55 123
發新話題

真•鐵甲萬能俠 Z 篇 2009 TV 版

真•鐵甲萬能俠 Z 篇 2009 TV 版

http://www.shin-mazinger.com/

神か悪魔か、驚異のスーパーロボット!!
真マジンガー 衝撃!Z編
真マジンガー 衝撃!Z編
原作 永井豪 監督・脚本 今川泰宏

キャスト

兜 甲児
兜 シロー
兜 十蔵
:赤羽根健治
:藤村 歩
:鈴木泰明
弓さやか
弓弥之助
暗黒時刑事
:本多陽子
:中 博史
:伊丸岡篤
錦織つばさ
クロス
:一城みゆ希
:玄田哲章
:加藤将之
菊ノ助
Dr.ヘル
あしゅら男爵
:巴 菁子
:岸野一彦
:(男)石飛幸冶
 (女)山像かおり
ブロッケン伯爵
ナレーション&クロス
:稲葉実
:玄田哲章

メインスタッフ

原作 永井豪 監督・脚本 今川泰宏
キャラクターデザイン:竹内進二 マジンガー&機械獣デザイン:野中 剛(バンダイ) 音楽:宮川彬良 アニメーション制作:BEEMEDIA・Code

引用:
原帖由 Kal-El 於 27-2-2009 22:11 發表 只睇張圖, 都覺得佢強唔過帝皇萬能俠咁播出, 唔知佢威力有幾大呢

可能到最後佢會 upgrade 到好強都未定, 好大機會會變成下邊有眼珠個樣:

引用:
原帖由 Kal-El 於 17-4-2009 21:58 發表 所以Z的含義, 就有宙斯的意思, 係唔係咁???

1998 年永井爛尾漫畫《Z 鐵甲萬能俠》, 萬能俠係宙斯嘅機械身體。

引用:
原帖由 Athena 於 18-4-2009 10:16 發表   都話咗z萬能俠中的康定邦係軍機機師咯,漫畫中根本未有過2號出場。我追套書追到咁上下就一直無貨到,原來爛咗尾?我重以為係旭屋唔入貨,上咗去幾次追到佢瘦添。

最後一輯係講康定邦接替炎純做杜劍龍嘅教練, 嚇到劍龍標冷汗, 作者有交待寫到嗰處停筆。

引用:
原帖由 Athena 於 18-4-2009 11:50 發表   我到底都係中意great mazinga的設定,z神的劍鐵也同炎純無愛情線,有d齋....

其實都有少少, 有一段講鐵也知炎純俾劍龍揩油之後好, 而最後鐵也疊住劍龍膊頭話做佢教練, 劍龍驚到腳軟!!!

引用:
原帖由 綠寶210 於 29-4-2009 18:00 發表 有血... 原來機械獸比舊版強好多!   第4集    

萬能俠都大份咗好多, 舊版設定 18 米, 但係留意 11:48, 新版萬能俠高過晒佢前面  D 建築物, 朋友號駕駛倉好闊落, 除咗杜劍龍, 裝埋佢細佬同阿爺都仲得, 如果萬能俠真係只有 18 米高, 呢個故事肯定係發生喺小人國!!!

今次永井醒目, 官網再冇高度設定, 睇怕佢都知道以前衰 D 乜!!!

引用:
原帖由 Kal-El 於 30-4-2009 06:09 發表 我都覺得奇怪, 有咩理由萬能俠只有一部RX-78-2高達的高度, 我將RX-78-2及鐵甲萬能俠兩個玩具放埋一齊, 始終覺得萬能俠比例係設定得太細了

所以我肯定唔會有 1:1 鐵甲萬能俠模型!!!

18 米原本係橫山光輝「鐵人 28 號」後期大約高度 (早期係等身, 越畫越大), 可能永井見鐵人 28 號受歡迎, 所以佢自己嘅作品又用返呢個設定, 但係就冇考慮實際情況, 鐵人 28 號係 remote control, 乜嘢 size 都唔係問題, 但係萬能俠頭頂有架朋友號, 駕駛倉除咗要裝得落一個成年男人, 有必要時仲要裝多兩三個人, 而朋友號嘅垂直高度只有萬能俠嘅頭部一半唔到, 所以 18 米呢個高度跟本唔可能!!!

引用:
原帖由 綠寶210 於 1-5-2009 02:36 發表   

以前唔知邊度睇過一張機械人高度比例圖大全,

最細粒之一既機械人係萬能俠Z, 三一萬能俠高佢好多, 而新三一更高.....

但係睇電影 "機械人軍團對大海獸" , 全部萬能俠都差不多高度, 咁即係點呢?

所以我就覺得果D大百科之類既所謂設定其實好多都係亂寫.

