29 12
發新話題

珍藏舊書

珍藏舊書

各位餅友,有沒有一些你/妳珍藏的舊書?!在此分享吧!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

'  宮崎駿  '  Image board

此書是宮崎駿老師水彩初稿想像圖,很多他的卡通人物也在此構思出來! ( 此書是多年前購下)

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 9-9-2009 12:53 發表 名唱片封套插畫師 - Roger Dean  

四兄喜愛插畫師之一? 可否介紹 Roger Dean.... 你喜愛他甚麼?

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 10-9-2009 04:18 發表 Roger Dean 是喜愛之一.....話說當年70's初見過他為英國樂隊 Yes 作唱片封套後開始認識他. 個D唱片更係不是我買只是大佬買我見到. 一見之後開始有留意他的作品. 他好有想像力帶有嘻皮士的大麻味.&n ...

引用:

原帖由 foureyesfatboy 於 10-9-2009 04:18 發表 請問是不是每一次上帖都要問同寫咁多野...咖 如果係你自己帖到飽... 洗唔洗交讀書報告...亞超蛇

我也有留意到 Roger Dean 喜用空間感.....

其實我希望餅友們帖書上來略作自己對作者的感覺而已....

o吾 C 又發脾四o下化~....o牙四哥...四哥...四哥!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 10-9-2009 08:45 發表 福田繁雄 Shigeo Fukuda (1922 - 2009) 日本設計大師. 被稱為視覺的魔術師. 曾為1970年日本世博設計海報. 也曾為西武百貨設計. 他玩視覺出神入化. 他是我心中永遠老師...... (我沒有太多動畫書籍) 有無d熟 ...

Very good best~o尼本實在真係正斗堅揪~!感激介紹! 

好鍾意....有錢要買番本收藏,o吾知而家重有無得買?!

由澳門特別行政區政府文化局主辦的《福田繁雄在澳門-海報設計展》於今日(125日)下午3時,假澳門新落成的「塔石藝文館」揭幕,共展出了70幅著名日本設計大師福田繁雄之代表作品,盡展其「視覺魔術師」獨特的設計才華。

澳門社會文化司司長崔世安,澳門文化局局長何麗鑽,文化諮詢委員會委員馬若龍、陸昌、薛力勤、黎榮照及設計大師福田繁雄等為塔石藝文館和展覽主持剪綵儀式。主辦單位還安排了醒獅及燃放鞭炮等表演節目,吸引大批本地藝術家及藝術愛好者到場參觀。

同場亦展出了11幅早前由主辦機構與澳門設計師協會,向本地設計界人士所徵集以「向福田繁雄致意!」為題之海報,達到是次展覽「啟迪思維、交流學習」的目的。為慶祝塔石藝文館正式啟用,福田繁雄於致辭時表示將是次展覽所展出的70幅作品全數贈予該館作收藏紀念,其後更為到場人士簽名留念,場面

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 11-9-2009 07:25 發表  日本舊書...1985年比$250 港圓買....仲要叫丁老闆寄比我.... http://totodo.jp/SHOP/B2-0067.html 福田繁雄 著・ぐV・яユヤヨЬ 講談社 1979年 &# ...

thanks bro four~! i will  try to looking for second hand book store later...!

超人漫畫之父內山老師的 ' 泰國版超人漫畫 ' ~!(收藏相信有二十年)

引用:
原帖由 虎榮 於 13-9-2009 10:34 發表   我最鐘意的三本讀者文摘叢書:     

我有 ' 超自然探奇 ' & ' 瀛寰搜奇 ' ~!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 19-9-2009 11:52 發表 瀛寰搜奇 我都有仲有本地球的奧祕....   這本香港製造 - 好正 有好多經典香港產品.   加多本 Boris 及前妻畫插畫的一本以女神及英雄傳說作主題的書...Boris 不是太喜歡的插畫家. 不過畫功好.

這本香港製造o向 book store 睇過...但o吾知點解無乜動力去買!

Boris我有二本佢o既畫集....但我都係鍾意 ' 法拉捷達 ' 多o的!

引用:
原帖由 虎榮 於 24-9-2009 00:31 發表   開頭真系搏命查字典,慢慢就開始明白,唔駛用咁多字典! 學野都系要勤力,無得偷懶!

