27 12
發新話題

Paper-Cut

引用:
原帖由 DaDa 於 30-1-2011 10:15 發表 今天大掃除之前用舊毛巾摺了兩隻兔仔,誠心祝福各餅友  兔年吉祥!

歡迎似曾相識的DaDa加入oldcake懷舊論壇!!!

引用:
原帖由 DaDa 於 31-1-2011 14:57 發表 男士們每每見到靚女的第一句總是離不開 "似曾相識" 或 "很面善"; 看來你是否想暗示我屬於靚女一名呢? 不過, 我見到俊男的第一句卻是 "你是否單身?"  或 "你有女朋友未?" 無論如何, 多謝你的歡迎! &n ...

我是離開了 "似曾相識" 或 "很面善"很久了的男仕!

而你的頭像、網名的確 "似曾相識" 或 "很面善",因似以前一位餅友!!

我不肯定DaDa本人是否靚女一名,但看頭像可能性很高!

所以我卻肯定DaDa應該聽過很多人對你說過 "似曾相識" 或 "很面善"這兩句說話!

歡迎你問我第一句的問題,但,你未見過我,而且我恐怕讓你失望,因我並非俊男! 怕浪費了你發問的權利!

我常孤身走我路,又不是連体嬰,算不算單身?

祝DaDa兔年進步! (毛巾兔很神似!)

引用:
原帖由 DaDa 於 31-1-2011 21:04 發表 人有相似, 網名及頭像有相同絕對不足為奇!   最重要的是千萬不要似"孖辮妹"! 若言 DaDa 是靚女一名的話一早就用自己的人像素描來作頭像啦! 好似經典懷舊衣著區的版主咁, 因為全老餅論壇都公認他是美男, ...

"孖辮妹"那一雙憂戚的眼神、裂咀而笑的笑容,始終沒有在999的腦海及內臟中磨滅, 所謂蕩氣迴腸是為了最美的平凡!那是DaDa姐不可比擬的!因DaDa是非常不平凡的!

人像素描讓人有想像空間、胡思亂想,以照片示人就乾脆及有信心得多,而有信心是一種美!

看來經典懷舊衣著區的版主有面臨更換嘅巨大壓力!

只有二人說過"似曾相識"? 因為其他人直接會說:'肯定相識!"

社會大至已經女男平等,當然現代女仕注重外貌,也非常注意自己的"事業線"

至於我的"事業線"不太明顯,平平無奇,勉強可擠弄一點! 但我想你說得對:四哥一定有,而且真人不露相,更可能無法一手掌握! 講笑完畢!

謝謝你的祝福!今晚在家吃團年飯,還是到親友家?祝你圓滿!

引用:
原帖由 DaDa 於 3-2-2011 01:21 發表 999兄, 很高興見到您的回覆及加入我們的雀局,   可惜我們的截止日期是 2月1日, 您已經是遲到了,   我已經替 K哥返熱了毛巾, 請先來抺抺面再談吧!     才子出手一般都是較 ...

原來截止日期是 2月1日,999遲大到,新正頭,唔緊要,你地玩得開心D!我斟茶遞水一樣咁開心!好多謝你那條好有味道的兔仔熱毛巾!

引用:
是對我的事業讚許還是諷刺呢?

自己的事業,不必陷入只取悅別人嘉許的迷思中,有信心的Da姐不必擔心!

經典懷舊衣著區的版主要是更換以真人照片示人,會趕客ga!

引用:
因為其他人直接會說:"肯定雙色!" 是因為我有 "一雙色瞇瞇的眼睛!"

兔年Da姐眼迷離,不只有一雙出色的眼光,更有迷人的眼神!

Da姐,999當落雨擔遮時,才可靠把大遮隻手遮天!四哥胸有成竹,真材實料,當然事業非凡!

恭祝各老餅:

新春福兔送吉祥  金兔進家富滿堂

引用:
原帖由 DaDa 於 4-2-2011 01:09 發表 唔好意思!   斟茶遞水的工作,  K哥要同我爭,   不知您是否介意負責揼骨及按摩呢?   最好當然是無上裝那種! 您擁有內在及外在美的優點就話不必擔心, 現今做女人 ...

