發新話題

超合金魂 -- 金毛獅王 (大量新增老餅團嘅自拍合體圖)

引用:
原帖由 singingsoul 於 12-3-2011 21:18 發表 咁絕對係添啦應該. 加左型D. 唔加應該一樣咁合體.

情意結戰勝一切囉

四月齊齊捧獅子回家喇

白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

岩就買, 唔岩就唔買, 非常簡單既道理. 唔須要做咩死士既.

引用:
原帖由 亞力 於 12-3-2011 22:42 發表 岩就買, 唔岩就唔買, 非常簡單既道理. 唔須要做咩死士既.
就是這樣了!
白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

我今天看到C3裡面的實物了.

獅子獨立呢, 真係幾唔得! 橙黃色身軀與四肢部分不用說甚麼上色水準可能有差池了, 根本是只有塑料的成型色, 沒有任何上色或coating. 真係好"膠合金"的. 造型亦因要遷就結合變得幾奇怪的.
其餘機械人和腿部飛船兩個部分則OK.
今次真的要有點愛的包容呢~~~

我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 singingsoul 於 13-3-2011 23:12 發表 我今天看到C3裡面的實物了.獅子獨立呢, 真係幾唔得! 橙黃色身軀與四肢部分不用說甚麼上色水準可能有差池了, 根本是只有塑料的成型色, 沒有任何上色或coating. 真係好"膠合金"的. 造型亦因要遷就結合變得幾奇怪的.其餘 ...

油都唔濆真係有啲過份喎

玩具模型咩....

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

其實真係要多謝呢隻大籮友肥獅子!!

令我慳番$1500轉買宇宙大帝!!

今次買合金魂, 純粹用佢結合左display, 來襯托我的舊版分體物.

引用:
原帖由 70後 於 13-3-2011 23:43 發表 今次買合金魂, 純粹用佢結合左display, 來襯托我的舊版分體物.
舊版更顯突出
白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 13-3-2011 23:47 發表 舊版更顯突出

對呀. 我都是早排才買回舊版, 心裡都鬥爭了很久, 因為一盒舊版可以買3盒新版了.

最後心裡想買少見少的心態, 終於出手咯.

引用:
原帖由 70後 於 13-3-2011 23:51 發表 對呀. 我都是早排才買回舊版, 心裡都鬥爭了很久, 因為一盒舊版可以買3盒新版了. 最後心裡想買少見少的心態, 終於出手咯.

即係$4500!! 有無六七成新呢?

引用:
原帖由 BforBOY 於 13-3-2011 23:54 發表   即係$4500!! 有無六七成新呢?

電鍍9成半以上, 油漆9成以上, 齊件, 所以我都不捨得合體, 因為怕弄花獅子電鍍.

引用:
原帖由 70後 於 14-3-2011 00:03 發表   電鍍9成半以上, 油漆9成以上, 齊件, 所以我都不捨得合體, 因為怕弄花獅子電鍍.

有咁好質素$4500都值既!! 恭喜你執到寶!!

在C3展見到實物,但細心睇清楚,

原來上身機械人跟本未完全插入獅子身裡,但反而感覺重舒服 ~

看回官圖,上身好像縮低左冇咁好睇 ~

但獅子最怪的不是好膠和比例差,而是為何獅子的屁股未合体已是黑色的⋯

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 15-3-2011 00:41 發表 在C3展見到實物,但細心睇清楚,原來上身機械人跟本未完全插入獅子身裡,但反而感覺重舒服 ~ 看回官圖,上身好像縮低左冇咁好睇 ~ 但獅子最怪的不是好膠和比例差,而是為何獅子的屁股未合体已是黑色的⋯

Ultra兄好細心、講出左個一直5知点講的問題。大部分是由於獅子設計缺陥太多吧?

看官図和現在的C3照片、如果最終版是一様的(4月賣的話、現在工場在做QC和包装了巴)
那麼機械人完全插入獅子身裡後、獅子和機械人的肩線不会一致、極可能有2∼3mm的
落差(即是機械人肩線微沈入獅子的後方、正面時下顎被獅子毛遮住)。一個70年代的英雄、
一隻豪華古典的貴族機械人為何由昂首挺胸変成縮頭短頸了呢?(縮頭再加手臂的一節太短、
成隻<鈍>晒)

講開講、尼類70年代<露臉>造型(如戴莫司、登嘉朶A等)有些共同的特点:他們都有
一定長度的美頸。和人体比例、時装造型一様、有線条的頸能帯出優美和較有智慧、高尚
的感覚。上記的幾種旧合金都很注意這個特色、但新担当合金魂(特別是大武和金毛)的人、
明顯勇気有余但火侯不足、難道現在都換了些小孩子来做設計?還是設計者根本不認識這
些造型和作品呢?

和旧合金波魯鉄司V一様、我中意頭盔的開口周辺有白色線(歌唱魂兄講的致敬版、電鍍版快D出!)

TD借来的C3図

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 15-3-2011 00:41 發表 在C3展見到實物,但細心睇清楚,原來上身機械人跟本未完全插入獅子身裡,但反而感覺重舒服 ~ 看回官圖,上身好像縮低左冇咁好睇 ~ 但獅子最怪的不是好膠和比例差,而是為何獅子的屁股未合体已是黑色的⋯

其實金毛獅王既正面Look都算O.K.型!!

只不過側面就真係好怪相?

the side panel looks ugly.

引用:
原帖由 BforBOY 於 15-3-2011 22:56 發表   其實金毛獅王既正面Look都算O.K.型!! 只不過側面就真係好怪相?

好似插喺身體嘅獅子躍躍欲跳出嚟

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

最新圖 ~

但條頸真係好短...

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 26-3-2011 12:56 發表 最新圖 ~但條頸真係好短...
武器都唔算少噃

今年超魂嘅機械人最具代表性

期望下半年再有新驚喜

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 26-3-2011 12:56 發表 最新圖 ~但條頸真係好短...

唔係好短!! 直頭係睇唔到啊?

發新話題