發新話題

菲國前警員脅持本港旅遊巴...

安樂戰場這電影聽說是真人真事改編,而當時這題材電影,人是一般認為,想不到二十年後會發生。

看新聞片段,菲特警連電影飛虎雄心的行動都不能達到,可以在沒有掩護下去巴士旁﹖

特機突入作戰,不是同一時間利用多個進口殺入去的嗎﹖

當凶手發難時,特警應是立即行動的,因為血戰已開,救得幾多就幾多。

M16步鎗子彈穿透力好強,用人身擋都可以穿過射到身後人。

我雖不生於這個時空,
郤可算是你的未來,
但又活在過去之中.

引用:
原帖由 999 於 24-8-2010 15:11 發表 盼失去親友的要堅強; 願失去生命的請安息!   讓人錐心握腕的新聞 那些所謂特警~~~水準真係唔高! 巴士嘅安全玻璃四隻角、邊皮是最脆弱的,應該鎚打那裡便較易粉碎. 要談判就要保持溝通管道暢順, ...

我覺得兇徒係一個非常冷靜嘅人,見佢放哂D同鄉同老弱既部署,可能佢都唔想殺人,同埋企到咁近車門博Sniper射咩. 話哂都係差佬一名, 但菲警亦不會渣到以為用條繩就可以拉開到問門卦...會唔會真係菲警要砌佢呢?迫佢發瘋然後射爆佢, 話哂又無同鄉係車到.

引用:
原帖由 klluk 於 24-8-2010 22:03 發表   我覺得兇徒係一個非常冷靜嘅人,見佢放哂D同鄉同老弱既部署,可能佢都唔想殺人,同埋企到咁近車門博Sniper射咩. 話哂都係差佬一名, 但菲警亦不會渣到以為用條繩就可以拉開到問門卦...會唔會真係菲警要 ...
我諗綁匪起初唔想殺人,但比班天才警察(指揮官)搞到佢開殺戒,從激到佢鎖住個司机開始,一步步焗佢起殺机.在菲國綁架可能好平常,從警察應变嘅態度就知.而且聽說很多菲警都有參加大小不同的案件,唔係查案,係犯案!.......,替枉死者不值!

引用:
原帖由 whoiambatman 於 24-8-2010 18:59 發表 999兄:我正想講. 我諗起餅友提起過麊嬸,呢個令人難忘鴽r嬸,比起,一D都唔含糊 http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=15624&extra=page%3D1
在大陸對付綁匪又有另一套,綁匪屢勸不聽,通常即時冇好結果....好似以前有一單"貴陽特警處置劫匪"有D血腥,但對人質嚟講又係唔同嘅立場!

當前日我臨去大陸時睇到這單新聞,初時電視台仲話個 "魔警 "放左幾個人質,有個女團友帶住幾名小朋友離開,仲有個男團友都可以走,仲以為這件事可以和平結束!不過當我返香港,係間餐廳同我爸爸吃飯時,電視就出現令人恐怖的畫面,個 "魔警" 竟然亂槍掃射人質,仲話全部人質被殺害,我成個人呆晒,後來證實有人質獲救,心情先致平復!不過有八名港人係今次事件中遇害,心裡面當然悲傷同憤怒,我同大家都覺得這件事,同廿年前由曾志偉做導演的電影 "安樂戰場"劇情差唔多,但係這電影情節點會發生係今次事情中,開開心心去旅行,最後要嚇死異鄉呢?同時我非常 不滿菲律賓警方處事手法,明明有好多個機會可以打死個 "魔警" 同拯救人質,但係成班飯桶都冇咁做,仲做埋晒D低能野激怒個"魔警" ,本來可以冇事,最近攪到佢要開槍,同埋個班所謂 "特種部隊 ",根本就係 "特廢部隊 "裝備落後,行動笨拙,打爛個車窗都唔識,連開車門都失敗,仲有幾條友想話上車拉人,不過就差D中槍,最後都要好狠狽咁落車

總之今次菲律賓政府同警方係極度失敗 佢地仲一D同情心都無,有幾名女學生竟然係悲劇現場拍照,仲係到笑,咁都做得出,真冇人性 

最後我為今次遇害的港人深切哀悼,亦為傷者同家人深切慰問!同時我見意將Oldcake改為黑色,以表示對遇難者的哀悼!

