發新話題

超級巨聲...

引用:
原帖由 超人兄弟 於 5-8-2009 20:40 發表 o下~...小樽o甘快就知何晶晶...被淘汰出局......??!TVB預告鑉拉??!無睇 tim~....

都係講伍評審果篇報導有提及既料......>>>

引用:
原帖由 inabottle 於 5-8-2009 19:26 發表     你哋不謀而合咁啱留意她倆~     ......評判伍樂城愛徒...... 輯自: http://www.hkreporter.com/talks/thread-800358-1-1.html    本刊得悉何雁詩係評判 ...

除咗何雁詩之外,89號何晶晶都係「伯樂」學生,佢讀嘅係「跨學系學生音樂製作計劃」,當晚出局邊緣,神奇地有3分救命,總算大步檻過,可惜下一集都係出局收場。

佳在你遇到我 不愛計較的我 算你壞人有好命

引用:
原帖由 inabottle 於 5-8-2009 19:26 發表     你]不謀而合咁痧d意她倆~

靚女儦嚇...更留意啦...hee...!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 inabottle 於 6-8-2009 20:00 發表   都係講伍評審果篇報導有提及既料......>>>   除鬫騥飛痐坏~,89號何晶晶都係「伯樂」學生,佢讀麉Y「跨學系學生音樂製作計劃」,當晚出局邊緣,神奇地有3分救命,總算大步檻過, ...

Ayiya~....點解會輸o架~....失望呀!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 6-8-2009 22:59 發表 Ayiya~....點解會輸o架~....失望呀!!

咁下一集既巨聲你唔睇唔得啦 ... 佢有參加華星辦最後一屆既新秀(...忘了是否擇冠!?)不久, 華星就執咗云云...

引用:
原帖由 inabottle 於 7-8-2009 08:39 發表   咁下一集既巨聲你唔睇唔得啦 ... 佢有參加華星辦最後一屆既新秀(...忘了是否擇冠!?)不久, 華星就執髐炊...

華星應該係賣盤畀環球新藝寶..
不然就唔再推出<最紅><最熱>...

以前華星比賽,竟然搵參賽者係跑步機上唱歌?
虐待參賽者同觀眾~!
跑步機上唱歌點會好聽~丫~?

環球新藝寶東亞華星懷緬
<最紅><最熱>的張國榮(27/03/2009) - 環球唱片 ...離世六周年,哥哥張國榮《最紅》的形象、《最熱》的歌聲仍在大家的心中。環球、新藝寶和東亞華星合作推出《最紅》和《最熱》兩張珍藏精選專輯,向一代巨星—永遠的哥哥 ...

http://www.umg.com.hk/hotnews_detail.php?company_id=1&id=700

引用:
原帖由 inabottle 於 7-8-2009 08:39 發表   咁下一集既巨聲你唔睇唔得啦 ... 佢有參加華星辦最後一屆既新秀(...忘了是否擇冠!?)不久, 華星就執髐炊...

何晶晶係金咪獎....即華星辦最後一屆既新秀冠軍~!

引用:
原帖由 inabottle 於 5-8-2009 20:09 發表 入咗30強之一既陳鴻碩面試時係自彈自唱(仲係粵語歌, 所以有留意佢), 獲得評審之一藍奕邦青睞... 第二集既佢又係自彈自唱(忘了唱甚麼歌 , 藍奕邦再一次表示欣賞(?)佢. 原來係過江龍, 他參加過台灣超級星光大道耶 ...

樽腦失靈喇 ... 陳鴻碩面試係唱齊秦既夜夜夜夜... 17:40

超級巨聲 第一集

http://v.ku6.com/show/npYzL-luQmg6EBCi.html

Ayiyaya~....我睇好o既 27號周志康( 超級巨聲 )淘汰o左o拉~.....!

認同呂方所講佢運用假聲太緊....太賣弄!

Wooow~......65號 陳彥廷唱得非常的好非常的超水準!

16歲咋~.....好厲害...前途無可限量~!

評判竟覺得陳彥廷比原唱者張學友強得多~....? 各位點睇?!