好!不如我負責(享受)揼骨及按摩!  

無上裝?好!已準備好!刮埋痧吖唔該!

可知現今可陶醉在別人嘉許中已不容易,讓別人陶醉在自己彈奏的美曲妙韻中更難!

引用:
特別是經典懷舊衣著區,,就因為該版主本身的衣著品味及外貌出眾才得此一職,.....

Da姐,謠言止於智者,但好似連謠言都冇wor!

引用:
每當落雨之時, 大把漂亮的小姐靠隻手替您遮天!

雙拳難敵四掌,四掌難比一大遮!

呢把自動遮唔只可單手就可遮天,仲附有LED作明燈指引!

引用:
..........四哥咁忙, 可想而知他當然事業非凡啦!.........

四哥雖常提醒自己不要去掛念人,但他身在蕃邦心在漢,身在返工心在看oldcake,事業多忙也不會忘老餅的.請放心!

引用:
原帖由 DaDa 於 4-2-2011 15:48 發表 太好了  ! 999公子, 就由 DaDa 替您刮痧吧! 反正您的"事業線"平平無奇,   請您轉身正面向我, 等 DaDa替您拔罐吧! 新正頭催旺您的事業! 可知讓別人陶醉在自己彈奏的曲韻中的確不容易, ...

拔罐?咁就唔該晒啦!背面就得ga lah!我唔想事業咁快就到顛峯同心口有塊Lego响度

天下文章都係抄一抄便成的!餘音繞樑的演奏卻要用心、技考及情感.表達

引用:
若言不是, 那得眾會員對他的........................?

承如Da姐你說的:男人老餅一樣會口不對心!

但事與願違,靚女們纖纖的玉手就梗係寧願揸遮柄!

四哥光明正大,想起你又唔使偷偷地嘅!

引用:
原帖由 Kendama 於 5-2-2011 13:12 發表 999 兄,兩個就夠晒數 ... 你要咁多黎做 mug ar?  
我唔想ga,我唔知要咁多ga !

引用:
原帖由 Kendama 於 7-2-2011 00:15 發表 雖然未見過,果個唔似係你真身 wor ...   一個個好似砵仔糕咁,但係都幾突兀 ...     括沙同拔罐有咩療效?效果怎樣?
拔罐時好驚D玻璃罐跌落嚟,括痧暢快得多!感冒•唔夠瞓好有效!

引用:
原帖由 DaDa 於 12-2-2011 16:13 發表   心口只會替您做兩個加大碼拔罐,   唔會有塊 LEGO 響度. 您大可放心喎! 我哋游的只是乾水唔駛著泳衣,   唔會有人睇到的. 若果您心口有塊 LEGO 響度, 以後 999 只會比人砌, ...

做兩個加大碼拔罐?心口如果有飽滿嘅胸膛就話啫,平平無奇得2個印,有D核突wor!

做兩排一來似Lego,2來反轉似生豬肚,比人砌咁就又咪又要打999報警!唔係幾好啦!

引用:
繞樑的演奏的確要有用心,技考及情感來演繹,  至於我亂奏一通的只能說是 "噪音".

我相信你在煩燥時彈琴,曲中一定帶有煩燥音韻.

引用:
您比我想像中更為細心,把自己比喻為雨傘, 讓靚女們緊緊地握著您的臂膀, 替她們遮風擋雨!

你寫的單單幾個字,讓我幻想到非常優美的情境,這就是讓人陶醉的筆功.

引用:
原帖由 DaDa 於 12-2-2011 16:28 發表 我預祝各位餅友: 情人節快樂!  

DaDa's作品有心思,又環保,但摺花小心被"介"到!

希望DaDa常有新作發表分享!

作品背景仲大約有5,6朵黄玟瑰.好繽紛熱鬧!

咁我响度借花敬彿,借用DaDa幅作品,

祝各餅友及DaDa:花開富貴•長長久久•十全十美•單單打打(單+單=成雙成對,幸福快樂兩打兩打咁嚟!) 

