34 12
發新話題

18/4/2009 老餅經典名曲 ' K ' 團

引用:
原帖由 japkortai 於 27-2-2009 09:48 發表 各位:光陰似箭,離1月10日動畫歌飯聚K團原來已差不多2個月了。會否是時候想一下來辦一個電視劇主題曲的飯聚K團?      

加州紅 7折
http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=12182&extra=page%3D1

OC電視劇主題曲飯聚K團範圍太狹窄啦~!
K場亦未必有咁多電視劇主題曲畀你選擇,
多數出主打新歌畀D靚"唱~喎..
電視劇好小同好快會唱完...喎..
除非你識得可以自備VCD,DVD-MV,CD,Mp3之類輸入K場唱~啦~!
我就未試過自備VCD,DVD-MV,CD,Mp3之類輸入K場唱..啦???
一D~Cafe可能會比較彈性自由D~!或者讓出Cafe-DVD機供應畀客人,
自備VCD,DVD-MV,CD,Mp3之類唱...
一D~Cafe都有K唱..不過歌曲選擇範圍比較K場狹窄得多..

不如搵日標題範圍改為[70-03年代流行歌飯聚K團]~可以嗎~?
包括國語~!
英文隨便你地...
橫惦2003年,Leslie走之後,D靚"出K場唱既主打新歌,我都口啞啞唔識得唱...
咩祖兒更加小聽~!
又可能我Out~!
不過04年香港開始都冇咩廣東歌值得買CD聽~!

買玩具好過~!
Thx~!

引用:
原帖由 japkortai 於 27-2-2009 14:34 發表   對,應該改為"70-03年代流行歌飯聚K團",因為打字時個腦只係諗起 "電視劇主題曲",其實,圍繞電視劇高峰期那個年代的都可以。其實,有秋官、阿姐、甄妮、羅文、林子祥唱的歌,都已有不少電視劇主題曲。 ...

始終會行運~留畀我唱..

係我飲歌...嘻嘻...

祝OC會員始終會行運~~~

咩年份季節幾時都咁硠外架~!

引用:
原帖由 japkortai 於 28-2-2009 18:57 發表   都係歌唱魂比較清楚,我個腦只係記得秋官等,連雙葉和校長、關正傑都忘記了。啊! 仲有張德蘭呢。   哇,真係由早唱到晚都唱不完啊! 豈不是像要來一個馬拉松K團?

[70-03年代流行歌飯聚K團]~已經可以包括晒~~...

引用:
原帖由 singingsoul 於 6-3-2009 12:49 發表 綜合了超人兄弟,ar_woo兄弟, japkortai姐的提議﹐方向很明確啦已經。暫時係﹕時間4月的其中一個星期六。地點銅鑼灣CEO.環節: 唱經典HK pop karaoke與K-buffet dinner。期待﹗喂你地記得否港K有否蘿記TVB首絕代雙驕﹖ ...

提供:
同FD去玩過,都幾好..
新時代卡拉OK Neway Karaoke Box
尖東港晶自助餐
唔使過大海...

莫講唱羅記..
同年輕後生網友唱Leslie跳舞,已經畀人叫叔..哥哥都唔叫~?
十分冇禮貌~~!!!
家陣D年輕後生真係會串到你暈~~!!!
佢地剩係唱晒則田~!
攪到我好似外族咁口啞啞~~!!!

1.絕代雙驕

作詞:鄧偉雄 作曲:顧嘉煇

一笑渡關山
孤劍在腰間
拋盡此生勢和名
心如明月

披髮踏千山
匹馬伴青衫
牽盡幾多女兒情
一去何日還

轉載來自 ※Mojim.com 魔鏡歌詞網
生要能盡歡
死要能無憾
唯望如願
獨去萬里
隻影流浪

碧血滴青衫
恩怨盡煙消
拋盡此生勢和名
一去何日還

娛樂唱片 華納 家傳戶曉 我們三十年的主題曲有出DVD,可能有得唱..

