發新話題

噪音

引用:
原帖由 ar_woo 於 21-1-2011 13:09 發表   how about carpeting your place?
I don't know how to do ir, a woo can u teach me?Finally only one way is remove, but need a lot of money.And the other way is she and he can both die or remove. Another way is the Mark Six  $8000000.00 is I won.
I AM LOCAL HONG KONG MAN

引用:
原帖由 hongkongman 於 22-1-2011 00:55 發表 俠義精神,為民除害,大快人心,英雄本色!

佢醒左一拳比我之後 我突然好似變形俠醫上身咁 隻腳自動踢落條PK塊面再好大力咁捉佢見司機!

好神奇?

引用:
原帖由 BforBOY 於 22-1-2011 15:52 發表   佢醒左一拳比我之後 我突然好似變形俠醫上身咁 隻腳自動踢落條PK塊面再好大力咁捉佢見司機! 好神奇?
那應該是 用 鐵沙毒龍鑽 吧!武功高強  王小虎!

引用:
原帖由 hongkongman 於 25-1-2011 00:19 發表 那應該是 用 鐵沙毒龍鑽 吧!武功高強  王小虎!

Good idea !!

引用:
原帖由 hongkongman 於 22-1-2011 00:52 發表 GC兄和我一樣!但我想最勁的是住在旺角西洋菜街  行人專用區的住戶.....那些差不多24小時的噪音和越來越多的光污染.....擠迫.......這麼樣的環境,但旺角區的樓價卻越來越貴,真是Crazy and Crazy.怪之得有人淋x水 ...

hongkongman兄其實我好怕假日出旺角的(但有時唔出又唔得), 真係....噪音, 污染, 擠迫.....所以我都盡量避免.

其實真係咁多人想鰫籊元m業嗎, 點解旺角樓價會越來越貴

引用:
原帖由 BforBOY 於 22-1-2011 15:52 發表   佢醒左一拳比我之後 我突然好似變形俠醫上身咁 隻腳自動踢落條PK塊面再好大力咁捉佢見司機! 好神奇?

B兄你好型呀哈哈

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 22-1-2011 04:35 發表   加多一樣... 6) 巴士上電視廣告聲浪太大及重複又重複令人不安.

agree, 其實可唔可以叫司機較細聲d架...

我覺得一直以來中國人就係講嘢大聲, 由其是廣東人 (include HK) and 福州佬, 上海人...

引用:
原帖由 gcgoobee 於 25-1-2011 14:15 發表   B兄你好型呀哈哈

型乜鬼呀!! 我當時嬲到成身震晒鬼上身咁!!

幾驚比人偷影再放上網播咁就瘀死!!

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 26-1-2011 13:06 發表 我覺得一直以來中國人就係講嘢大聲, 由其是廣東人 (include HK) and 福州佬, 上海人...

港人已經落後比人了.

噪音新聞case 1: 天水圍天悅h日前發生傷人血案,無業中年漢疑不滿樓上單位經常發生噪音,怒火中燒以水果刀插向一對17歲及12歲巴裔兄弟。無業漢被控傷人及有意圖而傷人共兩項罪名,還押至9月9日再提訊。

居於天悅h悅榮樓37樓某單位的被告楊松勝(53歲),涉於今年8月10日傷害同幢大廈38樓某單位的一對巴基斯坦裔兄弟Mohammad Israr(17歲)及Mohammad Sheraz(12 歲),被控傷人罪及有意圖而傷人罪,暫時毋須答辯。辯方昨提出以6000元保釋外出,惟遭控方反對。

控方指出,雖然Sheraz已出院,但疑遭被告以水果刀插腰的Israr,留有兩處相當深的傷口,仍要留院治療。

裁判官亦指出,被告當日涉於水果刀跌落地後,仍想拾起剪刀再施襲,控罪嚴重,加上被告與事主是鄰居,恐他會干擾控方證人,故將他還押。
轉載請注明出自著數網 GetJetso.com - http://www.getjetso.com,本貼地址: http://www.getjetso.com/forum/thread-328387-1-1.html

