發新話題

馬時亨:早知今日有這麼多麻煩,我當時可能未必加入政府

引用:
原帖由 虎榮 於 29-11-2009 00:28 發表   咁就要飲返杯啦! 我好飲得架! 你因住劏白鶴!     Agreed! 班市民睇見班害群之馬o既按章推椿手法, 真系會無名火起三千丈!   起碼隻蝎子都知道自己本性如此, 只系無 ...

酒能亂性 ... 後生仔係咪飲咁多 ar ...

不過 ... 人生幾何 ... 聖蚴e都要搵晚對酒當歌至得 ...

馬生呢篇野又寫得幾有文有路:

3-9.png picture by brucechiu

引用:
原帖由 Kendama 於 29-11-2009 21:14 發表   酒能亂性 ... 後生仔係咪飲咁多 ar ... 不過 ... 人生幾何 ... 聖蚴e都要搵晚對酒當歌至得 ...   馬生呢篇野又寫得幾有文有路:  

都算系咁啦!不枉穌哥對佢教導一場!

不過依家班後生唔興佢呢套, 興即食, 想點就點, 唔理後果!

引用:
原帖由 虎榮 於 1-12-2009 01:10 發表   都算系咁啦!不枉穌哥對佢教導一場!   不過依家班後生唔興佢呢套, 興即食, 想點就點, 唔理後果!

鍾唔鍾意佢都好 ... 穌哥之內,皆弟兄也 ...

有時諗得後果太多 ... 咪一樣唔 work ...  

引用:
原帖由 Kendama 於 7-12-2009 23:47 發表 鍾唔鍾意佢都好 ... 穌哥之內,皆弟兄也 ... 有時諗得後果太多 ... 咪一樣唔 work ...  

天不由精明既來撐....

佳在你遇到我 不愛計較的我 算你壞人有好命

引用:
原帖由 inabottle 於 10-12-2009 00:29 發表   怨個天不由精明既人來撐....

邊度怨得咁多 ar ... 功利主義的香港地會培養出如李光耀的政治家嗎 ...  

引用:
原帖由 Kendama 於 13-12-2009 00:09 發表 邊度怨得咁多 ar ... 功利主義的香港地會培養出如李光耀的政治家嗎 ...  

是有人才, 但不會加入當官喇 ... 就好似有智慧又靚既hk女仔唔會再去選香港小姐囉

引用:
原帖由 inabottle 於 13-12-2009 00:20 發表   是有人才, 但不會加入當官喇 ... 就好似有智慧又靚既hk女仔唔會再去選香港小姐囉  

妙句妙句

引用:
原帖由 actionkamen 於 13-12-2009 11:47 發表 妙句妙句

翁靜晶曾說過, 佢既妙句仲有:

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=427&pid=196020&page=4&extra=#pid196020 #61

引用:
原帖由 inabottle 於 13-12-2009 00:20 發表   是有人才, 但不會加入當官喇 ... 就好似有智慧又靚既hk女仔唔會再去選香港小姐囉  

以前 d 人話 : 好仔唔當差,打正苦工冇出色 . . . . .

而家又鬧公務員人工高,又唔肯減人工,對唔住市民 . . . 真吹脹.

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 16-12-2009 01:09 發表 以前 d 人話 : 好仔唔當差,打正苦工冇出色 . . . . . 而家又鬧公務員人工高,又唔肯減人工,對唔住市民 . . . 真吹脹.

人怕出名豬怕fat嘛......樹大有枯枝...咁多公務員唔係個個都只係打好份工...仲有d係"打好基礎"搵過份好工"豆"兩份人工永不言休......

引用:

香港不乏商界和各專業領域的人才 ... 政治上卻未見過一位像樣的 ...

沒出息的政黨/客,只懂向民進黨取競選、攪公投手段的經 ... (我心堨螟蕩繰吨f ... )

港姐確實一蟹不如一蟹 ... 個人認為,7/80年代的候選佳麗較有不同的個性 ... (90年代開始甚少留意港姐) 現在參選的似乎都只為較單一的目標 --- 入娛樂圈 / 嫁個有錢人 ...???

引用:
原帖由 Kendama 於 22-12-2009 23:32 發表    港姐確實一蟹不如一蟹 ... 個人認為,7/80年代的候選佳麗較有不同的個性 ... (90年代開始甚少留意港姐) 現在參選的似乎都只為較單一的目標 --- 入娛樂圈 / 嫁個有錢人 ...??? 

咁你鐘意邊位港姐?

引用:
原帖由 虎榮 於 23-12-2009 18:36 發表   咁你鐘意邊位港姐?

考起 ...  

冇諗過鍾意邊位港姐 wor ...

記憶中朱玲玲與李嘉欣令人眼前一亮 ... 係旺角卡門入便既張曼王好正 ... 最喪既係贏左之後又笑又跳又喊果個林良蕙 ...

咁你又鍾意邊位 ar ...?

引用:
原帖由 Kendama 於 23-12-2009 23:44 發表   考起 ...   冇諗過鍾意邊位港姐 wor ... 記憶中朱玲玲與李嘉欣令人眼前一亮 ... 係旺角卡門入便既張曼王好正 ... 最喪既係贏左之後又笑又跳又喊果個林良蕙 ...  咁你又鍾意邊 ...

