發新話題

麗的 / 亞視節目雜談地(不喜勿入 /勿回)

隔離差館有隻鬼正在重播,可惜我冇資料.

此劇並非狂笑大喜劇,但係勝在過瘾o既黑色喜劇.

尤其是要講o下首主題曲,係舊曲新詞,尹光主唱,屬廟街類形,大眾路線.

尹光唱o左呢首主題曲之後,毛記馬上簽o左佢,咁佢就發o左.

隔離差館有隻鬼
劇情簡介  

軍裝警員張全直(黃日華)一次意外將壓在關帝像下壓茠熔M朝鬼阿貴放走,閻王允許阿貴暫借警察毛勇桂(羅清浩)的身體來做一百件好事來讓其輪回。期間,直與其女朋友凌巧兒(關詠荷)發生很多誤會。直既失意于愛情,惟寄情于工作,得桂之助,破獲大案,并與兒修好。桂在輪回前要回清朝解決未了事,并希望顺手為香港解決九七問題,但陰錯陽差,最终……

片 名:隔離差館有隻鬼
編 劇:劉錦安
監 制:岑國榮
主 演:黃日華,關詠荷,羅青浩,彭健新,寶佩如

http://bk.pplive.com/tv/16697

皇城爭霸
  公元一八七四年,同治帝駕崩,慈禧(歐陽佩珊)為了能繼續垂簾聽政,毅然册立醇親王(關偉倫)剛满四歲之子為帝,是為清德宗光緒帝(湯鎮業)。成年后的光緒欲勵精圖治,却無法掌有實權,甲午戰敗之后雖有意起用民間有識之士康有為(楊家樂)等實施變法,却被慈禧殘酷鎮壓,光緒求助袁世凯(煒烈)反被出賣,被軟禁瀛台,其愛妃珍妃(戚美珍)亦被打入冷宫。此時八國聯軍攻入京城,慈禧決定棄城而逃,光緒寕死不逃,珍妃跳井身亡!及至此時,慈禧病重,為防止光緒重掌政權,決定處死光緒,立傅儀為宣統帝。
http://baike.baidu.com/view/1030491.htm
年份 1992
演員 : 歐陽佩珊,湯鎮業,戚美珍,雪梨,嚴秋華,江漢,羅頌華,森森,熊德誠,羅青浩,劉錦玲,林司聰

七屍八命九重寃,慘居人世梁天來.

90 版梁天來,由張家輝演,現在來睇有點兀凸,當時來講係比佢多 d 角色演出,但並唔o岩佢,演凌貴興o既邵傳勇就太過花靚表現,失望.

梁天來
監製: 陳 樹 楷
演員: 張家輝、蔡曉儀、邵傳勇、譚炳文、盧海鵬、 馮美英、劉玉婷、李小惠、黃允材、羅清浩
年份: 1993

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 31-8-2010 00:58 發表 七屍八命九重寃,慘居人世梁天來. 90 版梁天來,由張家輝演,現在來睇有點兀凸,當時來講係比佢多 d 角色演出,但並唔o岩佢,演凌貴興o既邵傳勇就太過花靚表現,失望.

梁天以前演果個版本好d!

引用:
原帖由 虎榮 於 1-9-2010 00:28 發表   梁天以前演果個版本好d!

70 年代的「梁天來」鬧雙胞,也是觀眾的眼福,兩台出盡法寶搶收視.

論主角是毛記勝出,陳振華當然把劉志榮比下去,但不表示劉志榮演技錯,只是陳振華的功力深厚.收放自如.

梁天演凌貴興真係奸到出汁,也將劉偉民比下去,但我個人覺得梁天的表現奸過頭,劉偉民的比較含畜點,表現君子風度的背後,沉不住氣的陰險出來,一念之差便動o左殺機.

論劇情,我覺得「麗的」勝「毛記」,「麗的」首五集講及兩家結冤,引致命案發生,隨著二十集講梁天來如何逃命,上京告狀,「毛記」反過來,先用二十集講及兩家結冤,引致命案發生,後五集講梁天來如何逃命,上京告狀,前段拖得太長了,但也是,「毛記」的作風,哭哭鬧鬧的晚晚對住你,睇你點死.

張家輝同邵傳勇兩個真係冇得比,劇情也加上其它枝節,這個故事人家太熟了,加了小枝節,看起來有點悶,一如其它劇一樣.

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 1-9-2010 14:50 發表 70 年代的「梁天來」鬧雙胞,也是觀眾的眼福,兩台出盡法寶搶收視. 論主角是毛記勝出,陳振華當然把劉志榮比下去,但不表示劉志榮演技錯,只是陳振華的功力深厚.收放自如. 梁天演凌貴興真係奸到出汁,也將劉偉民比下去 ...

印象中無綫版本的 淩貴興 不是由 梁天 飾演。 好像是 江 毅 or 夏 雨。真的記不清楚??  

