發新話題

真•鐵甲萬能俠 Z 篇 2009 TV 版

引用:
原帖由 singingsoul 於 19-5-2009 09:28 發表 第一集(大結局)已經出過吊大家胃口的﹐只是故意賣關子不顯示清楚。現在OP裡不是常看到萬能俠黑影後面有兩隻大手指(手臂)嗎﹖是這個版本的JET SCRANDER上的兩隻額外手臂加上萬能俠本身的兩隻手臂作 ...

第2 集開場時都有得睇, 清晰好多, 但係手臂變成黃色喎.

呢隻 "真-噴射飛船" 實在....好怪相呀.

引用:
原帖由 綠寶210 於 21-5-2009 00:04 發表 第2 集開場時都有得睇, 清晰好多, 但係手臂變成黃色喎. 呢隻 "真-噴射飛船" 實在....好怪相呀.

綠寶有看過今川導演其他作品例如伙頭智多星味吉陽一或者機動武鬥傳G嗎﹖
God Gundam與一眾戰友變金黃色﹐很常見的畫面。吃飯吃到全身閃閃生光﹐烈焰熊熊等畫面今川導演慣用手法。記得今輯兜甲兒早餐吃牛扒的氣勢嗎﹖

阿修羅能夠踢倒萬能俠﹐夠怪喇掛﹖今川導演很喜歡人物角色能力超人化的﹐不會讓機械人專美的。前例可看機動武鬥傳的東方不敗師傅赤手空拳打爆巨大機械人﹐鐵甲人Giant Robo OVA裡BF黨十傑眾與國際警察梁山泊九大天王的激戰﹐地動山搖的。

其實﹐今川導演的萬能俠﹐用看cult片怪雞片的角度去看吧。
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 singingsoul 於 21-5-2009 09:55 發表 綠寶有看過今川導演其他作品例如伙頭智多星味吉陽一或者機動武鬥傳G嗎﹖God Gundam與一眾戰友變金黃色﹐很常見的畫面。吃飯吃到全身閃閃生光﹐烈焰熊熊等畫面今川導演慣用手法。記得今輯兜甲兒早餐吃牛扒的氣勢嗎﹖阿 ...

機動武鬥傳睇過啦.

真鐵甲係古古怪怪, 但係都可以接受到,

反而如果只係將原版重新畫過只在畫面上靚左, 咁就好悶, 我諗自己就未必會鍾意睇.

有無睇漫畫龍虎門之王風雷前傳?

又係怪怪雞雞, 超級誇張, 差不多到達離經叛道既境界...

不過又幾好睇喎....

引用:
原帖由 綠寶210 於 22-5-2009 21:38 發表  

有無睇漫畫龍虎門之王風雷前傳?

又係怪怪雞雞, 超級誇張, 差不多到達離經叛道既境界...

不過又幾好睇喎....

就係離經叛道o既漫畫先好睇~!

正正經經無厘o末道!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 綠寶210 於 22-5-2009 21:38 發表   機動武鬥傳睇過啦.   真鐵甲係古古怪怪, 但係都可以接受到, 反而如果只係將原版重新畫過只在畫面上靚左, 咁就好悶, 我諗自己就未必會鍾意睇.   有無睇漫畫龍虎門之王風雷前傳? 又係怪怪 ...

當然了。就像早幾年的甚麼新三一對真三一﹐帝王萬能俠等﹐不是今川導演的我根本一眼都沒有看過。當年真三一第一套OVA世界最後之日就是靠今川的強烈風格省亮招牌﹐後面那些平庸作則不看也沒有損失。今次的真鐵甲今川選了永井豪本身最搞野那個與希臘神話拉關係背景的Z Mazinger做創作基盤﹐係勁正﹗

就是夠痴線的我才會看。這些經典作如果不用創新形式重新建構的話﹐本身只適合懷念﹐如果只乖乖地重製﹐看頭根本不大。
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 超人兄弟 於 23-5-2009 08:50 發表 就係離經叛道o既漫畫先好睇~! 正正經經無厘o末道!

拍得太平凡會好快令人睇厭.

引用:
原帖由 singingsoul 於 23-5-2009 13:00 發表 當然了。就像早幾年的甚麼新三一對真三一﹐帝王萬能俠等﹐不是今川導演的我根本一眼都沒有看過。當年真三一第一套OVA世界最後之日就是靠今川的強烈風格省亮招牌﹐後面那些平庸作則不看也沒有損失。今次的真鐵甲今 ...

