發新話題

鹿鼎記

引用:
原帖由 karmapa_khenno 於 6-8-2011 21:41 發表 師兄,你按小說角度去睇,一定會覺得唔好睇。但係就娛樂性出發,我覺得小寶與康熙好睇過陳Jordan同Huang曉明版本假設如果你真係睇過,D二打六,例如肥喇嘛同歸鐘等等,都勁攪笑…… 而且十二年前有舒淇、朱茵 ...
我都認同不可用橙同蘋果比較, 所以用 "小寶與康熙" 做故事名就不妥. 可用"周日清與乾隆", "呂四朗與雍正" -- 正係說四郎. 不是四娘. 創新不如完全打破舊框.小弟不是金庸崇拜者. 借人條橋, 要抄要改. 總有些框線要依從.

先聲明個人不是大不喜張偉健, 但係覺得他的演出不是"合家歡"型像, 奈何無記將他的演出打成小朋友的仿效對像. 唱句詩要小朋友背. 但係他又會唔會去教人背吓唐詩呢? 做藝人無責任去說教. 做楷模. 基本上張係走"壞孩子" " 賴皮小子" 角色路線. 就徹底按此而行吧! 當然佢至今都無變遇. 仲有得賺. 自然不用改.

假如, 媒體將佢嘅演出打為只限成年人觀眾, 我會接受. (個人感受講完.)

講戲比較: Jordan 指小春嗎? 寄不接受陳, 更不接受馬! 對比80年代作品, 更不用提. 要比較原著.就只有無記 Fans 才可投入.

而無記拍戲太保守. 包容任何觀眾. 由說話對白, 正邪角色, 外型化, 男女親密場面... 有不可能表遠原著. 又要省錢省時. 怎會有好作品.

另外 Hanug - 是指曉明版本吧! 拍得不錯. 我會見七個女角都愛小寶. 曉明OK. 康熙很好. 大陸拍劇, 場面及景表達, 高 HK 幾倍.

我欣賞和喜歡你的見解。

我學歷低市井同唔洗教都巳經係惡魔人,所以係張衛健粉絲。

引用:
原帖由 karmapa_khenno 於 7-8-2011 19:05 發表 我欣賞和喜歡你的見解。我學歷低市井同唔洗教都巳經係惡魔人,所以係張衛健粉絲。
karmapa_khenno 兄莫要客氣.

張偉健做得好同生鬼,但故事同原著出入太大.令有些人反感.

梁朝偉版本亦有改動,但小改,基本上跟原著.

單就韋小寶一角,梁朝偉比張偉健好.因韋小寶係一個無賴小滑頭,不是老成江湖人.

所以韋小寶不會說"我出嚟搵啖苦飯食下啫!", 而是小喇叭.

仲有無brother可以搵返佳視版嘅鹿鼎記, 文雪兒做韋小寶

引用:
原帖由 吉吉 於 8-8-2011 11:23 發表 仲有無brother可以搵返佳視版嘅鹿鼎記, 文雪兒做韋小寶
只係記得文雪兒個好深黿驦鶠A其它無印像,最近至知元秋係佢家姐。

引用:
原帖由 abc 於 8-8-2011 11:45 發表 只係記得文雪兒個好深黿驦鶠A其它無印像,最近至知元秋係佢家姐。

really? Any more news?

引用:
原帖由 吉吉 於 8-8-2011 11:23 發表 仲有無brother可以搵返佳視版嘅鹿鼎記, 文雪兒做韋小寶

無記經典台前排有播.

皇帝係程思俊做.

茅十八 就佳藝同無線都肯定係 秦煌

海大富通常係劉兆銘 / 吳孟達

徐錦光 =

馮錫範係任世官......

引用:
原帖由 karmapa_khenno 於 8-8-2011 19:01 發表 茅十八 就佳藝同無線都肯定係 秦煌海大富通常係劉兆銘 / 吳孟達徐錦光 = 鰲拜馮錫範係任世官......  

你說的是電影版.

梁朝偉版,

茅十八---秦煌

康熙---劉德華

太后---呂有慧

海大富---劉兆銘

鰲拜---關海山

陳近南---曾江

韋春花---白茵

双兒---周秀蘭

建寧---景黛音

沐劍屏---毛舜均

方怡---劉嚞玲

曾柔---吳君如

教主夫人---黃凱因

阿珂---商天娥

吳三桂---劉丹

至於文雪兒版,

只記得康熙係程思俊..

