發新話題

超合金魂 -- 金毛獅王 (大量新增老餅團嘅自拍合體圖)

引用:
原帖由 亞力 於 8-11-2010 11:57 發表就以之前的大武士為例; 有很多oldcake批評b社改動了變型機構, 說是不忠於原註 ...

講開又講, 我對大武士超合金魂不屑一顧相反係因為我覺得個面相太怪雞.
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 亞力 於 8-11-2010 11:57 發表 我從來不相信B記這個商品的市場戦略是以<新1代玩家>為目標的, 因為如果b社的市場策略只是以oldcake為主要目標的話, 那這個所謂策略就是差勁至極, 而超合金魂這個系列相信一早已經停產了. 因為願意出3萬日元 ...

認同.

我們這批老餅, 才是超合金魂的主要消費目標群.

說穿了, 今時今日, 執手拿起兒時負擔不起的一個個機械人, 不是大家的情誼結所在, 不是大家情感堆積嗎?

能變, 及完全變形, 正好是我的期望, 要知道拿上手一刻的興奮感, 絕非筆墨所能形容!

技術上, 外型上, 可動性上, 結構上, 要作出完全平衡, 也許不易.

大武士, 我喜歡機械人外型, 郤顧此失佊下, 車型拉長了, 變法也改了, 但我是接受的. 情意結嘛.

宇宙戰神, 六神合體, 人說頭細身長, 其實當見到彩圖公布一刻, 已急不及待可即時拿起把玩. 著實整體上也不遜色. 情意結嘛.

或者, 我喜歡合體類, 所以特別期望, 宇宙大帝及金毛獅王.

更期望有更多意外驚喜:光速電神, 機甲艦隊, 那就差不多圓夢了.

白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 Machbaron 於 7-11-2010 15:07 發表 亜力兄、你相信B記這個商品的市場戦略是以<新1代玩家>為目標嗎?有点懐疑除去了OC情意結之後、新玩家、特別是小朋友会喜歓獅王、還是選択集大成的<加我街価 ...

勇者王, 香港係有播過, 咁受唔受歡迎我都唔敢講, 不過睇演唱會反應, 我相信唔會差得去邊.

引用:
原帖由 Machbaron 於 7-11-2010 14:53 發表 EVE兄台前脚毎節略曲、做3連折(好似大鉄人脚甘、後面見到空心、但変形前後都不会影響獅子同達魯塔尼亜斯比例和産生多餘輪郭的Parts)、你能接受嗎?我&# ...

Machbaron兄, 以現在情況來說, 我會以實物見到的實際情況來看看能不能接受, 如果只是稍微突出少少, 當然可以接受, 但太突出的話就真係好難接受, 現在的圖片看來, 有些會突顯出突出得太多, 但有些可能角度關係又不明顯, 所以都係睇實物會佳.

引用:
原帖由 adamying 於 8-11-2010 17:21 發表 Machbaron兄, 以現在情況來說, 我會以實物見到的實際情況來看看能不能接受, 如果只是稍微突出少少, 當然可以接受, 但太突出的話就真係好難接受, 現在的圖片看來, 有些會突顯出突出得太多, 但有些可能角度關係又不明顯 ...
如果係隻公仔唔夠靚仔, 外型薯薯哋的話, 我睇 B記同啲店舖大哥都會將啲短處收埋收埋, 都好難盡窺全炮.

隻獅子樣好衰 雙眼同TV睇嘅差好逺
正一畫虎不成反類鼠
下半身直程好似裝左個(馬桶上面個)水箱咁
反正要拆件變型點解唔拆埋獅子對前腳 ???

細個果時見盒全合體金毛獅王賣200 某年新年後加多二十
得個恨......

呢D舊題材唔知有冇細路會俾千幾二千去玩 ?  Bandai都寫明話係
(賣)俾D有童心嘅老人玩...
即係俾果D dau住40吋肚腩40幾歲人  0係唔同forum ...未去日本一個post
返黎香港一抽二lun又發一個post 荒死人唔知果種 人

引用:
原帖由 frankie 於 8-11-2010 23:42 發表 隻獅子樣好衰 雙眼同TV睇嘅差好逺正一畫虎不成反類鼠下半身直程好似裝左個(馬桶上面個)水箱咁反正要拆件變型點解唔拆埋獅子對前腳 ???細個果時見盒全合體金毛獅王賣200 某年新年後加多二十得個恨......呢 ...

Just curious, how old r u now and what's ur waist size?

引用:
原帖由 frankie 於 8-11-2010 23:42 發表 即係俾果D dau住40吋肚腩40幾歲人  0係唔同forum ...未去日本一個post
返黎香港一抽二lun又發一個post 荒死人唔知果種 人 ...

