發新話題

影貓貓

引用:
原帖由 LouisLee 於 15-10-2009 10:36 發表   呢隻幾有大佬風範!!!

日本黑幫貓 ?!

[離島貓貓]

嘻嘻!! 第一次用支400mm zoom 影貓貓 .

1)

2)

3)

第二張烱烱有神, 全無冏樣, 可惜又系貓公公!

引用:
原帖由 虎榮 於 8-1-2010 00:12 發表 第二張烱烱有神, 全無冏樣, 可惜又系貓公公!

加菲貓公公 !!

引用:
原帖由 虎榮 於 8-1-2010 00:12 發表 第二張烱烱有神, 全無冏樣, 可惜又系貓公公!

你點睇到係公 ... 仲要係公公 ... ?

引用:
原帖由 Kendama 於 9-1-2010 00:08 發表   你點睇到係公 ... 仲要係公公 ... ?

睇耳仔得架啦! 耳仔被剪左一角的, 即系淨左身咁解! 至於系雄系雌?就憑直覺! , 我相貓相狗, 通常都幾準, 不過未用過黎相人啫!

引用:
原帖由 虎榮 於 10-1-2010 17:37 發表   睇耳仔得架啦! 耳仔被剪左一角的, 即系淨左身咁解! 至於系雄系雌?就憑直覺! , 我相貓相狗, 通常都幾準, 不過未用過黎相人啫!

淨咗身已經冇晒「貓生樂趣」, 點解仲要剪耳毀容咁冇陰功???

引用:
原帖由 LouisLee 於 10-1-2010 17:57 發表     淨咗身已經冇晒「貓生樂趣」, 點解仲要剪耳毀容咁冇陰功???

呢個絶育標記系為左方便照顧佢地班義工做識認的! 

香港同歐洲日本等地一樣, 有實行野貓家庭計劃, 為左控制野貓d數目, 佢地唔會捉走佢地, 因為一貓走, 一貓來, 可能新來的重好生養過之前個隻, 所以佢地會先捉隻貓貓去淨身, 然後放佢地返自己地盤霸住晒d地方, 咁就唔會有過多野貓, d義工亦會定期巡查睇吓有冇新貓, 有d重會定時喂佢地, 好似淨身補償咁! 為左識認外來貓同原有貓隻, 所有已淨身的都會剪去耳仔一角做記認!    

引用:
原帖由 虎榮 於 10-1-2010 18:42 發表   呢個絶育標記系為左方便照顧佢地班義工做識認的!    香港同歐洲日本等地一樣, 有實行野貓家庭計劃, 為左控制野貓d數目, 佢地唔會捉走佢地, 因為一貓走, 一貓來, 可能新來的重好生 ...

沒錯! 我之前在日本拍的所有街貓相都是剪晒耳的 !

等我都post張貓貓相先.........

引用:
原帖由 虎榮 於 10-1-2010 18:42 發表   呢個絶育標記系為左方便照顧佢地班義工做識認的!    香港同歐洲日本等地一樣, 有實行野貓家庭計劃, 為左控制野貓d數目, 佢地唔會捉走佢地, 因為一貓走, 一貓來, 可能新來的重好生 ...

我有朋友做貓義工, 佢係將D流浪貓B養大, 等待領養, 如無人領養最後會放回原居地.

唉! 感覺都幾慘, 習慣家庭溫暖無人要就要放逐出街流浪.  

引用:
原帖由 SAS2007 於 10-5-2010 12:58 發表 等我都post張貓貓相先.........

肥dodo, 幾可愛, 我估應該有貓主的!

引用:
原帖由 叮噹 於 10-5-2010 14:14 發表   我有朋友做貓義工, 佢係將D流浪貓B養大, 等待領養, 如無人領養最後會放回原居地.   唉! 感覺都幾慘, 習慣家庭溫暖無人要就要放逐出街流浪.  

咁都好過將佢地人道毁滅吖!