網上的討論區資料:我都係其中一個受害者,而家要睇doctor,食緊藥。樓上條pk由一年前開始嘈喧巴閉,重俾注佢兇我。之後搞得十分不快。最后佢一嘈我就報警,草rn number,而家至換來4個月平靜。有一次報警之後見到條佬係管理處在管理員面前鬧我"你變態架 ..." 我即刻拿起手機對注佢話:"你再鬧我我會用公共地方行為不儉告你!" 之後佢先收聲。所以之後佢一嘈,我會報警,因為我一個女仔同家人住,對住呢d pk,要惡d至得

朋友教印以下告示, 成層樓(或甚至成橦樓)每個信箱入一張, 佢試過話之前做咩都無用, 呢個方法好快見效. 一來真係會有最少幾個受影響既人報警令警察要做野, 二來群眾"魚論"壓力會迫人就範.   最緊要, 呢個係"合法報復"!  

我諗如果去田土廳查埋業主名, 寫埋上去就仲勁.   

-------------------------------------------------------------------------------------------

致各受噪音滋擾的住戶:

您是否有來自樓上噪音滋擾的煩惱?舉例,是否偶而受樓上夜深的「移動傢具聲、敲擊聲、剁肉聲等」影響睡眠?水泥為優良傳聲導體,加上本座密集的居住環境,一個單位所產生的噪音足以傳遍兩至三層樓所有單位,影響達數十人。

根據香港法例第400條「噪音管制條例」:
(1)
任何人於下午11時至翌日上午7時,或於公眾假日的任何時間,在住用處所或公眾地方發出或促使發出噪音,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪。
(2)
任何住用處所的業主、租戶、佔用人或掌管人,於下午11時至翌日上午7時,或於公眾假日的任何時間,明知而准許或任由噪音由該住用處所發出,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪。

觸犯以上條例的最高罰則為港幣一萬元。

優質的睡眠可以令人精神爽利;相反,受滋擾的睡眠削弱抵抗力,使人容易生病,影響正常生活。

如果閣下亦受樓上噪音滋擾,除了向大廈管理處滙報外,亦可以向警方備案。個案未必可以即時解決,但是只要累積投訴,警方即會作出相關檢控,以起阻嚇作用。

備案可向就近警署聯絡,或者使用警務署簡易網上投訴表格:
https://secure1.info.gov.hk/poli ... omplaintNoise_c.htm

多謝你~可樂米既回應!
我真係唔明白d 人幾咁無公德心! 好似我而家打緊呢個回應, 係夜晚12:11分, 樓上條友拉枱和桌子聲, 都好清楚, 甚至我而家都好唔想返屋企! 有幾次我真係好想衝上去拍門! 但最後無做到! 我未試過報警!
噚日同同事傾開計, 提起我呢輪既問題! 佢唔同平常咁想法, 有另一個見解! 我突然覺得幾有point! 我同事問我, 上面條友係咪精神有問題既人?
前日係tuen mum 山景村咪有發生類似呢d 問題, 幾果投訴者好似比人殺死左!
而家香港太多呢d 人, 好恐佈!

我都好想搬, 衰在無本事! 唯有一個解決方法, 係聽住音樂訓到天光! 好過比d 噪音炒醒!

我覺得我地真係好鬼慘! 比呢d 問題滋擾!

呢d嘢用法律係搞唔掂架,報警同搵管理員,都係冇用架,呢d嘢我都試過好多次.結果都係報完冇兩三日又嘈返.報咗等於唔報.

親自上去同條pk講數,佢仲惡過你,話你動不動就投訢佢,仲話;你邊隻眼見到我係道拉台啊,真係吹很漲.

之後,我寫信去房署投訢,房署安排管理處跟進.管理處安排咗佢同我坐低傾,先肯靜咗一排,之後又
係咁,於是我一聴到噪音,就上去按佢門鐘,問吓佢"有佢嘢可以幚到佢"(金錢例外).煩到佢爆.有時,
我真係想同佢講:"如果要人幚手,我可以搵10個甚至20個人幚你手都冇問題.不過最終我都忍住唔
講.