這段看不明白.
呀, sorry, 現在又明了. 對不起, 唔係灌水. 可以Kill得.
http://moronenemy.blogspot.com

似乎香港真係有個年齡斷層, 係一個只有小朋友同老餅既社會. 壯丁去哂打丈.

據聞,旺角某玩具店已經開始接受預訂.

售價1千尾.

有興趣Oldcake朋友,可以去了解.

整體來講我都OK啦。......不過二千銀我又唔係咁捨得;如果餅友將來買咗,post多少相好嗎?

引用:
原帖由 Diamond 於 9-11-2010 12:35 發表 據聞,旺角某玩具店已經開始接受預訂. 售價1千尾. 有興趣Oldcake朋友,可以去了解.  
一千尾我會考慮放棄...

引用:
原帖由 kkeeleung 於 9-11-2010 19:30 發表 一千尾我會考慮放棄...

15XX, bro, 我訂了....

白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

http://the-sun.on.cc/cnt/lifestyle/20101114/00487_001.html

報紙咁講, 未知可信程度, 獅腳會完全收埋噃.....

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

詳細套圖

來自台灣笨大2011春季產品試作會

↓正面略可窺見變形合體之後,戰鬥機器人「Atlaus」的膝蓋。

↓超合金魂GX-59「未來合體金毛獅王」的頸部設計。

↓關於超合金魂金毛獅王」的合體變形,我們還有許多想像的樂趣。

↓如同工作人員以上說明:由於試作品無法達到實際商品的可動,
再加上試作品零件材質的總重量,與實際商品截然不同,
關於正確陳列姿態,我想應該還是以東京魂展的圖片為準…。

至於圖片所示,就當成生化改造獅「金毛獅王」的前肢可動觀摩囉。

↓許多同好很關心合體變形之後的背部形態,以及頭部背後形態。

↓希望這些不同角度的照片,可以讓大家可以更清楚獅「金毛獅王」的前肢結構。

↓變身合體之後的「金毛獅王」的髖關節結構。

↓「金毛獅王」的獅吼!

↓變身合體之後的戰鬥機「鋼帕」後方結構。

↓變身合體之後的戰鬥機「鋼帕」內側結構。

↓取下垂直翼的戰鬥機「鋼帕」,並不會有太多違和感喔。

↓目前已知公佈的超合金魂GX-59「未來合體金毛獅王」的武器配備。

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 10-11-2010 21:57 發表 15XX, bro, 我訂了....
我今年耶誕既Budget大約都係千五左右… 不過到E+都仲未決定買佢定買「AKB」既DVD?!!

引用:
原帖由 矢作省吾 於 18-11-2010 11:49 發表 我今年耶誕既Budget大約都係千五左右… 不過到E+都仲未決定買佢定買「AKB」既DVD?!!

我建議你先買金毛獅王套dvd先重溫一下故事(Amazon有, 近年推出)

下午準備入埋金毛獅王同宇宙大帝

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 16-11-2010 00:46 發表 詳細套圖   來自台灣笨大2011春季產品試作會 ↓正面略可窺見變形合體之後,戰鬥機器人「Atlaus」的膝蓋。↓超合金魂GX-59「未來合體金毛獅王」的頸部設計。↓關於「超合金魂金毛獅王」的合體變形,我們還有許 ...

又把獅子腳兩節都向上屈, 想緊貼個背當然成為不可能任務. 正確應該係如日本GA Graphic的照片, 第一節向上屈, 第二節向下.
真係多得日本, 台灣這些展覽玩具擺放者, 完全亂來. 水準絕對不會高過吉之島高達玩具櫃.

經驗所見, 小機械人膝頭這麼礙眼都係擺放者沒有好好結合所致.

獅子新圖~~ 吼吼~

2011年1月號模型雜誌,
公佈了超合金魂「GX-59金毛獅王」,其中的生化改造獅「金毛獅王」試作品。

由於商業競爭的機密性,以及擔心開發修改過程的落差,會影響銷費者觀感,
玩具廠商在以往是不輕易公佈開發試作品。
所幸現今處於情報饑渴的網路世代,我們才有機會一窺商品開發歷程。

不過也是跟著開發過程,歷經試作必然的調整與修改,
身為消費者的我們,也必須學習如何分別試作與實品的差異。
由於英雄角色在玩家心目中的價值,是遠遠超過物品本體的售價,
值得或不值得,每個人的感受自然都不盡相同。

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 27-11-2010 15:51 發表 2011年1月號模型雜誌,公佈了超合金魂「GX-59金毛獅王」,其中的生化改造獅「金毛獅王」試作品。由於商業競爭的機密性,以及擔心開發修改過程的落差,會影響銷費者觀感,玩具廠商在以往是不輕易公佈開發試作品。所幸 ...

how come I can't see any of the pictures? All become "X"....... 

發新話題