發新話題

[香江相冊]

....嘩咁攪法...唔係請飲茶要開幾圍台.....請飲  洗唔洗出武林帖

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 japkortai 於 5-12-2009 01:43 發表   我知,星光熠熠耀OLDCAKE,歡樂滿OLDCAKE,萬千星輝賀OLDCAKE。   剩係一個四哥都閃到我地好難開眼。

o甘妳到時預備o的金銀色油筆同簽名板叫四哥簽名 lor wor~!(當然瑩光捧、Fans牌、相機o吾少得o拉 !)

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 5-12-2009 02:30 發表 ....嘩咁攪法...唔係請飲茶要開幾圍台.....請飲  洗唔洗出武林帖
睇怕都要o拉... 到時記得講 : 招呼o吾到...飲多杯o咼!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 5-12-2009 09:02 發表 睇怕都要o拉... 到時記得講 : 招呼o吾到...飲多杯o咼!

到時你做緊迎賓

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 5-12-2009 09:12 發表 到時你做緊迎賓

我幫手影相哪 !

引用:
原帖由 East 於 3-12-2009 12:38 發表   好~~!!   唔知其他餅友有無興趣一齊玩呢? 例如: K兄, 超兄, 虎榮兄......etc

有得玩有得飲有得食 ... 一定會想辦法出席 (除非會撞正要出外搵食) ...

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 4-12-2009 05:20 發表 到時我請飲茶

咁客氣 ... 多謝先 ...!

引用:
原帖由 East 於 5-12-2009 13:05 發表   我幫手影相哪 !

我做番老本行 --- 斟茶遞水 ... (重要係夾支煙係耳仔 ... 搭條毛巾係膊頭果隻)

引用:
原帖由 japkortai 於 4-12-2009 19:00 發表   Brother K, 你在讀書年代都好有米喎,在兩間酒樓輪流食晏

Sis japkortai ... 果陣羅左政府 d grant & loan 之後係幾疊米 ... 仲有錢淨買左部 Minolta 單反同去台灣環島行左一轉 ...

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 5-12-2009 09:12 發表 到時你做緊迎賓

o下~咪成日要拋頭露面?!而且o向飲宴堶惘雱C級 & 可有可無o個隻 tim...o吾制!

鏗鏘集 "天下無不散之筵席" ~ 龍門夜宴

http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/hkcc/20091206.ram   <20-min-program, RTHK>
http://www.rthk.org.hk/asx/rthk/tv/hkcc/20091206.asx
  <20-min-program, RTHK>

樓 高 四 層 的 龍 門 酒 樓 是 灣 仔 地 標 , 有 六 十 年 歷 史 . 十 一 月 底 , 一 班 街 坊 和 熟 客 , 跟 老 板 及 相 識 多 年 的 伙 記 , 在 酒 樓 結 業 前 共 渡 最 後 一 夜 .

早 期 , 灣 仔 區 內 商 販 集 中 在 太原 街 , 交 加 街 一 帶 經 營 並 成 行 成 市 , 很 多 舊 式 酒 樓 於 是 都 開 設 在 街 巿 附 近 , 方 便 區內 的 老 板 及 打 工 仔 ; 當 灣 仔 區 其 他 舊 式 酒 樓 陸 續 結 束 , 龍 門 酒 樓 成 為 區 內 唯 一 每 朝五 點 半 , 準 時 有 早 茶 飲 的 地 方 .

這 類 由 家 族 經 營 的 舊 式 酒 樓 , 越 來 越 少 ; 自 從 爸 爸 同 大 哥 相 繼 去 世 , 幾 兄 弟 夾 手 夾 腳 , 延 續 上 一 代 創 立 的 酒 樓 . 今 年 幾 兄 弟 及 家 人 決 定 以 四 點 二 億 元 , 將 龍 門 酒 樓 物 業 出 售 , 結 束 這 間 經 營 了 超過 半 世 紀 的 酒 樓 .

引用:
原帖由 East 於 7-12-2009 09:54 發表 http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/hkcc/20091206.ram   <20-min-program, RTHK>http://www.rthk.org.hk/asx/rthk/tv/hkcc/20091206.asx  <20-min-program, RTHK>樓 高 四 層 的 龍 門 酒 樓 是 ...

聽聞 ' 龍門 ' 結業o個日點心小點要成$20一碟...o的食客覺得座地起價...好o吾滿意!

