發新話題

太空保衛團

型呀!

引用:
原帖由 carkei 於 17-9-2006 17:48 發表 當年麗的用左再造人009 ending 的音樂, 配上中文歌詞, 黎小田主唱, 就變成了"金毛獅王"的中文主題曲喇, 都幾好聽 !
http://www.youtube.com/watch?v=QO73y-CDk64 其實009都有好幾個ending,亞視用了呢首改篇 如果你係睇以前亞視版本,試下唱唔唱得番啦 !

我幾敢肯定果個火既名一定唔係"超電磁溶解","超電磁溶解"係唔係金毛獅王既我都係有保留,多數係V型,因為無綫係超力到所有必殺技都無加個"超"字。 用火果招應該係兩個膊頭既十字射出嚟係心口結合再射出去既,叫做"十字聖火"~~

我想問清楚你係 "一定唔係" 還是 "有保留" 先? 其實我都問過好多人 , 最大嫌疑的超力電磁俠,V型電磁俠,磁力鐵甲人(金鋼飛天鑽),陰陽電磁俠, 都係無用過"超電磁用解", 為什麼我會記得起"超電磁用解"這一招, 是因為當年最心愛的機械人就是金毛獅王是也, 每當哥哥用 "氫氣火球彈" 對付我, 我就會用 "超電磁用解"還擊 而超力電磁俠的武器並不是"超"字頭, 有 : 電磁搖搖, 電磁龍捲風等等.....係"電磁"行先 而磁力鐵甲人的武器(唔計附加武器:如飛馬,鑽,馬素卡炮彈等等),都係用"磁力"行先, 有磁力死光,磁力粉碎... 而V型電磁俠....當年麗的時代應該係無叫D武器名稱出來,至於有人叫天空劍,係俠金魂出的時候,給與這劍的名稱, 另外有人叫佢做天皇寶劍,我也不知來歷 (V型電磁俠曾經由黃玉郎買過在戲院播, 我自己無睇過,劍名是否在這裡 出來, 我也不能證實)

真係唔記得"超電磁溶解"係出自邊套卡通, 但係市肯定有呢招, 我既記憶係個名同呢招實際有d格硬黎. Carkei兄arm, 唔係超力電磁俠. "十字聖火" 好肯定係金毛獅王既絕招, 但唔Sure係咪"獅子可以發出一些火球" 有冇brother可以補充下?

因為香港既小朋友唔會明"超電磁"係乜,所以無記cut晒d"超"字卦~~ 超力本身既必殺技都係日文嚟講都係"超電磁"行頭~~ "超電磁搖搖"、"超電磁datsumaki"、"超電磁spin"。 v型既必殺技係麗的時代係叫「天皇寶劍」同「V型劍法」,至於天空劍唔係金魂產物,而係元祖日本名,天空劍,V之字斬~~ 至於超電磁溶解係唔係獅王就真係唔敢肯定,事關係都算超力之後最多武器既機械人之一~~

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 13-10-2006 09:53 發表 因為香港既小朋友唔會明"超電磁"係乜,所以無記cut晒d"超"字卦~~ 超力本身既必殺技都係日文嚟講都係"超電磁"行頭~~ "超電磁搖搖"、"超電磁datsumaki&q ...
幻兄對v型的事所言甚是, 「天皇寶劍」同「V型劍法」是麗的叫法, 原名是天空劍和V之字斬, 當年的有v型超合金, 所以好肯定

呢套同巨靈神係我超鍾意.

超電磁溶解是否出在金剛飛天鑽呢...在怪物身後作熊袍.....腰帶發出電磁波...把怪粉碎, 而....好似叫磁力粉碎喎...唔知我有冇攪錯呢

引用:
原帖由 yotmlp 於 27-10-2006 02:22 發表 超電磁溶解是否出在金剛飛天鑽呢...在怪物身後作熊袍.....腰帶發出電磁波...把怪粉碎, 而....好似叫磁力粉碎喎...唔知我有冇攪錯呢
呢招係磁力鐵甲人(金剛飛天鑽)的"磁力粉碎"呀

如果有得買番這些dvd...各位, 記住大事宣傳, 等老板有錢搵, 我地就有卡通睇

我都好想好想好想睇呀 !!! 係tvtv睇返個op時, 我都唔知幾開心呀 !

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 13-10-2006 09:53 發表 因為香港既小朋友唔會明"超電磁"係乜,所以無記cut晒d"超"字卦~~ 超力本身既必殺技都係日文嚟講都係"超電磁"行頭~~ "超電磁搖搖"、"超電磁datsumaki&q ...
是了,v型那招絕招麗的就係叫"v型電磁斬"

引用:
原帖由 carkei 於 28-10-2006 00:08 發表 我都好想好想好想睇呀 !!! 係tvtv睇返個op時, 我都唔知幾開心呀 !
12月日本會出 "太空五虎將"dvd,太空堡壘早前已出了dvd,我現在有的是"磁力鐵甲人"、"陰陽電磁俠" & "宇宙飛龍"。

回復 #20 carkei 的帖子

wah! You are handsome!! Did you have record the song? Could you sent to me I remember it did not issue the tape or record

引用:
原帖由 特撮狂 於 28-10-2006 16:24 發表 是了,v型那招絕招麗的就係叫"v型電磁斬"
絕對唔係~~ v型既係大叫「天皇寶劍」,然後係心口攞個劍柄出嚟,跟住劍身再自已彈出嚟,再叫「v型劍法」,淩空斬落去,係對方個身上劏個v字出嚟~~~~ 你應該係同超力既「超力電磁鑽」攪錯咗或者係後期將美版攞返嚟重播再配音攪出嚟(我唔肯定有無呢回事...),因為就算到有超電磁波波之後,都無改過名,又係人頭搏芋頭,係麗的第一次播時,一定係「天皇寶劍」同「v型劍法」

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 30-10-2006 11:49 發表 絕對唔係~~ v型既係大叫「天皇寶劍」,然後係心口攞個劍柄出嚟,跟住劍身再自已彈出嚟,再叫「v型劍法」,淩空斬落去,係對方個身上劏個v字出嚟~~~~ 你應該係同超力既「 ...
幻兄,唔駛人頭搏芋頭,我撐你

裡面有好多 3D picture, 好正 , 太多機械人, 每個機係人又有好多圖, 唔得閒 post 自己去睇啦 http://www001.upp.so-net.ne.jp/STUDIO-SA/ 開了一個新話題 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 » 70年代-動畫機械人 » 70-80年代的機械人的 3D 圖片 http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=1147&highlight= [ 本帖最後由 carkei 於 6-11-2006 15:49 編輯 ]

引用:
原帖由 carkei 於 23-9-2006 01:14 發表 奧斯帝國王子(劍仔的父親)來地球時帶了三個機械人, (同行仲有一個滿頭白髮的老伯) 1.戰鬥機械人,2.機械獅子,3.戰機 (戰機在電視裡面應該係無給與名稱的) 機械獅子來地球的時候失散了,老伯找了多年也找不到, 當 ...

發新話題