應該唔會有人認為呢部咁正既新作會破壞哂舊版味道吧?

第8集

和服女人原來好強勁.... ,

上集我仲以為佢係機械身體所以不怕修羅男爵....

引用:
原帖由 綠寶210 於 25-5-2009 23:54 發表     應該唔會有人認為呢部咁正既新作會破壞哂舊版味道吧?   第8集   和服女人原來好強勁.... , 上集我仲以為佢係機械身體所以不怕修羅男爵....   http://www.tudou.com/progr ...

我以為她是咩咩女神之類添。
原來真的只是科學家﹐幫人復活時做了手腳吧了。

其實看回第一集萬能俠見宙斯的大小對比﹐你地話big bang punch是巨大萬能俠的拳頭﹐我真係都會信﹐好期待真係咁添﹗

引用:
原帖由 singingsoul 於 26-5-2009 12:21 發表 我以為她是咩咩女神之類添。原來真的只是科學家﹐幫人復活時做了手腳吧了。其實看回第一集萬能俠見宙斯的大小對比﹐你地話big bang punch是巨大萬能俠的拳頭﹐我真係都會信﹐好期待真係咁添﹗

我亦期待可見到漫畫中的巨大女神阿芙羅達底,不過不知有無得出咯。

講返片本身,今集高靜文都好勇喎,愛美神自爆救杜劍龍.....

引用:
原帖由 singingsoul 於 26-5-2009 12:21 發表 我以為她是咩咩女神之類添。原來真的只是科學家﹐幫人復活時做了手腳吧了。其實看回第一集萬能俠見宙斯的大小對比﹐你地話big bang punch是巨大萬能俠的拳頭﹐我真係都會信﹐好期待真係咁添﹗

從其他論壇找到一點關於和服女人既資料, 佢名字叫> 錦織つばさ

"黑金屋成員出處
全部都係出自永井豪1973-1990年作品"Violence Jack(暴力積克)"

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=7881397&extra=&page=13

我就無睇過果部漫畫, 所以唔太清楚啦.

今集之前我以為和服女人係同杜劍龍父親一樣, 用機械身體果隻...似乎就未必一定係啦.

但第1集佢一見到杜所長就出刻出刀仔...

佢地有好大仇口咁呢.

至於宙斯的大小.... big bang punch 可以做佢集拳頭, 有趣既想法...

我亦留意到第1集已出場既暗黑大將軍, 佢又未免身型大得太驚人吧?

萬能俠2號將會係同真Z差不多高大? 定係會變成超巨型呢?

所以我好期待大結局呀!

AMAZON JP 已有BLURAY 碟可預訂, 第1隻碟有9集!

http://www.amazon.co.jp/%E7%9C%9F%E3%83%9E%E3%82%B8%E3%83%B3%E3%82%AC%E3%83%BC-%E8%A1%9D%E6%92%83-Blu-ray-BOX-2010%E5%B9%B48%E6%9C%8822%E6%97%A5%E3%81%BE%E3%81%A7%E3%81%AE%E6%9C%9F%E9%96%93%E9%99%90%E5%AE%9A%E7%94%9F%E7%94%A3/dp/B00295HMKA/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=dvd&qid=1243353364&sr=8-2

似乎只會出3隻碟, 即係真Z合共最多只有27集?

引用:
原帖由 Athena 於 26-5-2009 13:10 發表   我亦期待可見到漫畫中的巨大女神阿芙羅達底,不過不知有無得出咯。   講返片本身,今集高靜文都好勇喎,愛美神自爆救杜劍龍.....

暫時來睇, 女性角色似乎比男性強...

和服女人竟然企喺朋友號隻翼上面飛來飛去,型到爆啦!

最後仲一腳踢落去個製度發射飛彈,好鬼搞笑!

引用:
原帖由 綠寶210 於 27-5-2009 00:02 發表 暫時來睇, 女性角色似乎比男性強... 和服女人竟然企喺朋友號隻翼上面飛來飛去,型到爆啦! 最後仲一腳踢落去個製度發射飛彈,好鬼搞笑!

