發新話題

Paper-Cut

引用:
原帖由 999 於 15-2-2011 22:01 發表 看來你的防'手'能力非常強!所以唔會被'界刂'到!

姐姐已幾十歲人了,  皮厚肉韌, 莫說被 "界刂'到" , 就算用鋸也會絲毫無損的,  當然無需再 "防手" 了!

姐姐也得提提您 : 趁您還青春要好好的護理雙手.  磨砂, 修甲及蜜蠟手膜等不能缺少的, 而且愛美的人士不宜多喝咖啡, 小心引致牙齒變黃,

那時候便會美中不足了!

引用:
原帖由 999 於 15-2-2011 22:01 發表 說真的999及老餅們也會很期待你的作品,先謝謝你的預告!期待!

看到您這一句很興奮!   更難得是您還把我的作品留著!

我自己反而無留下來!    總是覺得自己演繹得不夠好.   謝謝您的支持!

引用:
原帖由 999 於 15-2-2011 22:01 發表  單打不大好吧!雙打(單+單=成雙成對)又唔同! 

說來真的有點過意不去的,   新正頭為了講笑便經常單單打打, 尤其是對您!

希望您們原諒!    能夠看到您們 "成雙成對" 我當然是最開心的!

這條手織頸巾及Charmmy Kitty 公仔最適合有型及愛美的男士圍著上班及把玩!

999版主: 您認同嗎?

引用:
原帖由 whoiambatman 於 23-2-2011 22:58 發表 DaDa 你賣了兩件便籌得$5,200,可算不少了,圍著用的就感到溫暖,放在家中一角呢,可變成藝術品了.

Whoiambatman 先生, 謝謝您送給我的美意及鼓勵,  您的一言一語真的比圍著頸巾更加溫暖!    很感動!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 24-2-2011 01:36 發表 DaDa: 呢條頸巾男士用真係有點 . . . . . . . . ***

希望如 Whoiambatman 所言, 即使沒有圍著, 放在家中的一角時亦能感受到當中的心意及溫暖!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 25-2-2011 23:32 發表 DaDa : 那些男仕可能係 -- 圍在頸上暖,看在心內甜.  ***

Moneyismymoney: 我剛剛聽完您的珍藏, 再看見您這段留言更加令我心內甜!   謝謝您!

引用:
原帖由 999 於 26-2-2011 02:34 發表 其實我塊面已經夠花了,所以無謂浪費花妝品再花在我面上! 

既然有 "花容月貌" 又怎會浪費化妝品呢?

引用:
原帖由 999 於 26-2-2011 02:34 發表 咁唔係知客,係趕客先啱! 

唔係趕客, 係趕笑先啱!

引用:
原帖由 999 於 26-2-2011 02:34 發表 我大鄉里,仲未去過設有咖啡女僕的地方喝咖啡,要問下ar_woo先知有冇情趣!

您倒不如相約 ar_woo 一同喝咖啡,    兩位好朋友一起暢談, 當中的情趣可能比咖啡女僕的吸引更大!

引用:
原帖由 999 於 26-2-2011 02:34 發表 其實香港嘅咖啡男僕都好man ga,好似以前24小時營業嘅X發茶餐廳裡D男僕,不少心口紋鷹,手瓜有龍,好似民兵咁,都好有特色!唔知DaDa有冇幫襯過?

"文心雕龍" 茶餐廳?      一邊喝著咖啡, 一邊互相研究著文學批評, 很有特色!  很適合你們的文人雅仕幫襯的,

對文學毫無認識的我當然無幫襯過!

引用:
原帖由 999 於 26-2-2011 02:34 發表 事實並非如此,係我為左等佢,點知要排隊!

排隊及耐心的等待都一一表現出您有風度的一面,  難怪她們對您如痴如醉!

引用:
原帖由 999 於 26-2-2011 02:34 發表 Da姐咁保養,又點會皮厚肉韌?皮細肉嫩是嗎?我男人老餅又粗手粗腳,無謂浪費心機.

