發新話題

從紅磡出發...台中范特喜(Fantasy)專區...再返紅磡!

引用:
原帖由 999 於 29-7-2009 23:09 發表 懷疑是女諜的女侍, 身穿深藍色套裝裙,蕾絲白領,白色絲襪,十足西洋管家服, 頭扎馬尾,標準樣板戲式化妝, 但不是想像中的單眼皮,或者女諜學過易容之術! 999不算高,號稱有172cm, 但女待著了高踭鞋便與999平頭 ...

Woow ... you're so observant ... do they mind you watching them so closely ka?

What else have you noticed when they talked / smiled to you? 

K didn't win the PTH contest cos K was too timid to say anything too!!!

The KTV on the wall was good fun - very NK feel!!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 30-7-2009 00:53 發表 上星期日同班舊同學去佐敦道「馬華餐廳」食飯兼懷舊一番, 間舖係我死鬼老豆嘅 friend 開嘅, 差唔多 40 年歷史, D 咖喱羊同咖喱牛腩好正, 海南雞都 OK, 係 D 雞油飯退步咗, 最開心係知道大老細黎老 ...

Good tips ... will try their curry beef brisket / mutton next time passing by there ...   

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 31-7-2009 01:18 發表 韓國人愛食狗肉,上上次遊韓時,見到街邊大排檔,枱上擺有狗頭一個,証明佢吾係賣羊肉.

Pictures of 狗頭s also on the menu!!!

引用:
原帖由 Kendama 於 31-7-2009 13:48 發表   Bro999 was very smart to find the place. It's wasn't easy to find any places in such a big city, not even for locals!!! The one with a blue collar ribbon could be the same one K met - s ...

揾得到只係靠運氣的!

佢地認得你可能你太有型吧!

引用:
原帖由 999 於 4-8-2009 00:23 發表 揾得到只係靠運氣的! 佢地認得你可能你太有型吧!

I never trust luck ... you really need good directional sense to get around in China

I'm simply a 4-eye-short-fat-man ... maybe that's easy for them to recognise me ...

The guest service in SH is totally beyond my expectation ... how about that in BJ?  

引用:
原帖由 999 於 29-7-2009 23:38 發表 我問女侍有什麽特色菜,她強烈推薦hardsell貴價菜, 而且不管999食量多少,魚翅、明虾、鮑魚一一介紹, 999需要冷靜 ,着她先去忙別的,因我要三思! 烤牛肉等韓國燒烤無謂la,選吃特色菜吧! 這味海 ...
999示意要點菜,

全層唯一穿朝服嘅女侍就走過來,

999唔飲酒又是一個人,所以只點左幾個小型菜:

點左個蒸海膽...口味還可以

有D似日本料理的茶碗蒸

但內容是用海膽、蛋、上湯、松茸

Kim-Chi一定要叫,

999貪心要多試幾種,

女侍特許999只叫半份綜合泡菜,

右為迷你蘿蔔,

左是酸白泡菜,

上邊的泡蘿白最正,

下的最辣,

中的椰菜最嫩

999對Kim-chi喜愛度只屬一般,

沒甚研究.

但因表弟婦是南韓人,也食過其手藝

比較之下,此餐館的Kim-chi的辣度和酸度比較溫和,

較合999口味,所以一件不留!

再來一個涼拌牛肉冷麵,

上至下,層層叠是疍絲、青瓜、蘿蔔、牛肉、辣泡菜、蕎麥麵、冰鎮上湯,湯面浮着幾粒松子

看起來冷冰冰,

撈起來紅"當""蕩"

食時辣到興合合,

冰與火之交融!特別的口感!

泡菜的醬混了湯後仍徧辣,食到999流汗

還有點了一個海螺神仙爐,

點知上菜時大眼女侍用帶韓腔普通話阻止999影相!

女侍:不可以!

999:不可以拍照yo??

女侍點頭

999:那個海螺神仙爐很漂亮yo,可以拍一張嗎?

女侍搖著馬尾:不可以

999:那可以拍(照)你嗎?

女侍頓一下,笑著說:不可以!

999衰左,以為要拉去勞改gala,

點知女侍們可能太忙,唔記得左對付我卦!