周星弛做韋小宝先至係最好笑

唸起....個段...家有一老如有一寶.... 真係笑爆咀

建寧︰整個至靚仔既樣出黎睇下?

韋小寶︰唔需要!家陣經已係。

建寧︰哈哈……咁整個至醜樣既樣出黎睇下?

韋小寶︰唔得喎!點整都唔會醜架喎!

建寧︰哈哈哈哈……咁整個至淫賤既樣出黎睇下?

韋小寶︰更加唔需要!你照一照鏡就係。

建寧︰我呀?哈哈哈哈哈哈………

韋小寶被皇上報一渣之仇時說﹕

善有善因,惡有惡報,天理循環,天公地道,我曾誤渣龍者,

今日皇上渣我,實在渣得有教育意義之極,我對皇上景仰之心,

有如滔滔江水綿綿不絕,又有如黃河氾濫,一發不可收拾。

建寧︰喂喂喂,不如你扮龜丫!

韋小寶︰係,對唔住,扮乜都得,但係我唔會扮龜。

建寧︰點解呀?

韋小寶︰呢個係我原則黎。

建寧︰咁好啦,你唔扮龜,就要俾我打!

韋小寶︰咁好啦,我扮龜。

建寧︰我又唔要啦!打!

韋小寶︰哎呀!……我都係扮龜丫!扮龜好過癮ga!

《鹿鼎記2神龍教》

多隆︰大人,我預備左d好野幫得你手。淫不風流枉少年!淫賤女麻女麻咸外父!

淫那琵琶小喇叭!大人,呢三隻春藥當今世上

韋小寶︰都算最渣啦。睇我d啦細佬!

多隆︰嘩!乜家伙?

韋小寶︰除左天下第一淫藥「奇淫合歡散」之外,「我愛一碌葛」實在可以稱霸淫賤界。

呢劑野莫講話唔掂得,聞下都唔掂呀!

多隆︰咁犀利?

韋小寶︰試下你就知!

韋小寶灑向多隆,但誤中另一人………

多隆︰犀利成點呀?

韋小寶︰顧名思義,呢劑野毒發既時候,中毒者就會對條狀或者碌狀既物體黎發姣,

不停咁追住黎索吻,無論你點樣反抗,甚至乎奚落佢,或者毒打佢,佢都一樣勇往直前,唔會放棄。

請問張衛健有冇咁好笑呢

不太喜歡周星馳和張偉健版的韋小寶,因為二人不過用「韋小寶」之名,重覆演譯他們善長的角色。張偉健版特別差,因這個「韋小寶」武功不凡,破壞了原角色的設定,只可當「張偉健個人show」看。

引用:
原帖由 JLCC 於 9-8-2011 17:15 發表 建寧︰整個至靚仔既樣出黎睇下?韋小寶︰唔需要!家陣經已係。建寧︰哈哈……咁整個至醜樣既樣出黎睇下?韋小寶︰唔得喎!點整都唔會醜架喎!建寧︰哈哈哈哈……咁整個至淫賤既樣出黎睇下?韋小寶︰更加唔需要!你照 ...
當年周的演繹的確一絕.

引用:
原帖由 kkeeleung 於 9-8-2011 20:45 發表 當年周的演繹的確一絕.
我都中意周星馳既電影版,尤其上集一出場担梯扮老虎講古個造型已好搞笑...

昨天個集,同太太一路看,一路數有多少人作古.

有藍天,蝦叔,演"索尼"那位.羅國維,,,

而林俊賢做大茄

引用:
原帖由 cmlwts 於 10-8-2011 17:23 發表 昨天個集,同太太一路看,一路數有多少人作古. 有藍天,蝦叔,演"索尼"那位.羅國維,,,   而林俊賢做大茄
羅國維應該係演吳之榮. 告密害莊家的奸人. 索尼另有其人. 今早剛好播至索尼飛憤而死. 演員名不知道.

I mean

藍天,

蝦叔,

演"索尼"那位.(不知叫乜名)

羅國維,,,

今日發現吳啟華做侍衛.

引用:
原帖由 cmlwts 於 13-8-2011 11:21 發表 I mean 藍天, 蝦叔, 演"索尼"那位.(不知叫乜名) 羅國維,,,
OIC

發新話題