說真的, 無論男女老少都應該保養的,   但首要的都是適當飲食及充足睡眠,

熬夜的確對皮膚不太好的!   除非是 "道長" 懂得煉丹,   即使深夜三四點都不必入睡仍能保持青春可人的面貌!

引用:
原帖由 999 於 26-2-2011 02:34 發表 應該謝謝你精益求精的作品分享才對,讓oldcake增色不少!

再一次謝謝您的安慰及鼓勵!    正在操練中!

引用:
原帖由 999 於 26-2-2011 03:30 發表 好有心思同充滿愛心嘅作品.

我唔知有型及愛美的男士圍著頸巾時有冇特殊效果,但上班把玩咁搶眼嘅公仔就好似有D怪wor! 

投得這些義賣品嘅男士可以送給他關愛的人,一方面讓她的頸項得到溫暖,同樣也帶給受益人的心中感到暖意.

曾經吃過一些手製餅干,一盒十二件獨立包裝,是特殊工場製造的,造餅團体全原是家境不大好的自閉症童的母親,因一邊照顧自閉兒,一邊造餅幫補家計.每塊餅包裝上都掛著一個小牌,正面寫著一句祝福話,背面寫著"謝謝您",字是媽媽親手寫的,小牌是自閉童穿掛的.口味很特別,因為購買的人加了些人情味.

我曾經有一位男同事, 他工作檯上放滿了各類型的毛公仔,   起初我覺得有點怪,    看慣了,也不當作是怎麼回事!

很多謝您充滿愛心的一番說話!   亦承接著您的關愛, 希望把溫暖送到每位有需要的人士!

自閉症兒童的情況日溢嚴重,   我親身接觸過他們, 因為分很多種類型, 我曾經接觸過一些是活躍症的,

他們完全停不下來,  而且不會跟你有溝通的,   往往不知不覺令自己受傷或擦傷,  與他們相處半個小時後已教我膽膻心驚及叫苦連天了,   身為他們的親人要付出的關愛比一般的要多出千萬倍!

原來一張好的音樂 CD 對於改善他們的睡眠質數是有很大的幫助!

正因為您用愛心去品嚐及體會, 所以感受到那份口味是特別的!  

我覺得天下間最好的味道應該是 "人情味"!  

謝謝您!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 27-2-2011 01:18 發表 DaDa : 不用謝,難得你鐘意. ***

Moneyismymoney: 相信您花了不少時間及心機去處理的!

當我回味歌曲之餘亦感受到您的 "人情味"! 

引用:
原帖由 Kendama 於 5-3-2011 01:53 發表 好鬼深奥呀 ...!!! ** 连 view cam 都未见过,S&T / R&F 更加唔知系乜 ... @@ 只觉得构图舒服,有前有後有景深 ... 背後竟有如此多功夫! 静物摄影 "架生" 多 ...

View Camera 即是我們讀 Physics 時學的 Pinhole camera,  把 Lens Plane 及 Film Holder 之間的箱子換成了 Bellows.

K哥哥, 您同我中學都係讀 Science,   當您想起 "Scheimpflug principle" 便不會陌生了.

靜物攝影最特別之處是先有了構思才擺位,  再佈光到效果等等.

情況跟作曲, 填詞, 編曲至彈唱等一樣!   我自己很享受一手包辦的過程.

引用:
原帖由 Kendama 於 7-3-2011 01:25 發表 Pinhole 同 bellows 機都在學校玩過 (不過都唔知 VCam 有 S&T 同 R&F 玩) ...    咁你幅咁正既 bellows 機又係用咩機影 ...?   (估唔到家下仲有人玩 VCam ... 仲要係母既 ... ) ...

K哥, 我幅 View Camera 是用 DSLR 影的!

依家後生仔多數都是 "傻瓜伴我行" .

View Camera 真喺好少人玩 ,   啊婆玩就更加罕有!

Paper-Cut

紙袋的一邊手抽爛掉了,   花少少心思做了一個很簡單的剪紙!

引用:
原帖由 BforBOY 於 20-3-2011 22:50 發表   能夠廢物利用將爛手抽變精美剪紙!! 上天賜與DaDa小姐一雙巧手!! 要好好運用啊!!

