發新話題

超合金魂 -- 金毛獅王 (大量新增老餅團嘅自拍合體圖)

據一些朋友提供的資料

新金毛獅王變身後(獅子跟機械人合體後)

個側面賣相好古怪,獅子脚屈係機械人背部,顯得好大舊,

唔知有冇Oldcake朋友有圖

引用:
原帖由 Diamond 於 2-11-2010 12:53 發表 據一些朋友提供的資料 新金毛獅王變身後(獅子跟機械人合體後) 個側面賣相好古怪,獅子脚屈係機械人背部,顯得好大舊, 唔知有冇Oldcake朋友有圖

請慢用

希望果機械人唔會好似揹著隻獅子咁款 論論盡盡

超期待

引用:
原帖由 singingsoul 於 1-11-2010 16:06 發表 今天議論紛紛的背面照片.

之前讚完條黑褲仔變得好正,....

但隻獅子手有冇搞錯 ~

我睇幅相好似只係示範「獅王」手臼關節既活動範圍, 理應「舊獅王」背脊炮座有個格位應該可以用黎放手。

白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

可能還有變數既............... , 至少還有註明寫真為開發中, 實際之製品與差異可能.

引用:
原帖由 白鳥 於 6-11-2010 00:25 發表 http://ga.sbcr.jp/mgangu/016008/   可以肯定後面係有腳仔囉   大家諗吓入唔入喇

整體都水準以上.

過往議論點:
1)獅子面相: 舊版少有的係比動畫靚仔, 所以最初大家看這新玩具看不慣. 其實現在用色與面相很忠於動畫.
2)獅子前腳結合安排: 上次張相太嚇人, 現在正正確確屈好了位置, 幾好看.
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

對前腳要忠於原註其實有難度, 就算做到真的卷埋, 但分體時伸直返還可不可以企直支撐部機?

引用:
原帖由 adamying 於 6-11-2010 09:28 發表 對前腳要忠於原註其實有難度, 就算做到真的卷埋, 但分體時伸直返還可不可以企直支撐部機?

忠於原著的結合狀態就是冇左對腳, 簡單安排大可直接拆走. 比起那個, 我更欣賞這樣整齊的摺疊.
動畫的無理, 現實玩具其實冇必要強求. 金毛獅王呢D其實係三一萬能俠世界做出來的機械獅子.
http://moronenemy.blogspot.com

自己覺得如果可以拆手~~~外觀重視重好d~~~anyway都會入~~~  不過今個月都好多野買~~~唔理佢住~~~~

但是現在超合金魂好多時都強調不需拆件, 所以先會出現呢個問題, 我想過可不可以縮入獅子身體內, 當然都好複習下.下面段片可以看到原來合體過程.
http://www.youtube.com/watch?v=5lQ_00ePwqY

引用:
原帖由 adamying 於 6-11-2010 11:11 發表 但是現在超合金魂好多時都強調不需拆件, 所以先會出現呢個問題, 我想過可不可以縮入獅子身體內, 當然都好複習下.下面段片可以看到原來合體過程.http://www.youtube.com/watch?v=5lQ_00ePwqY

我有以前個隻~~~當小型機械人插入獅子後基本上冇空位收對手入去~~~所以拆件會較接近動畫造型~~~不過就咁睇呢個已經係final version個樣~~~  近期最失望的合金係泰坦3~~~

我見出面己開始接受訂貨

15xx...

露腳可能係設計師想突出獅子嘅特性

留兩條腿出嚟...

我初時都覺有啲突兀, 宜家受到,

不過大家仔細諗諗情誼結喇

白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

個人覺得無問題...反而無左對腳後面會唔夠detail而太空洞. 超合金魂既特色係完全變型同埋唔需要換件.

而太空保衛團係70年代作品, 設計本身仲未係"可行性"重視, 所以響設計上作某程度既refine我認為係有必要. 始終響市場上亦要顧及新一代既玩家.

当它改良版Standard可以照買

獅子脚有不少争議O・・・・

最簡単満足2個願望又雇及成本的做法系:拆又得、屈又得、得晒!

