71 1234
發新話題

【原創】超人銀河傳說短評

【原創】超人銀河傳說短評

期待已久,由09年等到10年,一直都等,就是等這套電影。
作為一個咸超迷,不得不承認,有點失望。
以前讀書時上課看波經,波經會為一場球場裡的每位球員評分給寫評語。
於是我忍不住為每個出場的超人寫下評語。

Belia︰作為奸角而言,你的武器是絕對的強大。霸王戰鬥儀果然是無敵,但強的是武器,不是你。
Ken︰超人之父作為超人之國的大總統,果真負了護國之責任,無奈對方神兵在手,你再強也是要倒下,為甚麼不拿鐘或是鑰匙出來用﹖
Mary︰銀十字軍隊長的戰鬥力有點弱,醫護兵總要懂保護自己的。
Zoffy︰假如M78星雲有ICAC,我相信你會被頻繁地調查你這個大部份戰鬥都是戰敗,而且主要職責是收屍的大隊長身上的勳章是花了多少烏拉買回來的。怎麼樣﹖必殺的M78射線被擋了很不好受吧﹖其實今次你的表現是很不錯了,能挺了這麼久,總算像一個大隊長的樣子,但還是被打倒了。
Ultraman︰能夠再大風雪中挺下來,經驗豐富,無庸置疑。
Seven︰我絕對有理由相信你是超人兄弟中最冷靜的一員,和吉田一樣,及時抵住了大風雪。而且充份表達作為一名父親對兒子的疼愛和痛心,以頭上一柄刀(不是色字那一把)維繫著父子之間的感情。
Jack︰這個故事教訓你矛是用來飛插敵人,不要用作近身戰,作為三人小組的指揮官頗有威嚴。
Ace︰你除了光線技還是光線技,無甚表現。
Taro︰作為超人家族中偶像派的一員,與及作為教官,你充分表現出勇氣和實力,保護最後一點光源,也和敵人酣戰良久。難為你的手下都被人打的倒地不起。
Leo︰坦白說,我很同情你。多少有點懷疑光之國把兩個星際難民丟到邊荒去當懲教員,是不是有種族歧視成份。可能是老七教壞了你,你明知道M78星雲出事了還不回去助戰。
Astra︰無甚表現,尾段作戰不過不失。
80︰對敵時近身戰表現出色,可說是三人小組中最好的一員,可惜還是被老點使用合體光線。
Yullian︰作為公主,看來要學懂如何保護自己,數招就倒了,遇上刺客還不知辦好。
Great︰你還過的兩招,不過還是抵不住人家。
Powered︰成事不足敗事有餘,炸你不死算你命大。
Zearth︰一刀貨,不提也罷。
Scott︰一刀貨,不提也罷。
Chuck︰一刀貨,不提也罷。
Beth︰本來我對USA的三人實力非常質疑,甚至認為你們只是一般超人的三份一實力,自從你受了Powered一擊死不了,我就知道其實你們並非想像中般弱。
Boy︰要成為警備隊員,你最少不要再怕戰鬥了。
Seven21︰相較正牌貨,你還是收皮吧。
Max︰你還是能抵得數招。
Xenon︰也是一刀貨。
Neos︰相比Ultraman,你也相較甚遠。
Hikari︰作為一名科學家,我不會對你要求過高,你已做得很好了。
Mebius︰你是光之國新一代的英雄,漂亮的演出。
Zero︰知道嗎﹖世上只有爸爸好,有爸的孩子像個寶。看來光之國裡已沒有誰是你的對手了。你辦的很好,真的是獨當一面。最後父子擁抱的一幕,更充份表現了作為一個超人,還是有感情的。
King︰當天也是你打敗Belia,為甚麼這次就龜縮了呢﹖君主立憲制的國王果然真的是甚麼都不管。

引用:
原帖由 高橋龍太 於 2-5-2010 17:52 發表 期待已久,由09年等到10年,一直都等,就是等這套電影。 作為一個咸超迷,不得不承認,有點失望。 以前讀書時上課看波經,波經會為一場球場裡的每位球員評分給寫評語。 於是我忍不住為每個出場的超人寫下評語。 Beli ...

king=天皇, 皇室就是國家的象徵而已。我都有為何他不出山的想法。

尤莉安仍只是未成年的甜甜小公主吧,放過她好了。

ken=首相, 權傾朝野, 但太郎小時候那些法寶他都不知放哪了。權力真令人腐化?