我有個傔職同事今日話我知, 佢同朋友攞左隻臘腸狗仔回來養(幾得意的), 因為唔識教佢大小便, 唔夠兩個星期, 就將佢送左去愛謢動物協物, 結果俾我同成班同事閙左成個鐘!

香港就系多得d咁o既人, 先回有咁多無辜貓狗死得不明不白! 好心d人無心機就咪養啦! 佢地知唔知d小動物都有感情, 知道俾人遺棄都會憶鬱架!

引用:
原帖由 虎榮 於 13-5-2010 00:47 發表   咁都好過將佢地人道毁滅吖!   我有個傔職同事今日話我知, 佢同朋友攞左隻臘腸狗仔回來養(幾得意的), 因為唔識教佢大小便, 唔夠兩個星期, 就將佢送左去愛謢動物協物, 結果俾我 ...

哇..你同事係唔係人黎嫁, 送去愛協無人收養就要人道毀滅, 即係送佢去死者 , 點解唔問下有冇人收養, 唔識教佢大小便係主人問題, 唔通養個仔唔聽話拎去人道毀滅?

我屋企都有兩隻二手寵物, 性格係古怪D, 我都攪佢唔惦, 無法細個無教好, 只好忍下佢地.

引用:
原帖由 叮噹 於 13-5-2010 01:07 發表   哇..你同事係唔係人黎嫁, 送去愛協無人收養就要人道毀滅, 即係送佢去死者 , 點解唔問下有冇人收養, 唔識教佢大小便係主人問題, 唔通養個仔唔聽話拎去人道毀滅?   我屋企都有兩隻二手寵物, 性格係 ...

我地今日都系用同一番說話省佢! 聽講如果兩星期無人要, 就會打針送佢走! 我有同事話如果有人肯收養佢, 會幫手義務訓練佢數星期!唉! d小動物只要俾人遺棄一二次, 就會對人類失去信任!

引用:
原帖由 虎榮 於 13-5-2010 00:38 發表   肥dodo, 幾可愛, 我估應該有貓主的!

我喺係羅馬鬥獸場出面影所以唔知佢有冇主人. 佢俾我最深刻印象係佢智鬥狗狗一幕

啱啱搵到呢張貓相, so cutie!!!

http://seibun.nosv.org/neko/?p=%BA%F9%C5%C4%BD%DF%BB%D2

Catpic001.jpg picture by LouisLeeKH

引用:
原帖由 SAS2007 於 13-5-2010 15:50 發表 我喺係羅馬鬥獸場出面影所以唔知佢有冇主人. 佢俾我最深刻印象係佢智鬥狗狗一幕

原來是羅馬!

咁佢多數都系野貓, 不過羅馬有歐洲最大的保護動物及獸醫組織駐場, 經常有義工及獸醫照顧佢地健康及三餐一宿, 加上當地無咩變態貓狗殺手, 所以佢地生活都幾寫意, 特別在鬥獸場一帶最多! 舊年我個best friend同佢個好黐纏o既意大利愛人 就去左參觀羅馬果個保護動物組織, 重影左幾百張相返來, 佢應承遲吓燒個副本俾我, 第日收到, 放d貓相俾大家睇睇!    

引用:
原帖由 虎榮 於 17-5-2010 17:46 發表   原來是羅馬!   咁佢多數都系野貓, 不過羅馬有歐洲最大的保護動物及獸醫組織駐場, 經常有義工及獸醫照顧佢地健康及三餐一宿, 加上當地無咩變態貓狗殺手, 所以佢地生活都幾寫意, 特別在鬥獸場一帶 ...

聽虎榮你咁講, 我都戥佢地開心. 反觀香港d貓貓就..........
好期待你post d 相上黎....
講開貓貓, 不經不覺自己養咗十五年隻貓貓都走咗差不多一年. 到而家重係好掛住佢.......

=(* . *)= [貓店 . 店貓] =(* . *)=

早排與友人去了一間貓貓店食"貓貓飯"  !
食完飯便替店中多隻店貓拍下記念照 .
牠們都很乖. 但好愛睡 !

All by K20D + DFA 100mm Macro

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

9)

發新話題