39 12
發新話題

香港的碼頭 Hong Kong Ferry Pier

香港的碼頭 Hong Kong Ferry Pier

香港現已沒有了的舊日碼頭:大角咀,深水埗碼頭已不存在了..,官塘碼頭仍在.但好像己沒有了渡輪服務.而荃灣碼頭已搬到那條海濱長廊....只有好細小的碼頭.....且只去珀麗灣一處.....還有其他的消失了的碼頭嗎?以前在碼頭發生過和做過那些事嗎?

引用:
原帖由 hongkongman 於 2-1-2010 03:14 發表 香港現已沒有了的舊日碼頭:大角咀,深水埗碼頭已不存在了..,官塘碼頭仍在.但好像己沒有了渡輪服務.而荃灣碼頭已搬到那條海濱長廊....只有好細小的碼頭.....且只去珀麗灣一處.....還有其他的消失了的碼頭嗎?以前 ...
以前在九龍佐敦道的碼頭....那時間中也有乘那些有運車過對面海的小輪..........且在那上渡輪上還有那些杯麵賣,一邊食麵,一邊在船上看風景......那時覺得幾寫意的...........且通常在碼頭出口前.更有幾檔小販擺賣,在仍未入閘前,通常也會買回幾串來等船的.......

以前的九龍城碼頭仍有汽車過海渡輪的.上層是乘客,而下層是汽車的.好像一邊是去北角碼頭的.,而北角碼頭的出口是有漁民在路旁出口賣海鮮的.,且有時是大大聲叫賣的,且都算幾新鮮的.

引用:
原帖由 hongkongman 於 6-1-2010 18:00 發表 以前的九龍城碼頭仍有汽車過海渡輪的.上層是乘客,而下層是汽車的.好像一邊是去北角碼頭的.,而北角碼頭的出口是有漁民在路旁出口賣海鮮的.,且有時是大大聲叫賣的,且都算幾新鮮的.

上層乘客下層汽車渡輪應該只有佐敦往中環至有;以前揸架錢七去撘船由北角去九龍城,食個福字麵都幾無得鼎㗎;北角汽車渡輪碼頭依家仲未拆,不過變了停車場;以前北角汽車渡輪收船後就泊滿煤氣公司嘅車,都幾壯觀。

而北角的載人碼頭出口,除有海鮮賣外,仲有熟食小販!我以前成日同同學去釣泥鯭

引用:
原帖由 actionkamen 於 6-1-2010 18:32 發表 上層乘客下層汽車渡輪應該只有佐敦往中環至有;以前揸架錢七去撘船由北角去九龍城,食個福字麵都幾無得鼎㗎;北角汽車渡輪碼頭依家仲未拆,不過變了停車場;以前北角汽車渡輪收船後就泊滿煤氣公司࢚ ...
那時ACTIONKAMEN 兄已經咁架勢.有架Kamen私家車.小心毒蠍幫呀!那時的汽車渡輪又要幾銀和幾耐時間可過到對面海.....是否好過海底隧道呢?

好像在尖東海旁的碼頭沒有了.好像坐飛翔船由(屯門)去(尖東)碼頭的.是否又沒有了.......那時坐過幾次.,好像只要30分鐘便可由七屯門去到尖東碼頭的.

引用:
原帖由 hongkongman 於 7-1-2010 14:22 發表 好像在尖東海旁的碼頭沒有了.好像坐飛翔船由(屯門)去(尖東)碼頭的.是否又沒有了.......那時坐過幾次.,好像只要30分鐘便可由七屯門去到尖東碼頭的.http://i685.photobucket.com/albums/vv215/hongkongman3/cklee6656- ...

