發新話題

鐵金剛出擊!

引用:
原帖由 brat 於 1-11-2006 01:33 發表 I back u. it's 蔡麗貞 not 張圓圓
我都好肯定係蔡麗貞,因為當年鐵金剛好Hit,除咗正式播映時,間中都有凈播主題曲做宣傳,係第一個shot,字幕位置果度係大大隻字寫住「主唱:蔡麗貞」,而且果時重有「齊齊玩」呢個節目,蔡麗貞係節目主持,當時差唔多乜嘢同小朋友收視既都搵佢,直到唱完「飄零燕」先退出,~~呢d記憶我好清楚,我重可以記到係三洋做特約,三洋果兩個公仔,過咗檔去中國品牌海爾做滑浪少年trade mark啦 而且鐵金剛播映時期亦係四朵金花年代,最緊要係印象中張圓圓無唱過或做過乜嘢跟兒童有關既節目同歌曲,果幾年佢一直都係四朵金花同歡樂今宵,而且事實係80年「跳飛機與你」之前(辛尼哥哥走後跳飛機既變革,有幾住人扮既公仔,好似班馬...),我地重可以享受原裝日本op & ed,會由本地歌手去唱特撮歌更係絕無僅有(佳視除外),故由張圓圓唱既機會好微,就算真係有都可能係後來番唱。 有說明明姐姐呢~,一路到「跳飛機與你」時候,明明姐姐先出嚟唱卡通主題曲,包括gundam及鄉下仔出城...... 重有就係張圓圓改做張德蘭亦到都70年代晚期既事,為咗要唱網中人,所以用一個成熟既名字~~ 故此一定係蔡麗貞~~ [ 本帖最後由 幻之聖騎士 於 1-11-2006 10:07 編輯 ]

>>會由本地歌手去唱特撮歌更係絕無僅有(佳視除外),故由張圓圓唱既機會好微 其實當年無線好出力宣傳鐵金剛。請主唱者在歡樂今宵受訪問及唱鐵金剛主題曲,平時節目間空檔都會播鐵金剛主題曲。所以這首與其他主題曲是不一樣的,由張德蘭唱都不奇怪。 >>字幕位置果度係大大隻字寫住「主唱:蔡麗貞」 你沒有記錯,當年的確曾經這樣寫,不過是一個錯誤!我記得那時我雖然年紀小但已留意到這錯誤,並對人說字幕出錯。 如果由蔡麗貞唱這歌,效果可能很嚇人。

既然方堅持,為求事實真相,免傷和氣,小弟愿出僅有棉力,不恥向所認識之 TVB 高層friend垂詢,但需時;故懇請眾人稍安無燥,耐心等候。 只此一次,下不違例。

引用:
原帖由 spectreman 於 1-11-2006 16:53 發表 既然方堅持,為求事實真相,免傷和氣,小弟愿出僅有棉力,不恥向所認識之 TVB 高層friend垂詢,但需時;故懇請眾人稍安無燥,耐心等候。 只此一次,下不違例。
小弟亦記得是由張圓圓主唱, 且還有上過歡樂今宵唱添!(因要為 " 鐵金剛 " 宣傳。)

引用:
原帖由 spectreman 於 1-11-2006 16:53 發表 既然方堅持,為求事實真相,免傷和氣,小弟愿出僅有棉力,不恥向所認識之 TVB 高層friend垂詢,但需時;故懇請眾人稍安無燥,耐心等候。 只此一次,下不違例。
哇~~電子分光人兄好勁啊~~ 可以有無記高層查證,最好叫佢重播就重開心

引用:
原帖由 CKCK 於 1-11-2006 16:53 發表 >>會由本地歌手去唱特撮歌更係絕無僅有(佳視除外),故由張圓圓唱既機會好微 其實當年無線好出力宣傳鐵金剛。請主唱者在歡樂今宵受訪問及唱鐵金剛主題曲,平時節目間空檔都會播鐵金剛主題曲。所以這首與其他 ...
其實正,反雙方陳詞,結辯+推論都有其道理,就是要討論嘛,無磨擦就無火花,精神可嘉, 我們"點只回憶咁簡單",重要將D度成老餅嘅"論盡天堂 ", 大家都唔係"IQ零蛋" 但"小時侯"嘅野,記憶總會"有上有落" 就算你係"牛精良 "或"大家姐" 記錯左唔使"心有千千結"而"貼錯門神 攪到耍 "烏龍寃家" "大報復" 大家"相聚一刻""齊齊玩"重回"時光隧道" 啫, 發言"信不信由你"無共識就當佢"十大奇案"law! 講得離譜嘅就當佢"幻海奇情 "或"午夜怪談" 希各界繼續"大搜索 "資料佐證,我都好想找個"包青天"來弄個"水落石出" , 現攪到我"心大心細", ..........雖然事實只有一個... 只希望大家歡樂今宵!

