發新話題

中森明菜

"中森明菜 印象中, 佢冇一隻歌係唔好聽。 隻隻歌都咁正!" 絶對同意. 我比較喜歡十多年前佢係演唱會Akina East Live Index-XXIII中番唱 Slow Motion 真係百聽不厭

據我所知, 佢都幾大駛, 而且我所知早幾年佢仲要為家人供屋, 所以佢負擔都唔少.

近來中森明菜多魕蝻@, 少鱁蛜q, 我本身比較喜歡佢唱歌, 佢拍了幾部戲, 但都只覺一般.

但唱歌就始終咁正.

引用:
原帖由 矢作省吾 於 14-6-2007 11:45 發表 佢做戲真係唔掂, 上次睇佢同「黒木瞳」一齊拍講跳芭蕾舞果套「кэсФу Primadam」(香港唔知點譯), 幾乎連做佢個仔個靚仔都好戲過佢, 一D都唔入戲, 最慘仲要你睇倒佢真係 ...

呢套香港未上, 所以冇譯名, 但我在網上B了下來, 看了一陣, 原本想睇佢, 但都睇唔落去.(雖然不是全部都是明菜的關係, 套戲故事本身都有少少悶)

我相信佢話個化妝化的假, 好唔自然.

yes , i remember, 佢自殺死.

中森明菜佢每一隻唱片主打歌, 我都咁喜歡. [ 本帖最後由 adamying 於 6-5-2008 16:48 編輯 ]

引用:
原帖由 helloandhi 於 11-5-2008 11:38 發表 我想請問中森明菜有無結婚 ? 印象中佢好似仲係單身 

無結婚, 我都覺得好慘, 因為"媽池"令佢單身至今, 所以我都好唔喜歡"媽池"

"slow motion" 係明菜出道第一首歌, 當年我並不喜歡這首歌, 好明顯唱得唔好聽, 但自從聽了佢"East Live"演唱會重新演譯這首歌之後, 我就深深愛上這首歌, 真係唔相信係同一首歌同一個人演譯.

引用:
原帖由 Kal-El 於 27-5-2010 23:18 發表   每次見佢出現, 果種憂鬱的眼神, 真係不忍看下去, 都係鐘意佢唱少女a同second love時的少女時代形象

中森明菜不是常常都這樣, 只不過是配合首歌, 唱TANGO NOIR等其他歌時會唔同.

http://www.youtube.com/watch?v=W9bwOkIM6ac&feature=related

引用:
原帖由 北翼 於 7-9-2010 22:25 發表     呢D又係誤解,   佢只係自殺過一次,   其餘進出醫院都係因為病,   因為佢體質弱好易病,   唔清楚就咪以訛傳訛

北翼兄, 唔駛咁火, 唔係fans冇咁留意會有少少誤解都唔出奇, 北翼兄提返出個事實, 令大家都知道實情, 認識真正的akina生, 輕鬆輕鬆交流, 開心分享akina的一切. 北翼兄, 你個名是否因為你好喜歡akina的北翼而改的?

雖然我敢叫自己做hard fans, 但我都好喜歡akina, 當年逢akina出的細碟歌, 我都好喜歡, 真是隻隻都好正, 差不多隻隻都有買. 其實我到現在都好想akina來香港開演唱會, 去聽一次akina的演唱會.

雖然我比較少聽松田聖子的歌, 但每一次接觸都覺得比較少變化, 歌路, 風格, 比較單一.

akina和其他日本歌手比較起來, 我覺得比較反叛而且我行我素, 在日本會比較不利, 拍廣告少除了形象外, akina不太會做戲我覺得都是有影響的.

引用:
原帖由 北翼 於 29-9-2010 21:10 發表     在日本藝能界, 講我行我素沒有人比得上宇多田光了, 明菜o既問題係感情多理性少, 自從離開"研音"(第一間事務所)後處處碰壁, 在打理自己事業方面, 佢的確唔係幾掂       & ...

宇多田光我沒有多留意, 所以都不大清楚, 但以當年來講我覺得覺算係了, 不過不要緊, 又不是犯法, 這是akina的自由, 最重要是她帶給我大量好歌.

引用:
原帖由 999 於 12-10-2010 12:34 發表 在台灣敢說聖子一定多FANS過明菜.

似乎台灣人和香港人的口味差好遠.

有些擔心她的健康, 要休息兩個多月, 似乎不是普通過勞.

黎緊九月有新歌新唱片出,本來好高興她又再有新作品,但是英文歌並不是她的強項,有些擔心………www5f.biglobe.ne.jp/~akina/akinasnews.html

中森版殘酷天使的行動綱領,一樣咁好聽

發新話題