引用:
原帖由 ray375 於 24-8-2010 12:57 發表 '特'警隊用成個鐘攻唔入架巴士. 呢間巴士廠可能係兵工廠.
但係, 如果不幸有交通意外, 亦不會見得堅固. 只係班差人完全用錯方法.

引用:
原帖由 kkeeleung 於 25-8-2010 01:51 發表 但係, 如果不幸有交通意外, 亦不會見得堅固. 只係班差人完全用錯方法.
 講真亞洲 無幾個國家的 policmen or 特種部隊係得咭. 好多係好O唔好用.

HKG 係永遠有人照所以根本唔用怕. (以前有英國, now 有北京)

引用:
原帖由 超能電子男 於 25-8-2010 01:37 發表   當前日我臨去大陸時睇到這單新聞,初時電視台仲話個 "魔警 "放左幾個人質,有個女團友帶住幾名小朋友離開,仲有個男團友都可以走,仲以為這件事可以和平結束!不過當我返香港,係間餐廳同我爸爸吃飯時,電視就出 ...

國家落後...國民思想德育相對低,這班學生真是不知所謂,學生如是...警察也如是~!!

將心比己,如果車堶惇O她們的家人...還能在此笑著影相嗎???????!!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 25-8-2010 02:42 發表  講真亞洲 無幾個國家的 policmen or 特種部隊係得咭. 好多係好☛唔好用. HKG 係永遠有人照所以根本唔用怕. (以前有英國, now 有北京)    

應該日本同南韓的特種部隊都有一定水準、北京的也在進步中、始終攪過奧運是不同!、台灣的很難說…

成件事我比較接受的一個說法、就是菲律賓警方一早想殺人滅口、所以所謂救援行動根本是亂槍掃射、的人質是陪他死的!

引用:
原帖由 Ahming 於 25-8-2010 09:24 發表 成件事我比較接受的一個說法、就是菲律賓警方一早想殺人滅口、所以所謂救援行動根本是亂槍掃射、的人質是陪他死的!
o甘一早隊瓜佢好過la~重要死o甘多人!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

好難過.....希望唔好再發生呢種事,死者安息,傷者快D冇事,死傷者既家屬支持落去,渡過難關

槍手挾持犯案固然極不該,禍及無辜,無能既菲警又不知所謂,呢D都叫警察?!!做D咩出黎?!!同白痴無異
佢地既所謂行動及做法完全妄顧左人質既安全,令香港人枉死,留下永遠既傷痛

多謝mythz創造左咁靚咁精美既簽名

低能特警用低能装置. 揸支M16A1(70年代)入巴士. 死三次都未有機會開槍. HK都用MP5啦. 車門用散彈槍打buck shot就OK la.

http://www.youtube.com/watch?v=EsW_nZDfQZo 

引用:
原帖由 超人兄弟 於 25-8-2010 08:42 AM 發表 國家落後...國民思想德育相對低,這班學生真是不知所謂,學生如是...警察也如是~!! 將心比己,如果車堶惇O她們的家人...還能在此笑著影相嗎???????!!  

讀完大學做傭人.

引用:
原帖由 Ahming 於 25-8-2010 09:17 AM 發表 應該日本同南韓的特種部隊都有一定水準、北京的也在進步中、始終攪過奧運是不同!、台灣的很難說…

HK's SDU also very good rating.

其實去呢啲國家風險好大.

真係好難過...希望死者安息, 傷者身體心靈上早點痊愈﹐死傷者家早點得到平安...

Below is just one of the many articles copied from 東方 today which a lot of you might have already read...

