發新話題

挪亞方舟

引用:
原帖由 Delight986 於 12-8-2009 14:08 發表 張天師-張道陵 http://www.phoer.net/photo/chengdu/2003/031105058.jpg 佛教並不是中國人創立...~~~如果香港中國人要整都只有整個超巨型張道陵像... 不過計我話,日本有1/1-Gundam...香港最好都整個超巨型1/1- ...

有 d 人話唔好信 d 鬼佬嘢,其實佛祖同觀音又咪係鬼佬,夾硬話中國化,諗經又味係要諗"凡"文,直情係自欺欺人.

引用:
原帖由 celia 於 12-8-2009 23:36 發表   咩叫了能?   餐室經理叫挪亞,咁個餐室個名好了能叫方舟    

曾經有間餐廳叫"方舟",不過好似做咗 2--3 年就摺咗.

引用:
原帖由 celia 於 13-8-2009 00:35 發表   嘩....咁佢地兩個咪夾到痺

你地兩個都好夾 jac.....  一個講一個答仲有d想像力勁強....

如果佢老婆叫方舟.....個寫法可能唔同 wor...娜亞芳周. 丈夫複姓娜亞跟丈夫姓叫芳周<--咁似樣多d.

因為當日是試開所以個餐廳還未準備好. 無餐牌只是一張一張電腦打印價錢唔清楚(五顏六色), 品種重複, 無服務, 收銀員無經驗同訓練.

裝飾好似酒店餐房但快餐型式自取及收拾用後食具. 仲有個廚大叫號碼取餐.....

你地 d 想像幾有啟發性....如果 d server 扮成動物樣都幾有桌頭. 到時唔知邊個扮豬食老虎

個餐牌可以出 d 老虎大餐, 長頸鹿賓治.....etc. 馬騮餐....更係香蕉

引用:
大家一齊行這條不歸路吧...... haha....好悲呀....四哥....明知係一條死路都要繼續行,一齊叉隻腳落縣涯吧

唔係悲. 是事實時間是向前行也是一條不歸路. 明知是事實點解唔開開心心向前行. 係都一齊叉隻腳落縣涯有你陪無所謂la. 

記唔記得我講過...pick it up and walk with me, I won't leave you here...當時都係在縣涯邊 wor...

自由自在....凡事都可行, 但不都有益處.  自由是這樣不是放任.

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 13-8-2009 01:14 發表 有 d 人話唔好信 d 鬼佬嘢,其實佛祖同觀音又咪係鬼佬,夾硬話中國化,諗經又味係要諗"凡"文,直情係自欺欺人.

佛祖同觀音....話矖南亞裔出生可以叫 東方人 tim...唔係老外.  大家都係 "鵬柚" 有 d 人只是過分地去自我民族保護了.

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

夾硬中國化

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 13-8-2009 01:14 發表  有 d 人話唔好信 d 鬼佬,其實佛祖同觀音又咪係鬼佬,夾硬話中國化,諗經又味係要諗"凡"文,直情係自欺欺人.

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 13-8-2009 01:45 發表

佛祖同觀音....話矖南亞裔出生可以叫 東方人 tim...唔係老外.  大家都係 "鵬柚"  有 d 人只是過分地去自我民族保護了.

夾硬中國化全靠《唐玄奘》呢位高僧...

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 13-8-2009 01:14 發表 有 d 人話唔好信 d 鬼佬嘢,其實佛祖同觀音又咪係鬼佬,夾硬話中國化,諗經又味係要諗"凡"文,直情係自欺欺人.
有冇聽過韓國的天主教要燒香的???

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 13-8-2009 01:45 發表 你地兩個都好夾 jac.....  一個講一個答仲有d想像力勁強.... 如果佢老婆叫方舟.....個寫法可能唔同 wor...娜亞芳周. 丈夫複姓娜亞跟丈夫姓叫芳周<--咁似樣多d.   因為當日是試開所以個餐廳還未準備 ...
中國字應由右至左讀,"娜亞方周",老婆叫方亞娜冠夫姓周

引用:
原帖由 Delight986 於 13-8-2009 16:14 發表   夾硬中國化全靠《唐玄奘》呢位高僧...http://www.cpce.gov.hk/chi/news/culture/bubbda/image/Icon3.gif  

漢族最利害武器是同化. 將四周鄰國文化溶合為漢族文化然後全盤漢化他們漸漸再把其文化淡滅. 高手殺人於無形.

引用:
原帖由 999 於 13-8-2009 17:12 發表 有冇聽過韓國的天主教要燒香的???

燒香....唔知 wor...不過天主教在彌撒過程中是有點檀香.

其實在舊約聖經中的祭司要求問耶和華時有一器具叫烏陵和土明定一些疑難. 中國文間宗教的杯茭同烏陵和土明的作用差不多.

引用:
原帖由 999 於 13-8-2009 17:53 發表 中國字應由右至左讀,"娜亞方周",老婆叫方亞娜冠夫姓周

咁姓周都好過姓娜亞..

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 13-8-2009 01:45 發表 你地兩個都好夾 jac.....  一個講一個答仲有d想像力勁強.... 如果佢老婆叫方舟.....個寫法可能唔同 wor...娜亞芳周. 丈夫複姓娜亞跟丈夫姓叫芳周<--咁似樣多d.   因為當日是試開所以個餐廳還未準備 ...

四哥既想像力咪仲強.....老虎大餐.....長頸鹿賓治.......馬騮餐....哈哈哈

叫下老虎大餐都好,可以試下扮豬黎食老虎

長頸鹿賓治又好o者~個杯一定係好長架喇.....飲極都飲唔晒....低!

馬騮餐....可能要您自己爬上樹度摘先有得食....