家傳戶曉...我們三十年的主題曲- Yahoo! Music娛樂唱片、華納唱片首度合作,瓣漭斑y我們三十年的主題曲—《家傳戶曉...我們三十年的主題曲》雙CD系列,當中有不少剛離世的一代樂壇詞人黃霑於七十至八十年代譜寫的首 ...
http://hk.music.yahoo.com/album-album.html?albumid=3910

10  絕代雙嬌 香港群星

娛樂唱片、華納唱片首度合作,瓣漭斑y我們三十年的主題曲—《家傳戶曉...我們三十年的主題曲》雙CD系列,當中有不少剛離世的一代樂壇詞人黃霑於七十至八十年代譜寫的首本名曲,無論是古裝經典劇「倚天屠龍記」、「近代豪俠傳」、「誓要入刀山」、「楚留香」、「楊門女將」、「熊熊聖火」等,還是時裝劇「愛在心內暖」、「狂潮」、「家變」、「強人」、「萬水千山總是情」、「千王群英會」等首首耳熟能詳的曲目,全部一一收錄。 當你會發覺黃霑的作品除了完全迎合劇集的氣氛外,亦不乏氣勢磅礡及激勵人心之作,帶領聽/觀眾走進完全的電視劇集的世界,令人百聽不厭。

引用:
原帖由 singingsoul 於 6-3-2009 16:51 發表 蘇杏嫙移花宮主戴著金色面具﹐我細個好驚的。

邀月~ 蘇杏璇

細時當幪超大幹部~咁睇

引用:
原帖由 超人兄弟 於 6-3-2009 19:59 發表 看到了singingsoul bro & ar-woo bro 的寶貴意見...似乎4月其中一個星期六 & 銅鑼灣地點比較理想! o甘其他各位至 cake 好友又有甚麼好意見?!!Delight986 兄那個地點各位認為如何?!!請 Delight986兄清楚提供正確 ...

尖東港晶 Neway

尖東港晶 Neway
分店地址: 九龍尖沙咀東部加連威老道100號港晶中心3字樓
3/F, Harbour Crystal Center, 100 Granville Road, Tsim Sha Tsui East, Kowloon
 價目表: 午餐時段   港幣45
歡樂時光   港幣69 / 另加BUFFET $42
黃金時段   港幣:148/ 另加BUFFET $33
貓頭鷹    港幣128

營業時間: 10:00-05:45   電郵:    

查詢熱線: 2196-2196 電話捷徑:    2121

如果九龍人多,尖東港晶 Neway比較好..

張國榮-

沈聖衣 麗的電視劇主題曲
沈勝衣(《沈勝衣》主題曲):
 作詞:葉紹德作曲:于粼(黃玉遴) 主唱:張國榮

始終會行運(無線電視劇"鹿鼎記"主題曲)

浮生若夢《無線電視劇"武林世家 主題曲》

[勇者無敵](無線電視劇"楊家將"主題曲)

張國榮-戲魅

默默向上游 (電影鼓手插曲)

濃情 (電影殺之戀主題曲)

當年情(電影"英雄本色"主題曲)
奔向未來日子(電影"英雄本色II"主題曲)

追 (電影金枝玉葉主題曲)
今生今世(電影"金枝玉葉"插曲)
有心人(電影《金枝玉葉II》主題曲)

張國榮-緣份3-全身都是愛(1984)

[老餅名曲滿天星- ' K ' 團]

引用:
原帖由 超人兄弟 於 8-3-2009 20:19 發表 今次 ' K '團...我想名字定為 '' 老餅金曲 ' K ' 團 '' ! 各位至cake好友意下如何?!!

好似有D~娘"~咁喎...
不如名為..
[老餅名曲滿天星- ' K ' 團]
抄足無記..
其他人上網搵名曲,就會容易搵到我地老餅...嘻嘻~

引用:
原帖由 japkortai 於 9-3-2009 17:27 發表   我都十分喜歡這兩首歌,所以昨晚立即上youtube 鉦腄C

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=12281&extra=page%3D1&frombbs=1

引用:
原帖由 超人兄弟 於 11-3-2009 21:36 發表 係咁o架啦~!時代唔同嘛!

唱農夫耕田可能精神為之一震~~~!!!

Delight齋Up & Sign up..~

引用:
原帖由 超人兄弟 於 12-3-2009 11:38 發表 ' 老餅經典名曲 ' K ' 團     日期 : 18/4/2009( Sat )  四月十八日星期六   時間 : 3:00 PM (noon K)   地點 : 暫定為 : ' 新時代卡拉 OK Neway Karaoke Box ' 尖沙咀加連威老道 ...