朱玲玲系有貴氣, 但系唔系我鐘意的類形, 李美鳳系霎眼嬌個類, 李嘉欣得個樣無內涵!

張曼玉的靚來自氣質及自信, ok wor! 但系呢d都系佢後來自我培養出來的, 當選時還是十分幼嫩, 我重記得當時佢拍果個玉泉廣告, 兩隻門牙十足十兔仔咁大!   

相反當選時大方得體又上鏡的, 得張瑪莉同趙雅芝兩個! (果然系老餅口味! )

引用:
原帖由 虎榮 於 26-12-2009 00:19 發表   朱玲玲系有貴氣, 但系唔系我鐘意的類形, 李美鳳系霎眼嬌個類, 李嘉欣得個樣無內涵!   張曼玉的靚來自氣質及自信, ok wor! 但系呢d都系佢後來自我培養出來的, 當選時還是十分幼嫩, 我重記得當時佢拍 ...

睇唔出你人仔細細,竟然閱女無數 ...   口味仲要咁老餅 ... 

咁 ... Sliding Doors (1998) 入便既 Gwyneth Paltrow 又點睇 ...?

">

引用:
原帖由 Kendama 於 26-12-2009 16:14 發表   睇唔出你人仔細細,竟然閱女無數 ...   口味仲要咁老餅 ...    咁 ... Sliding Doors (1998) 入便既 Gwyneth Paltrow 又點睇 ...?   ">  

閱女無數?

引用:
原帖由 Kendama 於 26-12-2009 16:14 發表   睇唔出你人仔細細,竟然閱女無數 ...   口味仲要咁老餅 ...    咁 ... Sliding Doors (1998) 入便既 Gwyneth Paltrow 又點睇 ...?   ">  

剛起另外一帖答左一次, 呢度又答多次(一帖兩味扼吓分先! ). 我對美女的標準由細到大不嬲都好專一, 呢樣系唔會因為時間而改變, 俾幾個我認為系外國靚女的名字你睇下, 你就知我d口味!

慧雲妮 (gone with the wind, 美人不許見白頭!可惜佢最後痴左! )

依莉沙伯泰萊(只限於美女神駒的青春玉女時期, , 玉婆時期就有d頂唔順!   )

荷德莉夏萍 (內外美俱備, 永琲漕敶d)

珍西摩爾(時光倒流四百年, 好有韻味!)

米雪菲花 (鷹狼傳奇的她簡直殺死人) 

雲和露維達(驚情四百年令人眼前一亮, 可惜心理唔平衡, 做左賊阿爸!)      

所以呢, 桂莉芙柏德勝在順眼自然, 無雲妮斯維嘉個種粗糙的美國妹味道, 但系對我來說, 頂多算順眼, 跟大美人的標準重有少少距離! 噢, sorry! 我上高個list重漏左神奇女俠的蓮黛卡德!

引用:
原帖由 actionkamen 於 26-12-2009 17:11 發表 閱女無數?

引用:
原帖由 虎榮 於 27-12-2009 17:36 發表   剛起另外一帖答左一次, 呢度又答多次(一帖兩味扼吓分先! ). 我對美女的標準由細到大不嬲都好專一, 呢樣系唔會因為時間而改變, 俾幾個我認為系外國靚女的名字你睇下, 你就知我d口味!   慧雲 ...

過去較少看女性的電影, 認識的女星p多,遑論留意她們的近況 ...

但,注意到自己睇女角的標準,隨時間而改變了 ...

早期喜歡看有女人味的樣子如蘇菲亞羅蘭、松板慶子 ...

後期發覺,角色的性格更具吸引力 ...

印象中,較喜歡的女角有在 Sliding Doors 和 Shakespeare in Love 的桂莉芙、幸福摩天輪和阿信的田中裕子、大長今的李英愛 ... 沒有專一的標準 ...

不過 ... 我完全可以將角色同演員本人分開 ... 同時在銀幕上和銀幕下都喜歡的女角,想p起有哪位 (看電影不多尤其是文藝片) ... 男星則有李小龍和中村雅俊 ... 

本貼由講馬時享講到大美人 ... inabottle 會唔會 kickourass ...

引用:
原帖由 虎榮 於 27-12-2009 17:36 發表   剛起另外一帖答左一次, 呢度又答多次(一帖兩味扼吓分先! ). 我對美女的標準由細到大不嬲都好專一, 呢樣系唔會因為時間而改變, 俾幾個我認為系外國靚女的名字你睇下, 你就知我d口味!   慧雲 ...

剛才的回覆意外地刪掉了以下的前言 ...

虎榮看美人的標準非常專一 ... 很多都是有古典味的大美人 ...  

照片上的荷德莉夏萍從年輕到年長都好有韻味 ... 一個智慧型的大美人 ...

不太欣賞慧雲妮在 Gone With the Wind 過於自我的角色 ...

印象中,時光倒流七十年珍西摩爾過於文靜 (?) ...

沒看過美女神駒、鷹狼傳奇、和驚情四百年 ... 錯過了這幾位美人的風采 ...

發新話題