其實我真係可以做到,但係呢一步,唔到我忍無可忍,我都唔會行.鬼叫香港法律冇辦法對付呢類百佳咩.如果有條法例授權俾差人,"證實發出噪音,可以即時發告票俾當事人,而且每次可以罰一千."
睇吓班百佳仲敢唔敢嘈.

引用:
原帖由 hongkongman 於 29-1-2011 16:04 發表 朋友教印以下告示, 成層樓(或甚至成橦樓)每個信箱入一張, 佢試過話之前做咩都無用, 呢個方法好快見效. 一來真係會有最少幾個受影響既人報警令警察要做野, 二來群眾"魚論"壓力會迫人就範.   最緊要, 呢個係 ...

引用:
原帖由 hongkongman 於 29-1-2011 16:08 發表 呢d洏峈k律係搞唔掂架,報警同搵管理員,都係冇用架,呢d洇痝ㄧ桯L好多次.結果都係報完冇兩三日又嘈返.報鰽巧颻瓥.親自上去同條pk講數,佢仲惡過你,話你動不動就投訢佢,仲話;你邊隻眼見到我係道拉 ...

都是一個好辦法.

引用:
原帖由 hongkongman 於 29-1-2011 16:08 發表 呢d嘢用法律係搞唔掂架,報警同搵管理員,都係冇用架,呢d嘢我都試過好多次.結果都係報完冇兩三日又嘈返.報咗等於唔報.親自上去同條pk講數,佢仲惡過你,話你動不動就投訢佢,仲話;你邊隻眼見到我係道拉 ...

妳不如幫樓上條友D枱腳椅腳"痴"晒海綿軟墊呀?

我以前樓上又係成日推枱推椅~好Q煩

後來我叫佢落嚟聽吓D燥音! 再示範比佢睇"痴"左軟墊既分別!

又可以保護地板防花! 最後我幫佢"痴"晒全屋枱椅腳!

用左$10就搞掂晒!! 大家開心!!

另類的香港深井癲婆噪音:在香港真的太多此類 癲婆............. 真的可以不停.....不停....

銅鑼灣往元朗之VAN仔奇遇﹣﹣﹣深井癲婆

http://www.youtube.com/watch?v=1aqtW9zsUDA

http://www.youtube.com/watch?v=1aqtW9zsUDA

第一次親身經歷,好好笑,一定要share!
深井癲婆 個癲婆由紅磡癲到深井
其亞姐身世離奇,講師>律師>婦科醫生...佢咩都做過、咩都識...好勁!!!
最勁就係閙人做雞、做鴨...最後成車人都變哂雞雞鴨鴨...haha

深井癲婆故事背景:
其實都無諗住拍底,但因為亞姐講野勁過份+真係唔停嘴+好好笑,我先忍唔住拍底佢。
﹣﹣話說係銅鑼灣往元朗既VAN仔有雙夫婦係到傾計,可能因為亞哥講野把聲比較有中氣­,引致亞姐要"代表"全車人問候人地亞爸亞媽,又人身攻擊。亦因為有其他睇唔過眼既朋­友唔俾佢"代表",叫佢收聲唔好影響司機,點知俾佢問候埋....

嘩! 頂丫深井癲婆......個大陸女人, 可以唔停咀, 一直唔停咀, 唔停咀...唔停咀....唔停咀唔停咀....!
好似一開左收音機咁, 完全冇deadtime.........仲有8激茄輪!!

引用:
原帖由 hongkongman 於 30-1-2011 02:32 發表 另類的香港深井癲婆噪音:在香港真的太多此類 癲婆............. 真的可以不停.....不停.... 銅鑼灣往元朗之VAN仔奇遇﹣﹣﹣深井癲婆   http://www.youtube.com/watch?v=1aqtW9zsUDA http://www.youtube. ...

真係    !!!

無錯啊!Hongkongman,我都身受其害,向管理署投訴過無數次,都係無用。我喺另一個論壇睇過有關嘅討論,無數嘅意見得出嘅結論就係搬屋。因為跟本無人幫到你。

發新話題