漏左Dyna....
Dyna︰你算吧啦,其實有冇你存在都冇分別。Belia都當你冇到,你褶埋吧啦,你只係個司機。

引用:
原帖由 高橋龍太 於 2-5-2010 17:52 發表 期待已久,由09年等到10年,一直都等,就是等這套電影。 作為一個咸超迷,不得不承認,有點失望。 以前讀書時上課看波經,波經會為一場球場裡的每位球員評分給寫評語。 於是我忍不住為每個出場的超人寫下評語。 Beli ...

其實我都有點失望.

呢部電影最後又係講新超人一個最好打, 全部老一輩又變哂廢柴, 應該係話所有以前出過既超人全部廢哂.

似係為左出新電視劇或電影續集而拍既一部電影, 非常行貨.

超人電影之中我就覺得上一部超人8兄弟係最好,

故仔講及平行世界, 懷幻疑真, 值得一看再看.

引用:
原帖由 綠寶210 於 2-5-2010 22:42 發表   其實我都有點失望. 呢部電影最後又係講新超人一個最好打, 全部老一輩又變哂廢柴, 應該係話所有以前出過既超人全部廢哂. 似係為左出新電視劇或電影續集而拍既一部電影, 非常行貨.   超人電影之中 ...

唏...咁多超人出場都無乜可能要每個都有表現...
又似足幪面超人decade...
我都無乜希望架喇...
特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

引用:
原帖由 綠寶210 於 2-5-2010 22:42 發表   其實我都有點失望. 呢部電影最後又係講新超人一個最好打, 全部老一輩又變哂廢柴, 應該係話所有以前出過既超人全部廢哂. 似係為左出新電視劇或電影續集而拍既一部電影, 非常行貨.   超人電影之中 ...
其實成套野個重心都係咸吉、七叔、太郎、爸爸、king、佐菲、zero、梅比斯呢幾個超人身上...好聽叫承上啟下,唔好聽叫做俾佢fake左

仲好過以前D剪埋剪埋變一套電影既呃錢野既....

引用:
原帖由 高橋龍太 於 3-5-2010 12:51 發表 其實成套野個重心都係咸吉、七叔、太郎、爸爸、king、佐菲、zero、梅比斯呢幾個超人身上...好聽叫承上啟下,唔好聽叫做俾佢fake左 仲好過以前D剪埋剪埋變一套電影既呃錢野既....

咁點都係一套完整D講光之國的故仔, 拍得算唔錯啦,有水準, 又有溫情場面,睇得舒服,不過見到場咁多個超人都癈哂又心UP  D

以前太郎仔童年個套, 前半都有咁的效果, 後半就左CUT 右CUT, 呃錢咯.

至於超人8兄弟呢,耐看好多,想返自己小時候看超人的瘋狂樣子,和長大後忘記夢想的痛苦, 好有回甘的感受.

引用:
原帖由 Athena 於 3-5-2010 15:38 發表   咁點都係一套完整D講光之國的故仔, 拍得算唔錯啦,有水準, 又有溫情場面,睇得舒服,不過見到場咁多個超人都癈哂又心UP  D 以前太郎仔童年個套, 前半都有咁的效果, 後半就左CUT 右CUT, 呃錢咯. 至於超 ...

如果個個超人都好勁既時候...

我諗基本上已經唔需要有一眾超人圍毆既情節...

其實我期待既...

一眾超人與100以上怪獸既大戰鬥場面...

呢個簡直係千軍萬馬...

既可以突出每個超人既表現同能力...

又唔怕令到個個超人都廢哂...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 3-5-2010 00:46 發表 唏...咁多超人出場都無乜可能要每個都有表現...又似足幪面超人decade...我都無乜希望架喇...

劇本寫得好都唔一定要個個超人都一定要各自有表現.

只少唔洗出幾秒就被人打低, 變成超級大茄超人.

引用:
原帖由 高橋龍太 於 3-5-2010 12:51 發表 其實成套野個重心都係咸吉、七叔、太郎、爸爸、king、佐菲、zero、梅比斯呢幾個超人身上...好聽叫承上啟下,唔好聽叫做俾佢fake左 仲好過以前D剪埋剪埋變一套電影既呃錢野既....

呢個新超人 ZERO 太誇,

咪又睇吓幾年後又出新超人時佢會變成點?  

未看電影,
其實戲內有沒有演員?

引用:
原帖由 carvhk 於 3-5-2010 22:34 發表 未看電影,其實戲內有沒有演員?

冇演員又點做戲???