引用:
原帖由 Blade 於 1-9-2010 23:48 發表   印象中無綫版本的 淩貴興 不是由 梁天 飾演。 好像是 江 毅 or 夏 雨。真的記不清楚??  

你提起我有番 d 印象,好似係夏雨,梁天好似係師爺之類角色.

我主睇麗的,毛記只是睇o下一兩分鐘.

如有錯漏,請諒,不竟年月久矣,手上决乏資料.

多謝 Money兄及各位餅兄資料, 我正想錄影看看是否舊版梁天來, 因我對舊版很有興趣, 因記小時候常聽到電視或電台播文千歲唱的梁天來歌曲, 但祇記得其中幾句 : [七屍八命沉冤深似海...九死一生多難更多災...梁天來...雲開見月梁天來....], 因為旋律不錯, 加上鼓聲伴奏和幾句歌詞驚心動魄, 文千歲亦唱得好, 所以一直記得. 至於套戲印象好模糊

唔知無線版有沒有主曲呢?

終於給我找到整支文千歲唱的梁天來, 好耐無聽啦, 現在重聽, 那鼓聲依然震撼, 如用 HI FI 效果更好.

Joanna's youtube account
http://www.youtube.com/user/joannaSO

引用:
原帖由 Blade 於 1-9-2010 23:48 發表   印象中無綫版本的 淩貴興 不是由 梁天 飾演。 好像是 江 毅 or 夏 雨。真的記不清楚??  

如果冇記錯, 梁天係飾演梁天來 (噱頭也!!! )

各cake友以前有冇聽過每逢好耐冇落雨,

D人就會話叫無線快D重播梁天來喇 ~

因為每次做梁天來都會落大雨的 ~

N 年前係 d 臨時舖睇到呢本書,買來細閱,原來係電視劇o既藍本,售價四元半.

引用:
原帖由 joanna 於 2-9-2010 14:46 發表 多謝 Money兄及各位餅兄資料, 我正想錄影看看是否舊版梁天來, 因我對舊版很有興趣, 因記小時候常聽到電視或電台播文千歲唱的梁天來歌曲, 但祇記得其中幾句 : [七屍八命沉冤深似海...九死一生多難更多災...梁天來...雲 ...

這一首便是毛記梁天來的主題曲.

未嫁小姑娘(麗的電視劇梁天來插曲1975年)-劉鳳屏

原唱是何雯妮

引用:
原帖由 虎榮 於 1-9-2010 00:28 發表   梁天以前演果個版本好d!

細個是睇無線的梁天來,因為屋企基本上係唔睇麗的...

所以由細到大覺得梁天果套才是正宗 ~

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 3-9-2010 23:46 發表 細個是睇無線的梁天來,因為屋企基本上係唔睇麗的... 所以由細到大覺得梁天果套才是正宗 ~

我屋企剛好相反, 我屋企兩老以前多數睇麗的, 所以我有得睇好多精彩的武俠劇!   當年佢地寧願睇盜帥風流, 都唔睇秋官o既楚留香, 話頂唔順d慢鏡武打, 果然識貨!   

其實我屋企當年選睇呢套梁天來有少少例外, 套戲系我母親大人堅持要睇o既, 因為佢覺得梁天有d似我過左身o既外公咁話!   

引用:
原帖由 虎榮 於 5-9-2010 00:00 發表   我屋企剛好相反, 我屋企兩老以前多數睇麗的, 所以我有得睇好多精彩的武俠劇!   當年佢地寧願睇盜帥風流, 都唔睇秋官o既楚留香, 話頂唔順d慢鏡武打, 果然識貨!      其實 ...

呀伯有咁有Point, 咁一定要睇麗的 !

但講開慢鏡突然諗起小李飛刀大結局不停撞牆D飛刀.... 

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 5-9-2010 02:17 發表 呀伯有咁有Point, 咁一定要睇麗的 !   但講開慢鏡突然諗起小李飛刀大結局不停撞牆D飛刀.... 

你講緊決戰上官金雄個幕! 都好經典吓!

引用:
原帖由 whoiambatman 於 3-9-2010 11:16 發表 這一首便是毛記梁天來的主題曲.

Batman兄,

點解我睇唔到毛記那首梁天來既 ? thank you

http://www.youtube.com/user/joannaSO

引用:
原帖由 joanna 於 6-9-2010 17:01 發表 Batman兄, 點解我睇唔到毛記那首梁天來既 ? thank you  

Batman 兄指的是你貼上的那一首就係毛記的「梁天來」主題曲.

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 14-9-2010 00:59 發表 Batman 兄指的是你貼上的那一首就係毛記的「梁天來」主題曲.

唔該晒Money兄, 我搞錯一直以為千文歲的梁天來是麗的, 因他為麗的唱了很多電視劇主題曲

發新話題