30 12
發新話題

矢吹丈 (阿勇)

矢吹丈...真係永遠記得.... 最尾睇到我喊左出黎.....(實在太正)!!!!!

果結局真係好, 矢吹丈死得好瀟灑.

大家好! 小弟新來報道!

"鐵拳浪子"真係好正!!  小弟亞媽當年差d要禁止我睇, 因為佢話個主角咁衰 (早段丈入了勞教所)又成日打打殺殺!

好彩最後都無咁做!

以前在學校常常都用交叉形擊拳.

引用:
原帖由 nostalgia 於 19-3-2008 18:29 發表 以前在學校常常都用交叉形擊拳.

早十幾年, 無線仲未做疾風鐵拳霸, Exam連載緊"行運超人". 有兩個超人決戰既時間出現交叉迎擊拳, 嘉賓評述員格斗博士即刻大叫, "呢招咪失傳多年既交叉迎擊拳!"

較年青既評述員問番格斗博士 : "博士, 乜有D咁既招數既咩?"

格斗博士 : "冇番咁上下年資既格斗迷係唔會知呢招架, 呢招係創自傳說中既拳擊手鐵拳浪子!"

年青評述員 : "嘩, 唔知我有冇機會欣賞到呢個傳說中既拳擊手既拳術呢?"

格斗博士(眼有淚光) : "冇....因為佢最後死係擂台上....."

當年我睇到呢幕真係笑左出黎, 亦都好感激翻譯既Exam有高人識得用番"交叉迎擊拳"/"鐵拳浪子" 呢兩個term!

同我一齊追"行運超人"既同事完全唔明呢幕有幾好笑. 佢地太後生, 未睇過鐵拳浪子, 疾風鐵拳霸又未做, 梗唔知啦.

引用:
原帖由 杜劍龍 於 10-9-2006 18:54 發表 放影完鐵拳浪子之後, 麗的仲有套"小神拳". 冇鐵拳浪子咁好睇, 但係都叫OKAY. 果主角小時睇住佢老豆打拳比人打死, 小學開始學拳, 要幫老豆報仇. 絕招係上勾掌. 不這麗的做到佢中學就冇做, 有冇人知日本結 ...

係播完《小神拳》至播《鐵拳浪子》, 《鐵拳浪子》播到力石徹死為止。

引用:
原帖由 LouisLee 於 3-4-2008 16:13 發表   係播完《小神拳》至播《鐵拳浪子》, 《鐵拳浪子》播到力石徹死為止。

Yes, you are right! 播完《小神拳》至播《鐵拳浪子》!

ATV播《鐵拳浪子》應該唔止播到力石徹死, 我記憶中有睇過阿勇進軍拳壇! 不過真係太耐啦, 記錯都唔奇.

引用:
原帖由 杜劍龍 於 3-4-2008 16:21 發表   Yes, you are right! 播完《小神拳》至播《鐵拳浪子》!   ATV播《鐵拳浪子》應該唔止播到力石徹死, 我記憶中有睇過阿勇進軍拳壇! 不過真係太耐啦, 記錯都唔奇.    

力石徹死後故事係 TVB 播。

引用:
原帖由 LouisLee 於 3-4-2008 17:16 發表   力石徹死後故事係 TVB 播。

Louis兄, 我諗你搞錯左啦.

疾風鐵拳霸係"明日之丈2", TVB 係九十年代中放影, 日本1980年放影.

鐵拳浪子"明日之丈1", 1982年到係麗的播影. 日本1970年放影.

跟據Wikipedia,

http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%81%82%E3%81%97%E3%81%9F%E3%81%AE%E3%82%B8%E3%83%A7%E3%83%BC

明日之丈1由阿丈係街童拍起, 最後係拍到打完Carlos. 我記憶中麗的都係播到打完Carlos, 一集都冇漏. 當時我仲覺得好奇怪, 無啦啦就播完.

明日之丈2由打死力石徹開始, 拍到大結局阿丈死係擂台上, TVB當然一集都冇漏啦.

明日之丈1 同明日之丈2故事上係有Overlap, 唔好搞錯呀! 

引用:
原帖由 杜劍龍 於 8-4-2008 10:48 發表   Louis兄, 我諗你搞錯左啦.   疾風鐵拳霸係"明日之丈2", TVB 係九十年代中放影, 日本1980年放影.   鐵拳浪子"明日之丈1", 1982年到係麗的播影. 日本1970年放影.   跟據 ...
全中!

30 12
發新話題