大百科 D 設定通常都係原作者提供, 上一套《帝皇萬能俠》, 官網有註明設定, Z 照舊 18 米, 萬能俠 2 號就縮咗水, 由原來 25 米變到得 20.5 米, 但係片堶探N十幾層樓高, 設定同實際永遠係兩回事!!!

引用:
原帖由 Bobby仔 於 6-5-2009 05:28 發表 剛睇完第五集, 同原著第一集一樣出左氣體流酸同埋高熱火炎KO兩個對手, 但係..."無敵鉄羅剎"變左敵方機体!!!

真係好唔願意見到以前嘅英雄今日變成奸角 (之前三一G都係咁)!!!

另外講返 Z 嘅設定, 今集見到朋友號連杜劍龍足足可以載 4 個人, 阿爺同差佬仲要係企位, 1972 年版朋友號嘅設定只有 1.4 米高, 咁個機倉即係唔夠 1 米, 難怪永井今次 Cancel 晒之前所有設定!!!

引用:
原帖由 綠寶210 於 7-5-2009 00:37 發表   係疑似 "無敵鐵羅剎" 吧?   出"氣體流酸" 時個口會變成紅色, 好似好勁咁.   愛美神既超合金身體原來係唔怕 "高熱火焰" ? 而且"高熱火焰" 射程唔可以太遠?   第5集. http://www.t ...

唔係疑似, 今次呢個奸角版係叫「無敵鐵羅刹 X10」, 片堶惘陷, 而 70 年代英雄版係「無敵鐵羅刹 X」。

引用:
原帖由 綠寶210 於 7-5-2009 01:22 發表    

真的嗎?

18分17秒, 但係成個波咁噃.

以前麗的既無敵鐵羅剎好似成隻飛機咁, 要揾機場起飛咁呢.

真,「古洛伊薩 X10」,「古洛伊薩」グロイザー 即係「無敵鐵羅剎」, 再睇真 D, 今次佢係由波型變成以前個飛機樣。

引用:
原帖由 綠寶210 於 7-5-2009 18:51 發表    

左邊後面飛緊果隻都好似係.

咁搞法, 無敵鐵羅剎咪變左奸角?

原本既男女主角都算?

為乜要咁搞呢?

應該冇咗原本嘅男女主角。

引用:
原帖由 singingsoul 於 18-5-2009 12:36 發表 其實第一集已經事先張揚了最痴線的終極武器-----整個萬能俠化為大拳頭的Big Bang Punch(宇宙大爆炸飛拳)。

咁可能 Z 只係真•萬能俠嘅一部份, 最後會出現一個終極版超巨型萬能俠都未定!!!

引用:
原帖由 綠寶210 於 28-5-2009 21:00 發表    

隔個季度才做續章?

即係2011年春季?

唔係呀,  人生有幾多過X年呀?

未必嘅, 收得就食住上謚!!!

引用:
原帖由 綠寶210 於 1-6-2009 22:24 發表   真係好睇! D畫面及背境好靚呀.  

係, 不過萬能俠同機械就嘅 size 同前幾集比就明顯縮咗水, 朋友號都明顯細過前兩集, 呢方面佢地真係幾十年如一日, 都係咁馬虎!!!

引用:
原帖由 Athena 於 9-6-2009 11:02 發表   勁,超合金Z菜刀斬雞切魚,真係勁過孖人牌。

問題係:點解超合金做的愛美神都被機械獸斬得開?岩岩又話愛美神的超合金Z裝甲高熱火炎都唔怕咁堅,一陣又變咗豆腐渣一斬開兩邊?就算裝甲再薄至多咪崩咯,無理由好似切蛋糕咁開咗邊架!海爾博士都未研究出硬過超合金的物料喎,點斬呀?真有D亂來。

又係喎!!!

所以話佢地幾十年嚟都係咁馬虎!!!

引用:
原帖由 Athena 於 22-6-2009 11:01 發表    

講開又講,新一輯內,高靜文的性格變得既理性又冷靜,成為杜劍龍衝動的對比。性格上比原著的刀蠻任性討好得多,但係又真係無原著有小姐脾氣咁生鬼。原著中的靜文和劍龍是一對神經俠侶哦!

呢輯好多人物性格都執咗位, 好似「首領」就比以前有用好多, 不過唔係咁接受「無敵鐵羅刹」變咗敵人 (今集又嚟)!!!

引用:
原帖由 綠寶210 於 22-6-2009 19:05 發表   今集「無敵鐵羅刹」變成3隻炸彈.  

還好永井冇將當年「鐵羅刹」對男女主角變成奸角, 唔係真係要發動聯署抗議!!!

奇怪, 個幾禮拜都仲未有新一集嘅鐵甲 & 幪超, 究竟發生乜嘢事???

引用:
原帖由 綠寶210 於 1-7-2009 21:41 發表   真係好耐呀, 今日仲未有.  

真係唔多對路, 可能係想屈我地買碟!!!

55 123
發新話題