引用:
原帖由 999 於 1-11-2006 19:39 發表 其實正,反雙方陳詞,結辯+推論都有其道理,就是要討論嘛,無磨擦就無火花,精神可嘉, 我們"點只回憶咁簡單",重要將D度成老餅嘅"論盡天堂 ", 大家都唔係"IQ零蛋" 但&quo ...
999兄......容我比一個字你....

引用:
原帖由 999 於 1-11-2006 19:39 發表 其實正,反雙方陳詞,結辯+推論都有其道理,就是要討論嘛,無磨擦就無火花,精神可嘉, 我們"點只回憶咁簡單",重要將D度成老餅嘅"論盡天堂 ", 大家都唔係"IQ零蛋" 但&quo ...
999兄,好嘢!

我一早話 spectreman大哥唔係普通人架啦! 勁呀! 三洋我都道得, 我記得係張圓圓唱因為比較令人驚奇, "依? 乜歡樂今宵果女仔會唱鐵金綱既?" 不過CKCK兄連字幕錯都記得我真係 "服!"

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 1-11-2006 21:21 發表 999兄......容我比一個字你.... 服
不敢當呀! 班門弄斧,大家開心開心!

引用:
原帖由 TIP 於 1-11-2006 22:43 發表 999兄,好嘢!
TIP兄,大家開心啫.

現在期待高人出山指點迷津啊!

引用:
原帖由 999 於 2-11-2006 00:51 發表 現在期待高人出山指點迷津啊!
I'm just doing my job. Anyway, once I get the answer from TVB, will let all know.

印象中套戲好似係佳視做先, 個機械人叫百勝龍, 唔知有冇記錯

引用:
原帖由 peterma 於 2-11-2006 23:09 發表 印象中套戲好似係佳視做先, 個機械人叫百勝龍, 唔知有冇記錯
佳視嗰套叫百變龍,應比鐵金剛稍遲播出。 此外,我也記得鐵金剛的主題曲應是由張圓圓主唱。她的聲音跟蔡麗貞甚為不同。 希望遲d Spectreman兄可以為我們釋疑。

引用:
原帖由 peterma 於 2-11-2006 23:09 發表 印象中套戲好似係佳視做先, 個機械人叫百勝龍, 唔知有冇記錯
Sorry, it's TVB and 百胜龍 is another story.

百勝龍係巴別二世條靚, 百變龍嘛....雖然都係係海度出嚟,不過佢未必夠百勝龍打 海浪波浪拳~~~

鐵金剛 vs 百變龍

"RED BARON 鐵金剛", 我記得最初做的時候是星期日朝早做, 特約讚助商是"力保健". 有多人把"鐵金剛"&"百變龍"的名和資料搞亂, 也常會把"百變龍"叫了做"百勝龍", 這一點也不奇...... 鐵金剛的控制室倉門在左耳下. 真的要像武俠片般, 要輕功了得オ能上去. 腰帶有好大個"RB"字, 即 RED BARON 的簡寫 控制室在眼部, 開動鐵金剛要有指紋確認駕駛員身份オ能始動..... 鐵金剛後尾加了宇宙飛行"翼", 可上太空....真係勁!! Machbaron 百變龍 是後過鐵金剛出的, 在佳視晚上播影. 全個紅色,和少量銀色, 腰帶有MB字, 即 Machbaron 的簡寫, 抄足鐵金剛.... 因百變龍可說是鐵金剛 copy Brother, 所以, 所有設備和設定都要比鐵金剛 勁和多!! 基地在海底, 每次出動要在透明筒內注滿水オ飛出來 背部和腳面可打開, 與特製日產飛天跑車結合, 駕駛員便進入百變龍控制室. 架車不只有翼會飛,入水還能潛. 另外片中還有三架一樣樣的戰機和一架潛水艇. 百變龍不用加翼以經可飛行. 武器也比鐵金剛多. 最搞鬼, 拳頭比鐵金剛大一倍

引用:
原帖由 East 於 4-11-2006 18:36 發表 "RED BARON 鐵金剛", 我記得最初做的時候是星期日朝早做, 特約讚助商是"力保健". 有多人把"鐵金剛"&"百變龍"的名和資料搞亂, 也常會把"百變龍"叫了做&q ...
No~~ 一定係三洋,打風都打唔甩~~

引用:
原帖由 East 於 4-11-2006 18:36 發表 "RED BARON 鐵金剛", 我記得最初做的時候是星期日朝早做, 特約讚助商是"力保健". 有多人把"鐵金剛"&"百變龍"的名和資料搞亂, 也常會把"百變龍"叫了做&q ...
補充 鐵金剛對翼如沒有記錯叫金剛飛翼,因鐡面具黨的基地在土星,所以加對翼飛到土星,把鐡面具黨的基地消滅

發新話題