引用:
原帖由 Kendama 於 12-2-2011 23:45 發表 有機會都要去試試,睇下點暢快法 ...
唔係次次都咁舒坦ga,遇啱個黄綠師傅求其刮兩下就話收工,有一次刮左唔夠五分鐘就溢收工,但硬係覺得到喉唔到肺,一睇,嘩!乜咁大整蠱,响個背脊練寫大字!(韭) 好彩唔係畫隻龜啫!

引用:
原帖由 DaDa 於 13-2-2011 20:28 發表 咁又唔好呀???   但男士應以事業為重!   咁不如我幫您在心口上劃條事業線就算啦, 反正我劃眼線, 落鼻影及面影都好熟手,   但故弄玄虚的東西可能無效喎?   您試唔試? 您又唔想比人砌?   反正都似生豬肚, 咁不如比人洗好唔好呢?...
相信DaDa一定身懷化趙筆,眼線, 鼻影及面影應難不到你,或者在心口畫幾條眉毛更可能會增加點'味'力, 不過你講得啱,故弄玄虚的東西是無效的,真材實料才是真正的魅力! 假的真不了,真的假不了.所以我無謂試,也不要浪費你時間.

比人洗?即係做港傭?!做鼓油碟(比人點)呢D粗重工夫、斟茶遞水等我嚟把啦!

引用:
對呀!   我最善長用這種表達方式, 很多時身邊的人都出手制止!

出手制止你嘅停手?

引用:
.............情趣!作為您的伴侶們一定深深地感受到您的浪漫! 真羨慕!!
喝咖啡應該是很有情趣的事 ,喝時如果有適合的伴侶更會加添浪漫!

這是999喝咖啡時常遇到的伴侶!不用羨慕,去百佳、惠康佢地排住隊等緊你!

引用:
原帖由 DaDa 於 13-2-2011 20:34 發表   多謝 999 的美言及關心,   我只會 "摺埋"   唔會被 "界刂"到,    ...

看來你的防'手'能力非常強!所以唔會被'界刂'到!

引用:
遲些會有吉他及小提琴的作品!其實我的銀紙花是有寓言的:

說真的999及老餅們也會很期待你的作品,先謝謝你的預告!期待!

也謝謝告訴我,你那"火樹銀花"的真諦. 原來五十元是代表唔捨得你! ....學到嘢!

引用:
真巧合!   之前的帖題想叫做單單DaDa, 後來覺得自己常常單打別人咁, 所以改了! 

單打不大好吧!雙打(單+單=成雙成對)又唔同!

我也謝謝你的祝福!

引用:
原帖由 Kendama 於 13-2-2011 23:58 發表 睇黎睇去都仲係睇到個 .............. : : : : : : : : : 龜 字 ...  

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 13-2-2011 19:53 發表 9 兄:  到底你發生了乜事 ?  成個背被人搞成咁樣 ? 邊個下的毒手 ?

比你咁講,睇睇下,又幾似...............

比人篤背脊!下手果個人已逃去無踪了!

引用:
原帖由 DaDa 於 23-2-2011 16:19 發表 化妝秘技我是無的,   卻是我每天上班前必做的功課,   應該算是熟手的. 既然您不想我花時間在您的身上, 那麼就花在您的面上吧! 反正擁有一副美男胚子的您可會願意一試?   天生 ...
其實我塊面已經夠花了,所以無謂浪費花妝品再花在我面上!

引用:
咁搶眼, 做 "知客" 比較適合!

咁唔係知客,係趕客先啱!

引用:
設有咖啡女僕的地方喝咖啡應該是很有情趣的事, 您所指的 "適合伴侶" 是 "咖啡女僕" 嗎?   即時想像得到您所形容的 "加添浪漫"!

我大鄉里,仲未去過設有咖啡女僕的地方喝咖啡,要問下ar_woo先知有冇情趣!

其實香港嘅咖啡男僕都好man ga,好似以前24小時營業嘅X發茶餐廳裡D男僕,不少心口紋鷹,手瓜有龍,好似民兵咁,都好有特色!唔知DaDa有冇幫襯過?

引用:
明白了!   999 喝咖啡時常遇到的伴侶原來是百佳及惠康的靚女收銀員,  她們都排住隊等緊你一起喝咖啡?   果然魅力沒法擋! ...........
事實並非如此,係我為左等佢,點知要排隊!