瘋狂殺戮 槍槍打頭

【東方日報專訊】「佢槍槍打頭!根本係要置我哋於死地!」在馬尼拉槍手血洗康泰旅遊巴慘案中險死還生的人質陳國柱,昨接受本報專訪時將殺戮車廂的最真實一幕首次曝光。原來槍手曾發出殺人警告,因等得不耐煩即開第一槍射殺領隊。其他團友隨即與槍手爆發殊死搏鬥,前仆後繼搶奪及舉高槍管,圖營救團友和親人。但槍手殺得性起邊退邊向團友掃射,團友一個又一個倒下,其中十四歲少女替兄擋子彈,背中兩槍伏屍兄長身上。患難港人用鮮血與淚水譜寫了人性光輝一頁。

與朋友參加該康泰旅行社馬尼拉四天團的陳國柱,昨日在當地一間醫院留醫,他雙手手腕因為擋子彈,被射到「碎晒」,手筋和神經線被射斷,手術後仍要多等數天,確定傷口無發炎才做第二次接駁手術,他憂心忡忡道:「好擔心雙手會有後遺症,以後都唔可以再咁靈活。」只想盡快回港做手術,遠離這個噩夢之地。

事發時坐在車尾第二排的陳,憶述慘劇時仍難掩激動。他說,槍手門多薩的表現大致可分兩階段。槍手在白天挾持旅巴期間,態度溫和,不停用英語向團友講述他的身世與被革職的遭遇,車廂氣氛平靜,至中午他首度釋放部分人質後,餘下的團友仍抱樂觀態度,認為最後可和平解決。

等不耐煩射殺領隊

夜幕降臨後,槍手一直打手機,他在電話中得知其弟與妻子被捕後,情緒開始激動,隨即將領隊謝廷駿推到車頭,命他站在車門旁,似是向警方示威,並對着電話吼叫最後五分鐘,否則會殺人質。陳說,槍手愈漸嬲怒,團友開始意識到他會動槍,部分人趁機互相用眼神示意,其後更偷偷商量如何反抗,陳將所有水樽放進背包,以便用來擋子彈。但五分鐘之後,槍手未有立即有動作。

再過五分鐘,接近晚上七時,門多薩見當局仍無回應,忽然開槍射殺謝廷駿,團友驚叫聲四起,但槍手當時已完全失去理智,「個槍手逐步行,左一槍、右一槍,瞄準團友個頭開槍,我估佢無諗過留活口。」這時,有至少五名團友奮不顧身撲前,搶奪槍管,並用力將槍管舉高,「一衝埋去,槍手就退後開槍,有兩、三個人都係咁樣死咗。」陳目睹槍手瞄準十八歲青年梁頌學頭部,其十四歲妹妹梁頌儀撲前用身軀替兄長擋子彈,結果被射殺,事後證實她背中兩槍。

團友雙手擋彈幾甩

死神終於到來,當槍手瞄準陳的頭部時,他本能地用手拿着背包擋子彈,子彈穿過背包射斷他的雙手手腕,幾近射甩,「我當時只能夠用一隻爛手(左手)按住另一隻爛手(右手)來止血。」他說,大屠殺過後,因滿地鮮血,有團友欲站起身時被鮮血跣低,槍手其後又向車窗外掃射,車廂內子彈橫飛,他感到度秒如年,「入面已經係槍林彈雨,(警察)仲要掉個催淚彈入嚟,嗰半個鐘真係好可怕。」直至聽到菲警攻入旅巴大叫團友逃命,才敢衝出旅巴。

陳國柱多次向記者查問其他團友情況,當得知不少人身亡時非常悲憤,他責怪菲政府救援太遲,種種行徑顯示當局不重視港人生命,他認為事件已牽涉至外交層面,並關心中國的取態,希望可還港人公道。「好彩我冇帶家人來,依家執番條命已經好好。」他後悔來到菲律賓,決心不會再踏足這個地方,他又寄語港人要珍惜身邊人,如今只希望可盡快回港與家人團聚。

本報記者探望陳國柱期間,菲律賓總統阿基諾三世的明星妹妹Kris來到醫院探望傷者,她帶來兩箱杧果,表示是代表兄長前來表達慰問,她希望受影響香港遊客可以「forgive our country!(原諒我們的國家)」亦自責知道不能彌補任何傷亡,只願死傷者家人可盡快淡忘事件。

謝謝mythz兄設計這個咁靚的新簽名檔給我, thank you!

聽到有人因為呢件事炒左兩個賓賓...

變成種族歧視對其他人係非常不公平啊.

時間p能倒流 ... 已發生了的事不能沒有發生 ...

有角色的人要做好和承擔角色的責任 ... 求主賜我們知錯悔改的勇氣 ...

剛剛在街外食飯時,電視現場直播死者遺體運送返港,心裡是十分難過,在場也很多人眼有淚光!

發新話題