88 12345
發新話題

童年回憶──「太空戰士」頭三集(TVB配音版本)

童年回憶──「太空戰士」頭三集(TVB配音版本)

嘩!真係TVB配音Bor (因為林寳全配亞寳音), 經典 , 李亞寳兄, 請教來源 (因唔似Record自電視)? 為咩唔自己放落Youtube呀? [ 本帖最後由 wwl36 於 25-11-2006 22:17 編輯 ]

引用:
原帖由 wwl36 於 25-11-2006 22:04 發表 嘩!真係TVB配音Bor (因為林悒配亞悜), 經典 , 李亞悒S, 請教來源 (因唔似Record自電視)? 為咩唔自己放落Youtube呀?
十多年前鷃囡r灣中心買馣HS,幾年前手痕將佢轉成VCD。 王愛明唱鴾中慦岩D題曲係鷅穭Wdownload返薄A再配返上去條片度,所以你見到OP畫面長度同首歌唔夾。 因為睇YouTube網站上嚜〝,話一舨使用者只可以upload十分鐘鴳ideo。而呢度每個file都成廿幾分鐘,我又冇可以cut開mpeg I file鮢oftware,所以咪睇下有冇人可以幫到手囉。

李亞寳兄,你是否有齊43集TVB配音?

引用:
原帖由 wwl36 於 26-11-2006 14:40 發表 李亞寳兄,你是否有齊43集TVB配音?
正呀 ! TVB配音版絕對係我哋嘅童年回憶. 尤其嗰斑頂班嘅配員人員 !

引用:
原帖由 wwl36 於 26-11-2006 14:40 發表 李亞悒S,你是否有齊43集TVB配音?
當年買到馣HS就只得呢三集,所以我亦只得頭呢三集。

引用:
原帖由 AmuroLee 於 26-11-2006 15:47 發表 當年買到馣HS就只得呢三集,所以我亦只得頭呢三集。
其實"無線"已經有收費嘅"經典台", 何不將d經典嘢播番出嚟, 我諗有好多人都願意"比錢"睇囉 ! 人哋日本仔都成日重播d經典劇集啦 ! 非常尊重同重視呢d文化遺產嘅保全, 下次同志雲食飯時, 同佢講吓先 !

引用:
原帖由 高立 於 27-11-2006 12:28 發表 其實"無線"已經有收費嘅"經典台", 何不將d經典嘢播番出嚟, 我諗有好多人都願意"比錢"睇囉 ! 人哋日本仔都成日重播d經典劇集啦 ! 非常尊重同重視呢d ...
唔怪之得有一套卡通叫"高立的未來世界"啦 !! 你要同志雲食飯, 有排等呀

引用:
原帖由 高立 於 27-11-2006 12:28 發表 其實"無線"已經有收費嘅"經典台", 何不將d經典嘢播番出嚟, 我諗有好多人都願意"比錢"睇囉 ! 人哋日本仔都成日重播d經典劇集啦 ! 非常尊重同重視呢d ...
不過聽人講過以前配音片集條聲不是永久收藏,過多幾年會洗掉循環再用,因那時沒有數碼科技,因此就算再播可能要重新配音...

引用:
原帖由 特撮狂 於 27-11-2006 20:52 發表 不過聽人講過以前配音片集條聲不是永尹漁禸S有數碼科技,因此就算再播可能要重新配音...
太可惜啦 !

引用:
原帖由 高立 於 27-11-2006 22:20 發表 太可惜啦 !
問題係﹐TVB七、八年前真係有出你個網名的未來世界﹐當年TVB原版配音VCD丫嘛!(即係有譚炳文配船長的)所以。。。。係咪高達都應該會有呢﹖
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

頂! http://umsplus.liful.com/prhk/di ... hp?tid=7094&fpage=1 係邊條友仔將o的links post去高登o架!

引用:
原帖由 AmuroLee 於 29-11-2006 08:48 發表 頂! http://umsplus.liful.com/prhk/di ... hp?tid=7094&fpage=1 係邊條友仔將o的links post去高登o架!
有機會係遊客,由其係同SUNRISE有關,會特別對代

引用:
原帖由 AmuroLee 於 26-11-2006 17:47 發表 當年買到馣HS就只得呢三集,所以我亦只得頭呢三集。
Hello, guys. I am a new member. I can't type in Chinese, sorry about that. 我有齊43集TVB配音, 5 X 180min VHS tapes in total. They were Record自電視 back in 1979. Therefore the quality aren't the best anymore, I can only give 7/10 for quality. I should get them on VCD but I don't want to buy all that equipment just to do that. I am happy to share them with annyone who is interested. Any suggestions?

引用:
原帖由 Tyler2 於 28-11-2006 15:21 發表 問題係﹐TVB七、八年前真係有出你個網名的未來世界﹐當年TVB原版配音VCD丫嘛!(即係有譚炳文配船長的)所以。。。。係咪高達都應該會有呢﹖
"高立的未來世界" vcd 我梗有買啦 ! 譚炳文配音不知幾正 ! 但當年我哋寫咁多信去無線, 要求重播"高達" (我相信當時係史無前例最 hit !) 所以我都覺得係出"高立"嘅同期要出番 "高達" 嘅 vcd囉 ! [ 本帖最後由 高立 於 1-12-2006 17:11 編輯 ]

我幫手VHS > DVD

引用:
原帖由 Amuro.Ray 於 01/12/2006 16:52 發表 Hello, guys. I am a new member. I can't type in Chinese, sorry about that. 我有齊43集TVB配音, 5 X 180min VHS tapes in total. They were Record自電視 back in 1979. Therefore the quality are ...
如果你信得我過儭隉A你可以交畀我,由我託人將佢]轉成VCD或DVD。 My e-mail: amurolee@hkstar.com

Hello Again Friends Thank you for your offers! But I am in Sydney Australia. As the quality of the VHS will only get worse, I should put the series onto VCD or DVD very soon. And I am happy to send a free copy to one of you in HK and you can all have a copy. Just need some advise. I already have a PC with Firewire plugs and Burner. What do I need to buy to get this done? A cord to link the VHS player to my PC?

引用:
原帖由 Amuro.Ray 於 04/12/2006 17:27 發表 Hello Again Friends Thank you for your offers! But I am in Sydney Australia. As the quality of the VHS will only get worse, I should put the series onto VCD or DVD very soon. And I am happy to ...
曾經在網上詢問過其他人,他們的答覆是── T君: 1. 如果係可以的話現在的 dvd recorder 咁鬼平,買部 dvd recorder 去做方便 D. 2. 如果一定要經 pc 咁就要買 capture card, 再經 紅白黃 線過落電腦, 就算佢部 pc 有 fireware plugs 都係無用, 因為佢部 vhs recorder 斷估都無可能有 firewire port. C君: 佢除非佢用緊部VHS錄影機有IEEE1394(我估好難有) 否則就要用CAPTURE卡 Y君: 幾年前有d vcd錄影機係兼埋vhs的, 佢亦可以用vhs錄影機經紅白黃3色線去dvd/vcd錄影機

回復 #1 AmuroLee 的帖子

你的三條 link 不能運作, 是否轉移到別處。 請告訴我。

88 12345
發新話題