講起尖東海旁的碼頭, hongkongman有冇印象以前美孚都有飛翔船來往中環......
講開佐敦道碼頭最有印象就係負責找碎銀個位阿嬋.  寸過三角碼頭咕哩. 同同一條線中環個邊果位爭九條街.  唔知係唔係當年d人冇而家咁火爆.今時今日市肯定俾人揼咗九世同埋俾人放咗上youtube

引用:
原帖由 SAS2007 於 7-1-2010 16:02 發表 講起尖東海旁的碼頭, hongkongman有冇印象以前美孚都有飛翔船來往中環......講開佐敦道碼頭最有印象就係負責找碎銀個位阿嬋.  寸過三角碼頭咕哩. 同同一條線中環個邊果位爭九條街.  唔知係唔係當年d人冇而 ...
美孚的碼頭知道有,但就未坐過.,但冇左九世幾耐了,SAS講吓你在JORDAN 碼頭的扯火事件來分享吓.,但我相信那碼頭阿姑,拆了佐敦碼頭後,都幾難可找回可罵人的工作,應該是找到倒轉的給人罵的工作........

引用:
原帖由 hongkongman 於 7-1-2010 16:11 發表 美孚的碼頭知道有,但就未坐過.,但冇左九世幾耐了,SAS講吓你在JORDAN 碼頭的扯火事件來分享吓.,但我相信那碼頭阿姑,拆了佐敦碼頭後,都幾難可找回可罵人的工作,應該是找到倒轉的給人罵的工作........

有一次因為冇散紙, 侷住要去揾呢位阿嬋找碎銀.  點知阿嬋掟番個銀出黎又唔講咩嘢事加埋佢個招牌包公面(當年未有假銀呢回事).  問又唔答, 後尾要問一位喺附近既員工先知有閘機會找錢. 可能阿嬋以為我玩佢但係講句d機有錢找有幾難.  正所謂人橫有所恃, 阿嬋個後台可能好硬.  當年阿嬋年紀唔細, 今日我相信佢已經唔係度.....

引用:
原帖由 hongkongman 於 7-1-2010 14:15 發表 那時ACTIONKAMEN 兄已經咁架勢.有架Kamen私家車.小心毒蠍幫呀!那時的汽車渡輪又要幾銀和幾耐時間可過到對面海.....是否好過海底隧道呢?

錢七一部而已,相信現在已與世長亂。當年東隧西隧未開,撘船係避開塞車係不錯的選擇,至於幾銀確實就無咩印象,但一定平過比十元隧道費。時間應該比過隧道耐,不過吹下海風食番個麵又真係幾寫意㗎!當年如果要過海都會預番夠時間。

引用:
原帖由 SAS2007 於 7-1-2010 17:17 發表 有一次因為冇散紙, 侷住要去揾呢位阿嬋找碎銀.  點知阿嬋掟番個銀出黎又唔講咩嘢事加埋佢個招牌包公面(當年未有假銀呢回事).  問又唔答, 後尾要問一位喺附近既員工先知有閘機會找錢. 可 ...
原來如此.,以前年代香港的服務業,有好多員服務態度好有問題,尤其是一些老字號的老舖.現在當然改善了好多了.另SAS2007兄,有冇試過當年在碼頭旁釣魚...........我小時候那時通常用八爪勾來CHOCK泥鰍的.但有時卻被勾在石邊.....要剪斷了漁絲才可收回.現在的碼頭少了很多,所以也少了一些人在碼頭旁釣魚了.在,六,七年前時的老尖天星碼頭報紙檔旁的水渠蓋,見有人掀起了蓋.便用漁排向下釣魚....但已沒有見過此情景很多年了,只有看見可笑的情景是.,政府將九龍皇帝的柱上的墨寶用膠紙包著,但其他地方的墨寶卻找人擦掉..........這個政府真的是畸形政府,畸形人......保育..........?

引用:
原帖由 hongkongman 於 9-1-2010 17:29 發表 原來如此.,以前年代香港的服務業,有好多員服務態度好有問題,尤其是一些老字號的老舖.現在當然改善了好多了.另SAS2007兄,有冇試過當年在碼頭旁釣魚...........我小時候那時通常用八爪勾來CHOCK泥鰍的.但有時卻被勾在石 ...

hongkongman兄, 小時候家住佐敦, 去碼頭邊chork泥坅Y我既暑期活動之一.  我諗我留鬗鐒堶康八爪勾都應該鰨芴鰴鶚祧u下面............   