老板解釋話: o的伙記辛苦幾十年...o尼o的係當獎賞佢o地o既下 ' 攔 ' ...o的食客聽到此話覺得這些獎賞應是老板給與伙記...不應轉介給食客。

在於小弟o黎講真係 ' 豈有此理 & 不知所謂 '~! 不過都無仇報 lor~!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 7-12-2009 10:17 發表 聽聞 ' 龍門 ' 結業o個日點心小點要成$20一碟...o的食客覺得座地起價...好o吾滿意! 老板解釋話: o的伙記辛苦幾十年...o尼o的係當獎賞佢o地o既下 ' 攔 ' ...o的食客聽到此話覺得這些獎賞應是老板給與伙記...不應轉 ...

算哪! 龍門一向名聲都不是太好, D  o野食又麻麻地, 地方又不太清潔, 招乎也很差下......

座地起價也有先例, 正常來說, 過年餐廳酒樓都有些會多收服務費, 但會於門口或當眼處貼出要加二定加三,

使客人清楚明白才入內幫襯.

可是, 那次我父母在新年時去那裡飲茶, 門口和檯上也沒有牌話要過年服務費,

但埋單時才說要另收過年服務費.......我父母和他們伙記理論, 對方態度一點都不友善!

最後都是付了錢不歡而回, 還決定以後都唔幫襯~~~~ !!!

引用:
原帖由 East 於 7-12-2009 12:29 發表  

算哪! 龍門一向名聲都不是太好, D  o野食又麻麻地, 地方又不太清潔, 招乎也很差下......

座地起價也有先例, 正常來說, 過年餐廳酒樓都有些會多收服務費, 但會於門口或當眼處貼出要加二定加三,

使客人清楚明白才入內幫襯.

可是, 那次我父母在新年時去那裡飲茶, 門口和檯上也沒有牌話要過年服務費,

但埋單時才說要另收過年服務費.......我父母和他們伙記理論, 對方態度一點都不友善!

最後都是付了錢不歡而回, 還決定以後都唔幫襯~~~~ !!!

o甘樣真係o吾o岩... 所以我有o吾覺可惜感覺,加上我o吾係港島區人!

一間食肆...服務態度差劣,無禮貌,食物質素一般....就算執o左仍然留有污點(經常比人講)!

(不過o的龍門老細已袋四憶 un un 腳理鬼你  )

引用:
原帖由 超人兄弟 於 7-12-2009 13:25 發表 o甘樣真係o吾o岩... 所以我有o吾覺可惜感覺,加上我o吾係港島區人! 一間食肆...服務態度差劣,無禮貌,食物質素一般....就算執o左仍然留有污點(經常比人講)! (不過o的龍門老細已袋四憶 un un 腳理鬼你  )

我覺可惜和去影低, 純因為自小見大的灣仔地標一個一個消失, 感覺有點不捨吧 !

所以, 影下來作當念!

超兄不是灣仔人, 當然, 不會有半點感覺哪 !

我只不過去過兩次,

食物方面就印象普通,

但感覺就幾好,

唉............又無咗...........

最難墮的胎, 就是你我各懷鬼胎.

[龍 門 再 見] 黑白Version ^_^!

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

9)

10)

11)

12)

13)

14)

15)

16)

17)

[天文台全方位遊]

上星期六與家人參加了[天文台全方位遊],
因時間所限, 基本上沒有太多機會換鏡, 差不多全程都用支  10-17 mm 魚眼 .

少少分享, 謝謝點擊及欣賞!

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

9)

10)

11)

[舊馬灣村遊記] Part I

與影友第一次到舊馬灣村玩 Snap, 感覺有點倉涼.......
基本上十室九空, 大部份屋都在等重建般.
相信在不久之後將會完全消失了.

1) 小小避風塘

2) 大~~來~~口 (園?)

3) 樹與厔

4) 地上拾趣

5) 龍的盡頭 (老龍船)

6) 水邊

7) 高腳屋

8) 內

9) 消失中的舊馬灣

謝謝欣賞!!  

待續~~~~~

引用:
原帖由 East 於 21-3-2010 00:21 發表 與影友第一次到舊馬灣村玩 Snap, 感覺有點倉涼.......基本上十室九空, 大部份屋都在等重建般.相信在不久之後將會完全消失了.1) 小小避風塘screen.width*0.7) {this.resized=true; this.width=screen.width*0.7; this ...

最鍾意呢張:

Click here to open new window
CTRL+Mouse wheel to zoom in/out

引用:
原帖由 Kendama 於 21-3-2010 00:41 發表 最鍾意呢張: screen.width*0.7) {this.resized=true; this.width=screen.width*0.7; this.style.cursor='hand'; this.alt='Click here to open new window\nCTRL+Mouse wheel to zoom in/out';}" onclick="if(! ...

謝謝K兄欣賞!!

Here is the PART I I

1) 新舊馬灣

2) 無頭

3) 聖誕快樂在馬灣!

4) 遺鞋

5) 小黃花

6) 夾

7) 記得要笑笑

8) 老野

9) 龍紋身

10) 快樂龍