重有~你對看卡通都好勤力!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 28-9-2009 09:09 發表 我的武林祕笈 (1) 想當年有一位高人要十蚊賣本如來神拳祕笈比我我都唔要...要學更係少林拳.   尊敬林世榮師父的虎鶴雙形拳譜, 記憶中它同我已有三十年了時間, 但我一事無成 共有一百十二式.

o尼本 '虎鶴雙形拳譜' 我細個都有本...重跟住學!

不過學o左三十幾式就無心機學 lor~o矣...可見我個人幾無恆心...

我同學就o吾同o尼~...成套識o西...真係o吾打得都睇得 & 扮o野重得!

四兄是否熟o西成本拳譜架式?!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 28-9-2009 15:26 發表   你想打得又睇得 d 套一定幫到你...大部分是心訣. 我的武林祕笈 (2) 武當及少林共聚一堂...集天下兩大派武功. 拳掌兵器.. 唔打得都睇得..... 係唔係有 d 似 如來神掌祕笈

o華~....四兄哥仔,你係o吾係識騰雲駕霧o架??!

厲害~...!真係大開眼界!

引用:
原帖由 虎榮 於 29-9-2009 02:13 發表 我套天下第一奇書!     呢套先系經典! 西方有指環及哈利波特, 中國有蜀山劍俠傳!

o尼本真係 ' 正 ' 到痹~!我候住虎榮兄小朋友o尼本書好耐 gala~!

虎榮小朋友....我o地上天台放飛劍 lor~....畀本書叔叔隋磳咋....乖o牙o下!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 29-9-2009 05:34 發表    武林高手 ......身懷絕技 .....可惜生不逢時. 天上無龍可屠地上無虎可滅......只是一身好武功有何用....只好每天對影比試. 傻佬...有殺無賠呀~~~~~~.正義象徵罪惡克星.....FBI....變變變變變超人.. ...

Wacacaca...kakaka...(celia專有笑聲 )重有無o牙你.....我就o黎比你笑到合o吾埋個口...食o吾到早餐o拉!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 29-9-2009 07:53 發表   我同你一樣..... 不過我差d....只是十多式..... 我真係好鍾意武術....不過我仲有好多野都好鍾意

果然係好兄弟~!

我鍾意法術多 d~!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 30-9-2009 02:15 發表   法術...我無茅山術 d 書...wor..我個人咁正氣 唔通你想用子午追魂殺怪獸...超兄 定用法術去界女.....怪獸

嚇~~~....界女.....怪獸??...用乜o野界?刀~?我好多刀,但無張利!

都係留番四兄界....你張張刀都o甘利~!

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 3-10-2009 18:21 發表 超人大哥都唔使學既... 因為有死光...wakakakaka... 仲有...超人一出世就要接受嚴格訓練... 睇黎超人大哥學埋呢d武功... 功力又更上一層樓...

o甘睇得起我 ?!睇o黎要四兄借番幾本堅o野升o尼先得 lor~!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 4-10-2009 01:27 發表   如果超兄要真係要升我有一本及一套書真係可以 升o尼 ....你要可以比你睇.

好o牙~o甘就要睇o下....先多謝!

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 4-10-2009 17:53 發表 我又要... 只係怕渣古無得升...

實預埋你 pizza dee dee~!

引用:
原帖由 虎榮 於 21-10-2009 03:06 發表 這二冊漫畫書是八零年在大陸的圖書店買的。是大陸水墨卡通作品「大鬧天宮」的畫冊版本。這部卡通亦是大陸首批在國際得獎的作品之一,70年代在大陸的戲院看過一次,當其時因不大懂得國語,只靠認簡體字幕了解內容,看 ...

我都有入戲院睇o牙~! 其實都希望大陸再做一套細致o的...最好以羅冠樵老師做人設就最好!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 11-11-2009 09:52 發表   無人睇到...定無人有興趣想知... 可能太普通了.   等了幾日...無人想知..算 la...都要 post 出來..... 不過靜靜地...唔好比人知.  
o華~o華~o華~...有親筆簽名wor~...好 ' 正 ' o牙~~! (有心o吾怕遲o牙四兄 )

29 12
發新話題