Complete Movie:

http://v.youku.com/v_show/id_XMTY5MjA4OTUy.html

引用:
原帖由 Athena 於 3-5-2010 15:38 發表   咁點都係一套完整D講光之國的故仔, 拍得算唔錯啦,有水準, 又有溫情場面,睇得舒服,不過見到場咁多個超人都癈哂又心UP  D 以前太郎仔童年個套, 前半都有咁的效果, 後半就左CUT 右CUT, 呃錢咯. 至於超 ...
8兄弟係咪4元老+迪加帝拿佳亞梅比茆果套﹖

果套我都幾鍾意,平行世界果part好正....

但係如果有埋CREW GUYS出場就VERY GOOD....

得未來一條友去另一個世界好似唔知點咁....

引用:
原帖由 綠寶210 於 3-5-2010 20:58 發表   呢個新超人 ZERO 太誇, 咪又睇抴X年後又出新超人時佢會變成點?      
其實誇既都唔只佢,七叔、咸吉同梅比斯都幾誇,臨尾係墓場果段心諗︰「早知幾野一隻你幾條友係地球唔使打餐死啦....」

引用:
原帖由 綠寶210 於 3-5-2010 20:56 發表   劇本寫得好都唔一定要個個超人都一定要各自有表現. 只少唔洗出幾秒就被人打低, 變成超級大茄超人.  
dyna好有戲...但都係大茄....貝爺當佢冇到

昨晚 剛看完仲想帖出感受...點知見到 d 個帖

d 套 電影整體來講都係商品.  為了新一輯 ultraman 來拍. 還拍得...比較不滿意.

剛開始睇好興奮同個細露講邊個超人邊個名....她還問點解有籃色同紅色....

睇睇吓...發覺個故事咁有d 失望. 立即要覺悟把自己的年齡後退三十幾年

發覺睇法立即唔同.....好 high 好勁...好多超人...連超人王都有前所未見......由有光之國....好多怪獸古代怪獸都在正義...打得精彩.

d 衰怪獸一招一隻....勁. 超人唔夠打...又有幫手. 大家同心一起消滅敵人.  不過睇完之後....... 故事真係好弱. 不過諗番有咁多超人出都係好high.

Ultraman Zero....我唔鍾意個樣....兩把刀係個頭到...七仔好好樣攪個.....

引用:
原帖由 高橋龍太 於 4-5-2010 00:02 發表 其實誇既都唔只佢,七叔、咸吉同梅比斯都幾誇,臨尾係墓場果段心諗︰「早知幾野一隻你幾條友係地球唔使打餐死啦....」

可能佢地咁打已經等於在地球上戰鬥幾分鐘....

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 綠寶210 於 3-5-2010 20:56 發表   劇本寫得好都唔一定要個個超人都一定要各自有表現. 只少唔洗出幾秒就被人打低, 變成超級大茄超人.  

寫得好極...

依然都有唔少超人會變成佈景板...

出幾秒就比人打低固然唔好...

但咁多個都要出齊都幾難寫得好囉...

最好咪係一眾超人一齊出死光...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 4-5-2010 03:38 發表 昨晚 剛看完仲想帖出感受...點知見到 d 個帖 d 套 電影整體來講都係商品.  為了新一輯 ultraman 來拍. 還拍得...比較不滿意.   剛開始睇好興奮同個細露講邊個超人邊個名....她還問點解有籃色同紅色.... ...

逢親大堆頭既作品...

真係好難令人滿意架喇...

好似阿A鐘意超人甲...

阿B又鐘意超人乙咁...

超人甲出場少又比人小...

超人乙打得差又比人叉...

你睇下decade就知喇...

好似RX咁多個幪面超人出齊個時...

十個圍毆一個怪人...仲算正義???

問題係...十個都唔夠一個怪人抽...

咪仲詐...所以有得一齊出場已經十分開心...

都唔要求咁多...

只係希望個個都無表現但都唔好令人失望就OK架喇...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 高橋龍太 於 4-5-2010 00:02 發表 其實誇既都唔只佢,七叔、咸吉同梅比斯都幾誇,臨尾係墓場果段心諗︰「早知幾野一隻你幾條友係地球唔使打餐死啦....」

咸吉狂掟死光圈都幾西利.

佢>   以後應該改名叫超人祖父?

引用:
原帖由 綠寶210 於 4-5-2010 20:48 發表   咸吉狂掟死光圈都幾西利.   佢>   以後應該改名叫超人祖父?  

係喎, 而家ZERO孫仔出咗, 太郎榮登"拉叔",超媽變左超嫲, 突然覺得好感慨添 

71 1234
發新話題