林景程+陳彥廷 - 090809 超級巨聲 - 你是我的眼+講你知

Jacky Cheung 張學友 - 講你知

我係歌手評判嘅話, 就一定會盡量踢走一班有實力参賽者, 因為有一半参賽者都唱得好過嗰啲哥仔姐仔. 佢哋入行, 呢班友一定可以 OUT, 唔知剪解啲評判成日話参賽者是否可以感動到聽衆. 但係又有好多歌手嘅歌, 我邊聽邊看歌詞, 我都未知佢哋唱乜東東.... 如果一班参賽者能在今天可以用歌感人, 當今樂壇以可列五絕. 回想20多年前, 阿梅摘冠, 重未聽過話佢的風的季節感人. 阿梅係 "一嗚驚人" "光茫初現" ... ... 當然歌藝表演要令人感動到作者及演譯者的信息. 但還看一衆自言沒有拍施的歌手評判話自已的歌聲可以感動人, 亦會受人感勳 ...  在云云情歌世界, 要配合到令人感動的已不多了. 枉說在初試啼聲的歌唱比賽. 一班所謂專業, 只不過在同業中自大狂言一翻.

引用:
原帖由 超人兄弟 於 12-8-2009 11:01 發表 評判竟覺得陳彥廷比原唱者張學友強得多~....? 各位點睇?!   林景程+陳彥廷 - 090809 超級巨聲 - 你是我的眼+講你知 Jacky Cheung 張學友 - 講你知  

比賽結果及評判予參賽者的評語999沒意見,

除了那句"唱得其實比張學友強多了!”

在想:現在的張學友來參唱最多也只能得17分而已!

這句話會否陷參賽者於不義?

999限於慧根,也不會歌唱,對於那些很有風格及了不得的評語只能感讚嘆!

林景程的感情較投入,唱錯歌詞也臨危不亂(副歌第二句應是帶我領略四季的變換可能他自己也沒發覺)

但要超越原唱者那種撼動人心的氛圍實在太難!情感真是演唱的靈魂.!

陳彥延的表現、歌唱技巧確是讓人刮目相看,16歲有此表現非常難得,

但以16歲之齡去駕馭我願意用我十年去換我共你十天這句歌詞,始終欠缺了一點點

至於劉美君....唔想再講了!

星光五有個鬼仔唱"你是我的眼"唱得比很多很多的中國人更有味道

引用:
原帖由 超人兄弟 於 12-8-2009 11:01 發表 評判竟覺得陳彥廷比原唱者張學友強得多~....? 各位點睇?!   林景程+陳彥廷 - 090809 超級巨聲 - 你是我的眼+講你知 Jacky Cheung 張學友 - 講你知  

林景程的感情投射比陳彥廷好很多,技巧上陳或較佔優,但林郤讓我較感動,合上雙眼再聽一次,兩者二選其一,我還是會選林的!

陳彥廷怎麼會跟張學友比?根本不同層次麻!

我不是說陳不好,只是覺得這未免未過譽,亦對他不公平! 他的條件不錯,技巧亦好,但唱功上仍有造作之處,首先他刻意賣弄技巧,美式騷靈唱法並不適合每一首歌,動不動就玩sliding,有點過了火,唱這首歌不需要亦不應這樣,聽得出誠意就已經夠!坦白說,我只見到一個唱得很好的歌者,但一丁點感動也沒有! 尚有,我覺得陳有意無意間在唱假音及咬字上都在模彷張學友,有技巧及能力,為何不唱真聲?現在的風格還不是學友的風格!況且他有一點懶音,特別在句子收尾時!

張學友唱得自然深情得多 ,或者這是人生經歷不同的結果吧!

引用:
原帖由 999 於 12-8-2009 22:10 發表 比賽結果及評判予參賽者的評語999沒意見, 除了那句"唱得其實比張學友強多了!” 在想:現在的張學友來參唱最多也只能得17分而已! 這句話會否陷參賽者於不義? 999限於慧根,也不會歌唱,對於那些很有風格及了不得的 ...