西柚咁大嘅海螺,下面用酒精爐燒住,把螺肉、海參、松茸等切片、上湯塞回螺殼中加熱 咁就造就左一道招牌菜

引用:
原帖由 999 於 4-8-2009 01:18 發表 999示意要點菜, 全層唯一穿朝服嘅女侍就走過來, 999唔飲酒又是一個人,所以只點左幾個小型菜: 點左個蒸海膽...口味還可以有D似日本料理的茶碗蒸但內容是用海膽、蛋、上湯、松茸   Kim-Chi一 ...

嘩 ... 999 好識叫又好刷得 wor ...   (K對個海螺燒同海膽蒸特別有興趣 ... 999唔食辣下次就要搵埋K啦 ... 青柳館只有冰冇火 ... 攪到 K 成日要 request for chilly source!)

睇黎 D 菜式同女諜既衣式同 青柳派 好唔同 bor ...

海棠花其他女諜著乜衫呢又?

青柳派 冇 say no to K's photo taking bor ... 點解朝鮮都行一國兩制 Ka?

引用:
原帖由 Kendama 於 31-7-2009 13:54 發表   Woow ... you're so observant ... do they mind you watching them so closely ka? What else have you noticed when they talked / smiled to you?  K didn't win the PTH contest ...

佢哋唔mind卦!唔通佢地只招呼失明人事?

在對話當中,999大部份時間都係眼金金咁"目及"住果本驚為天人嘅Menu law!

K兄你盡在不言中啫!

MV似香港7~80's以前的製作水準

引用:
原帖由 Kendama 於 4-8-2009 01:51 發表 嘩 ... 999 好識叫又好刷得 wor ...   (K對個海螺燒同海膽蒸特別有興趣 ... 999唔食辣下次就要搵埋K啦 ... 青柳館只有冰冇火 ... 攪到 K 成日要 request for chilly source!)   睇黎 ...

份量來說並不算多,主要係碗麵頂肚.

其他的菜唔係太大份就太貴,一係就太有特色如狗肉...

本來想叫支印有韓文的礦泉水,不過已经有茶了,作罷!

K兄你指的青柳館在上海嗎?有海螺燒同海膽蒸嗎?

地址又係邊樹?

下次揾埋你啦!幫我食晒D辣........菜汁

差不多8點幾,

999一边食,一边聽到樓上二樓傳來陣陣鼓聲樂章,

不時又有歌聲夾帶掌聲,偶然傳出笑聲,

沒料到此乃夜夜笙歌之地,

於是請大眼女侍過來問過究竟,

999沒有用嚴刑迫供,

大眼女待已一一道來,

原來真的有歌舞表演,

但只限於上層包廂,

每桌最低消費為2800人仔,

只接受訂位!

(下次K兄你請我去,我幫你訂位!)

差不多9點,客人陸續埋單

隔離枱請客滿枱菜,但只吃不到2成,統統連白飯打包帶走,

連牙簽都叫女待送多兩"拃"

似北韓熟客,

樓上也散席,

三五成群地,來自上層的一個個穿民族服的女待送應是熟客到門口,

其中有男有女,嫗僂提攜,有的耳熱微薰,看似盡興而返,樂在其中,

此時亂中有序,999亦在此時埋單,

送帳單是另外一個女侍,找錢又是再另一個女侍,

四個都有服務過999 (唔知係唔係公司規定)

有始有終,最後大眼女侍送我到門口,

我同佢講:很抱歉,我不知道不可以拍照yo!

大眼女侍:沒關事!

吓?!到底係沒關事定不可以啊?

D女諜真係善變!!!厲害!

點解K兄可以影相,我就唔得?

心諗好可能係K兄因靚仔D就有特權?

999慢慢行先,大眼女侍著住高踭鞋咚咚咚聲追過來,

但唔會超越你雷池半步,只係同你肩並肩咁行,之後開門送客,

讓999滚出大門!

其實999靜雞雞偷影咗一相大眼女侍,

唔知點解單撈出嚟變了下圖一張"非洲美女停電夜"!

係有眼光嘅人先睇到內容嘅

女諜唔知係唔係做左手腳!

咁sorry la K兄同ar_woo,令你地期望變失望!

其實去D間餐廳的趣味>口味!

最特別體驗是去feel下比女韓諜"追"嘅感覺!