謝謝 BforBOY 先生,

對物要珍惜﹐對事要盡心﹐對BforBOY 先生所贈的美言佳句更加要感恩!

引用:
原帖由 Kendama 於 21-3-2011 00:23 發表 部 DSLR 、角度同打灯都好正 --- 黑白光暗有致、先後有序、纹理分明傻瓜好 ... 唔驶负责任、无後果嘛 ... 做人可以好似傻瓜机般,将唔好既野 delete 左去,你& ...

K哥, 要視乎情況!  睇經手人是誰啦?

被您經手後的傻瓜雖然唔使負責任, 後果卻令人讚不絕口!   唔喺個個傻瓜都有同樣的福氣!

被 K哥咁讚!  Aunt DaDa 真喺老懷大慰!   很老實講, 除了嗌交之外, 我無一樣喺掂的!

至於煮飯?  非不為也, 實不能也!

記得去年的春節, 看到一味釀雞翼,   不敢相信是由一位英俊男士所炮製.

若有 "美男廚房" 的比賽, 肯定他必奪冠軍!

引用:
原帖由 999 於 25-3-2011 22:42 發表   我嘅面容咁花, 塊臉貌又似月球火山口咁, 真係批盪咁批 要填平都用唔少化妝品, 唔係浪費咁係咩呢?   人生已經好趕了, 還要趕客、趕笑、趕巴士、趕時間,…….   曾经好似同ar_ ...

唔喺浪費喺 "謙虛"!

您這位既謙虛又有禮貌, 學問又好的男孩子, 現今已經很少有.   Aunt DaDa 真喺老懷大慰!

還有趕雞. 趕鴨, 趕羊, 最緊要趕我走!   以後無人再整蠱您!

引用:
原帖由 999 於 25-3-2011 22:42 發表   曾经好似同ar_woo吹水過話要去上海街嘅得如飲茶食大包、迅J燒賣, 去神灯食平價海鮮…….  

999兄, 以上的食物好高膽固醇喎?    要多加留意!   您們兩人共同吃一籠大包及鵪春蛋燒賣好了.

得如有 "千層糕" 吃嗎?

焗豬扒飯的賣相很好,   味道如何呢?

排隊是一種美德, 可以減少混亂的情況, 有美德的人最是吸引呀!

引用:
原帖由 999 於 25-3-2011 22:42 發表   適當飲食及充足睡眠確是保養法宝, 早睡早起, d阿伯三、四點就起身做晨運ga lah!

看來你的新作快出現了?  

呀伯三四點做晨運, 咁呀婆應該要幾點呢?    可否給我參考一吓呢?   謝謝!

無錯! 編曲已做好了,   不過錄音才是最麻煩的工序!

您似乎關心我的音樂多過其他作品喎?   我其他的作品很差嗎?

引用:
原帖由 999 於 25-3-2011 22:58 發表 我意思係男人收集、把玩毛公仔也是正常嗜好,但常常返緊工把玩就唔係幾好.       唔知果張音樂 CD 點樣可以改善他們的睡眠質素呢?      

上班把玩公仔當然不好,   但上班吃零食就更糟!

因為張 CD 是由一位漂亮的神仙姐姐所製作的, 單憑誠意已經足夠令他們陶醉了!

無論有幾活躍及幾冇安全感的小朋友, 只要聽到這些美妙的樂韻就如見到這位漂亮的神仙姐姐一樣,

即時變得乖乖的, 而且會睡得很甜! 

這個解釋您滿意嗎?

引用:
原帖由 999 於 25-3-2011 22:59 發表 巧手!

巧語!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 29-3-2011 01:22 發表 DaDa ,真係好勁呀 ! 好花 o左幾多時間先至剪好"亞",使 o吾使事前畫朵花先,或是隨想隨剪呀 ? ****

Moneyismymoney, 很多謝您呀!

一般很複雜的圖案才會用鉛筆先起稿, 而這個手抽袋的表面有一層膠膜及紙質太厚,

二來, 又要盡量剪除紙袋的黃色品牌, 所以隨手剪了這個最簡單的圖案!