引用:
原帖由 DaDa 於 23-2-2011 16:26 發表 姐姐已幾十歲人了,  皮厚肉韌, 莫說被 "界刂'到" , 就算用鋸也會絲毫無損的,  當然無需再 "防手" 了! 姐姐也得提提您 : 趁您還青春要好好的護理雙手.  磨砂, 修甲及蜜蠟手膜等不能缺少的 ...
Da姐咁保養,又點會皮厚肉韌?皮細肉嫩是嗎?我男人老餅又粗手粗腳,無謂浪費心機.

引用:
看到您這一句很興奮!   更難得是您還把我的作品留著! 我自己反而無留下來!    總是覺得自己演繹得不夠好.   謝謝您的支持!

應該謝謝你精益求精的作品分享才對,讓oldcake增色不少!

引用:
說來真的有點過意不去的,   新正頭為了講笑便經常單單打打, 尤其是對您! 希望您們原諒!    能夠看到您們 "成雙成對" 我當然是最開心的!

沒惡意又何需原諒? 大家都明白是開玩笑的!但祝福話卻是真誠的!

引用:
原帖由 DaDa 於 23-2-2011 16:30 發表 這條手織頸巾及Charmmy Kitty 公仔最適合有型及愛美的男士圍著上班及把玩! 999版主: 您認同嗎?             
好有心思同充滿愛心嘅作品.

我唔知有型及愛美的男士圍著頸巾時有冇特殊效果,但上班把玩咁搶眼嘅公仔就好似有D怪wor!

投得這些義賣品嘅男士可以送給他關愛的人,一方面讓她的頸項得到溫暖,同樣也帶給受益人的心中感到暖意.

曾經吃過一些手製餅干,一盒十二件獨立包裝,是特殊工場製造的,造餅團体全原是家境不大好的自閉症童的母親,因一邊照顧自閉兒,一邊造餅幫補家計.每塊餅包裝上都掛著一個小牌,正面寫著一句祝福話,背面寫著"謝謝您",字是媽媽親手寫的,小牌是自閉童穿掛的.口味很特別,因為購買的人加了些人情味.

引用:
原帖由 DaDa 於 2-3-2011 23:59 發表 既然有 "花容月貌" 又怎會浪費化妝品呢? 唔係趕客, 係趕笑先啱! 您倒不如相約 ar_woo 一同喝咖啡,    兩位好朋友一起暢談, 當中的情趣可能比咖啡女僕的吸引更大!   "文 ...

我嘅面容咁花, 塊臉貌又似月球火山口咁, 真係批盪咁批 要填平都用唔少化妝品, 唔係浪費咁係咩呢?

fficeffice" /> 

人生已經好趕了, 還要趕客、趕笑、趕巴士、趕時間,…….

曾经好似同ar_woo吹水過話要去上海街嘅得如飲茶食大包、迅J燒賣, 去神灯食平價海鮮……. 早排急不及待偷閒去左美都懷舊一番, 食左個焗豬扒飯, 雖然冇咖啡女僕, 但絲襪奶茶都幾有fu,…..

原來日本眉美同花美男嘅吸引之處, 就係因為佢地很会排隊? ….

適當飲食及充足睡眠確是保養法宝, 早睡早起, d阿伯三、四點就起身做晨運ga lah!

看來你的新作快出現了?

引用:
原帖由 DaDa 於 3-3-2011 00:11 發表   我曾經有一位男同事, 他工作檯上放滿了各類型的毛公仔,   起初我覺得有點怪,    看慣了,也不當作是怎麼回事!   很多謝您充滿愛心的一番說話!   亦承接著您的關愛, 希望 ...

我意思係男人收集、把玩毛公仔也是正常嗜好,但常常返緊工把玩就唔係幾好.

唔知果張音樂 CD 點樣可以改善他們的睡眠質素呢?

引用:
原帖由 DaDa 於 20-3-2011 15:01 發表 紙袋的一邊手抽爛掉了,   花少少心思做了一個很簡單的剪紙!  

巧手!

27 12
發新話題