23 12
發新話題

阿信的故事

阿信的故事

80 年代在歡樂今宵裡播出.田中裕子演青年版本阿信.很感人.翁倩玉唱曲.中文主題 很好聽有意思: 命運是對手 ...不低頭 但此version 是葉倩文唱的.

阿信的故事:台灣版本 中村雅俊給小林婈子的教誨,很好的人生道 但香港人能做到有多少?

在亞視重播我至睇哂,我個人頂吾順毛記的翻譯同配音.

無記當年同亞視套秦始皇 打對台,用阿姐套寶蓮燈打頭陣輸左,結果要用呢套師奶殺手先打贏!我比較鐘意前段同中段(二次大戰結束前)的戲份!後段有拖戲感覺!

我勁鍾意睇阿信, 好多集我都睇到眼濕濕.

引用:
原帖由 杜劍龍 於 19-3-2009 09:17 發表 我勁鍾意睇阿信, 好多集我都睇到眼濕濕.    
我都係,每一次聽和睇後Judy Yung唱的時侯都十分感動. ......命運是對手.. ...去片.....好.有意思又令人振奮的歌.現今少之又少......

大過後的阿信,(小林綾子)在台灣宣傳 中視電視台播的阿信.還有小小似樣...

亞視播"亞信"時,都有訪問過小林綾子.

引用:
原帖由 hongkongman 於 22-3-2009 16:47 發表 我都係,每一次聽和睇後Judy Yung唱的時侯都十分感動. ......命運是對手.. ...去片.....好.有意思又令人振奮的歌.現今少之又少...... http://i688.photobucket.com/albums/vv243/hongkongman1/th_--8.jpg

經典頑童改編歌曲 :

"命運是隻狗永不低頭!!!!"

據說香港的八佰伴老闊 和田一夫的母親就是真的阿信.但可惜最終要敗走回日本.風光了一段日子的.好懷念有八佰伴的日子.因以前常到八佰伴的食堂食日式拉麵......又可window shopping.

台灣有一套中文版賣!

看了兩次,重播那次認真完整看了,雖然好長,但真的好感動好勵志,好中意主題曲

好感人,睇到眼濕濕 尤奇童年 鱀art,好有戲味。

我反而幾鍾意老年阿信,結局同浩太先生海邊漫步。

有間零食店叫789阿信屋,有D唔貴嘅奇怪飲品(冷泡茶 / 楊桃汁……)

喱部劇我都係斷斷續續咁睇過,小孩篇完全走晒寶,人人都話好感人!
唔覺有正版dvd賣,希望有機會搵到粵語老翻重溫一下。 其實正响度搵緊!

據聞劇集中的公司就是八百伴。

當八百伴倒閉時,我會想若阿信在生的話,她會怎想呢?

引用:
原帖由 hongkongman 於 28-3-2009 03:07 發表 據說香港的八佰伴老闊 和田一夫的母親就是真的阿信.但可惜最終要敗走回日本.風光了一段日子的.好懷念有八佰伴的日子.因以前常到八佰伴的食堂食日式拉麵......又可window shopping.

數年前他還說要東山再起,不知他的近況如何。沒有阿信幫他了。

想起以前銅鑼灣的日資百貨公司全部冇晒,有點唏噓。(Sogo不算,因香港Sogo數年前已賣了給華人置業。)

引用:
原帖由 NoName 於 6-1-2012 10:42 PM 發表   
引用:
原帖由 hongkongman 於 28-3-2009 03:07 發表 據說香港的八佰伴老闊 和田一夫的母親就是真的阿信.但可惜最終要敗走回日本.風光了一段日子的.好懷念有八佰伴的日子.因以前常到八佰伴的食堂食日式拉麵......又可window shopping.

數年前他還說要東山再起,不知他的近況如何。沒有阿信幫他 數年前他還說要東山再起,不知他的近況如何。沒有阿信幫他了。   想起以前銅鑼灣的日資百貨公司全部冇晒,有點唏噓。(Sogo不算,因香港Sogo數年前已賣了給華人置業。)

大約2008年 i-Money 雜誌報導 和田一夫 在上海開辦商業管理學校, 傳授自己的失敗經驗。 那篇  i-Money 雜誌的報導和田一夫自己道出了當年的失敗!

"亞信的故事" 實在太長篇, 由小青中老拍到死....長到呢.....
拍到老信有仔有孫 重要請(定買)個"小耕戶"細路女去打工 ,
個細路女又係好似亞信咁 , 又係果句 : "我做得黎0架 ! "
睇到我 o 咀 , 唔通一個終結之後又 一個開始 , 個細路女
変亞信Mark II ????跟住又再黎小青中老拍到死????

時代唔同 , 香港呢個年代邊個會再buy煽情日本片? 之前套
"一 litter 眼淚"未播之前個日本同事話好睇, 叫我睇,
我話呢d片(疑似)日日喊香港係冇人會睇 , 要show出黎好
好睇睇 (靚仔靚女)先至有人watch.

當年八百伴執粒 , 港府用公帑接濟冇糧出嘅八百伴伙計 .

和田一夫關門大吉返祖家 , 出書、 開講座 、教人破產後點重組...
有人同佢計過話呢d收入可觀 , 但欠香港d前伙計份糧就冇着落 ....

雖然和田老母否認自已係亞信 , 但好多人相信佢嘅故事就係"亞信的故事"

話時話,"阿信"其實是曰本電視史上最高收視的電視劇,個記錄至今重未有其他劇破到.

23 12
發新話題