曾經教過一些南亞裔小朋友學剪這個圖案, 他們的天份令我驚歎不已!

雖然很熟手, 因紙質太厚的關係, 都剪了十分鐘左右.

您令我想起了街頭的 "剪影服務", 多年來都未遇見過, 

Money 哥可有親眼見過或惠顧過?

突然想起了麗的時代, 由郭鋒及歐陽佩珊合演的 "無語問蒼天" ,

這套電視劇令我認識到"剪影". 

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 30-3-2011 01:42 發表 DaDa             曾經在街邊檔睇過賣剪影的,後來在星光行某層也有見過擺檔,能夠用一個爛膠袋變成藝術品,真係點石可成金, 至於 " 無語問篬天 " 一 ...

Moneyismymoney,

請問您睇到街邊檔賣剪影大約甚麼年份呢?   我只見過中間道曾經賣過手織草蜢.

爛膠袋變成藝術品? 謝謝您!   太開心!   只是支持環保! 

"無語問蒼天" 郭鋒及歐陽佩珊都是啞巴, 郭鋒的職業是街邊檔賣剪影, 

我最深印象是大結局, 那時候我爸爸要上夜班, 妹妹剛出世,

他吩咐我看完大結局告訴他劇情.

我還記得有個很肥的警察要拘捕郭鋒擺檔阻街, 還要郭鋒替他做剪影,

結果郭鋒剪了一隻豬給他,  那時候覺得很好笑!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 30-3-2011 23:49 發表 DaDa ,我仲係小學生時睇到街邊檔賣剪影,好耐 lu .  "無語問蒼天" 中郭峯賣剪影 o既,妳講起我又有丁點記起了,我最記得郭峯上咸濕影樓搵歐陽佩珊. ***

Moneyismymoney: 

相信我們讀小學至今, 這班老師傅可能都退休了!   可惜未有機會親眼看到他們的臨場剪功!   

以前爸媽年代的黑白照片上色, 有些手功很精細,   至今還沒有退色.

郭峯上鹹濕影樓搵歐陽佩珊

那時候我覺得歐陽佩珊好靚!   爸爸非常同意!   

還記得媽咪說過他最愛看的節目是 "狄娜與你",

後來爸爸更自己改名為 "狄娜與我"!

引用:
原帖由 999 於 30-3-2011 17:32 發表 你在跟我說話嗎?為何你說的我在鏡前總是看不出來??!!

趕雞、趕鴨、趕羊都可以,但設不可用國語、普通話去"趕羚羊",否則..........

高膽固醇的美食,偶然應作為平日持之有恆的健康飲食習慣之獎勵,況且明天一定比今天更不適合去食!

我還沒去"得如",所以不知有否 "千層糕".

"豬扒"的賣相很多人都係話唔OK的意思,但Da姐卻不只看外表......,  ......味道是可以,有生炒排骨FU.

呀伯三四點起身, 咁呀婆應該要遲少少起身,因費事同阿伯爭廁所!

出自Aunt DaDa巧手的作品都很好,值得關心,欣賞細心,咁就開心!

您已經靚爆鏡,   當然照不出來!

我以為您趕甚麼?   原來趕粗口!   講粗口的男孩子要扣分的,

您現在的完美指數只有 99.9 分, 那麼您以後的名字就叫 999 好了!

要給持之有恆之健康飲食習慣的獎勵是好的,   我會每星期有一天吃得放肆一點.

畢竟我上了年紀, 很怕會中年發胖!   雖然你距離中年發胖還很遠, 

即使年青貌美的你也要多加注意呀!

正所謂物以類聚, 果然不錯!   你叫的"豬扒" 賣相都會與眾不同! 味道又有生炒排骨FU,

跟你一樣有外在又有內涵!

你分析得很對的!   避免發生爭廁所大戰, 由 First Lady 改為 First Gentleman! 以後 Da姨可睡多一些了!

出自 999 的留言都很好, 睇落得意, 別出新意, 謝謝您的深情厚意!

發新話題