如果3:00 PM (noon K)..?

旺角,油麻地方便嗎~?
瓊華Neway星期五,六(全單7折)

分店地址: 旺角彌敦道628號瓊華中心12樓,15-16樓

The Whole Of 12/F,15/F & 16/F,King Wah Centre,628 Nathan Road.,Mongkok
 價目表: 午餐時段   港幣52-55另加一{除星期六,日及特別假期};星期日至四(全單6折);星期五,六(全單7折)
歡樂時光   港幣69另加一(學生$35免加一){除星期六,日及特別假期};星期日至四(全單6折);星期五,六(全單7折)

營業時間: 10:00-05:45   
查詢熱線: 2196-2196 電話捷徑:    2114 直線:2388 3006

油麻地富運 Neway

分店地址: 九龍旺角彌敦道573號富運商業中心地下至3樓

G-3/F, Full Win Commercial Centre, 573 Nathan Road, Mongkok

價目表: 午餐時段   港幣:一至日$55(一至五學生$35免加一),星期日至四(全單6折),星期五,六(全單7折)

歡樂時光   港幣:星期一至五$69(學生$35免加一)
(星期六,日$79(日至四全單6折)(五,六全單7折) )

營業時間: 10:00-06:00   
查詢熱線: 2196-2196 電話捷徑:    213 電話:23887308

K房入面內設電腦上網

引用:
原帖由 超人兄弟 於 12-3-2009 23:50 發表 聽聞(網上講)尖東港晶 Neway 比較少人舒服...質素都尚算過得去! Delight 兄想蒲鴭籊 & 現時點曭惆膌捷??!

唔使聽聞...
富運商業中心新時代卡拉OKNeway

我去過富運Morning-K..
有間K房入面內設電腦上網,可以睇OC...
唔使行出走廊外面上網...
不過忘記房number..
個日同FD唱早K~唱到VIP~咁,真巴閉~!哈~!

照我睇如果10人以上,可以試試問房number,booking訂上網房,又多樣玩~!

如果唱完蒲MK-Toy shop,剛剛開門,的確係明智唔錯既選擇..
另外..我係MK-仔丫嘛~嘻嘻~~!!!

港晶,我又去過..
據網上講:港晶buffet都幾正~添"...
我又食過...

你玩到noon K...時段~
都冇乜夜鬼出黎浮動~~
任何一間都咁舒服~架啦~!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 16-3-2009 09:42 發表 但二位....我覺得中菜好似可以坐得耐 D 同方便傾談!! LouisLee兄有無中菜(洒樓)好介紹??!

新樂餐廳 ...
多國菜International 自助餐Buffet 酒店餐廳Hotel Restaurant 新樂餐廳 ...八月份曾在此寫過新樂的食評,之間都吃過數次它的半自助餐,水準依然! 今次晚餐方面,叫了兩份不同的主菜,其一是燒豬仔骨,另一是牛油焗雞胸;先說豬仔骨,它的肉汁 ...
http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=9374

地址 :   佐敦彌敦道223號新樂酒店10樓 英文地址:Shamrock Cafe
10/F, Shamrock Hotel, 223 Nathan Road (Jordan) 

電話 : 2735 8862 / 2735 2271 Ext 6

類別 :    多國菜、西餐廳、酒店餐廳、自助餐

尖沙咀 > 馥苑海鮮酒家

地址 :   尖沙咀麼地道63號好時中心地下

電話 : 2117 2333

類別 :    廣東菜、中菜館、酒樓、海鮮、點心

消費 : $101-$150
http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=979

引用:
原帖由 超人兄弟 於 16-3-2009 23:32 發表 o吾....因為要用人數去訂房...所以早一點知道比較容易 plan! 一星期前決定應該無問題的!等你 Potato 兄!

不如你定截止日期為11Apr~啦~!

大家方便有走盞"...

唔使煩~~!!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 16-3-2009 22:46 發表   其實 Surya 環境夠晒靜局, 傾偈最, 絕對好過酒樓, 咁多人去兼有八折咭, 每位消費唔會超過 $100, 兼且食品有特色同好味, 如果要中菜, 尖咀漆咸道南百利商場地庫「寧記」就好抵食, 散叫每位預 $60-$ ...