引用:
原帖由 999 於 4-8-2009 14:22 發表 份量來說並不算多,主要係碗麵頂肚. 其他的菜唔係太大份就太貴,一係就太有特色如狗肉... 本來想叫支印有韓文的礦泉水,不過已经有茶了,作罷! K兄你指的青柳館在上海嗎?有海螺燒同海膽蒸嗎? 地址又係邊樹 ...

青柳館在尊義路近仙霞路的虹橋上海商城 6/F ...

菜譜並沒有海螺燒同海膽蒸 …似乎兩家的菜色及風格並不一樣 ...

除有狗肉外 … 主打各式燒烤、海鮮窩、涼菜、主菜等等 ... (第日會係 laptop download 番 D 相 同 bro999 compare notes)

場內頗多操韓語中、老餅客人 … 從撲實的衣著和容貌看p太像南韓人 … 北韓人又理應唔易出國兼大飲大吃 (除非係當官的) ... 亦有可能係東北的朝鮮族旅客 …

好食既野 K 會連汁都撈埋 (深圳愛國路巴蜀風泉水雞果個洗面盤咁大兜既泉水 (麻辣油) 好味到 K 走去問服務員可否打包拿回家 ) … 999 公子要請硬 la

青柳館一層過 … 有大廳及一排包廂 ...

表演舞台設在大廳 ... 聽講可安排入包廂表演 ... 不過冇聽講有最低清費 ...

K一般係食冷麪加小菜或定食 ... 無論叫乜都會有 6至8小碟 ... 仲有餐後水果同迷湯   (徵酸、甜米酒;次次飲後行左唔夠半句鐘就睡魔急 call   )... 食到飽飽只係 Rmb50-100

有晚同個舊同學點左燒烤 ... K 係賤骨頭 ... 好唔慣俾人服待、挾埋餸 ... 食得唔多夠爽 ... 不過就超欣賞韓諜貼心既服務 ...

佢地做到超級服務第十式 – 讓每個客人留下窩心的體驗 ... (日本好的服務只做到敬業樂業、customer first 的第九式)

點做到? 無論你係 999 公子既風流倜儻 ... 抑或係 K 既矮肥四眼 ... 佢地都無時無刻注視你 (可能係監視 – 只是 K 會錯意吧  )、向你展現窩心既笑容 ,飽餐後 … 仲要用青澀但甜美的普通話、關切既眼神問你 “… 好吃嗎?”

講返果餐 … 同學唔食牛 ... 點左兩款豬肉 (估唔到個豬排仲 juicy 過豬腩肉;K有 D 遺憾冇食到韓牛)、野山菜盆 (睇得到既新鮮)、墨魚米卷 (好清香)、辛辣泡菜 (唔夠辣 )、泡菜燒餅 (mamamimi - 成個 full size pizza 咁大份)… 結果食唔晒、要打包,理單約Rmb280 ...

韓諜冇好似追 999公子咁送別 K ... 唉 ... 型人係 jackso D 既 ...

引用:
原帖由 ar_woo 於 29-7-2009 22:51 發表   Thanks.   New pictures please we've been waiting anxiously since Monday
It's so funny ... I found another North Korean restaurant - it's right on the 3rd floor of the hotel I'm staying in ...

引用:
原帖由 Kendama 於 8-4-2009 22:20 發表   搵日去試下先

千其唔好去啦!比海嘯捲走左!執左啦!

引用:
原帖由 Kendama 於 6-8-2009 00:24 發表   青柳館在尊義路近仙霞路的虹橋上海商城 6/F ... 菜譜並沒有海螺燒同海膽蒸 …似乎兩家的菜色及風格並不一樣 ... 除有狗肉外 … 主打各式燒烤、海鮮窩、涼菜、主菜等等 ... (第日會係 laptop dow ...
講開吃在北京,

上次999都有去返王府井步行大街左轉(金錢豹方向)果排街边檔

燒烤、羊肉、羊肉臟等仍有很多,但係昔日嘅驢打滚、糖葫蘆、羊雜湯等地道美食,己經消失,唔知係咪季節関係?

呢D應該係騙鬼的(斃!唔記得打格仔tim!)

