發新話題

鐵金剛出擊!

引用:
原帖由 Uncle 於 14-11-2006 00:05 發表 你真係好記性嘞 ! 萬樣大事 , 也有我鐵金剛 , 妖魔鬼怪 , 要反抗實在係儍戇 . 鐵金剛, 威武英勇打得奸匪心裹慌, 妖魔出到幾個 , 我獨力對抗 , 打 ,打 ,打 ,打 ,打 , 打低果 D 喪病狂 , ...

都係爭少少, 係「抵抗」唔係「反抗」

有無得M反中文張圓圓版本,好想聽呀!!!!!!!

引用:
原帖由 JLCC 於 12-2-2008 15:56 發表 有無得蹾反中文張圓圓版本,好想聽呀!!!!!!!

呢個係呢度所有人0既宏願!可惜搵唔到..........

除此之外,仲有威利0既宇宙大帝.............

我由細到大都以為係 仙度拉 唱嘅

引用:
原帖由 METALELVIS 於 15-2-2008 01:52 發表 我由細到大都以為係 仙度拉 唱

其實我都有o的咁鵀L象

Sorry this doesn't prove it

Hi, a fan site of Cheung Yuan Yuan does not prove she sang it. I remember watching Choi Lai Jing sang it live. Anyway. just making a point as I can't prove it either.

I afraid the answer is 王愛明 is the original singer.

Please visit blow link:

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!4LVd0PqXHBayc23WhMLVc58n/article?mid=546&fid=22

網誌分類:Elastic CLASSIC |
網誌日期:2007-02-12 02:59

機械人大圖鑑 – Part 4  鐵金剛 ( RED BARON スーパーロボット レッドバロン)

機械人大圖鑑懷舊SFX機械人 鐵金剛

STORY

在日本萬國機械人博覽會上, 展出了由世界各國機械人科學家精心研製成的機械人但所有的機械人及各國的科學家都一同被 狄比拉博士的鐵面具黨所搶奪及擄去, 就只有由 紅健一郎博士製造的鐵金剛還保存著, 不幸地, 紅健一郎博士亦遭殺害, 幸好他死前已將自己弟弟紅健的資料輸入了鐵金剛的控製電腦內, 從而成為鐵金剛的唯一駕駛員.

被擄去后的科學家, 被改造成為 鐵面具黨的奴隸, 而機械人亦利用成為鐵面具黨侵略世界的工具. 世上只剩下 紅色巨人_ “鐵金剛阻止鐵面具的陰謀.

DATA

鐵金剛 身高45米, 體重150, 能發出 100萬匹的推動力.機身內收藏: 金剛飛彈, 電光發射器, 飛拳等…. 因鐵金剛裝有指模及聲紋辨識保安系統, 故只能由紅健所操縱;

而在后期加上能進出宇宙的太空雙翼, 更可自由進出宇宙. (一齊來欣賞 鐵金剛同雙翼合體之經典吧!

http://www.youtube.com/watch?v=O35tLf6QKk0

BACKGROUND

鐵金剛(港譯) . 原名 [RED BARON スーパーロボット レッドバロン], 73年製作, 1973(昭和48年)7月4日∼1974(昭和49年)3月27日、全39回. 當年曾在無線電線播放.

73年的日本, 正受到巨大機械人動畫鐵甲萬能俠, 三一萬能俠的影響, 順應潮流而製作的特攝機械人- 鐵金剛( 全身通紅 ), 已玻璃纖維製作的戲服, 就用了200萬日元. 在本港播出期間受到電視台重視及宣傳, 由王愛明(同汪阿姐同期)主唱中文版主題曲, 到現時仍為香港特攝玩具迷所認識! ( … 打抵鐵面具黨! 維護世界和平, 奸黨應掃光….)

REMARK

由於當時鐵金剛在日本之成功, 成就了一鼓紅色巨大機械人風潮, 開拍了另一套為港迷熟息的百勝龍”(..).

有興趣感受下D集體回憶, 一齊來觀看 鐵金剛的經典場面啦!

1, 2, 3… 去片

http://www.youtube.com/watch?v=51OPAhX_2Bo

DVD 在日本亦已復刻重出了.

TOYS

鐵金剛D PRODUCTS 唔算多, 本來有套 YUJI 扭蛋想介紹, 又搵唔到.

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 8-3-2008 05:50 發表 I afraid the answer is 王愛明 is the original singer. Please visit blow link:   http://hk.myblog.yahoo.com/jw!4LVd0PqXHBayc23WhMLVc58n/article?mid=546&fid=22     & ...

blog內提到.............'73年的日本, 正受到巨大機械人動畫鐵甲萬能俠, 三一萬能俠的影響, 順應潮流而製作的特攝機械人- 鐵金剛( 全身通紅 ), 已玻璃纖維製作的戲服, 就用了200萬日元. 在本港播出期間受到電視台重視及宣傳, 王愛明(同汪阿姐同期)主唱中文版主題曲, 到現時仍為香港特攝玩具迷所認識! ( … 打抵鐵面具黨! 維護世界和平, ….) '..........

我一直印象係王愛明主唱,但有老餅師兄和'高人'提出相関'人証'應是張圓圓....故我也以為我記錯...

但原装op始終沒找到....希望有朝一日可重現......

引用:
原帖由 999 於 8-3-2008 18:29 發表   blog內提到.............'73年的日本, 正受到巨大機械人動畫鐵甲萬能俠, 三一萬能俠的影響, 順應潮流而製作的特攝機械人- 鐵金剛( 全身通紅 ), 已玻璃纖維製作的戲服, 就用了200萬日元. 在本港播出期 ...

