發新話題

超級巨聲...

引用:
原帖由 inabottle 於 21-7-2009 08:51 發表 亞視輸收視贏口碑 《星光大道》 Vs《超級巨聲》 21/7/2009【明報專訊】   無綫《超級巨聲》與亞視《亞洲星光大道》兩個新世代唱歌比賽,剛於周日(19日)晚上於不同時段首播,互撼結果是亞視輸收視贏口 ...

《星光大道》8點

Vs

《超級巨聲》26點

今個week又睇吓收視如何...

佳在你遇到我 不愛計較的我 算你壞人有好命

引用:
原帖由 inabottle 於 21-7-2009 08:54 發表   《星光大道》8點             Vs 《超級巨聲》26點   今個week又睇鵀炸囍p何...

通常都係大台 Win gala~!

o的精英參賽者多數去大台!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

大家都係想抄全球的歌唱比賽﹐認真評判真人騷潮流。

我係非常喜歡看台灣的星光大道的﹐參賽者水準高﹐評判個個真的是音樂演出與製作﹐或者演藝製作的老鳥﹐認真講評但不失趣味與輕鬆時刻。

但亞視那個用劉以達做評判﹐以為係殘酷一叮用嘻笑態度講評﹐學台灣加個形像師﹐時裝設計師類似的人Walter Ma做﹐但完全冇影。兼首晚前3﹐4位參賽者水準已經夠嚇怕我﹐又俾佢地唱完全首﹐我放棄了。吃飯途中來的﹐不如轉台番去看醫生與美女美食。

無線那個參賽者水準真的高很多﹐聽的舒服。劉美君未必好曾寶儀很多﹐但至少不用看多餘的林曉峰。評判明顯年輕化﹐雖然是音樂人﹐講評尚算言之有物﹐但還是不夠說服力﹐尤其古巨基﹐廢話連篇以為自己搞到氣氛。

兩邊都犯觀眾未跟參賽者建立感情就播甚麼他們的心聲片段﹐大佬﹐跟了幾個月有感情就話聽下你講野0者﹐現在是第一集不知你阿水啊。遲幾集先拍呢D啦。完全唔知人家台灣的成功方程式﹐捉錯晒。
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 singingsoul 於 21-7-2009 10:34 發表 大家都係想抄全球的歌唱比賽﹐認真評判真人騷潮流。我係非常喜歡看台灣的星光大道的﹐參賽者水準高﹐評判個個真的是音樂演出與製作﹐或者演藝製作的老鳥﹐認真講評但不失趣味與輕鬆時刻。但亞視那個用劉以達做評判﹐ ... 無線那個參賽者水準真的高很多﹐聽的舒服

希望atv係未出招吧... 如果水準跟第一集一樣唔知點收尾 ...

atv網上資料簡單直接易睇(小樽懶之故)

http://www.hkatv.com/v3/infoprogram/09/asianmillionstar/24.html

睇左兩台21日果集,各有優劣.

唔知係咪賽制還是未到汰弱留強的關係,

覺得參賽者水準無線平均略高於亞视,

但主持及評審的表現,我卻覺得亞視稍勝

覺得劉美君主持的深度不夠,

期望她應可負起更多臨場鼓勵及帮參賽者調整心情的責任,

以助發揮表現,而壓場串場的功力亦稍欠

亦不喜歡讓未pass者向評判'求分"的環節,

好像失去了專業比賽的格調

阿寳似leader,曉峰只能是support.但仍缺些默契

評審方面亞视的平均水準較專業,

起碼表達力較強,對參加者較有啓發

無線的各評審評語水準有參差.

唱優不等於評優.

引用:
原帖由 999 於 30-7-2009 01:48 發表 睇左兩台21日果集,各有優劣. 唔知係咪賽制還是未到汰弱留強的關係, 覺得參賽者水準無線平均略高於亞视, 但主持及評審的表現,我卻覺得亞視稍勝覺得劉美君主持的深度不夠, 期望她應可負起更多臨場鼓勵及&# ...亦不喜歡讓未pass者向評判'求分"的環節  

出"求分"題可以很好睇, 算係另一個表現唱功既機會... 如果(唔係做戲既話)在"求分"題參加者唱翻啱夾佢既歌係會令人留下印象......可惜好似只係淚汪汪或怕羞咗少少...起了反效果作用添

唔知遲d會唔會有指定歌仔/主題比試... 有就好啦~ 想吓先:  比試oldcake/老餅歌啦 ~ 粵曲 ~ 40/50/60/70/80/90年代HK懷舊歌啦 ...... 合唱歌啦...男男又得女女又得總之係兩個人合唱啦 ~

引用:
原帖由 inabottle 於 30-7-2009 23:42 發表    比試oldcake/老餅歌啦 ~ 粵曲 ~ 40/50/60/70/80/90年代HK懷舊歌啦 ...... 合唱歌啦...