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 13-8-2009 01:45 發表 記唔記得我講過...pick it up and walk with me, I won't leave you here...當時都係在縣涯邊 wor...

四哥不嬲係咁有義氣架啦~~

一齊搵個風光如畫,背山面海,至靚既縣涯先叉

多謝mythz創造左咁靚咁精美既簽名

引用:
原帖由 celia 於 14-8-2009 10:11 發表   四哥既想像力咪仲強.....老虎大餐.....長頸鹿賓治.......馬騮餐....哈哈哈   叫下老虎大餐都好,可以試下扮豬黎食老虎   長頸鹿賓治又好o者~個杯一定係好長架喇.....飲極都飲唔晒....低! ...

馬騮餐....可能要自己爬上樹度摘先有得食...爬樹..."棧" 棵樹受罪

引用:
四哥不嬲係咁有義氣架啦~~一齊搵個風光如畫,背山面海,至靚既縣涯先叉

邊過放流電話我講義氣 講義氣..唔係我地的唔出尼行的人.

講吓炸...要叉都係自己做好d...我咁靚佬唔想同你同年同日..... 梳利.

引用:
原帖由 999 於 13-8-2009 17:12 發表 有冇聽過韓國的天主教要燒香的???

香港、台灣有 D 堂區都有。

東正教(Greek Orthodox)也會燒香。

引用:
原帖由 Delight986 於 14-8-2009 19:53 發表 橫排豎排漢字招牌  http://i293.photobucket.com/albums/mm69/liukuohsin/image001-1.jpghttp://i293.photobucket.com/albums/mm69/liukuohsin/image002-1.jpghttp://i293.photobucket.com/albums/mm69 ...

共慘擋早就改革過,佢地 d 書,早期多數係左至右,上而下,這樣話係統一方便人民閱讀.

*
*
*
*

My money
http://moneyismymoney.blogspot.com/

細個的時候喜歡看超人ultraman多過矇面超人,因為超人會變大,勁 D,若要自我代入更選個勁的啦。打敗怪獸時,自己好似神一樣,既有英雄感,又有巨大感,鏡頭由低角度影上來,雖然拍到條紅褲不雅觀,但就像千萬人向你仰視,個個人抬起頭向你無限敬仰,你再瀟灑的一飛走,不需為破壞負責任,幾爽! 

人總喜歡自己當上帝 ,又喜歡將自己等同正義,而又會盲目自己的正義會必勝,而超人ultraman系列完全符合這3點,所以受歡迎好正常。

fficeffice" /> 

娜亞方舟代表的是拯救,【洪水】比【巨大怪獸】來得更具體和埋身,一場大雨殺台灣百幾人,溫室效應下的香港越來越熱,穿西裝仲慘過比巴老坦星人追,自然怪獸就好似食錢怪一樣,由人的貪念、人的自私,導致了環境破壞而加速了他們產生。

若果真有M78星雲,我相信超人皇都會和超人之父傾傾,究竟仲值唔值得繼續派兵地球,那裡山長水遠,勞民傷財,怪獸長打長有,同周邊星球發生磨擦不在講,地球人又唔爭氣自己制造埋怪獸一份,超人四兄弟老Ge Ge仲有家歸不得 ,要長駐地球,好似美軍打越戰咁【出兵易,收兵難】………自從尼奧時代增兵至2人組後,都未試過一個超人可打到尾的……總要幫拖或返來入廠……不如派隻方舟太空船去地球…………

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 14-8-2009 14:05 發表 馬騮餐....可能要自己爬上樹度摘先有得食...爬樹..."棧" 棵樹受罪   邊過放流電話我講義氣 講義氣..唔係我地的唔出尼行的人. 講吓炸...要叉都係自己做好d...我咁靚佬唔想同你同年同日..... 梳利 ...

比您激死

引用:
原帖由 Potato 於 15-8-2009 00:47 發表 東正教(Greek Orthodox)也會燒香。

D 係乳香, 不過香港、台灣有 D 喜歡禮儀本地化嘅堂區會裝三炷香開彌撒, 有好多堂區有「中華歷代祖先靈位」, 捐獻多少就可以擺放先人遺照, 定期有教友為亡者祈禱念經。

引用:
原帖由 LouisLee 於 16-8-2009 23:38 發表   嗰 D 係乳香, 不過香港、台灣有 D 喜歡禮儀本地化嘅堂區會裝三炷香開彌撒, 有好多堂區有「中華歷代祖先靈位」, 捐獻多少就可以擺放先人遺照, 定期有教友為亡者祈禱念經。

係呀個d 叫 乳香唔係檀香... 

以前在學校時見到有些聖相個聖母馬利亞個像身穿中國服都有.

引用:
原帖由 celia 於 15-8-2009 12:53 發表   比您激死

why?????

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 18-8-2009 01:09 發表 why?????

又話同人地叉落縣涯.....而家講既又全部唔同晒....do冇解既.....比您激死

引用:
原帖由 celia 於 19-8-2009 23:37 發表   又話同人地叉落縣涯.....而家講既又全部唔同晒....do冇解既.....比您激死

嘩....甜言蜜語口甜舌滑用來欺騙女性感情 乜你唔知咩...e+比個真面目你睇都係想你好.

唔好信男人d 甜言蜜語由其是肥男人 tim 因為多油好滑.

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 20-8-2009 02:38 發表 嘩....甜言蜜語口甜舌滑用來欺騙女性感情 乜你唔知咩...e+比個真面目你睇都係想你好. 唔好信男人d 甜言蜜語由其是肥男人 tim 因為多油好滑.

o拿~....你話你自己好o拉!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 21-8-2009 07:38 發表 o拿~....你話你自己好o拉!  

你由加咀認肥....排隊 la...  你有無42吋腰...210磅同四眼....

發新話題