24 12
發新話題

英國隊

英國隊

不知甚麼緣故,香港睇波鴾H都好中意英國隊,即係英格蘭England

本人覺得佢地d波,幾十年來都沒有多大進步,比其他歐洲球隊迎頭趕上,例如:法國,葡萄牙,西班牙,荷蘭.....

佢得一次威水史--->66年世界盃冠軍(成40幾年前!!!)

不過,出奇地,英國盛產球星,都相當吊詭

相信好多大大都係英國球迷

有冇野分享

如果做過佢殖民地都喜歡看英超賽事,跟著會留意英國隊,內有好多英超賽事英格蘭球員,全世界英超轉播費是最貴的 (香港D老左除外)  樓主好似係澳門人禾,所以有此擬問?

香港有一段時期(1970’s),電視台只轉播英國聯賽,大概日子有功,不少市民對英國隊產生了一份深厚的感情。
個人網誌:http://hk.myblog.yahoo.com/Green-leaves/
多多指教

引用:
原帖由 tone 於 18-9-2009 18:33 發表 如果做過佢殖民地都喜歡看英超賽事,跟著會留意英國隊,內有好多英超賽事英格蘭球員,全世界英超轉播費是最貴的 (香港D老左除外)  樓主好似係澳門人禾,所以有此擬問?

C-hing, 我係100%香港人

唔好俾我個頭像呃倒

不過,我成日去馬交玩

唔知算唔算4份1個澳門人,或者4份1個威尼斯人?

我都幾種意英格蘭,不過次次係重要賽事,佢地就失準,同時射十二碼多數輸,永遠都逃唔出十二碼魔咒

引用:
原帖由 Diamond 於 18-9-2009 14:25 發表 不知甚麼緣故,香港睇波鴾H都好中意英國隊,即係英格蘭England 本人覺得佢地d波,幾十年來都沒有多大進步,比其他歐洲球隊迎頭趕上,例如:法國,葡萄牙,西班牙,荷蘭..... 佢得一次威水史--->66年世界盃冠軍(成40幾年前! ...

1) 世界各國最佳球星雲集,英超聯球隊最富有。

2) 英超聯打法快上快落,入球多,緊張刺激。

3) 英超聯各隊實力接近。

4) 英超聯亦可收看原裝英語轉播,在英文網頁上有一切詳細資料。

5) 其他各國聯賽,僅三、四支強隊。

6) 意大利聯賽入球少,德國聯賽節奏慢,西班牙只係睇皇馬及巴塞。

引用:
原帖由 luckyrat 於 22-9-2009 01:55 發表   1) 世界各國最佳球星雲集,英超聯球隊最富有。 2) 英超聯打法快上快落,入球多,緊張刺激。 3) 英超聯各隊實力接近。 4) 英超聯亦可收看原裝英語轉播,在英文網頁上有一切詳細資料。 5) 其他各國聯賽 ...

可能英超聯受歡迎,所以英國隊亦被擁戴!

引用:
原帖由 luckyrat 於 22-9-2009 02:23 發表   可能英超聯受歡迎,所以英國隊亦被擁戴!

絕對認同

最難墮的胎, 就是你我各懷鬼胎.

我諗主要原因 70 年代無記除左本地波就得英國波
果陣個節目"英國足球大賽"首開場音樂不知幾雄壯激昂
有 d 人就咁養成慣性係國際賽捧英格蘭場

引用:
原帖由 任因玖 於 26-9-2009 08:50 發表     絕對認同

引用:
原帖由 飛燕斬 於 28-9-2009 21:47 發表 我諗主要原因 70 年代無記除左本地波就得英國波果陣個節目"英國足球大賽"首開場音樂不知幾雄壯激昂有 d 人就咁養成慣性係國際賽捧英格蘭場

{英國足球大賽}都識

飛兄你"波齡"唔淺

引用:
原帖由 Diamond 於 29-9-2009 22:02 發表   {英國足球大賽}都識 飛兄你"波齡"唔淺

蘇文普

引用:
原帖由 Diamond 於 29-9-2009 22:02 發表   {英國足球大賽}都識飛兄你"波齡"唔淺

麗的電視英文台,

係第一間電視台播影英國足球賽。

星期六賽事之錄影帶由倫敦空運至港,於星期日晚上播影。

有史以來,第一場英國足球賽的播影係1969/1970 年度之足總盃(FA Cup)。

在1970年1月4日星期日,播影第三圈賽事「狼隊 對 賓尼」,

第一場經已爆大冷,賓尼主埸勝狼隊3-0。

當年狼隊係強隊,擁有名將Derek Dougan(大力杜根)、Mike Bailey(米克比利)、David Wagstaffe、Bobby Could、Kenny Hibbitt 等等。

決賽重賽於1970年4月29日星期三在孟聯奧脫福球場作賽,

車路士後來居上,勝班霸列斯聯2-1 捧盃。

我記得這場決賽好似係週六下午播影。

車路士的中鋒Peter Osgood(比得奧士葛),係足總盃有史以來,唯一球員於每圈賽事都有入球,而 Peter Bonnetti(飛貓- 比得邦納第),則被選為最佳球星。

但邦納第於1970世界盃,補替英國正選門將賓士出賽時,卻大失水準。

引用:
原帖由 luckyrat 於 30-9-2009 02:23 發表   麗的電視英文台,係第一間電視台播影英國足球賽。星期六賽事之錄影帶由倫敦空運至港,於星期日晚上播影。有史以來,第一場英國足球賽的播影係1969/1970 年度之足總盃(FA Cup)。在1970年1月4日星期 ...