可以翻唱又唱翻紅D老餅歌都唔出奇 ... 參加者既質素固然重要...大會既細心巧心安排亦不可缺(如揀咩歌咁啦), 小邊個都得既主持劉美君愈做愈大壓力睇D娛樂報料勁彈佢就估到, 如果照搬第一/二集表現, 佢真係要諗諗點行, 搵多個人主持會唔會好D?

引用:
原帖由 inabottle 於 30-7-2009 23:53 發表   可以翻唱又唱翻紅D老餅歌都唔出奇 ... 參加者既質素固然重要...大會既細心巧心安排亦不可缺(如揀咩歌咁啦), 小邊個都得既主持劉美君愈做愈大壓力睇D娛樂報料勁彈佢就估到, 如果照搬第一/二集表現, 佢真係 ...

有咩oldcake歌推介? 首選kenchoi既歌仔(剛聽過流緊耳油), 你可以話佢唱歌麻麻, 但歌仔真係唔差, 曲詞俱佳作品未必首首你唱出口, 但哼唱兩三句又似曾相識想聽埋下去, 歌已經把你/觀眾/評審(如果小樽係評審......當然唔係啦但小樽係觀眾 )留住一陣間啦, 聽不聽下去攞唔攞到高分都係靠你把聲唱出kenchoi未盡好既地方喔

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=1233&extra=page%3D1&page=10

星光五現在Live播出,淘汰1個進10強

引用:
原帖由 inabottle 於 30-7-2009 23:42 發表   出"求分"題可以很好睇, 算係另一個表現唱功既機會... 如果(唔係做戲既話)在"求分"題參加者唱翻啱夾佢既歌係會令人留下印象......可惜好似只係淚汪汪或怕羞咗少少...起了反效果作用添   ...

同意,!加分題如果是唱歌、才藝可接受,因為可讓人刮目相看,

單用淚眼、齋talk求分,即係話參賽者未準備好同反映出評判評出來的結果唔夠專業客觀、比分冇準則!或是主辦單位或主持人失策而想出嚟ge!

引用:
原帖由 inabottle 於 30-7-2009 23:53 發表   可以翻唱又唱翻紅D老餅歌都唔出奇 ... 參加者既質素固然重要...大會既細心巧心安排亦不可缺(如揀咩歌咁啦), 小邊個都得既主持劉美君愈做愈大壓力睇D娛樂報料勁彈佢就估到, 如果照搬第一/二集表現, 佢真係 ...
其實台灣星光大道也是抄人的,但加入了其他資源及元素,有自己的風格,由初賽到決賽都是有層次的鋪排,專業評判都有一針見血的啄磨他們,不是讓他們自生自滅,確實參賽者在參賽期間進步很多,甚至到職業水準!星光當然也很商業,但有技考融入了節目當中,不會讓人反感.

珠玉在前,劉美君也要努力,但在hk又誰更適合做呢個主持位呢?有唱歌/音樂底嘅主持人?阿旦?林海峰?蔡楓華?

引用:
原帖由 999 於 31-7-2009 22:42 發表 劉美君也要努力,但在hk又誰更適合做呢個主持位呢?有唱歌/音樂底鴷D持人?阿旦?林海峰?蔡楓華?

都有人選o既~....例如 : 杜麗莎、雷頌德、呂姍....o甘o拉!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 2-8-2009 08:42 發表 都有人選o既~....例如 : 杜麗莎、雷頌德、呂姍....o甘o拉!
杜麗莎、呂姍都唔錯!

引用:
原帖由 999 於 2-8-2009 11:14 發表 杜麗莎、呂姍都唔錯!

當然~!典堂大師級喎!

引用:
原帖由 999 於 31-7-2009 22:42 發表  ......但在hk又誰更適合做呢個主持位呢?有唱歌/音樂底嘅主持人?阿旦?林海峰?蔡楓華?..

盧業瑂也不錯吧~ 最近沒有看過她任何東東, 只係樽腦就只係浮出佢一個呢 ... 越想越想佢代劉美君

謝安琪參加亞洲星光大道 ~ 3分11秒...竟看完了它...佩服小樽(小樽都幾無聊)... 也佩服製片(製作此片人兄)

http://www.youtube.com/watch?v=Ns7_hqEdCfY&feature=popular

引用:
原帖由 超人兄弟 於 2-8-2009 12:44 發表 當然~!典堂大師級喎!

唱家班嘛~ 都可以試試一齊拍住上做

引用:
原帖由 999 於 31-7-2009 22:22 發表 同意,!加分題如果是唱歌、才藝可接受,因為可讓人刮目相看, 單用淚眼、齋talk求分,即係話參賽者未準備好同反映出評判評出來的結果唔夠專業客觀、比分冇準則!或是主辦單位或主持人失策而想出嚟ge!

今晚又來啦... 唔知繼上一集出街後既反應, 仲有無淚汪汪出現?....................... 好似都仲有

引用:
原帖由 inabottle 於 2-8-2009 18:49 發表   今晚又來啦... 唔知繼上一集出街後既反應, 仲有無淚汪汪出現?....................... 好似都仲有

已經出現淚彈發放了~!

今晚賽果我都好滿意~!

發新話題