預訂係26﹐27集上下。這是近年日本卡通流行的半年季度做法﹐不受歡迎的話﹐可早早收檔了事﹔受歡迎的﹐隔個季度才做續章﹐儘量延長受歡迎的時間。或者有些作品本身就想節奏緊湊﹐本身就是半年玩完。

黑金屋女將錦織翼角色來自另一永井豪漫畫"學園退屈男"。無論是學園退屈男抑或暴力積克我都沒有看過。無論如何﹐她的背景算是明朗化了﹐修羅男爵傷害不了她只因當年她幫他們復活時在他們身體上埋下特別機關﹐令他們一世都不能對她不利。錦織翼個人的體能則是正常女人一般不夠力抱起暗黑寺刑事(但可以於朋友號隻翼上面飛來飛去﹗LOL)

睇真D,劇名分兩部分:

真、MAZINGER   衝激!Z編 <---副題

如果第一集是總集編,那麼  "衝激!Z編 "  應該以暗黑大將軍和Great Mazinger出現作結。

可能還會有:

、MAZINGER    XXX! Great Mazinger編

或是

真、MAZINGER  XXX!真、Maginger 

會唔會有巨靈神編呢?

又想起下面套Saga

http://www.youtube.com/watch?v=6VZB-pDckfw

http://www.youtube.com/watch?v=c9XbaPLzyLI

http://www.youtube.com/watch?v=HaNoEPTeQMI&feature=related

引用:
原帖由 singingsoul 於 27-5-2009 10:13 發表 預訂係26﹐27集上下。這是近年日本卡通流行的半年季度做法﹐不受歡迎的話﹐可早早收檔了事﹔受歡迎的﹐隔個季度才做續章﹐儘量延長受歡迎的時間。或者有些作品本身就想節奏緊湊﹐本身就是半年玩完。黑金屋女將錦 ...

隔個季度才做續章?

即係2011年春季?

唔係呀,  人生有幾多過X年呀?

引用:
原帖由 綠寶210 於 28-5-2009 21:00 發表    

隔個季度才做續章?

即係2011年春季?

唔係呀,  人生有幾多過X年呀?

未必嘅, 收得就食住上謚!!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 28-5-2009 21:22 發表   未必嘅, 收得就食住上謚!!!

等緊>

真-鐵甲萬能俠2號篇.

真-巨靈神篇

真-帝王萬能俠篇

引用:
原帖由 綠寶210 於 30-5-2009 01:05 發表   等緊> 真-鐵甲萬能俠2號篇. 真-巨靈神篇 真-帝王萬能俠篇    

擔心到時套戲癲到睇唔明咋....

年紀大咗無後生個陣轉數咁快咯。(今朝返工俾個賣旗學生叫咗聲"師奶",勁傷心中.... )

引用:
原帖由 Athena 於 30-5-2009 10:40 發表   擔心到時套戲癲到睇唔明咋.... 年紀大咗無後生個陣轉數咁快咯。(今朝返工俾個賣旗學生叫咗聲"師奶",勁傷心中.... )

我發覺第1集真係要每格慢鏡重播先掂, 去片去得好快, 睇漏一眼都唔得.

師奶做當家喎, 咁輕易咩...

無野既, 我廿零歲時都已被姪仔姪女周街叫我做 X伯啦.  

不過我就教導子女見親女子都叫姐姐就包無錯....

但男子就睇情況啦, 哥哥或叔叔啦.

引用:
原帖由 綠寶210 於 30-5-2009 18:44 發表   我發覺第1集真係要每格慢鏡重播先掂, 去片去得好快, 睇漏一眼都唔得.   師奶做當家喎, 咁輕易咩... 無野既, 我廿零歲時都已被姪仔姪女周街叫我做 X伯啦.     不過我就教導子女 ...

無計架啦, 人老珠黃咯
睇第一集個陣我真係有D眼花架
以為周六返工著得輕便D,唔鬼化妝, 結果變左學生眼中的師奶
計起條數我真係做得個位小朋友個阿媽
不過無咁好命呢
可以唔駛做,日日打麻雀SHOPPING畫下甲花指下賓賓咁過日晨, 我夠想咯....

引用:
原帖由 Athena 於 31-5-2009 01:10 發表 無計架啦, 人老珠黃咯睇第一集個陣我真係有D眼花架以為周六返工著得輕便D,唔鬼化妝, 結果變左學生眼中的師奶計起條數我真係做得個位小朋友個阿媽不過無咁好命呢可以唔駛做,日日打麻雀SHOPPING畫下甲花指下賓賓咁過日 ...

個隻BIG BANG PUNCH 我睇來睇去都唔明啦.

要到第2集開場先清楚少少.

仲有無敵鐵羅剎呢, 真係要好眼利至睇得出呢.

外人點睇自己有乜所謂呢, 最緊要自己個伴呀.

假如我太太突然變番廿零歲咁仲驚啦...  

被人以為佢同我係忘年戀....定係拖個女出街呢?

發新話題