都是 "傻瓜伴我行" . View Camera 真喺好少人玩 ,   啊婆玩就更加罕有!

引用:
原帖由 DaDa 於 20-3-2011 15:01 發表 紙袋的一邊手抽爛掉了,   花少少心思做了一個很簡單的剪紙!  

部 DSLR 、角度同打灯都好正 --- 黑白光暗有致、先後有序、纹理分明

傻瓜好 ... 唔驶负责任、无後果嘛 ...

做人可以好似傻瓜机般,将唔好既野 delete 左去,你话会几好!!!

呢个 DaDa 啊婆听既、睇既、写既、连做既都掂,真唔简单 ... 唔知手菜烧成点呢又 ...?

引用:
原帖由 DaDa 於 30-3-2011 00:50 發表   K哥, 要視乎情況!  睇經手人是誰啦? 被您經手後的傻瓜雖然唔使負責任, 後果卻令人讚不絕口!   唔喺個個傻瓜都有同樣的福氣! 被 K哥咁讚!  Aunt DaDa 真喺老懷大慰!   ...

五年間經手過三個傻瓜,就算唔專一,今時今日黎講都唔算始亂終棄啦 ...

與每個傻瓜都風雨同路過,連貼身膏藥都冇咁親;從不詐型、抱怨、失拖 ... k 對這福份感恩滿懷 ...

雖不是飯飯掂,DaDa 退休後拋身出黎賣藝既話,衣食住行不用憂 ...  

哪天能試試你那位 "美男廚房" 和這堛 "老餅廚房" 的手藝,將是這堬釵捋瑼犖眳 ...

發新話題