我識得睇"英國足球大賽"(Big League Soccer)呢個節目黈伬,係無線明珠台負責轉播

當時儭`目主持人係白賴仁摩亞(Bryan Moore)

記得係逢星期六下午5時左右播映

不過,後來有Nicam之後,無線無再播放呢國英語足球節目.

我都鍾意,其實英格蘭既陣容好強

但係就打唔出水準....我覺得今年england有望2010world cup冠軍 發下夢先

英格蘭球迷,你地又一次失望啦!

又要等4年後先再有機會攞世盃.

引用:
原帖由 Diamond 於 30-9-2009 13:32 發表   我識得睇"英國足球大賽"(Big League Soccer)呢個節目黈伬,係無線明珠台負責轉播當時儭`目主持人係白賴仁摩亞(Bryan Moore) 記得係逢星期六下午5時左右播映不過,後來有Nicam之後,無線無再播放呢國 ...

我記得,光頭佬白賴仁呢...... 好鬼懐念

引用:
原帖由 JLCC 於 28-6-2010 13:38 發表     我記得,光頭佬白賴仁呢...... 好鬼懐念

Brian Moore

英國球星,次次在World cup 都走樣.

昨晚我買德國勝,

My opinion : 主要原因,無前鋒.

唔好講華度,荷度,

連尼加個d水平的前鋒都無.

加上.其實英超水平,只得Big 4 強, 5-18名都係弱隊,

所以d球星好似好勁.

但在Big 4 內,大部份前鋒,後防龍門都係外援. 真正的英國本土人太少了.

英格蘭主帥雲拿保斯,在國家隊敗於德國,無緣殺入世界盃    8強之後,撰文分析箇中原因,認為意大利    籍領隊卡比路    早在3月已埋下失敗伏線,直指回歸4-4-2陣式乃最大的「真兇」!

「與其他國腳一樣,慘敗給德國後,我也同到沉重打擊,但並非意料之外。原因可追溯至3月3日,那天是星期三。

那一晚友賽面對埃及    ,即卡比路公佈初選名單前的最後一場熱身賽,那時候我已經產生莫大的憂慮。

英格蘭以3:1擊敗埃及,但表現毫無說服力,與外圍賽時判若兩隊。林柏特    謝拉特    和巴利走位紊亂,導致中路呈現很大空位,泰利    和厄遜承受龐大壓力。

同樣的情況發生熱身賽對墨西哥和日本    之上,還有美國    阿爾及利亞    的世界盃分組賽。幸好,斯洛文尼亞的比賽,讓卡比路的漏洞得到掩飾。

大敗給德國,我們不能再自欺欺人,對老化的陣容和幼稚的備戰,視而不見。許多人怪責泰利和厄遜,但事實是中場的失衡,把累積下來的缺點,一次爆發出來。

起碼要夠人多勢眾

4-4-2陣式完全大錯特錯,4場亦然。德國進攻球員的發揮空間,在此得以體現出來,尤其是奧斯爾,沒有英軍中場知道何時何地看管他,四大中場面對4-2-3-1時責任便變得模糊。

湯馬士梅拿和普多斯基    有效地壓制格連莊臣和艾殊利高爾    ,中鋒高路斯    甫開賽,已經捉到防線的痛腳。在國際舞台,如果中場實力不夠,人數上起碼要比別人多。

祖高爾    代替迪科爾,可讓謝拉特重回擅長位置,而朗尼    更能在熟識的區域活動,曼聯    去季就是用上4-5-1或4-4-1-1;這樣至少可呼應到林柏特和巴利,當他們壓前時,後面沒有暴露過多空位。

「業餘」的英格蘭

最理想的做法,應該是以京治擔任防中,那麼球隊進攻時,變成3中堅,兩閘壓前,令攻勢更具立體化。看看德國的「影子前鋒」奧斯爾,謝拉特徹底地比下去。

事實上,德國的走位和戰術遠勝英軍,半場我們可以落後4、5球。對於那個問題球,我已提倡30年用科技協助球證判決皮球有否越過白界,世界盃不是高級會所業餘賽。

如不改變,世界盃始終有點「業餘」的味道,與英格蘭昨天一樣。」

24 12
發新話題