引用:
原帖由 hongkongman 於 9-1-2010 17:29 發表 原來如此.,以前年代香港的服務業,有好多員服務態度好有問題,尤其是一些老字號的老舖.現在當然改善了好多了.另SAS2007兄,有冇試過當年在碼頭 旁釣魚...........我小時候那時通常用八爪勾來CHOCK泥鰍的.但有時卻被勾在石 ...

引用:
原帖由 SAS2007 於 11-1-2010 15:14 發表   hongkongman兄, 小時候家住佐敦, 去碼頭邊chork泥鯭係我既暑期活動之一.  我諗我留响水堶康八爪勾都應該响晒機場快線下面............       

兩位,小時候家住北角都會去碼頭用八爪勾挫挫泥鯭,有時買咗條油炸鬼都忍唔住食番啖先! 

另外見到其他人用泥鯭籠,真係幾羨慕㗎!

當年第一份工係鷃囡r灣, 毎日都會坐佐敦至灣仔船然後步行返公司.   如果星期六收得晏都會鶳W仔碼頭幫襯今日升魕O入鰶W市而當年重係走鬼檔既灣仔碼頭水餃...毎碗三個大洋

引用:
原帖由 SAS2007 於 12-1-2010 16:25 發表 當年第一份工係鰠銅鑼灣, 毎日都會坐佐敦至灣仔船然後步行返公司.   如果星期六收得晏都會响灣仔碼頭幫襯今日升咗呢入咗超市而當年重係走鬼檔既灣仔碼頭水餃...毎碗三個大洋

咁是否以前未升呢前好食啲?

引用:
原帖由 actionkamen 於 13-1-2010 00:40 發表 咁是否以前未升呢前好食齱H

actionkamen兄,  純粹個人口味問題........我覺得升魕O之後味道冇差到....而家多鬫n多口味選擇... 但係都係鍾意當時獨沽一味既...........豯瞏犌

引用:
原帖由 SAS2007 於 11-1-2010 15:14 發表   hongkongman兄, 小時候家住佐敦, 去碼頭邊chork泥鐈係我既暑期活動之一.  我諗我留鰠水堶康八爪勾都應該鰠晒機場快線下面............       
而小弟的八爪勾則現應留在(如心廣場)之下了............那時也是用油炸鬼或隔夜麵包吊魚的.另在70,80,90年代那時的電視劇好流行在中環的大會堂對出的皇后碼頭拍攝的.有跳海,飲酒,在車內傾計等等的鏡頭,但卻沒有看過電視台在此拍攝的.現在那碼頭沒有了.,也再沒此機會了.

引用:
原帖由 hongkongman 於 13-1-2010 20:38 發表 而小弟的八爪勾則現應留在(如心廣場)之下了............那時也是用油炸鬼或隔夜麵包吊魚的.另在70,80,90年代那時的電視劇好流行在中環的大會堂對出的皇后碼頭拍攝的.有跳海,飲酒,在車內傾計等等的鏡頭,但卻沒有看過電 ...

誰會珍惜, 當人還擁有..........以後衹能到youtube回味..........

【三家村碼頭】

以前家住藍田,但要到太古城返學,咁就朝朝要落三家村坐船過西灣河返學。

早餐多數在船上食,有福字麵、餐炒疍、奶茶咖啡等。由上船叫餐到落船,時間剛剛好。有時也會在三家村的木屋茶樓同書友仔一齊飲完茶先上船

【西灣河碼頭】

而西灣河碼頭嗰面就更多嘢食。記得有車仔麵、腸粉。最深印象係嗰檔由兩兄弟開的牛雜檔。佢地啲牛雜用鐵碟上,客人自己加甜醬、芥棘,一星期至少食幾次。他們後來搬了去太安樓,舊年去重見的牛雜檔,兩星期前想去食已經揾唔倒。〔連源利茶餐廳都無埋〕

39 12
發新話題