個人最介意的是有2個頭要換、旧DX版只換飛機、不用換頭的。

相比之下、魂版合体後還要進行工作的Parts有点多了、

1>須要換整個頭(一個入到飛機、一個系合体後Ver、入5到飛機)
2>須補加2個肩套(加大膊頭)
3>獅子前肩只系将湾曲位置移後、同旧DX版的
  屈法基本一様。以現有技術、做到中途半端
  見不到具誠意的方法去挑戦改善(例如由獅子
  身体両側拉2個盒出来、滑高套住3折後的前肢、
  OR
  将前腕部分曲-90度、収納在獅子鬃毛内→
  我覚得獅子頭可以再大些(2D動画麻!)。
  如果能達成、有愛情的粉絲有相当一部分会接
  受3万円以内的価格)

旧DX版的変形只要求換1架飛機、頭整体同肩比例是
算平均値、不用交換的。在<完全変形>這個項目来講、
旧DX版的完成度未被超越、如果以現在技術的観点、還
可以説是個倒退。

如果単論全体核心的佩里奥斯(獅子)、個人覚得它是最大
的倒退、鬃毛造型、毛的漸変、頭和前肩比例、面部和眼的
神情、尾部曲線都有新不如旧之嫌(論全体比例当然魂是有
改進的、尼様都衰埋就生意難做拉)。

-------------------------------------------------------------------------------------
今次魂獅王一旦与同級的商品、跟巴士搭,超痩、依滴安放
在1起、変形構造同可玩度上既落差都幾突出。甚至5多好
評的6神(有人話比例5好,頭太細)、大胆3(有人話様膠、無野玩)
都5使好似魂獅王甘変完重要換甘多Parts都未能解決重要
的問題。

当年甘多人鐘意金毛獅王、恨要金毛獅王、除左拒系当時市場最貴
的機械人玩具之1外、更重要系代表当時玩具製作最高技術的造模構造、
最昂貴的上色鍍層、最前衛変形概念、最豪華包装、可玩GIMMIC
同付属武器都系史上空前的。所以作為第1隻冠上<世界の超合金>名号
的合金玩具、完全系名付其実。

電視収視率不高(日本国内5・9%)、但当時大家願意比一般
合金玩具貴約5倍的銭来買、因為它確実是圧倒性的。

但今日、就算B記自己的合金系列中、拒重有幾多以上果D足以令人
感動的魅力?老実講小弟見5到個<魂>系辺度。

唯有当拒系一隻改良版Standard照買、甘様心理会平衡D。
但系大多数人理想中的魂獅王、應該重有排先見到La。

3折

引用:
原帖由 adamying 於 6-11-2010 09:28 發表 對前腳要忠於原註其實有難度, 就算做到真的卷埋, 但分體時伸直返還可不可以企直支撐部機?

EVE兄台
前脚毎節略曲、做3連折(好似大鉄人脚甘、後面見到空心、但変形前後都不会影響獅子同達魯塔尼亜斯比例和産生多餘輪郭的Parts)、你能
接受嗎?我会好楽意接受。

引用:
原帖由 亞力 於 7-11-2010 01:20 發表 個人覺得無問題...反而無左對腳後面會唔夠detail而太空洞. 超合金魂既特色係完全變型同埋唔需要換件. 而太空保衛團係70年代作品, 設計本身仲未係"可行性"重視, 所以響設計上作某程度既refine我認為係有必要. 始終響 ...

亜力兄、
你相信B記這個商品的市場戦略是以<新1代玩家>為目標嗎?

有点懐疑除去了OC情意結之後、新玩家、特別是小朋友会喜歓獅王、還是選択集大成的<加我街価>呢?

有無OC知道HK有無播過勇者王?在HK受歓迎嗎

其實結合後這般型, 我投訴不落了.
獅子前腳屈成這樣緊貼了機械人背面, 沒有突兀感, 保持了良好的機械感覺. 收貨了. 或者我真係太容易滿足. 以前舊版功虧一貴沒有做反向關節, 否則真係完成度大增.

我從來不相信B記這個商品的市場戦略是以<新1代玩家>為目標的, 因為如果b社的市場策略只是以oldcake為主要目標的話, 那這個所謂策略就是差勁至極, 而超合金魂這個系列相信一早已經停產了. 因為願意出3萬日元購買這合金的玩家始終是極一小眾(指比率). 所以即使SOC是以oldcake為主要銷售目標, 但"始終響市場上亦要顧及新一代既玩家" 我是這樣說的.

至於喜好與否, 這畢竟是很主觀的問題. 就以之前的大武士為例; 有很多oldcake批評b社改動了變型機構, 說是不忠於原註. 但以原祖版的設定比例, 似乎要以不換件的方式去做到完全變型之餘, 確保比例, 而且有相當的可動性是不可能的. 個人而言, 我並不強求100%忠於所謂原註, 只要改動合理便可. 我個人亦不覺得像以往不加肩套般的比例為"好"(雖然到了現在也不肯定相中變大了的方法). 始終一個產品的成功也是在於各方面的平衡; 成本, 售價, 完成度, 對應市場, etc.

發新話題