30 12
發新話題

離別鈎

引用:
原帖由 占四谷 於 7-1-2011 17:58 發表 我記得離別鈎其中一幕係關於個把鈎的來歷,好似話係由一塊很好的金屬之類,鑄劍師原先打算用這塊金屬鑄造兩把寶劍,但唔知點解鑄造過程中發生意外,個爐都爆埋(我有無誇張左呢?),一把就成為寶劍,但另 ...

等我補充少少內容吧! 細節唔記得太清楚, 請見諒! 

其實他們是親生兄弟!(唔記得是孖胎定系同父異母), 話說當年劉丹演的角色潛入皇府受傷, 與皇妃(好似系南紅)有染誕下謝賢演的小皇爺. 呢個秘密得皇府護園江毅知道, 他給劉丹演的角色弄瞎雙眼, 皇爺為保家羞不外揚, 將皇妃囚禁, 將她逼瘋, 將謝賢當作自己兒子, 江毅為左報仇, 就教小皇爺武功, 及將淚痕劍傳授, 準備將來要佢父子骨肉相殘! 後來劉丹演的角色找回細兒子, 並且找到皇妃, 真相大白, 但小皇爺為保爵位, 不惜殺父, 弒母, 害師, 最終為弟弟以不祥的離別鈎所殺!   

引用:
原帖由 虎榮 於 11-1-2011 01:02 發表   等我補充少少內容吧! 細節唔記得太清楚, 請見諒!    其實他們是親生兄弟!(唔記得是孖胎定系同父異母), 話說當年劉丹演的角色潛入皇府受傷, 與皇妃(好似系南紅)有染誕下謝賢演的小皇爺. 呢個秘 ...

重要係栱橋穿肚咁死,呵呵呵呵~~~

引用:
原帖由 虎榮 於 11-1-2011 01:02 發表   等我補充少少內容吧! 細節唔記得太清楚, 請見諒!    其實他們是親生兄弟!(唔記得是孖胎定系同父異母), 話說當年劉丹演的角色潛入皇府受傷, 與皇妃(好似系南紅)有染誕下謝賢演的小皇爺. 呢個秘 ...

多謝虎榮兄補充,但到底〔離別鈎〕是否由武俠小說改編呢?

引用:
原帖由 占四谷 於 11-1-2011 15:43 發表   多謝虎榮兄補充,但到底〔離別鈎〕是否由武俠小說改編呢?

可能因為丹爺老積喇

年輕過老四都竟然做佢老豆..

白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 占四谷 於 11-1-2011 15:43 發表   多謝虎榮兄補充,但到底〔離別鈎〕是否由武俠小說改編呢?

如無記錯,應是根據古龍的七武器改編。

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 11-1-2011 10:40 發表   重要係栱橋穿肚咁死,呵呵呵呵~~~

幻兄,我都記得有一幕類似的場面,但好像不是離別鉤

我印象中,拱橋穿肚鶗顗Z器是一把匕首,不是一把鉤。

虎榮兄記唔記得呢?

引用:
原帖由 Potato 於 11-1-2011 22:20 發表 幻兄,我都記得有一幕類似的場面,但好像不是離別鉤 我印象中,拱橋穿肚鶗顗Z器是一把匕首,不是一把鉤。虎榮兄記唔記得呢?

太耐唔記得啦! 為左補償大家損失, 送返首秋官主唱的主題曲大家聽! 之前師兄條link已經cut 左啦!

曲 : 顧嘉輝 / 詞 : 黃霑

人間因何有別離 鈎起愛人熱淚 
情癡應要從此相守 卻為何也未能聚 

問蒼天因何有別離 不許愛人共聚
誰不牽掛 誰想分開 試問誰愛別離淚 

未願分 卻是難再聚 
未盡歡 笑內還有淚
就算他朝重逢可以再會你 此刻人唏噓

問多少英雄癡心漢 不想愛人共聚 
能忍一切人間悲哀 卻是難忍別離淚 

未願分 卻是難再聚 
未盡歡 笑內還有淚 
就算他朝重逢可以再會你 此刻人唏噓

問多少英雄癡心漢 不想愛人共聚 

引用:
原帖由 Potato 於 11-1-2011 22:20 發表 幻兄,我都記得有一幕類似的場面,但好像不是離別鉤 我印象中,拱橋穿肚鶗顗Z器是一把匕首,不是一把鉤。虎榮兄記唔記得呢?
在離別鉤中被匕首刺死的係應該狄波拉, 仲有呂有慧被狄雲志(謝賢)被腰帶勒死. 而謝四哥的確係被黄樹棠演的??? 唔記稈角色名. 用離別鉤用一招 "七步斷腸"殺死. ------  謝賢臨死前仲問嗰招係系名添...

引用:
原帖由 Potato 於 11-1-2011 22:11 發表 如無記錯,應是根據古龍的七武器改編。

少少更正, 係古龍o既《七種武器》
《七種武器》原本分七集, 古龍只係寫o左六集就仙遊
其中一集就係《離別鈎》
《七種武器》o既特別地方係, 故事真正講o既「武器」係另一樣o野
例如《長生劍》講o既真正武器係「笑」, 「孔雀翎」講o既真正武器係「信心」, 「碧玉刀」講o既真正武器係「誠實」...等等
而《離別鈎》講o既真正武器係「仇恨」

引用:
原帖由 Potato 於 11-1-2011 22:11 發表 如無記錯,應是根據古龍的七武器改編。
正是古龍。

30 12
發新話題