此證人不太可靠!他說:開拍了另一套為港迷熟息的百勝龍

其實當時無線很落力宣傳鐵金剛,有其他人唱的版本也有可能。但片集播放時的片頭曲應該是張德蘭。

Here is another post and link about the question

http://choi_sam1208.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=760545

Picture

Picture 

Picture

Picture

Picture

《珍寶A》(

Picture

Picture

Picture

!

PicturePicture

《鐵金剛》(1973)唔係特務007!主題曲係由王愛明唱嘅:「萬樣大事,也有個鐵金剛,妖魔鬼怪要反抗,實在係傻戇......」

Picture

Picture

哩套係同「鹹蛋超人」有關嘅作品,係一班着左裝甲嘅鹹蛋超人!(1983)

Picture

跟住到等身超人出場∼∼∼

《超人巴狼1號》又名《蝴蝶超人》 (1972)係由兩個小朋友合體變身而成架!如果佢地响超人入面意見不合,就會即Picture

下圖(左)《魔女先生》(1971)係少有嘅女性擔正做主角嘅變身英雄!應該話「英雌」至啱!

下圖(右)係《影之星》(1976),情侶檔超人,樣子怪怪的~~~

Picture

除咗英雄片,仲有由靚女們演出嘅《魔法少女系列》∼∼∼

Picture

永井豪嘅特攝作品《摔角之星》(1976),也是動畫與特攝嘅混合作品!當摔角之星進入咗異次元空間與怪人戰鬪時,場面係用動畫嚟表達嘅。

Picture

同樣係永井豪嘅作品,我會稱呼佢地為《斧頭幫超人》(笑)!(1976)

Picture

《機械刑事K》(1973)响變身英雄熱潮時期,大膽地棄用變身元素嘅石森作品!K嘅終極形態,全身都變晒紅色!

Picture

Picture

下圖(右)《快獸》(1966)雖然幅圖係彩色,但其實哩套係黑白片嚟嘅!

下圖(左)《得意快獸仔》(1999)快獸仔最鍾意食拉麵,TVB也曾播過。

PicturePicture

《世界忍者爭霸戰   磁雷矢》 (1988)

Picture

《宇宙神探》系列第五作《時空戰士  史貝巴》(1986),有兩位女戰士幫手,真係好艷福~~~

Picture

《電腦警察》(1988)最記得劇中那條接通全國地底的「武器裝備輸送管道」,出動唔駛帶武器,去到邊就响邊度Call武器出嚟用!超方便~~~

Picture

由烈火(紅)、拜高(黃)、亞魯達(綠)三人組成嘅《特警拯救隊》(1990),佢地要對付嘅唔係怪物,而係以高科技犯罪嘅不法之徒!

Picture

《七星鬪神》(1996)圓谷公司的「改造人技擊作品」

Picture

《超光戰士  山齊里奧》(1996)哩個可以話係超人界嘅周星馳!每集都搏命攪gag!淨係片中綠色果位要食酸梅乾先可以變超人嘅「贊比達」就已經笑到我碌地∼∼∼

Picture

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 8-3-2008 22:59 發表 Here is another post and link about the question   http://choi_sam1208.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=760545       /**/   &n ...

我又來抬槓。

此証人亦不可靠。他說:當蛹超人唔夠怪物打就會吐絲結繭,然後變身成「閃電超人」!

事實是主角唔夠打便吐絲結繭變蛹超人。再唔夠打至激到爆炸變閃電超人。

當年無線大力宣傳鐵金剛,令大人也留意到有這一套片集。香港電視也有大編幅報道。其中有一張主角站在一幅鐵金剛繪圖旁的相。應該是下面黑白那張。我當時很有電視呃細路的感覺,鐵金剛是水桶身材加大象腳,邊有咁窈窕呀!不過同時又憧憬會有一集說鐵金剛大裝修,變得像圖中的一樣!(細路仔嘛!唔好笑!)

其實看片集時都覺得鐵金剛鑑硬黎,明恰細路。用飛拳時佢雙手仍然完整,但有一像回力刀物體飛向敵人,我第一次看時完全不知那是甚麼,心想,飛拳呢?冇鵅H然後放電時兩隻"耳"又忽然幾大,兩舊野邊度黎架?

That Picture is   

圖片預覽

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 9-3-2008 07:30 發表 That Picture is     

Oh!!!! He is  definitely the original singer!

咁都比你搵到!

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 8-3-2008 22:59 發表 Here is another post and link about the question   http://choi_sam1208.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=760545       /**/   &n ...

好多都係七十至八十年代...

都無乜睇過...

真係多謝拾拾兄喇...

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 10-3-2008 00:30 發表 好多都係七十至八十年代... 都無乜睇過...   真係多謝拾拾兄喇...
You welcome..actually I find it becuase of 王愛明...i  need to thanks her too

引用:
原帖由 CKCK 於 8-3-2008 20:24 發表 此證人不太可靠!他說:開拍了另一套為港迷熟息的“百勝龍” 其實當時無線很落力宣傳鐵金剛,有其他人唱的版本也有可能。但片集播放時的片頭曲應該是張德蘭。

Thank you!

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 9-3-2008 07:30 發表 That Picture is     

Thank you very very much!!

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 10-3-2008 01:02 發表 You welcome..actually I find it becuase of 王愛明...i  need to thanks her too

哦...王愛明既fans???

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 CKCK 於 8-3-2008 20:24 發表 此證人不太可靠!他說:開拍了另一套為港迷熟息的“百勝龍” 其實當時無線很落力宣傳鐵金剛,有其他人唱的版本也有可能。但片集播放時的片頭曲應該是張德蘭。

打錯字咋下???

百變龍???

特攝之家重開了!!!