INDIA FOOD...

不如食日本菜...

未必適合港人口味...

還有India同鄉~斟"攻"鼻體味..

唔係歧視...不過唔多習慣~~~

睇電視鏡頭就好食...

我唔識分(左右手)點食..???
有冇酒精冼手~?

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 17-3-2009 01:17 發表 如果揀自肋餐,先要睇清楚用餐品類多吾多,我去年在尖沙咀某酒店食過,走兩 三round,就食哂,真無癮.

將貨就價..

(尖沙咀)要食幾豪"都有~~!!!

唔係食唔起..

不過留番子彈買玩具好D....

個人意見..

引用:
原帖由 超人兄弟 於 17-3-2009 09:30 發表  ~!

超兄當然請佢地試菜~兩隻鹹蛋~啦~!

咁至係鹹超Fans~...

圓桌武士

引用:
原帖由 超人兄弟 於 18-3-2009 07:27 發表 所以就係 lor~!如果坐大長^好難個個 cake友 都能夠傾到計!大長^只能三四個三四個o甘傾...^頭^尾的 cake友又要o益住傾.... 好o吾方便! 而且你說Surya 係高檔地方...我o地傾計應該好o曹o架...所以......

四川菜Sichuan 火鍋Hot Pot 酒樓Dim Sum Restaurant 寧記麻辣火鍋海 ...
寧記麻辣火鍋海鮮酒家主打四川火鍋...

中菜早點訂房做圓桌武士比較溝通好D...

大長^只適合分為08小隊討論...
還有,如果網友中,有情侶或夫婦?
按禮儀係唔係分一個^頭,一個^尾坐?
嘻嘻~!!!

OpenRice.com為香港最具規模的餐廳指南及食評搜尋器,提供最新的飲食資訊、餐廳優惠及時令食譜。利用OpenRice 的香港餐廳及澳門餐廳搜尋服務,無論你想食日本菜、上海 ...
http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=16974

引用:
原帖由 超人兄弟 於 18-3-2009 19:45 發表 好o牙~o甘大家M多幾間食肆做投票!

波羅密素食 Paramita Vegtarian

地址 :   尖沙咀海防道35-37號海利行3字樓 英文地址:Paramita Vegtarian
3/F.,Daily House,35-37 Hai Phong Road (Tsim Sha Tsui) 

電話 : 2736 3939/2736 3989

類別 :    港式、酒樓、素食

港式Hong Kong 素食Vegetarian 酒樓Dim Sum Restaurant 波羅密素食的 ...
波羅密素食 Paramita Vegtarian. 餐廳概要 .... 把握機會向他們推薦素食,可減少他們食葷,一舉兩得... 人頭湧湧,好在事前有訂位,叫了好幾個素食,包括: 香芋魚. ...
http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=26918

彩晶軒
地址 :   尖沙咀加連威老道100號港晶中心3樓

電話 : 2723 6638

類別 :    廣東菜、酒樓、點心

廣東菜Guangdong 點心Dim Sum 酒樓Dim Sum Restaurant 彩晶軒的概要 ...OpenRice.com為香港最具規模的餐廳指南及食評搜尋器,提供最新的飲食資訊、餐廳優惠及時令食譜。利用OpenRice 的香港餐廳及澳門餐廳搜尋服務,無論你想食日本菜、上海 ...
http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=19068

(Did not consider )

映月樓 Serenade Chinese Restaurant

地址 :   尖沙咀香港文化中心餐廳大樓1樓 英文地址:Serenade Chinese Restaurant
1/F, Hong Kong Cultural Centre, (Tsim Sha Tsui) 

電話 : 2722-0932

類別 :    廣東菜、中菜館、酒樓、點心

廣東菜Guangdong 點心Dim Sum 中菜館Chinese Restaurant 映月樓的概要 ...
映月樓 Serenade Chinese Restaurant. 餐廳概要 ..... 去映月樓飲下午茶,就在文化中心上面,有二、三、四樓,不是太大的,四樓有很美麗的海景。 ...
http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=3069

34 12
發新話題