68 1234
發新話題

模型店風雲手扎

模型店風雲手扎

呢個topic主要講吓80-90年代香港模型業各類趣事,江湖傳聞. 由於近期突然好忙. 大家要耐心一下.

我既年代係三和、八達、超新星、太平洋、環球、興記同福利,呵呵呵呵~~

70年代基本上無乜模型專門店. 要買模型就去啲士多, 書局, 玩具店, 百貨公司等等.

引用:
原帖由 ray375 於 16-11-2010 10:21 發表 70年代基本上無乜模型專門店. 要買模型就去齯h多, 書局, 玩具店, 百貨公司等等. 我第一合模型係瑞興百貨買.

70 年代是有的,但是不多,多是賣戰爭模型,好似戰機,坦克車,戰艦,還有是士兵模型,又有羅馬兵和戰車等,最出名是雙星產品.

七十年代魚則魚涌有一間叫747的小舖。裝修簡潔企理,比例模型和科幻模型都有。

我第一盒模型喺美孚新邨'海角圖書公司'買嘅. 當時係$1.50大洋. 自始走入模型大道.

由於自小於美孚長大(上學都係). 對外面事物一無所知. 直至中二先至開始出去行模型店.

天光道~興記、旺角環球、愛民村商場.....等

北角大中

土瓜灣同紅磡新華等

白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

香港代表 銅鑼灣 環球, 天樂里 “興記” 和西營盤 “新新” ~

忘記了七幾年大球場暴動,好似環球也被打爆了玻璃,所以停開了一段時間 ~

Sham Shui Po's "Siu Lei Lung" & Central's "Fat Lei Lung"

引用:
原帖由 白鳥 於 16-12-2010 14:28 發表 北角大中   土瓜灣同紅磡新華等
白鳥兄,請問北角大中大約在那個位置

引用:
原帖由 CKCK 於 19-11-2010 00:49 發表 七十年代魚則魚涌有一間叫747的小舖。裝修簡潔企理,比例模型和科幻模型都有。
响惠安苑?

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 16-12-2010 15:13 發表 香港代表 銅鑼灣 “環球”, 天樂里 “興記” 和西營盤 “新新” ~忘記了七幾年大球場暴動,好似環球也被打爆了玻璃,所以停開了一段時間 ~
重有筲箕灣精藝。

引用:
原帖由 actionkamen 於 16-12-2010 20:59 發表 白鳥兄,請問北角大中大約在那個位置

大約十年前

我聽朋友講果度有間老字號

去到發現係一間放滿模型嘅老店

英皇道後一條街

據聞今日已經執咗

白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 16-12-2010 21:47 發表  大約十年前 我聽朋友講果度有間老字號   去到發現係一間放滿模型嘅老店   英皇道後一條街   據聞今日已經執咗
層樓都已經拆埋

香港還有堅道 “發利隆” 即雙星代理批發 ~

當年78-80年左右,我第一本雙星模型年刊就在這裡買的。

擁有一兩期雙星年刊就好像有本天書一樣,

同人講你唔知出左部防水搖控越野車咩 ! 架順馬師好正 ! 6轆方程式elf又出新模型 ~

d同學會好崇拜你,很威水的。

引用:
原帖由 白鳥 於 16-12-2010 21:47 發表  大約十年前 我聽朋友講果度有間老字號   去到發現係一間放滿模型嘅老店   英皇道後一條街   據聞今日已經執咗
我响北角長大,都無緣去呢度。以前通常去書局街口間中記同英華,嗰時算係街邊舖,後來各自入舖,最終都執咗!

後來讀到中二. 開始玩AFV, Diorama. 常去環球, 兆利隆, 興記, 模型誌, 三和, 德昌, 太平洋等等.

鶴玲 - 蘇屋村

李鄭屋村15座士多

開心D - 青山道雅麗官側 (開了一年就接咗)

多多 - 福利之鄰舖

平平 - 白田

尊榮 - 石硤美街

安狄屋 - 白楊街附近

旺角警署後面又有..........

68 1234
發新話題