但就多左D古靈精怪野:

"炸"蜢、蜈蚣、蠍子、螅蟀、蟲蛹、水嗤、海星

好多人都係睇下就算,Do架仔比D中國frd話壯陽嘅就大啖噬,但都有D鬼buy,但好以係南美鬼!

D樣就扼唔到999,什麼鮑魚參?咩嚟?隻隻size一樣,外表又一樣,倒模出嚟@!用類似魚膠粉做ge,好彩有做功課!

仲有原來可以講價!以前大部份都係5蚊串,而家有D賣到25蚊一串,但有人講到15蚊2串!

引用:
原帖由 999 於 7-9-2009 00:14 發表 千其唔好去啦!比海嘯捲走左!執左啦!
Thank you for your notice ... I still do not have a chance to go there ... Was worrying about off-topic chats here as this thread was about the eateries in Hunghom ... Then I discovered that you're the owner of this thread and you also talked about eating in China - this makes me feel relieved ... Maybe we can call this thread "eateries in greater China" - we can then also include the goodies in Taiwan ...

引用:
原帖由 Kendama 於 12-9-2009 16:08 發表 Thank you for your notice ... I still do not have a chance to go there ... Was worrying about off-topic chats here as this thread was about the eateries in Hunghom ... Then I discovered that you' ...
Good idea!

引用:
原帖由 Kendama 於 12-9-2009 16:08 發表 Thank you for your notice ... I still do not have a chance to go there ... Was worrying about off-topic chats here as this thread was about the eateries in Hunghom ... Then I discovered that you' ...

咁在北京仲有冇好介紹呢?

引用:
原帖由 999 於 7-9-2009 01:08 發表 講開吃在北京, 上次999都有去返王府井步行大街左轉(金錢豹方向)果排街边檔   燒烤、羊肉、羊肉臟等仍有很多,但係昔日嘅驢打滚、糖葫蘆、羊雜湯等地道美食,己經消失,唔知係咪季節໶ ...

驢打滚、冰糖葫蘆、羊雜湯等在有好多工藝品同仿古物賣果條小巷埵陰o食(步行街右邊) ...

果條羊賓賓係咪用黎詭鬼佬? ... 邊有繞左咁多個圈仲咁長既賓賓架?   ... (鄧隻羊辛苦 )

引用:
原帖由 999 於 12-9-2009 22:35 發表 咁在北京仲有冇好介紹呢?

例俾都係烤鴨、狗不理包子、同涮羊肉 ...

聽人講老董烤鴨好過全聚德 ... 有次係燕莎橋附近間老董 (間野都幾貴) 叫左半隻鴨 ... 因趕機落單前特登問服務員要等幾耐 ... 服務員話10分鐘 ... 結果坐左半粒鐘連醬、料都末見 ... 原來佢冇入單 

鬼(匱)街中段有間海鮮酒家 ... 果度有個對住街既 烤鴨 open kitchen ... 味道唔錯 ...

係煙斗斜巷入口對面馬路左手邊有間望德樓 ...  果度 D 果木烤鴨勁抵食,酸辣湯夠酸辣 (好味過上海) ...

東來順涮羊肉好味 ... 覺得果度 D 羊肉串係新疆以外地區最好味既 ...  

狗不理包子一般 (連天津老店都係咁) ... 同係街邊賣果 D 味道差唔多 ...

北京街頭有好多正小食 ... 有次見到對耆英推架木頭車仔係間便利店門口賣麻辣燙 ... 個 dout 紅油湯鋪滿晒花椒同辣椒 ... 一睇就知係猛料 ... 結果走入去便利店買支啤酒,一手吹喇叭、一手 jar 麻辣串 ... 企係度食左半粒鐘至走 ... 食到喉籠綻都麻埋果種感覺係一個字 ...... 爽!

哈!哈!可以改做從紅磡出發,食盡中華大地,或者食盡東南亞,又或者食盡全世界,只要好食就得.

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 13-9-2009 00:37 發表 哈!哈!可以改做從紅磡出發,食盡中華大地,或者食盡東南亞,又或者食盡全世界,只要好食就得.

何必行到咁遠,尖沙咀金巴利道一品香的生煎飽,已是天下第一!

我走遍上海及溫哥華,始終係一品香最正!

年前改為大上海一品香鈑店,好似已結業?

發新話題