如果說 "唱得其實比張學友強多了!” 那就學友連 17分也沒有o尼~!

引用:
原帖由 inabottle 於 5-8-2009 19:26 發表     ... 亞視《亞洲星光大道》8點收視比,無綫《超級巨聲》24點收視贏成條街,但口碑仍然插水,網友對《超級巨聲》司儀劉美君繼續圍攻。據知陳總已急召其新愛將森美加入《超級巨聲》擔任嘉賓主持,希望可以挽回頹勢。

唔睇新聞會out ... 睇咗知賽果到時播出無咗想睇既意欲 .... 但小樽一定睇由森美(嘉賓)主持既四集喔 ...... 仲有係小蕭作評審... 唔知atv既星光大道到時候出星光一班未 .... 等呀等...

森美搞Gag搶劉美君風頭 (星島)2009年8月13日 星期四 06:30

fr: http://hk.news.yahoo.com/article/090812/3/dod8.html

無綫節目《超級巨聲》前晚進行錄影,森美更首次以嘉賓主持身分登場。他不斷大搞「爛Gag」,令節目氣氛高漲,搶去劉美君不少風頭。森美說:「最後我被導演剪晒,我都唔會介意。」

《超級巨聲》一向都以淘汰形式進行,前晚則舉行一場表演賽。19位參賽者被分成6隊,爭奪10萬元的獎金獎品,但似乎各人未被獎金獎品打動,部分未盡全力,最後就由劉威煌、李浩森及海俊文一隊勝出。

不諳廣東話的台灣歌手蕭敬騰前晚擔任嘉賓評判。被主持人問到如何突出個人形象,他不懂回答,身旁的森美則不停說謝謝,令他一臉尷尬。

引用:
原帖由 inabottle 於 13-8-2009 08:16 發表   唔睇新聞會out ... 睇咗知賽果到時播出無咗想睇既意欲 .... 但小樽一定睇由森美(嘉賓)主持既四集喔 ...... 仲有係小蕭作評審... 唔知atv既星光大道到時候出星光一班未 .... 等呀等...   ...

數數手指曹格既四集之後就到森美...8月尾9月頭吧 ya~

1586j7t00qnkuk-i0.jpg picture by inabottles

引用:
原帖由 虎榮 於 13-8-2009 00:40 發表   林景程的感情投射比陳彥廷好很多,技巧上陳或較佔優,但林郤讓我較感動,合上雙眼再聽一次,兩者二選其一,我還是會選林的!   陳彥廷怎麼會跟張學友比?根本不同層次麻!   我不是說陳不 ...

虎榮兄法眼了得~!

評判如果說: 陳彥廷比張學友L多了.....我開始懷疑這評判的評審能力....學友聽到也說 : o吾係o麻?!

但 16歲 的可否能掌握到騷靈的唱法?....學虎榮兄說是在做作嗎?

引用:
原帖由 虎榮 於 13-8-2009 00:40 發表   林景程的感情投射比陳彥廷好很多,技巧上陳或較佔優,但林郤讓我較感動,合上雙眼再聽一次,兩者二選其一,我還是會選林的!   陳彥廷怎麼會跟張學友比?根本不同層次麻!   我不是說陳不 ...
有能力表達感同身受的歷鍊,聽起來會更富渲染力!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 13-8-2009 00:58 發表 如果說 "唱得其實比張學友強多了!” 那就學友連 17分也沒有o尼~!  

評判的評語就算詞窮,也不必譁眾取竉,誇巧製造經典砌詞,

有時恰如真份實話實說,比一些爛gag對參賽者更有助益!

引用:
原帖由 inabottle 於 13-8-2009 08:16 發表   唔睇新聞會out ... 睇咗知賽果到時播出無咗想睇既意欲 .... 但小樽一定睇由森美(嘉賓)主持既四集喔 ...... 仲有係小蕭作評審... 唔知atv既星光大道到時候出星光一班未 .... 等呀等...   ...

出道不夠二年的小蕭被邀做嘉賓?!一向少說話的他不知給什麼評語出來?

佢個髮型係要摭住右眼角縫針的疤痕.

發新話題