發新話題

有沒有打過五個號碼的香港電話.....

有沒有打過五個號碼的香港電話.....

今天早上開車返工途中特然想起一個姓溫的小學同學...當時是1970大家都是一年班 ....他比了個電話號碼我是五個冧把....

他的電話號碼是 944XX. 他告訴我是赤柱....我有打過比佢...最後一次是1978 -1979年間.

死 LA....我開始有老人回憶症...

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 SAS2007 於 13-1-2010 13:05 發表   四哥記唔記得今日有冇食飯呀..........唔記得呀!!!!!  恭喜你....你中鬫悀H一等奬..........   言歸正傳.......八十年代初, 我公司個外籍上司又係住赤柱.  電話號碼又係五個數 ...

你唔講都醒唔起....我細個時成日問啊媽食得飯未...通常佢都答食完無幾來 wor....死la原來我有提早衰 "佬" 症.

引用:
原帖由 actionkamen 於 13-1-2010 22:43 發表 四哥,我有個同學住石澳,直至八十年代中期的確係五個字94XXX,“易撥日”前改為8094XXX,到升八個字位就係28094XXX,我家下都仲間唔時搵佢;所以您可以碰下運氣打響您小學同學個冧把前加280,話唔定搵到佢呢

謝....不過都有成三十年了.......人去樓空都未定.

引用:
原帖由 SAS2007 於 14-1-2010 14:00 發表   四哥, 你呢個症狀可以M四嫂去confirm一下............

我真係唔記得有無四嫂存在....好似無又好似有...佢係邊個....  小弟無福分...

引用:
原帖由 kkeeleung 於 14-1-2010 20:12 發表 我就無的象喇.

引用:
原帖由 JLCC 於 13-1-2010 14:56 發表 我記得以前屋企係 5- 70680X  六個字

因為當時大多是6 個字好小區5個字.無印象是合理的.

引用:
原帖由 actionkamen 於 14-1-2010 21:36 發表 如果您同學係赤柱原居民,估計無咁易人去樓空嘅!可能有驚喜呢

我以前住灣仔 d 老友 friends 都去晒新發區住....25年間變化好大.

引用:
原帖由 bei6266 於 28-1-2015 20:03 發表 六個字就打過以前舊屋個個咪六個字.五個字記憶中未打過.

市區是六個字. 郊區是五字. 不過再早一些市區都是五個字如果沒有記錯.

引用:
原帖由 超人兄弟 於 29-1-2015 14:02 發表 印象中...打過!
印象中...打過 .... 點解在"中" 同 "打" 中間有空位? 是不是有難言之忍...
你係唔你想講 "被人" ..... 院友有無限思維.... 

記憶90年回港想找回一些朋友, 但所有電話都打不到攪到要打電話比電話公司查詢才知加了字頭. 只是五年變化好大.

引用:
原帖由 超人兄弟 於 30-1-2015 13:58 發表 諗緊呀衰佬
諗緊乜呀....你個女神... 定有沒有被人打過...

電話其實有好多野玩...我講 DIAL TONE 電話.
試過唔用撥盤用收線個  "的" 好快按人次數....七次按七吓...
打開裡面將兩個鈴D鑼絲令"ZONE" D 鈴聲有好多震音.
早期D個咪是炭精咪...搖佢真係有沙沙聲(炭粒)...

發新話題